Könyvheti világirodalmi ajánló - konyvesmagazin.hu

Június 13-16. között ismét Ünnepi Könyvhét lesz a Vörösmarty téren. Ebből az alkalomból számos tematikus ajánlót állítunk össze, elsőként a legfrissebb világirodalmi megjelenések közül válogattunk. A baszk függetlenségi harcról és az észal-ír konfliktusról ugyanúgy találhatsz köztük könyvet, mint válásról, apa-fiú kapcsolatról vagy épp színlelt terhességről szóló regényt.

Michael Chabon: A végső megoldás

michael chabon
A végső megoldás
Ford. Pék Zoltán, 21. század, 2024, 141 oldal
-

Michael Chabon kisregénye eredetileg 2004-ben jelent meg, magyar fordításban először lát napvilágot. Sherlock Holmes alakját idézi meg ez a rövid, de annál velősebb történet, Chabon jellegzetes, sziporkázó humorával. A klasszikus krimi vonásait viseli magán, miközben különböző égtájak és időszakok gyökeresen eltérő történelmi tanulságait hozza közös nevezőre. 

1944-ben járunk, lakik egy 89 éves öregúr Angliában, nem tudjuk a nevét, de a szomszédai azt rebesgetik róla, egykor híres detektív volt. Linus Steinman mindössze 9 esztendős, és nem hajlandó megszólalni. Egyetlen társa egy szürkepapagáj, és a náci Németországból menekült meg. A papagáj Linusszal ellentétben beszél, és időről időre rejtélyes számsorokkal rukkol elő. Mit jelenthetnek ezek? Amikor bekövetkezik az elkerülhetetlen bűntény, az exdetektív, akinek szakmai érdeklődését már rég nem volt képes felkelteni semmi, váratlanul szolgálatba helyezi magát.

Fernando Aramburu: Pátria

fernando aramburu
Pátria
Ford. Imrei Andrea, Bookart, 2024, 672 oldal
-

A spanyol író regénye Baszkföldön, egy meg nem nevezett, San Sebastián közelében lévő faluban játszódik. Ezen a területen jött létre és fejtette ki elsősorban tevékenységét a Franco utáni időszakban a Baszkföld függetlenségéért küzdő szélsőséges baszk nacionalizmus fegyveres terrorista csoportja, az ETA. A cselekmény ezt a több mint három évtizedes időszakot, a Franco halálától (1975) a végleges tűzszünet kihirdetéséig (2011) terjedő korszak eseményeit beszéli el két, valaha baráti kapcsolatban álló, majd politikai okokból egymással szembekerülő család történetén keresztül. Mario Vargas Llosa azt mondta róla: „jó ideje nem olvastam ennyire meggyőző erejű és megrázó, ilyen éles elmével megalkotott könyvet”. 

Louise Kennedy: Vétkek

LOUISE KENNEDY
Vétkek
Ford. Schultz Judit, Európa, 2024, 368 oldal
-

A helyszín Észak-Írország az 1970-es években. A katolikus Cushla Belfast mellett él anyjával. Napközben a helyi egyházi iskolában tanít, esténként a családi pubban segít be a bátyjának. Itt ismerkedik meg Michael Agnew-val, egy ügyvéddel, aki az észak-írországi zavargások során elítélt fiatalok védelmével szerzett magának hírnevet. Michael protestáns, jóval idősebb Cushlánál, ráadásul nős, de a lányt minden józan megfontolás ellenére magával ragadja a férfi műveltsége, és titkos viszonyt kezd vele.

A kisváros nem mentes a konfliktusoktól. Vegyesen lakják katolikusok és protestánsok, a rendőrök és az itt állomásozó brit katonák jelenléte már szinte megszokottá vált. Nincs nap, hogy a hírekben ne valamilyen, a zavargásokkal kapcsolatba hozható, erőszakos cselekményről számolnának be. Egyik éjjel Cushla kedvenc diákjának apját majdnem halálra verik, és ez váratlan láncreakciót indít el. A lány megpróbálja védelmébe venni a tanítványát és annak családját, ám szép lassan minden veszélybe kerül, ami fontos neki az életben.

A Vétkek nagyszerűsége abban rejlik, hogy az elsőre komornak és nyomasztónak tűnő világa ellenére egy idő után valahogy mégis otthonosan kezdjük érezni magunkat benne. Kennedy megrendítő módon, a hétköznapi élet legapróbb mozzanatain keresztül mutatja be, hogyan lehet egy zavaros történelmi időszakban boldogulni, és milyen az, amikor az erőszak része a mindennapoknak. Olvass bele a könyvbe!

Édouard Louis: Akik megölték az apámat

édouard louis
Akik megölték az apámat
Ford. Pataki Pál, Napvilág, 2024, 96 oldal
-

Édouard Louis fiatal francia író, a kisregényben a narrátor különböző történeteket mesél haldokló, alig ötvenéves apjáról. A történetek időnként egymásnak is ellentmondanak. Apja gyilkosát az uralkodóosztályban keresi, mely miatt a férfi nem tudott kitörni a szegénységből és tönkre ment. Egyszerre dühös, megható és szeretettel teli kötet. „Ha jól belegondolok, az az érzésem, hogy a te életed – akaratod ellenére is önmagad ellen – negatív lét volt. Nem volt pénzed, nem tudtál továbbtanulni, nem tudtál utazni, nem tudtad valóra váltani az álmaidat. Nyelvileg szinte kizárólag tagadó formában fejezhető ki az életed. A tested története vádirat a politika története ellen” – írja Louis.

Emi Yagi: Kihordott hiány

emi yagi
Kihordott hiány
Ford. Mayer Ingrid, Scolar, 2024, 172 oldal
-

Shibata kisasszonyt szexuálisan zaklatják munkahelyén, ezért máshova igazol, ám az új helyen szinte csak cselédeknek való feladatokat bíznak rá. Egy nap aztán megtagadja, hogy összeszedje férfi kollégái koszos bögréit, mondván, állapotos és rosszul van a szagoktól. Csakhogy Shibata kisasszony nem vár gyereket, de fenntartja a látszatot, mert így mentesül az alantas feladatok alól. Száraz humorral elmesélt történet arról, hogy milyen könnyű belegabalyodni a hazugságok hálójába és elveszteni a kapcsolatot a valósággal. 9 hónapnyi szürreális, feminista társadalom- és kultúrkritika Japánból, amely közelebb van, mint gondolnánk.

Goran Vojnovic: A fügefa

goran vojnovic
A fügefa
Ford. Reiman Judit, Typotex, 2024, 339 oldal
-

Szerelem, szabadságvágy, magány és a közelmúlt történelemi eseményei elválaszthatatlanul fonódnak össze egy soknemzetiségű „jugoszláv” család különböző generációinak történetében. A harmincas éveiben járó Jadran igyekszik kibogozni a felszín alatt mindent átszövő viszonyokat. Miért sétált ki az életéből a felesége a közös gyermeküket is elhagyva? Vajon van-e valamilyen összefüggés nagyszülei páros magánya és saját szabadságvágya között? Hogyan tűnt el az apja egyik napról a másikra, és ez miért érte váratlanul az anyját is? Miért burkolózott hallgatásba a nagyanyja már jóval azelőtt, hogy demenciába süllyedt volna?

Jadran, hogy megértse a jelent, az emlékek töredékeiből rakja össze a családja történetét, eközben pedig arra is rájön, hogy a múlt nem menti fel a jövőért való felelősség alól. A Balkán zűrzavaros világában, ahol a megszűnő, majd újonnan keletkező államok és határok a családok sorsát is végzetesen átírják, csak a nagyapja kertjében álló fügefa éli túl sértetlenül a viharokat.

Vanessa Chan: Velünk a vihar

vanessa chan
Velünk a vihar
Ford. Csonka Ágnes, 21. század, 2024, 317 oldal
-

A döntése következtében másképp alakult az ország történelme. A családjának most túl kell élnie a következményeket.

Brit-Malájföld, 1930-as évek: Cecily elégedetlen feleség, akit a fényes jövő ígéretével csábít el Fujiwara japán tábornok – azt állítja, Malájföld független lesz, nem lesz többé brit gyarmat. Cecily egyre inkább beágyazódik, tulajdonképpen Fujiwara különbejáratú kémjeként működik, és ezáltal az egész ország sorsa megváltozik. A második világháború alatt a japánok diktatúrát vezetnek be. 

Malájföld japán megszállás alatt, 1945: Cecily és a családja nyomorúságos körülmények között tengődik. A három gyereke nincs biztonságban. Csak Cecily óvhatja meg őket, de neki fogalma sincs, hogyan tegye. Ráadásul nem árulhatja el nekik, hogy mi volt a szerepe a háborúban. Képes lesz szembenézni a múltjával? És még időben megteszi?

Moa Herngren: A válás

moa herngren
A válás
Ford. Pap Vera-Ágnes, Helikon, 2024, 399 oldal
-

Niklas és Bea több mint 30 éve élnek idillinek tűnő házasságban egy jómódú stockholmi negyedben kamasz ikerlányaikkal. Éppen ezért éri Beát villámcsapásként, mikor egy családi nyaralás küszöbén, egy jelentéktelennek tűnő vita közben Niklas csapot-papot otthagyva elviharzik. Távollétének órái napokra dagadnak, felesége üzeneteire nem válaszol, magyarázattal pedig meg sem próbálkozik – mikor pedig előkerül, minden megoldási kísérlettől elzárkózva válni akar, ráadásul hamarosan az is kiderül, hogy nő is van a dologban. 

Filmszerűen pörgős, mégis mélyen empatikus családi drámájában Moa Herngren mindkét főszereplő gondolataiba betekintést enged, hogy megmutassa: a felszínen banálisnak látszó események mögött összetett, évtizedes, kibeszéletlen-megoldatlan kapcsolati problémák rejlenek.

Támogatott tartalom.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Alig győzöl majd válogatni a világirodalmi kötetek között 2024 tavaszán

Sodró, titkokkal terhelt szerelmi történetek, generációk életét összekuszáló traumák, az idegenség és rokonság kérdései a világ minden tájáról. Ismert írók és most debütáló szerzők hamarosan megjelenő regényei közül válogattunk. 

...
Hírek

Kafka, Dosztojevszkij, Hemingway - a legrövidebb világirodalmi klasszikusok

Válogatásunkban olyan, jól ismert könyveket gyűjtöttünk csokorba, melyek rövid terjedelmük ellenére bőven adnak gondolkodnivalót.

...
Hírek

Michael Chabon nosztalgiázott egyet, az eredmény egy erős fantasy- és SF-lista lett

Milyen könyvek mozgatták meg a hetvenes évek végén Michael Chabon fantáziáját? Egy virtuális összeállításból kiderül.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...
Nagy

Egy gyilkosságról szóló könyvben helyet kell kapnia az életnek is

A Cervantes Intézetben mutatták be a Pulitzer-díjas Cristina Rivera Garza kötetét. A Liliana legyőzhetetlen nyara a szerző 30 éve megölt testvérének történetét meséli el. Szó esett gyászról, utazásról és arról is, hogy teremthet egy gyilkosság közösséget és nyelvet.

Szerzőink

...
hhz

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

...
Sándor Anna

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

...
vl

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

A hét könyve
Kritika
Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír
...
Podcast

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

Az Ezt senki sem mondta! EXTRA első epizódjában Ott Anna Kiss Noémivel beszélget anyaságról, hitről és a szerző Ikeranya című könyvéről.

Listák&könyvek
...
Szórakozás

5 Coldplay-dal, amik segítenek megérteni a szívdobbanásainkat és az univerzumot

...
Nagy

8 gyönyörű kötet Dua Lipa könyvklubjából

...
Gyerekirodalom

Spagettit ebédelni medvecukorral – 5 gyerekkönyv apák napjára