Posztumusz jelenik meg Anthony Bourdain kulináris útikönyve

Posztumusz jelenik meg Anthony Bourdain kulináris útikönyve

Bár a pandémia miatt még egy darabig nem lehet utazni, de felkészülésnek jó lehet az a könyv, amelyet Anthony Bourdain munkatársa fejezett be, és amely összesen 43 országba kalauzol.

ro | 2021. április 20. |

World Travel címmel jelent meg Anthony Bourdain tévés séf posztumusz könyve, amelyet asszisztense, Laurie Woolever fejezett be. Bourdain 2018-ban halt meg, és előtte nem sokkal kezdett el dolgozni ezen a könyvön, amely lényegében egy kulináris útikalauz a világ körül. A kötet 43 országba kalauzol el, a bejegyzések fókusza ugyanakkor mindenhol az étel, az étkezés kultúrája. A kötet több esszét is tartalmaz, melyeket Bourdain barátai, kollégái jegyeznek, de írt bele a testvére, Christopher is.

-

Laurie Woolever az eater.com-nak adott interjújában azt mondta, hogy bár rendkívül büszke a kötetre, mégis keserédes és szomorú érzések is bujkálnak benne amiatt, hogy a szerzőtársa nélkül kénytelenek kiadni ezt a könyvet, amelynek megjelenését közel négy évi munka előzte meg. Az ötletelést még Bourdainnel közösen kezdték, amit Woolever akkor rögzített is, bár még fogalma sem volt, hogy ez lesz az egyetlen közös beszélgetésük a kötetről. Mindenesetre ez a megbeszélés adta a könyv alapját, majd Woolever átrágta magát Bourdain életművén: újranézte a tévés felvételeit, újraolvasta a könyveit, átnézte a séffel közös levelezését. Mivel tíz éven keresztül napi emailezésben voltak, ezért a leveleik sok érdekes információt tartalmaztak arról, hol járt Bourdain és hová akart még ellátogatni. A séf eredetileg azt tervezte, hogy egy tucat esszét ír a könyvhöz, erre viszont már nem került sor, így erre Woolever másokat kért fel - Bourdain fivére például hármat is írt a kötetbe.

A World Travellel párhuzamosan Woolever egy másik projektet is vitt: mintegy száz emberrel interjúzott, olyanokkal, akik valamilyen szerepet játszottak Anthony Bourdain életében. A készülő könyv egy életrajz lesz, de az író azt mondja, erről bővebben majd ősszel tud mesélni.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A barátai fejezték be Anthony Bourdain posztumusz könyvét

A 2018-ban elkövetett öngyilkosságakor egy könyvön dolgozott a legendás Anthony Bourdain.

...
Hírek

Pokorny Lia: Ez a szakácskönyv nem a szélsőségekről akar szólni

A fenntartható konyha kialakításának és receptjeinek titkaiba avatja be az olvasót és a főzni vágyót új szakácskönyvében Pokorny Lia. A karácsonyi Összekötvében a húsmentes variációkról és az inspiráló fűszerekről is mesélt a színésznő.

...
Hírek

A britek szerint a szakácskönyv is szépirodalom

...
Podcast

Tolkien egy nyelvi ötlettel Atlantiszhoz kötötte A Gyűrűk Ura világát [podcast]

Tud még bármiben aktuális lenni ma J. R. R. Tolkien munkássága? Egyáltalán jó író volt Tolkien? Füzessy Tamással, a Magyar Tolkien Társaság volt elnökével, az ELTE, majd a Károli Egyetem vendégoktatójával beszélgettünk.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Egy képregény segíthet eligazodni a bevándorlás útvesztőiben

...
Sándor Anna

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

...
Ruff Orsolya

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

Polc

A fiatalság nem elég a boldogsághoz, a szégyennel és a dühvel meg kell küzdeni

...

Miért pont 999 fiatal, hajadon nőt vittek el először Auschwitzba?

...

Marina Abramović átment a falon, mi pedig beleshetünk a fal mögé

...

Miért csodálkozunk még mindig a hétköznapok abszurditásán?

...
A hét könyve
Kritika
Zadie Smith hőseinek a tévedés élethossziglani elfoglaltságot jelent
...
Nagy

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

A preraffaeliták művészete nem ért véget a festészettel, hiszen szenvedélyes és intenzív kapcsolatuk volt az irodalommal: inspirálta őket és írták is. Sőt, még a világ legszebb könyveihez is hozzátettek párat.

Olvass!
...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

"Sokáig úgy képzeltem, az orvosi diploma volna számomra a leghasznosabb háttértudás az íráshoz." Olvass bele Vámos Miklós új könyvébe!

...
Beleolvasó

Afganisztánban egy sima rutinfeladatból is könnyen pokoli lecke lehet

Fayer Sándor új regényében egy Afganisztánban szolgáló magyar osztag egyszerű feladatot kap, de egy elektrosztatikus vihar, majd egy tálib rajtaütés mindent megváltoztat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi történik azokkal, akik megküzdöttek a Sötét Nagyúrral, és győztek?

A nagy győzelem után az élet mindenki számára visszatért a normális kerékvágásba, kivéve a fiatalokat, akik világszerte ismert hírességekként, életcéljukat beteljesítve nem találták a helyüket.

...
Beleolvasó

Ami a lélek alatt és a tudat alatt gyűl, veszélyes lehet

Egy árván maradt kisfiúról és egy állandóan menekülni kényszerülő kislányról szól Szávai Géza regénye, a Csodálatos országokba hoztalak. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Baleset vagy gyilkosság történt a szabadulószobában?

A Sellő titka szerzőjének új krimijében eltűnik egy nő, majd harminckét évvel később különös haláleset történik egy szabadulószobában. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Trudy Ederle: a lány, aki átúszta a La Manche csatornát

Lebilincselő történet Gertrude Ederléről, aki alig tizenkilenc éves korában a nők közül elsőként úszta át a La Manche csatornát. 1926-ban, mielőtt bárki elfogadta volna, hogy egy nő fizikai próbatétel elé állhasson, egy Trudy Ederle nevű merész amerikai tinilány magával ragadta a világ képzeletét. Olvass bele Glenn Stout könyvébe!