Karl Ove Knausgard, Stephen King, Sarah Jessica Parker - konyvesmagazin.hu

Íme a 21. század legjobb könyvei Knausgård, Sarah Jessica Parker és Stephen King szerint

A New York Times összeállította a 2000. január 1. óta megjelent legjobb 100 könyv listáját. A több száz megkérdezett közül mások mellett Stephen King névvel is vállalta a jelöltjeit. Mutatjuk 10 ismert ember ajánlatait!

Kiss Imola | 2024. július 08. |

A New York Times százas listát állított össze a 21. század legjobb könyveiről. Ehhez nemcsak az olvasók és saját szerkesztőik ajánlottak köteteket, hanem több mint 500 ismert írót, költőt, kritikust, irodalmi és könyvpiaci szereplőt is megkértek arra, hogy névtelenül jelöljenek tíz-tíz művet. Ezek közül néhányan névvel is vállalták a listájukat, mi pedig szemléztük a hazai olvasóközönség számára legismertebb személyiségek top10-eit Stephen Kingtől Karl Ove Knausgårdon és Junot Díazon át Sarah Jessica Parkerig.

Érdekes látni, hogy bizonyos írók saját maguktól is jelöltek könyvet, illetve az is, hogy mely szerzők és címek ismétlődnek. Külön jó hír számunkra,  hogy a könyvek nagyobb része magyarul is olvasható.

Stephen King 

A világ egyik – ha nem a – legismertebb horrorszerzője. Épp 50 éve jelent meg első, máig nagy hatású regénye, a Carrie, azóta több mint 60 könyvet írt. 

Sarah Jessica Parker

Habár SJP-t elsősorban színészként és producerként ismerjük, tavaly elindította a Zando kiadónál saját imprintjét, eddig négy regényt adtak ki. Együttműködött az Amerikai Könyvtárak Szövetségével és könyvklubja is van.

Karl Ove Knausgård

A norvég író jelenleg az európai irodalom egyik legnagyobb sztárja, ami nagy részben Harcom című, hatrészes autofikciós regényfolyamának köszönhető. Tavaly az ő kötete, a Hajnalcsillag lett az első az év legjobb könyveit összegző listánkon.

Min Jin Lee

Regénye, a Pacsinkó a koreai-japán háború, majd kulturális ellentét világában felnövő négy generációt követ. A könyv a New York Times által megkérdezettek közül többek válogatásában is szerepel. 

Nick Hornby

Az angol szerző számos regénye közül a Pop, csajok, satöbbit és az Egy fiúrólt is megfilmesítették. De írt könyvet a Brexitről és focirajongásáról is.

Ann Napolitano

Az amerikai író négy regénye közül kettő, az Ezüst madarak és a Helló, gyönyörűm magyarul is olvasható (utóbbiba itt beleolvashatsz).

Junot Díaz

A Pulitzer-díjas dominikai-amerikai írónak négy kötete is megjelent hazánkban, köztük a Szigetlakó című gyerekkönyv is. Központi témája a bevándorlók létélménye az Egyesült Államokban. Kreatívírást is oktat.

  • Chimamanda Ngozi Adichie: Americanah
  • Katherine Boo: Az örök szépségen túl
  • Edwidge Danticat: Brother, I’m Dying (nem jelent meg magyarul)
  • Aracelis Girmay: Kingdom Animalia (nem jelent meg magyarul)
  • Edward P. Jones: Az Ismeretlen Világ
  • Natsuo Kirino: Out (nem jelent meg magyarul)
  • Roberto Bolaño: Vad nyomozók
  • Francisco Goldman: Say Her Name (nem jelent meg magyarul)
  • Ted Chiang: Életed története és más novellák
  • Paul Beatty: Tuff (nem jelent meg magyarul)

Rebecca Roanhorse

Hugo- és Nebula-díjas amerikai sci-fi és fantasy író, magyarul is megjelent több kötete. Számos könyvében navahó karakterek jelennek meg.

James Patterson

Valószínűleg napjaink egyik legtermékenyebb és leggazdagabb írója, ír krimit, thrillert, életrajzot, de gyerek- és ifjúsági könyveket is. Számos kötetet jegyez társszerzőként, például Dolly Partonnal és Bill Clintonnal, de Michael Crichton halálakor félbemaradt regényét is ő fejezte be.

Roxane Gay

Szerkesztő, kultúrakritikus, esszéista, többek közt A rossz feminista, a Difficult Women és a Hunger (Éhség) írója. A Yale-en tanít. Van egy imprintje a Grove Atlantic kiadónál.

A teljes lista itt található. A New York Times könyvkritikusai által 2000 óta legjobbnak talált könyveket itt lehet megnézni, a legjobb 100 könyvet pedig itt teszik közzé húszasával.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

25 adaptáció, amit látnod kell az évtizedből

2010 és 2019 között rengeteg nagyszerű feldolgozás készült. Mi ezt a 25 mozgóképes adaptációt szerettük a legjobban az elmúlt tíz évből.

...
Nagy

Az évtized legemlékezetesebb világirodalmi könyvei 5.

A 2010-es évek legnépszerűbb könyvei és a legizgalmasabb gyerekirodalmi kötetek után ezen a héten a világirodalmi könyveket szedtük listába. Itt az utolsó rész!

...
Nagy

Az évtized legemlékezetesebb világirodalmi könyvei 4.

A 2010-es évek legnépszerűbb könyvei és a legizgalmasabb gyerekirodalmi kötetek után ezen a héten a világirodalmi könyveket szedtük listába. Itt a negyedik rész!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

Listák&könyvek
...
Nagy

7 író, aki nem szerette saját, mára klasszikussá vált könyveit

...
Nagy

Íme a 21. század legjobb könyvei Knausgård, Sarah Jessica Parker és Stephen King szerint

...
Szórakozás

9 legendás lény, ami nem maradhat ki a Harry Potter-sorozatból

...
Szórakozás

8 érdekesség, amit nem tudtál a 80 éves Rubik Ernőről

„Megtalálónak” vallja magát, mert a feltaláló kifejezést nem szereti. A világon több mint 350 millió példányt adtak el a kockájából. A sikerhez elengedhetetlennek tartja a kudarcot. Nyolcvanéves Rubik Ernő.

Szerzőink

...
sa

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

...
sa

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

...
Horányi Hanna Zelma

A Tom Lake két nyár történetén keresztül mesél egy egész életről

Olvass!
...
Beleolvasó

Amikor a fiú zavaró tényezővé válik az apa szemében – Olvass bele a Kis világok című regénybe!

Caleb Azumah Nelson egy Londonban élő, ghánai-brit fiú érzékeny, zenével és ízekkel teli felnövéstörténetét írta meg. Most elolvashatsz belőle egy részletet.

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

Nancy Fraser instant klasszikus könyvében bemutatja, hogyan vezetett a falánk kapitalizmus a világunkat megmérgező, igazságtalanságokból fakadó sokféle krízisért. Most elolvashatsz egy részletet a kötetből.

...
Beleolvasó

A Gucci-örökös végre elmondja az igazságot apja meggyilkolásáról – Olvass bele!

Allegra Gucci évekig némán hallgatta a családjáról szóló különféle, igazságot nélkülöző pletykákat. A hollywoodi film aztán annyira felháborította, hogy megírta saját igazságát a botrányos történetről. Mutatunk egy részletet a könyvéből.