Crichton ötletét James Patterson kelti életre egy könyvben

A bestseller-gyáros James Patterson a 2008-ban elhunyt Michael Crichton egyik kéziratából írt könyvet, amelyből persze film is lesz.

ro | 2023. október 10. |

James Patterson évek óta a világ egyik legtermékenyebb és leggazdagabb írójának számít, Michael Crichton pedig olyan könyvek szerzőjeként vált világhírűvé, mint Az Androméda-törzs, a Zaklatás, Kongó, A gömb vagy épp a Jurassic Park - az adaptáció nemrég lett harmincéves, évfordulós cikkünket itt visszaolvashatod:

Jurassic Park: 30 éve találkoztunk a T-Rexszel, ma is aktuális
Jurassic Park: 30 éve találkoztunk a T-Rexszel, ma is aktuális

Harminc éve mutatták be a filmet, ami után már nem tudunk ugyanúgy gondolni a dinókra: a Jurassic Park végleg összeforrt a rendező, Steven Spielberg nevével, holott eredetileg a sikerfilm alapja egy regény volt, ráadásul Michael Crichton legnépszerűbb könyve, ami a kezdet kezdetén még színdarabnak íródott. De miért vált ilyen népszerűvé és meglepő módon miért aktuális még ma is? Évfordulós cikkünkben ennek járunk utána.

Tovább olvasok

Patterson és Crichton összesen 675 millió könyvet adott el világszerte, így nem meglepő, hogy nagy várakozás előzi meg a kettőjük nevével fémjelzett projektet. Utóbbi nem más, mint egy könyv, amely előreláthatólag jövő júniusban fog megjelenni. A címe Eruption (~Kitörés), és a 2008-ban elhunyt Michael Crichton befejezetlen kéziratán alapul, amelyet az író özvegye, egyben jogörököse, Sherri Crichton bocsátott James Patterson rendelkezésére. A sztori témája pedig nem más, minthogy Hawaii szigetén kitör a sok-sok éve szunnyadó Mauna Loa vulkán, ami megsemmisüléssel fenyegeti azt a titkos rejtekhelyet, ahol vegyi fegyvereket tárolnak, ez pedig nemcsak a sziget, hanem az egész világ végét jelentheti.

A terv az, hogy az Eruption egy sorozat első része lesz.

James Patterson azt mondta, hogy mindig is a világ egyik legjöbb történetmesélőjének tartotta Crichtont, és megtiszteltetésnek érzi, hogy a jogörökös rábízta ezt a történetet, lehetőséget kapva ezzel arra, hogy életre keltse Crichton zseniális ötleteit. Sherri Crichton szerint néhai férje évekig dolgozott ezen a könyvön, és nemcsak rengeteg jegyzetet meg vázlatot hagyott hátra, hanem interjúkat is, melyeket vulkanológusokkal készített.

A CrichtonPatterson-megállapodást Shane Salerno forgatókönyvíró, producer, rendező hozta tető alá, aki az együttműködést ahhoz hasonlította, mint mikor George Lucas összeállt Steven Spielberggel Az elveszett frigyláda fosztogatói forgatásakor: "Emlékszem a moziplakátra, amikor kilenc éves voltam. Az volt ráírva: A Cápa és a Csillagok háborúja alkotóitól. A mostani ugyanolyan nagy dobásnak érződik, mint ami az volt."

Mondani sem kell, hogy az alkotók már most megfilmesítésben gondolkodnak, és arra számítanak, hogy nagy licit indul majd a filmjogokért.

Forrás: Deadline

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Dolly Parton regényt ír James Pattersonnal

Dolly Parton az első regényén dolgozik, amelyet James Pattersonnal közösen ír. A Run, Rose, Run 2022 márciusában jelenik meg a tengerentúlon.

...
Kritika

James Patterson és J.D. Barker első közös krimijükben rögtön bevágják az olvasót a mélyvízbe

A madártollas gyilkosságokban a nyomok minduntalan egyfelé mutatnak, és a mocskos kis titkok szép lassan mind napvilágra kerülnek.

...
Nagy

50 év kellett az Androméda-törzs evolúciójához – folytatást kapott Michael Crichton klasszikusa

Michael Crichton nagyhatású, zsáneralakító regénye nemcsak megreformálta a tudományos fantasztikumot, de egy egész zsáner jött létre a nyomán. Csak idő kérdése volt, hogy a saját regényei és filmjei után megjelenjenek olyan követői, akik Crichton méretes csizmáiban óhajtanak továbblépdelni.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

...
Zöld

Mennyi bort ittak Kolumbusz matrózai egy nap alatt?

Kitől szerzett Thomas Jefferson tokajit, és miként lendítette fel a borospohárbizniszt Jackie Kennedy? Kupa Enikő és Kovács Tibor Borgőzös évszázadok című könyvének kóstolóval egybekötött bemutatóján törpebirkákról és pillangókról is szó esett, megtudtuk továbbá, mit adtak a borisszáknak a németalföldiek.

ADVENT
...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrsion állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Zenetörténeti utazás gyerekeknek Fülivel, a sivatagi rókával

Lépj be a zene láthatatlan, de mindent körülölelő világába a Babilon Kiadó Mi Micsoda Olvasó sorozatának Zene című kötetével! Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

Nemes Nagy Ágnes meséi a fantázia végtelenségét villantják fel

Olvass bele Nemes Nagy Ágnes A titkos út című kötetébe!

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

Julie Otsuka a saját családja történetét is beleírta debütregényébe, amiben a második világháború során internálótáborokba zárt amerikai japánokról mesélt. Az Amikor isten volt a császár a hét könyve.

...
Nagy

Jeneva Rose: Ezek a nők megállás nélkül hazudnak a gyilkosság után

Az Egyikünk meg fog halni öt nő szemszögéből meséli egy kisvárosi gyilkosság történetét. Interjúnkban íróvá válásról, a kiadókkal vívott csatáiról, álnévről és a szerzők közösségi médiában betöltött szerepéről beszélgettünk Jeneva Rose-zal.

...
Panodyssey

Deres Kornélia: Irodalom és abúzus

Kérdésem az, hogy miért nincs a hazai irodalomi közegnek egészséges önvédelmi képessége? Hogy lehet az, hogy valaki, akinek az erőszakos viselkedéséről tömegek tudnak, gond nélkül menetel előre, sőt, mintha egyenesen pozitív kapcsolat volna az agresszió és a szakmai siker között?

A hét könyve
Kritika
Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet
...
Kritika

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

A norvég Lars Svisdal regénye a generációk közötti szakadékot érzékelteti, miközben egy felnőtté válás története is. Láthatóvá válik benne, hogy a jóléti társadalmak is küzdenek a maguk démonaival.

Hírek
...
Gyerekirodalom

Majdnem egymillió brit gyereknek nincs saját könyve

...
Hírek

Meghalt Vajda Mihály

...
Zöld

Nanorobotok, deep fake és algoritmusok - diákoknak rendezett kiállítást a Neumann Társaság

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

...
Hírek

Ferenc pápa levelet írt a Nobel-díjas Jon Fossénak

...
Könyves Advent

Mister Morrsion állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág