Ann Leckie űroperája nyerte a Hugo-díjat

.konyvesblog. | 2014. augusztus 18. |

Kép forrása

Ann Leckie Ancillary Justice című kötete nyerte el a legjobb regénynek járó Hugo-díjat vasárnap este Londonban. Az amerikai szerzőnek ez az első regénye, mely a Nebula-díjtól kezdve az Arthur C. Clarke-díjon át a BSFA-díjig számos elismerésben részesült már. A könyv Mellékes igazság címmel a tervek szerint idén ősszel magyarul is megjelenik a Gabo KIadó SFF sorozatban.

A kiadó honlapján ezt írták:

"Ann Leckie űroperája érdekes szemszögből játszik az identitás kérdésével és azzal, vajon a tudatunk egységes egésznek tekinthető-e, vagy egymással küzdő részelemek összjátéka?

„Az Ancillary Justice sikere nagyban köszönhető annak, hogy mind az új ötletekre és megközelítésekre vágyó vájtfülű sci-fi olvasóknak, mind az Asimovnál leragadt laikusoknak képes szórakozást nyújtani, könnyed kézzel megírt, intrikus űropera, szerethető szereplőkkel és érdekes konfliktussal.

Valamint lehetetlen nem imádni egy olyan regényt, amelynek főszereplője és egyben narrátora egy űrhajó és annak többezres hadserege. (...) Ann Leckie kiváló űroperával startolt, amelyben azonban a hadi űrhajók mellett bőven van emberség és mondanivaló az identitásról és a kolonizációról, és nagyon finoman, nagyon okosan fejet hajt a nagy elődök előtt.” (Az SFmag teljes ismertetője az Ancillary Justice-ról itt olvasható."

A legjobb Hugo-díjas kisregény Charles Stross Equoid című műve lett, a legjobb elbeszélés díját John Chu vitte haza (The Water That Falls on You from Nowhere). A legjobb képregény Randall Munroe-é lett (Time), és díjazták a legjobb filmet is (Gravity).

A további díjazottak listájáért katt ide.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.