Általános cikkek harrypotter hogyvolt

Hogy volt? – HP 4-6.

m.anna | 2007. július 21. |
Attila (13) nagyon szereti a HP-könyveket, de nem jobban, mint a Gyűrűk Urát, Winnetout, vagy éppen Bőrharisnyát. Saját teóriája szerint nem lesz egyszerű befejezni a regényfolyamot. Ő maga ezt „egy nagy meteorral, vagy valami ilyesmivel” intézné el, ami megoldásnak, ha nem is túl elegáns, de mindenképpen célravezető lenne.

Harry Potter és a Tűz Serlege:
Harry elmegy a kviddics (a varázslók sportja) világkupára, a döntő után megjelenik az égen Voldemort jelképe, a Sötét Jegy. Amikor megérkeznek a Roxfortba, a Trimágus Tusa negyedik tagjává választják (ezen a fiatal varázslók közti megmérettetésen két másik európai mágusiskola is részt vesz: a Beauxbatons és a Durmstrang. A résztvevőket a Tűz Serlege választja ki), miközben nem is jelentkezett. Mindhárom próbán megküzd. Az elsőn egy sárkány (magyar mennydörgő) ellen, a második próbán a tó mélyére kell lemenniük, és meg kell menteni Ront a kákalagoktól és egyéb vízi lényektől. Az utolsó próbán pedig egy labirintusban kell megkeresniük a kupát, ahol különböző akadályok várják őket. Cedric-kel (a Roxfort másik bajnokával) együtt találja meg a trófeát, amiről kiderül, hogy valójában egy zsupszkulcs. Átteleportálja őket egy temetőbe, ahol Féregfarkkal (Peter Petigrew) és a csökevényes Voldemorttal találkoznak. Féregfark megöli Cedricet, Voldemort, pedig (Harry vérének segítségével) újra testet ölt. Meg akarja ölni, de amikor párbajozni kezdenek, egyesül a két varázspálca, megjelennek Voldemort eddigi varázslatainak szellemei, így a meggyilkoltak is. Harry beszél a szülei árnyalakjával, akik feltartóztatják Voldemortot, amíg ő elszalad a kupához. Visszatér a Roxfortba (ahol azonban Dumbledore és barátai kivételével senki nem hisz neki).

Bővebben a Wikipedián>>

Harry Potter és a Főnix Rendje:
Az unokatestvérét és őt megtámadják a dementorok. Megvédi magát, de kiskorúaknak nem szabad varázsolni, ezért bíróság elé idézik. Elmenekítik a Főnix Rendjének a főhadiszállására. Ez egy Voldemort elleni szövetség. A perben Dumbledore segítségével felmentik, így visszatérhet az iskolába. Új tanárt kapnak Dolores Umbridge személyében. Ő egy zsarnok, mindenkivel igazságtalan, és többször megbünteti Harryt, amiért beszél arról, ami vele történt (szép lassan, mint a minisztérium embere, átveszi az irányítást az iskolában. Ebben a könyvben jelenik meg, milyen döbbenetes ereje van a médiának, milyen nehéz kiigazodni, és harcolni a politikai intrikák ellen).Harrynek látomása lesz, Ron apját harapja meg benne egy kígyó. Attól félnek, hogy Voldemort megszállta Harryt. Utána leteszik a vizsgáikat (Rendes Bűbájos Fokozat-ez a varázslók ˝érettségije˝, meghatározza, hogy később milyen szerepet és munkát láthatnak el a varázslók társadalmában). Az egyik vizsga közben elalszik, és újabb látomása lesz, arról, hogy Siriust, a keresztapját kínozza Voldemort a mágiaügyi minisztériumban. Odamegy, megpróbál segíteni neki, de mindez csak csapda volt, mert van egy jóslat, amit csak ő szerezhet meg, és kettőjükről szól. Dumbledore pedig harcol Voldemorttal, de nem ölik meg egymást. (Sirius meghal. A lábadozó Harrynek Dumbledore elárulja, hogy a jóslat szerint ő fogja a Sötét Nagyúr halálát okozni.)
Bővebben a Wikipedián>>

Harry Potter és a Félvér Herceg:
Dumbledore elviszi Harryt egy új sötét varázslatok kivédése tanárt keresni, akit végül rá is beszél arra, hogy az iskolába jöjjön. Mint kiderül, a fickó valóságos rajongói kört szervez maga köré. A kastélyban éri a diákokat a meglepetés, hogy nem is sötét varázslatok kivédése tanár lesz, hanem a bájitaltant veszi át. Piton pedig, gyűlölt bájitaltanáruk megkapja azt a tárgyat, amire eddig vágyakozott. Harry amiatt nem vett bájitaltankönyvet, mert azt hitte, hogy Piton nem engedi meg, hogy tovább tanulhassa, de az új tanár felveszi, és ad neki egyet a használt könyvek közül. Ebben különböző jegyzeteket, kiegészítéseket talál, amik nagyon hasznosak a számára, jóval hatékonyabbak, mint az eredeti leírás. A beírás szerint ez a Félvér Herceg tulajdona volt. Dumbledore különórákat tart Harrynek, ahol Voldemort életét meséli el neki. Mint kiderül, hét horcruxot alkotott, ez azt jelenti, hogy szétszaggatta a lelkét, és tárgyakba rejtette el, vagyis nem elég őt magát megölni, ezeket is meg kell semmisíteni (Dumbledore már megsemisített egyet, és Harry is- a második könyvben Voldemort naplóját). Rátalálnak az egyik rejtekhelyére, az igazgató el is viszi Harryt, de hasztalan, mert valaki már kicserélte. Visszatérnek a Roxfortba, Dumbledore nagyon kimerült. A villámsújotta toronyban Piton megöli, és elmenekül az iskolából. A könyv a temetéssel végződik.

Bővebben a Wikipedián>>
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Lehet, hogy az álom az alvás lényege? – 3 könyv, amiben az álom fontos szerepet játszik

Bár sokszor nem tűnik többnek az alvás furcsa mellékhatásánál – és persze tudattalanunk kedvelt játszóterénél –, előfordulhat, hogy az álom valójában egy létszükséglet.

...
Zöld

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

Ősidőkben gyökerező erdők, újjászülető harcos hercegnők, apák és fiúk, az elme történetteremtő képessége, Freud és Jung, Tolkien, növényhorror és növényvakság a fantasyben, valamint az ember és a nem emberi világ szoros kapcsolata is szóba kerül a podcastban.

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.