Carmen Maria Machado: A tulajdonosán kívül senkinek nincs köze a másik testéhez

Carmen Maria Machado: A tulajdonosán kívül senkinek nincs köze a másik testéhez

Az év elején jelent meg magyarul Carmen Maria Machado első önálló kötete, A női test és más összetevők. A szerző provokatív, határfeszegető novellái gyakran abszurd, meghökkentő módon, sok zsáner elemeit felhasználva mesélnek sajátosan női témákról és tapasztalatokról. Interjúnkban szóba kerültek olvasói reakciók, az év eseményei és azoknak esetleges hatásai is.

 

Laki Péter | 2020. október 28. |

Hogyan jellemezné a stílusát annak, aki még nem olvasott öntől? 

A szövegeim válogatás nélkül ugrálnak zsánerek között (realizmus, horror, science fiction, fantasy, gótika), furcsa formákat használok és 

leginkább a nemi, szexuális és testtel kapcsolatos témák érdekelnek. 

CARMEN MARIA MACHADO
A női test és más összetevők
Fordította: Ács Eleonóra, Ballai Mária, Farkas Veronika, Nagy Mónika, Török Krisztina, Orosz Anna, Bosnyák Edit, Molnár Berta Eleonóra. Agave, 288 oldal.

Mi volt a műveire kapott legfurcsább reakció? 

Az emberek sok különböző, számomra meglepő módon reagálnak az írásaimra. Néhányan homályosnak, absztraktnak titulálják, ami szerintem csak annyit jelent, hogy nem szokványosak. De részemről ez teljesen oké. (Hiszen a sztorijaim nagy része valójában eléggé specifikus.) 

A Női test és más összetevők több sztorija is a női testről, és a médiában megjelenő idealizált testkép pszichére gyakorolt káros hatásáról szól. Bár az utóbbi években érezhető némi javulás ezen a téren, mégis hosszú út áll még előttünk egy egészségesebb, elfogadóbb testkép médiareprezentációhoz. Ön szerint társadalmi szinten minek kellene lennie a következő lépésnek ebbe az irányba? 

Szerintem a zsírt is ugyanolyan természetesnek kéne tekintenünk, mint a hajszínt, 

le kéne bontanunk a kapitalizmus káros hatásait

(például ahogyan a diéta-iparon keresztül hat ránk), és tekintettel kéne lennünk arra, hogy a tulajdonosán kívül senkinek nincs köze a másik testéhez. 

Nőnek lenni a leghátborzongatóbb élmény Carmen Maria Machado novelláiban - Könyves magazin

Carmen Maria Machado könyve az elmúlt évek egyik legtöbb figyelmet érdemlő kisprózaválogatássá vált hazájában. A számos díjat és rangos jelölést bezsebelő novellafüzér nem csak a kritikusok, de a közönség köreiben is többnyire pozitív visszhangra talált - ám a szövegek jellegük miatt mégis megosztóak lehetnek. Machado ugyanis nem riad vissza semmiféle határsértéstől.

A könyvben olvasható egyik novella, a Leltár meglehetősen relevánsnak érződött az utóbbi hónapokban. A novella narrátora egy különösen pusztító világjárvány idején számot vet életével, és sorra veszi szeretőit, szexuális kapcsolatait. Jó időszak lehet ez egy hasonló számvetésre, gyónásra? 

Szerintem ez is éppen olyan jó időszak, mint bármelyik másik, hogy átgondoljuk, hogyan is viseltetünk magunk vagy embertársaink iránt, és hogy önvizsgálatot végezzünk.

A Különleges ügyosztály: Esküdt ellenségek 272-szer című novella kicsit olyan, mintha az interneten terjedő rémtörténetek, a CreepyPasták egyik jellegzetes fajtájának, az elveszett epizódok (vagy jelen esetben inkább elveszett széria) hatását mutatná. Befolyásolta esetleg ez a jelenség a történetet? 

Nem! Nem is ismerem igazán ezt az egész CreepyPasta dolgot. 

Ha egyszer valódi sorozat készülne a novellában felvázolt fura szinopszisokból, ki rendezné? 

Nem is tudom. Sok rendezőt imádok: David Lynch, Yorgos Lanthimos, Karyn Kusama, vagy esetleg Jordan Peele. 

Magyarul egyelőre csak a Női test és más összetevőket olvashatjuk, de az USA-ban 2019 végén jelent meg az In The Dream House című kötet, ami egyfajta memoár, és meglehetősen súlyos, megterhelő témát boncolgat. Hogyan érzi most magát a megjelenése után? 

Iszonyú fáradtan.  

Az egész világon, így az USA-ban is rengeteg minden zajlik a járványtól kezdve, egészen a tüntetésekig, zavargásokig. Hogyan lehet majd hatással ez a zavaros időszak a spekulatív fikcióra? 

Szerintem a művészvilág egészére kiterjedő, jelentős hatásai lesznek 2020 eseményeinek.

Úgy gondolom, hamarosan egészen máshogy fogunk gondolkozni politikáról, betegségekről, emberi kapcsolatokról, közösségekről, magányról – meg úgy általában mindenről.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Nőnek lenni a leghátborzongatóbb élmény

Carmen Maria Machado könyve az elmúlt évek egyik legtöbb figyelmet érdemlő kisprózaválogatássá vált hazájában. Írásainak középpontjában mindvégig a speciálisan női élmények kerülnek terítékre sokszor naturalista, hátborzongató, vagy végtelenül szürreális módon.  A hét könyve A női test és más összetevők.

...
Nagy

Sofi Oksanen: A disztópia már itt van és nagyon is valóságos

Sofi Oksanen új könyve a női test kihasználásának nagyregénye. A kutyafuttató egy thrillerszerűen megírt történet kizsigerelt modellekről, megvett feleségekről, végletekig dehumanizált ukrán petesejt donorokról és béranyákról. Az íróval az Ukrajnában zajló kutatómunkáról, a meddőségi iparról, valamint a Kelet- és Nyugat-Európa közti gazdasági szakadékról beszélgettünk. 

...
Nagy

Sheila Heti: Az ember lehet boldog akkor is, ha van gyereke, és akkor is, ha nincs

Hogyan ítélik meg ma azokat a nőket, akik úgy döntenek, hogy nem vállalnak gyereket? Nőiségről, hormonokról, szégyenről és a döntések súlyáról beszélgettünk a Változások könyve szerzőjével. 

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Tor Ulven sikolyköltészete lehúz a föld alá

Tor Ulven norvég költő verseiről elsőre Edward Munch A sikolya juthat eszünkbe: van bennük valami kísérteties, szorongató, és rémisztően halálközeli. A Türelem című kötet ennek a „sikolyköltészetnek” a kiteljesedése: olyan, mint egy hátborzongató kiáltás az élet és a halál határán.

...
Nagy

Ferenc pápa: A koronavírus a mi Noé-pillanatunk

Ferenc pápa új könyve, az Álmodjunk együtt a koronavírus okozta válságban nyújt iránymutatást. A kötetet tegnap mutatták be egy nemzetközi online webinaron, ahol a pápa szerzőtársa mesélt arról, hogyan született meg a könyv.

...
Nagy

„Nem várhatod el a diszfunkcionális környezetben nevelkedett gyerekektől, hogy funkcionáló felnőttekké váljanak”

Samantha Downing könyveiben nincs semmi kirívó vagy extravagáns, ám tökéletes stílusérzékkel és némi fekete humorral fűszerezett történeteiben képes hátborzongató közelségbe hozni azokat a félelmeinket, amik bármikor bárkit utolérhetnek. Interjú.

...
Nagy

Szabados Ági a megtakarításait egy álomba fektette, megnyitotta könyvesboltját

A függetlenség áráról, az álomba történő befektetésről és a piaci szabályok felrúgásáról beszélgettünk Szabados Ágival, aki Libertine néven könyvesboltot és kiadót indított.

...
Nagy

Presser memoárja egy korszak tablója [zsebró]

John Lennon zongorája, Abbey Road, tokiói telefonok, világhírű zenészek, NDK-s lányok – ugyanakkor disszidáló barátok, meg- és kihallgatások, elmismásolt gázsik, Lee farmerek, tűrések, tiltások. Megjelent Presser Gábor önéletírása a Helikon Kiadónál.

...
Kritika

Háy János megírta a legkeményebb karantént, az életet

A pénz hatalmáról, az értékek hiányáról, a család széteséséről, egy társadalom kisiklásáról szól Háy János új, sodróan izgalmas regénye, A cégvezető, ami a hét könyve.

...
Kritika

Atwoodnál a lányok barátságból teszik pokollá egymás életét

Bő harmincéves késéssel jelent meg magyarul Margaret Atwood Macskaszem című regénye. Bár a könyv egy Elaine Risley nevű – amúgy fiktív – festő életútját mutatja be, a fókusz mégsem a művészi kiteljesedésen van, hanem azon a toxikus gyerekkori barátságon, amely később alapjaiban határozta meg Elaine művészi tevékenységét. A Macskaszem a hét könyve.

Szerzőink

...
Fehér Boldizsár

Fehér Boldizsár: A parti lefújva

...
Valuska László

Mi történik a férfiakon túl az irodalomban?

...
Bányász Attila

Munkásosztály nélkül melodrámázik a Vidéki ballada az Amerikai Álomért

A hét könyve
Kritika
Atwoodnál a lányok barátságból teszik pokollá egymás életét
...
Nagy

Ferenc pápa: A koronavírus a mi Noé-pillanatunk

Ferenc pápa új könyve, az Álmodjunk együtt a koronavírus okozta válságban nyújt iránymutatást. A kötetet tegnap mutatták be egy nemzetközi online webinaron, ahol a pápa szerzőtársa mesélt arról, hogyan született meg a könyv.

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Nem vagyunk mi állatok, pedig mi vagyunk a medvék

...
Kritika

Munkásosztály nélkül melodrámázik a Vidéki ballada az Amerikai Álomért

...
Nagy

Sophia Loren miatt fogunk emlékezni a legújabb Előttem az életre

De'Longhi Kávészünet
...
Hírek

Szécsi Noémi: Már nem vagyok csak olvasó

...
Hírek

Kemény Zsófi: Atombomba is robbanhat mellettem

...
Hírek

Fehér Boldizsár: Írásban az a bukás, ha feladod