A gyűlölet Amerika igazi ellensége

A gyűlölet Amerika igazi ellensége

Mi történt volna, ha a negyvenes években egy náciszimpatizáns celebritást választanak Amerika első emberének? Philip Roth alternatív Amerikájában az antiszemita Charles Lindbergh nyeri az elnökválasztást, az amerikai zsidó közösség mindennapjait pedig egyre inkább a bizonytalanság és a kiszolgáltatottság jellemzi. A regényből készült sorozatváltozatot idén tavasszal mutatta be az HBO, ezt David Simon, a Drót készítője jegyzi. Az Összeesküvés Amerika ellen a hét könyve.

Benedek Márton | 2020. április 26. |

Nem az Összeesküvés Amerika ellen az egyetlen regény, amit Donald Trump elnökké választása után azzal a felkiáltással kezdtek sokan olvasni, hogy megjósolta a jövőt. Ilyen az 1984 George Orwelltől, Az ember a Fellegvárban Philip K. Dicktől vagy az Ez nálunk lehetetlen Sinclair Lewistól is. De ezek közül csak Philip Roth regénye az, amit megjelenése (2004) évében az akkori elnök, ebben az esetben George W. Bush kritikájaként (is) olvastak.

Philip Roth
Összeesküvés Amerika ellen
Ford.: Sóvágó Katalin, Európa, 2006, 494 oldal

Persze a fenti regényeket nyiván nem a Trump-adminisztráció jövőbeni bírálata ihlette és például az Összeesküvés Amerika ellen esetében még a Trump elnökké választását megélő, 2018-ban elhunyt Roth is azt nyilatkozta, hogy már csak azért sem áll a hasonlóság, mert

az ő regényében szereplő elnök legalább egy tényleges hős,

egy mai napig elismert amerikai, és nem egy szélhámos. (Korábban az író a Bush-párhuzamokat is cáfolta.) Ez az elnök nem más, mint Charles Lindbergh, az ember, aki 1927-ben megszakítás nélkül, elsőként repülte keresztül az Atlanti-óceánt. Ezzel korának egyik első celebritásává vált, és pár évvel kisgyermeke elrablása ezért lett “az évszázad bűnügye”. A Lindbergh-bébi végül szörnyű tragédiába torkolló esetét a rádión és az újságokon keresztül országszerte követték, és bár még halálos ítélet is született az ügyben, az akkor szárnyra kapott összeesküvés-elméletek a mai napig foglalkoztatják az arra fogékonyakat.

Lindbergh a háború előtti években többször is járt Németországban, hivatalosan azért, hogy fölmérje a német légierő állapotát. Az egyik ilyen látogatás során még Göringtől is kapott egy kitüntetést, amit a későbbiekben is megtartott, hiába kritizálták érte sokáig. A háború kirobbanása után többször is az európai beavatkozás ellen és a Németországgal fenntartott béke mellett kardoskodott és a legnagyobb korabeli háborúellenes szervezet, az America First Committe szóvivője lett; az amennyire hazafias, legalább annyira antiszemita AFC gyűlésein aztán a zsidó agitátorokat okolta az európai történések miatt. 


Az Összeesküvés Amerika ellen alternatív történelmében Lindbergh nem elégszik meg ennyivel: háború-, kommunista- és kicsit zsidóellenes szónoklatait egyre nagyobb tömeg előtt tartja, előbb hírességként, később már republikánus elnökjelöltként, és végül F.D. Rooseveltet legyőzve ő lesz az elnök. (Erről amúgy Roth a fent hivatkozott interjúban azt mondta, hogy még mindig könnyebb elképzelni, hogy akkor Lindbergh elnök lehetett volna, mint felfogni azt, hogy Trump 2016-ban tényleg az lett.)

Megválasztása után a nyilvános szerepléseire mindig saját repülőjével érkező Lindbergh egyezséget köt Hitlerrel,

távol marad a világháborútól, és többek között olyan minisztereket nevez ki, mint az autógyáros Henry Ford , a Német-Amerikai Szövetség tagjait pedig a korábbiaktól eltérően nem vegzálják már. (Ford a valóságban is háború- és Roosevelt-ellenes volt, nem szerette a zsidókat és az AFC tagja is volt. A szövetség is létezett, ők tartották 1939-ben ezt a hírhedt náci tömegfelvonulást) .

Lindbergh elnök ugyan már jelöltkorában elhagyta az enyhén antiszemita retorikát, de a hétköznapi életben megindul a változás: az utcán már előfordul a zsidózás, és egyre több hely van, ahol nem látják szívesen őket. A Fehér Ház olyan programot indít, ami idénymunka keretén belül megismerteti a városi fiatalokat a vidéki Amerikával, de valójában csak zsidó fiatalok kerülnek távol az otthontól, később pedig a munkaerőpiac bürokratikus átalakításával a korábbi biztos életet addig példás hazaszeretettel megháláló családok áttelepítése is megindul. Sokan Kanadába költöznek, de nem a főszereplő családja. Ez Amerika, ők amerikaik, otthon vannak és maradnak is. (A Kanadába költözés gondolatával már Bush második megválasztása (2004) után eljátszottak a demokrata szimpatizánsok, és Anna Paquin főszereplésével még egy játékfilm is készült a jelenségről.)

A regény narrátora a Roth-tól megszokott módon a szerző saját, félig önéletrajzi, félig fiktív énje, aki ezúttal nem Nathan Zuckerman vagy David Kepesh, hanem Philip Roth, aki felidézi a gyerekkori élményeit. Az ő szemén át látjuk,

hogyan csúszik át a család és a newarki zsidó közösség a korábbi biztonságból a félelmetes és kiszolgáltatott bizonytalanságba, és hogy ki milyen stratégiát választ.

Ki az, aki ellenáll, ki az, aki csak magára gondol és hasznot húz a helyzetből vagy ki az, aki kollaborál, mint Bengelsdorf rabbi, Philip nagynénjének udvarlója, aki Lindbergh szolgálatába áll. Ő felügyeli az idénymunka programot is, amelyben Philip bátyja, Sandy is részt vesz, sőt, később szóvivője lesz, fizikailag és lelkileg is eltávolodva szüleitől. Ő az, aki nem hajlandó “amerikai Hitlernek” tekinteni Lindberghet.

Mindeközben Philip próbál csak gyerek lenni, de azt sem lehet felhőtlenül: rémálmok gyötrik, a barátjával szórakozásból embereket követnek, a szomszéd sráctól ruhákat lop. Érzékeli és egyre inkább felfogja, hogy baj van a világban és a családban is, és még neki is feltűnik, hogy a biztosítási ügynökből rakodómunkássá lett apja már nemcsak ünnepnapokon, hanem minden egyes melós nap után legurít egy pohár italt.

A zsidókat a verbális fenyegetés után végül az idő előrehaladtával fizikai erőszak is éri, de az ilyen esetek még az egy-két haláleset ellenére sem az európai forgatókönyv mentén alakulnak, és nem is feltétlenül a Roth család közvetlen környezetében történnek, hanem olyan városokban, amelyekről

eddig csak annyit tudtak a newarki srácok, hogy van-e zsidó játékos a baseball-csapatban.

Itt nem részletezett fordulatok után aztán az erőszak is a múlté lesz, ahogy Lindbergh elnöksége is, visszatér Roosevelt és kiegyenesedik a történelem: Amerika belép a háborúba.

Ami a vészjósló történet után velünk marad, az a törékeny demokrácia, és a társadalom mélyén megbúvó félelem és indulat, ami bármikor felszínre törhet és pusztító támadásba lendülhet.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A Drót rendezője Philip Roth-ot adaptál

...
Beleolvasó

Philip Roth prózai alteregója már a New York-i buszon sem utazhat nyugodtan

...
Hírek

Meghalt Philip Roth

Hírek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

...
Zöld

A háború miatt már több mint 3000 delfin elpusztulhatott a Fekete-tengerben

...
Szórakozás

Hallgasd meg Taylor Swifttől az Ahol a folyami rákok énekelnek betétdalát!

...
Hírek

Ukrán író nyerte a 2022-es német békedíjat

...
Hírek

Aldous Huxley a saját vízióját a jövőről jobbnak találta Orwellénél

...
Hírek

Tompa Andrea és Nemes Nagy Ágnes kötete is felkerült egy rangos német toplistára

...
Könyvtavasz

Emma különösen érzékeny kislány, aki csak az állatok között érzi jól magát

...
Könyvtavasz

A Másodvirágzás a sírfeliratok mögött megbúvó életek regénye

...
Hírek

Lappangó Weöres Sándor-vers került elő

...
Nagy

Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről