Posztumusz jelenik meg Anthony Bourdain kulináris útikönyve

Posztumusz jelenik meg Anthony Bourdain kulináris útikönyve

Bár a pandémia miatt még egy darabig nem lehet utazni, de felkészülésnek jó lehet az a könyv, amelyet Anthony Bourdain munkatársa fejezett be, és amely összesen 43 országba kalauzol.

ro | 2021. április 20. |

World Travel címmel jelent meg Anthony Bourdain tévés séf posztumusz könyve, amelyet asszisztense, Laurie Woolever fejezett be. Bourdain 2018-ban halt meg, és előtte nem sokkal kezdett el dolgozni ezen a könyvön, amely lényegében egy kulináris útikalauz a világ körül. A kötet 43 országba kalauzol el, a bejegyzések fókusza ugyanakkor mindenhol az étel, az étkezés kultúrája. A kötet több esszét is tartalmaz, melyeket Bourdain barátai, kollégái jegyeznek, de írt bele a testvére, Christopher is.

-

Laurie Woolever az eater.com-nak adott interjújában azt mondta, hogy bár rendkívül büszke a kötetre, mégis keserédes és szomorú érzések is bujkálnak benne amiatt, hogy a szerzőtársa nélkül kénytelenek kiadni ezt a könyvet, amelynek megjelenését közel négy évi munka előzte meg. Az ötletelést még Bourdainnel közösen kezdték, amit Woolever akkor rögzített is, bár még fogalma sem volt, hogy ez lesz az egyetlen közös beszélgetésük a kötetről. Mindenesetre ez a megbeszélés adta a könyv alapját, majd Woolever átrágta magát Bourdain életművén: újranézte a tévés felvételeit, újraolvasta a könyveit, átnézte a séffel közös levelezését. Mivel tíz éven keresztül napi emailezésben voltak, ezért a leveleik sok érdekes információt tartalmaztak arról, hol járt Bourdain és hová akart még ellátogatni. A séf eredetileg azt tervezte, hogy egy tucat esszét ír a könyvhöz, erre viszont már nem került sor, így erre Woolever másokat kért fel - Bourdain fivére például hármat is írt a kötetbe.

A World Travellel párhuzamosan Woolever egy másik projektet is vitt: mintegy száz emberrel interjúzott, olyanokkal, akik valamilyen szerepet játszottak Anthony Bourdain életében. A készülő könyv egy életrajz lesz, de az író azt mondja, erről bővebben majd ősszel tud mesélni.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A barátai fejezték be Anthony Bourdain posztumusz könyvét

A 2018-ban elkövetett öngyilkosságakor egy könyvön dolgozott a legendás Anthony Bourdain.

...
Hírek

Pokorny Lia: Ez a szakácskönyv nem a szélsőségekről akar szólni

A fenntartható konyha kialakításának és receptjeinek titkaiba avatja be az olvasót és a főzni vágyót új szakácskönyvében Pokorny Lia. A karácsonyi Összekötvében a húsmentes variációkról és az inspiráló fűszerekről is mesélt a színésznő.

...
Hírek

A britek szerint a szakácskönyv is szépirodalom

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...
Gyerekirodalom

Romok, zűrzavar és éjsötét mindenütt – a gyerekek nyelvén a háborúról

A háború, amely megváltoztatta Rondót című kötet nagy erejű képek és szimbólumok segítségével próbálja megmutatni a gyerekeknek, mi is az az értelmetlen borzalom, amit háborúnak nevezünk

Szerzőink

...
Kiss Imola

Nádasdy Ádám: Úgy írtam a halál küszöbén, mint a gyerek, aki mondogatja magának, nem lesz baj

...
Kolozsi Orsolya

Görcsi Péter: Szerettem volna, hogy a regényem azoknak a szócsöve legyen, akik elhagyják Magyarországot

...
Kiss Imola

Az amerikai motorosok többet érdemeltek volna egy steril, mozgó képeskönyvnél

Polc

A gyásznak teremt nyelvet Cristina Rivera Garza Pulitzer-díjas kötete

...

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

...

Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta

...

Otthonosság és idegenség Görcsi Péter debütáló regényében – Olvass bele!

...
A hét könyve
Kritika
Háy János legyőzné az apátiát: nem az országban, az egyénben
...
Nagy

Nádasdy Ádám: Úgy írtam a halál küszöbén, mint a gyerek, aki mondogatja magának, nem lesz baj

Bemutatták Nádasdy Ádám tizedik, Billeg a csónak című verseskötetét. A beszélgetésen szóba került a humorizálás és a komolyság, de az emlékek és a halál lehetősége is.

Olvass!
...
Beleolvasó

Colleen Hoover regényének hőse hadakozik a szerelem ellen, de hiába – Olvass bele!

Egy szegény lány és egy gazdag fiú futó nyári kalandnak induló, majd bonyolult szerelemmé váló kapcsolata áll az új bestseller középpontjában. Most mutatunk belőle egy részletet.

...
Beleolvasó

77 év, 77 sztori, azaz Charlie kalandos élete – Olvass bele a zenész önéletrajzába!

Charlie-nak annyira színes, gazdag, kalandos, a legnagyobb sikerekkel és a legnagyobb tragédiákkal teli élete volt, hogy az könyvért kiáltott. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó Magda az örök szépség titkait kívánta feltárni – Olvasd el egy alig ismert írását!

Titokfejtő sétára, a női szépséget középpontba állító szellemi kalandozásra hívja olvasóját ez a kötet, amely Szabó Magda kiadatlan, valamint kevésbé ismert írásaiból válogat. Olvass bele!