Julie Otsuka és Patrick Deville a Femina francia irodalmi díj nyertesei

.konyvesblog. | 2012. november 05. |

Julie Otsuka amerikai és Patrick Deville francia írónak ítélték oda hétfőn a rangos francia irodalmi elismerést, a Femina-díjat. Deville a Peste & Cholére (Pestis és kolera) című kötetével érdemelte ki az elismerést a francia írók között, Otsuka a külföldi szerzőknek járó díjjal gazdagodott. Utóbbit egykor Szabó Magda magyar írónő is megkapta.

Az amerikai szerző regénye Alexandre Yersin svájci felfedező és orvos élettörténete. Yersin a 19. század végén, a 20. század elején járta a világot és fedezte fel a pestisbacilust Kínában. A Pasteur Intézetnek dolgozott, mielőtt útnak indult. Végül Francia-Indokínában telepedett le, a mai Vietnám területén halt meg.

Az 54 éves író a bejelentéssel kapcsolatban örömének adott hangot amiatt, hogy a kizárólag nőkből álló zsűri választása egy olyan szerzőre esett, akit általában azzal "vádolnak", hogy csupán férfiaknak ír. Deville maga is nagy világjáró, élt Kubában, Uruguayban, Közép-Amerikában, a Közel-Keleten, de Nigériában és Algériában is.

Az 50 éves Otsuka a Buddha in the Attic (Buddha a padláson) című kötetével érdemelte ki a Femina-díjat. A rövid, költői hangvételű regény egy fiatal japán nőről szól, aki az Egyesült Államokba emigrál, és feleségül megy egy férfihoz, akivel előzőleg soha nem találkozott. Az író idén a PEN/Faulkner-díjat is elnyerte ezzel a művével, amely a második regénye. Az első, a When the Emperor Was Divine (Amikor a császár isteni volt) 250 ezer példányban kelt el.
A Femina-díjak nyerteseinek nyilvánosságra hozatalával megkezdődött a francia irodalmi elismerések szezonja: kedden a Médici-, szerdán a Goncourt- és a Rénaudot-díjak kitüntetettjeinek nevét jelentik be. November 14-én az Interallié-díj díjazottjának nevét teszik közzé.

(MTI)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.