Posztumusz jelenik meg Anthony Bourdain kulináris útikönyve

Posztumusz jelenik meg Anthony Bourdain kulináris útikönyve

Bár a pandémia miatt még egy darabig nem lehet utazni, de felkészülésnek jó lehet az a könyv, amelyet Anthony Bourdain munkatársa fejezett be, és amely összesen 43 országba kalauzol.

ro | 2021. április 20. |

World Travel címmel jelent meg Anthony Bourdain tévés séf posztumusz könyve, amelyet asszisztense, Laurie Woolever fejezett be. Bourdain 2018-ban halt meg, és előtte nem sokkal kezdett el dolgozni ezen a könyvön, amely lényegében egy kulináris útikalauz a világ körül. A kötet 43 országba kalauzol el, a bejegyzések fókusza ugyanakkor mindenhol az étel, az étkezés kultúrája. A kötet több esszét is tartalmaz, melyeket Bourdain barátai, kollégái jegyeznek, de írt bele a testvére, Christopher is.

-

Laurie Woolever az eater.com-nak adott interjújában azt mondta, hogy bár rendkívül büszke a kötetre, mégis keserédes és szomorú érzések is bujkálnak benne amiatt, hogy a szerzőtársa nélkül kénytelenek kiadni ezt a könyvet, amelynek megjelenését közel négy évi munka előzte meg. Az ötletelést még Bourdainnel közösen kezdték, amit Woolever akkor rögzített is, bár még fogalma sem volt, hogy ez lesz az egyetlen közös beszélgetésük a kötetről. Mindenesetre ez a megbeszélés adta a könyv alapját, majd Woolever átrágta magát Bourdain életművén: újranézte a tévés felvételeit, újraolvasta a könyveit, átnézte a séffel közös levelezését. Mivel tíz éven keresztül napi emailezésben voltak, ezért a leveleik sok érdekes információt tartalmaztak arról, hol járt Bourdain és hová akart még ellátogatni. A séf eredetileg azt tervezte, hogy egy tucat esszét ír a könyvhöz, erre viszont már nem került sor, így erre Woolever másokat kért fel - Bourdain fivére például hármat is írt a kötetbe.

A World Travellel párhuzamosan Woolever egy másik projektet is vitt: mintegy száz emberrel interjúzott, olyanokkal, akik valamilyen szerepet játszottak Anthony Bourdain életében. A készülő könyv egy életrajz lesz, de az író azt mondja, erről bővebben majd ősszel tud mesélni.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A barátai fejezték be Anthony Bourdain posztumusz könyvét

A 2018-ban elkövetett öngyilkosságakor egy könyvön dolgozott a legendás Anthony Bourdain.

...
Hírek

Pokorny Lia: Ez a szakácskönyv nem a szélsőségekről akar szólni

A fenntartható konyha kialakításának és receptjeinek titkaiba avatja be az olvasót és a főzni vágyót új szakácskönyvében Pokorny Lia. A karácsonyi Összekötvében a húsmentes variációkról és az inspiráló fűszerekről is mesélt a színésznő.

...
Hírek

A britek szerint a szakácskönyv is szépirodalom

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

Szerzőink

...
Valuska László

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...
Sándor Anna

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

...
Vass Norbert

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

Polc

Nem a nagy háború, hanem a barátod halála avat felnőtté

...

Az árulást a legnehezebben saját magának bocsátja meg az ember

...

Ménes Attila regényében egy ír úr meséli el a romlásnak indult magyarság történetét

...

McCarthy sötét világában a szerelem és a zsenialitás sem képes világot gyújtani

...
A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Podcast

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

Beszélgetés Benedek Ágotával fogselymezésről, sorozatfejlesztésről, a felboncolt testéről, a köldöknézegetésről és arról a 3 évről, ami 3 könyvet hozott. A legutolsó októberben jelenik meg Akkor inkább már most megdöglök címmel, amiben a teremtéstörténetben is megjelenik a menstruáció, a hormonok szétvernek mindent, de még űrkaják is szerepelnek benne.

Olvass!
...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

A Helikon Margó Könyvek sorozatában megjelent Özönvíz egy ökológiai katasztrófa küszöbén játszódik és a kíméletlen túlélési kényszerről mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ughy Szabina novelláiból kiderül, hogy milyen áron válhat láthatóvá egy nő

Milyen árat kell fizetni egy nőnek, hogy szépnek, egészségesnek tűnjön? Ughy Szabina elbeszéléseiben a nők számára az önmagukra ismerés, testük és szellemük újrafelfedezése alapélmény. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ali Smith-nél két testvér próbálja túlélni a legrosszabb időket

Az Évszak-kvartett befejező részében a skót író ismét jelenünk legégetőbb kérdéseit vizsgálja, miközben a világ lassan karanténba zárul. Olvass bele a Nyárba!