Posztumusz jelenik meg Anthony Bourdain kulináris útikönyve

Posztumusz jelenik meg Anthony Bourdain kulináris útikönyve

Bár a pandémia miatt még egy darabig nem lehet utazni, de felkészülésnek jó lehet az a könyv, amelyet Anthony Bourdain munkatársa fejezett be, és amely összesen 43 országba kalauzol.

ro | 2021. április 20. |

World Travel címmel jelent meg Anthony Bourdain tévés séf posztumusz könyve, amelyet asszisztense, Laurie Woolever fejezett be. Bourdain 2018-ban halt meg, és előtte nem sokkal kezdett el dolgozni ezen a könyvön, amely lényegében egy kulináris útikalauz a világ körül. A kötet 43 országba kalauzol el, a bejegyzések fókusza ugyanakkor mindenhol az étel, az étkezés kultúrája. A kötet több esszét is tartalmaz, melyeket Bourdain barátai, kollégái jegyeznek, de írt bele a testvére, Christopher is.

-

Laurie Woolever az eater.com-nak adott interjújában azt mondta, hogy bár rendkívül büszke a kötetre, mégis keserédes és szomorú érzések is bujkálnak benne amiatt, hogy a szerzőtársa nélkül kénytelenek kiadni ezt a könyvet, amelynek megjelenését közel négy évi munka előzte meg. Az ötletelést még Bourdainnel közösen kezdték, amit Woolever akkor rögzített is, bár még fogalma sem volt, hogy ez lesz az egyetlen közös beszélgetésük a kötetről. Mindenesetre ez a megbeszélés adta a könyv alapját, majd Woolever átrágta magát Bourdain életművén: újranézte a tévés felvételeit, újraolvasta a könyveit, átnézte a séffel közös levelezését. Mivel tíz éven keresztül napi emailezésben voltak, ezért a leveleik sok érdekes információt tartalmaztak arról, hol járt Bourdain és hová akart még ellátogatni. A séf eredetileg azt tervezte, hogy egy tucat esszét ír a könyvhöz, erre viszont már nem került sor, így erre Woolever másokat kért fel - Bourdain fivére például hármat is írt a kötetbe.

A World Travellel párhuzamosan Woolever egy másik projektet is vitt: mintegy száz emberrel interjúzott, olyanokkal, akik valamilyen szerepet játszottak Anthony Bourdain életében. A készülő könyv egy életrajz lesz, de az író azt mondja, erről bővebben majd ősszel tud mesélni.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A barátai fejezték be Anthony Bourdain posztumusz könyvét

A 2018-ban elkövetett öngyilkosságakor egy könyvön dolgozott a legendás Anthony Bourdain.

...
Hírek

Pokorny Lia: Ez a szakácskönyv nem a szélsőségekről akar szólni

A fenntartható konyha kialakításának és receptjeinek titkaiba avatja be az olvasót és a főzni vágyót új szakácskönyvében Pokorny Lia. A karácsonyi Összekötvében a húsmentes variációkról és az inspiráló fűszerekről is mesélt a színésznő.

...
Hírek

A britek szerint a szakácskönyv is szépirodalom

...
Nagy

Vlagyimir Szorokin: Alulértékeltem Putyin őrültségét

„Tragikus időkben nehéz az oroszoknak az orosz irodalomról beszélni” – Vlagyimir Szorokin és M. Nagy Miklós mégis erre tettek kísérletet tegnap este a Három Hollóban. A beszélgetés során az emigráns orosz írók tragédiája, az oroszok és az erőszak viszonya, valamint a szerző magyarul megjelent szövegei is előkerültek. Beszámolónk.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?

...
Ruff Orsolya

Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század

...
Laborczi Dóra

Visky András: Van, amikor az Isten egy elveszett gyermek

Polc

A Szív utca szerzőjének új könyvében a megszállott szenvedélyé a főszerep

...

Izlandon derül ki, hogy vannak életek, amikhez nincs bátorságunk

...

A nők a saját életük feletti ellenőrzés visszaszerzésére vágynak

...

Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt

...
A hét könyve
Kritika
Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat
...
Zöld

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?

Ez a jövő már közelebb van, mint gondoljuk. Marcus du Sautoy matematikus A kreativitás kódja - Hogyan tanul a mesterséges intelligencia írni, festeni, gondolkodni című könyvében azt vizsgáltja, hogyan tanítható a gép arra, hogy önállóan kreatívvá váljon.

Olvass!
...
Beleolvasó

A magányos élet váratlan örömeiről, kikerülhetetlen buktatóiról és hétköznapi csodáiról szól a Tó

Az utóbbi évek egyik legerősebb brit debütálásában Claire-Louise Bennett húsz összefüggő történetben keres nyelvet a magánytapasztalatnak.

...
Beleolvasó

Szaddám főzni akart a katonáira, úgyhogy azt is meg kellett enniük, amit odaégetett

Mit evett Pol Pot, miközben kétmillió kambodzsai éhen halt? Idi Amin valóban fogyasztott emberhúst? És miért volt Fidel Castro egy bizonyos tehén megszállotja? Olvass bele Witold Szabłowski könyvébe!

...
Beleolvasó

A sztálini Szovjetuniójában egy ártatlan balerinából is könnyen a rendszer ellensége válhatott

Akár egy balerinát is "társadalmilag veszélyes" elemnek nyilváníthattak a sztálini Szovjetunióban, és ha ez bekövetkezett, útja a Gulagig vezetett. Nyina Anyiszimova karaktertáncossal ez történt. Letartóztatásának, raboskodásának és meglepő szabadulásának történetét írta meg Christina Ezrahi könyvében. Olvass bele!