Carmen Maria Machado: A tulajdonosán kívül senkinek nincs köze a másik testéhez

Carmen Maria Machado: A tulajdonosán kívül senkinek nincs köze a másik testéhez

Az év elején jelent meg magyarul Carmen Maria Machado első önálló kötete, A női test és más összetevők. A szerző provokatív, határfeszegető novellái gyakran abszurd, meghökkentő módon, sok zsáner elemeit felhasználva mesélnek sajátosan női témákról és tapasztalatokról. Interjúnkban szóba kerültek olvasói reakciók, az év eseményei és azoknak esetleges hatásai is.

 

Laki Péter | 2020. október 28. |

Hogyan jellemezné a stílusát annak, aki még nem olvasott öntől? 

A szövegeim válogatás nélkül ugrálnak zsánerek között (realizmus, horror, science fiction, fantasy, gótika), furcsa formákat használok és 

leginkább a nemi, szexuális és testtel kapcsolatos témák érdekelnek. 

CARMEN MARIA MACHADO
A női test és más összetevők
Fordította: Ács Eleonóra, Ballai Mária, Farkas Veronika, Nagy Mónika, Török Krisztina, Orosz Anna, Bosnyák Edit, Molnár Berta Eleonóra. Agave, 288 oldal.

Mi volt a műveire kapott legfurcsább reakció? 

Az emberek sok különböző, számomra meglepő módon reagálnak az írásaimra. Néhányan homályosnak, absztraktnak titulálják, ami szerintem csak annyit jelent, hogy nem szokványosak. De részemről ez teljesen oké. (Hiszen a sztorijaim nagy része valójában eléggé specifikus.) 

A Női test és más összetevők több sztorija is a női testről, és a médiában megjelenő idealizált testkép pszichére gyakorolt káros hatásáról szól. Bár az utóbbi években érezhető némi javulás ezen a téren, mégis hosszú út áll még előttünk egy egészségesebb, elfogadóbb testkép médiareprezentációhoz. Ön szerint társadalmi szinten minek kellene lennie a következő lépésnek ebbe az irányba? 

Szerintem a zsírt is ugyanolyan természetesnek kéne tekintenünk, mint a hajszínt, 

le kéne bontanunk a kapitalizmus káros hatásait

(például ahogyan a diéta-iparon keresztül hat ránk), és tekintettel kéne lennünk arra, hogy a tulajdonosán kívül senkinek nincs köze a másik testéhez. 

Nőnek lenni a leghátborzongatóbb élmény Carmen Maria Machado novelláiban - Könyves magazin

Carmen Maria Machado könyve az elmúlt évek egyik legtöbb figyelmet érdemlő kisprózaválogatássá vált hazájában. A számos díjat és rangos jelölést bezsebelő novellafüzér nem csak a kritikusok, de a közönség köreiben is többnyire pozitív visszhangra talált - ám a szövegek jellegük miatt mégis megosztóak lehetnek. Machado ugyanis nem riad vissza semmiféle határsértéstől.

A könyvben olvasható egyik novella, a Leltár meglehetősen relevánsnak érződött az utóbbi hónapokban. A novella narrátora egy különösen pusztító világjárvány idején számot vet életével, és sorra veszi szeretőit, szexuális kapcsolatait. Jó időszak lehet ez egy hasonló számvetésre, gyónásra? 

Szerintem ez is éppen olyan jó időszak, mint bármelyik másik, hogy átgondoljuk, hogyan is viseltetünk magunk vagy embertársaink iránt, és hogy önvizsgálatot végezzünk.

A Különleges ügyosztály: Esküdt ellenségek 272-szer című novella kicsit olyan, mintha az interneten terjedő rémtörténetek, a CreepyPasták egyik jellegzetes fajtájának, az elveszett epizódok (vagy jelen esetben inkább elveszett széria) hatását mutatná. Befolyásolta esetleg ez a jelenség a történetet? 

Nem! Nem is ismerem igazán ezt az egész CreepyPasta dolgot. 

Ha egyszer valódi sorozat készülne a novellában felvázolt fura szinopszisokból, ki rendezné? 

Nem is tudom. Sok rendezőt imádok: David Lynch, Yorgos Lanthimos, Karyn Kusama, vagy esetleg Jordan Peele. 

Magyarul egyelőre csak a Női test és más összetevőket olvashatjuk, de az USA-ban 2019 végén jelent meg az In The Dream House című kötet, ami egyfajta memoár, és meglehetősen súlyos, megterhelő témát boncolgat. Hogyan érzi most magát a megjelenése után? 

Iszonyú fáradtan.  

Az egész világon, így az USA-ban is rengeteg minden zajlik a járványtól kezdve, egészen a tüntetésekig, zavargásokig. Hogyan lehet majd hatással ez a zavaros időszak a spekulatív fikcióra? 

Szerintem a művészvilág egészére kiterjedő, jelentős hatásai lesznek 2020 eseményeinek.

Úgy gondolom, hamarosan egészen máshogy fogunk gondolkozni politikáról, betegségekről, emberi kapcsolatokról, közösségekről, magányról – meg úgy általában mindenről.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Nőnek lenni a leghátborzongatóbb élmény

Carmen Maria Machado könyve az elmúlt évek egyik legtöbb figyelmet érdemlő kisprózaválogatássá vált hazájában. Írásainak középpontjában mindvégig a speciálisan női élmények kerülnek terítékre sokszor naturalista, hátborzongató, vagy végtelenül szürreális módon.  A hét könyve A női test és más összetevők.

...
Nagy

Sofi Oksanen: A disztópia már itt van és nagyon is valóságos

Sofi Oksanen új könyve a női test kihasználásának nagyregénye. A kutyafuttató egy thrillerszerűen megírt történet kizsigerelt modellekről, megvett feleségekről, végletekig dehumanizált ukrán petesejt donorokról és béranyákról. Az íróval az Ukrajnában zajló kutatómunkáról, a meddőségi iparról, valamint a Kelet- és Nyugat-Európa közti gazdasági szakadékról beszélgettünk. 

...
Nagy

Sheila Heti: Az ember lehet boldog akkor is, ha van gyereke, és akkor is, ha nincs

Hogyan ítélik meg ma azokat a nőket, akik úgy döntenek, hogy nem vállalnak gyereket? Nőiségről, hormonokról, szégyenről és a döntések súlyáról beszélgettünk a Változások könyve szerzőjével. 

Az évtized könyve
...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 3.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 1.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Jókai-rajongók, a kutyaszar és az elnémítás kultúrája

Tóth Krisztinát meglincselik az internetezők, mert Az arany embert kivenné a kötelező olvasmányok listájáról. Olvasás, kánon, cancel culture.

...
Kritika

Kinget idézi, de nem kíván dickensi magasságokba törni J.D. Barker thrillere

Szíve helyén sötétség három az egyben: egy meglepően jól sikerült coming-of-age sztori és egy tipikus barkeri krimi, melyeket megfűszerez a Stephen King-es természetfeletti. 

...
Nagy

Egy sváb-magyar család hajtűkanyarokkal teli 20. századi története

Illés Klára könyvében személyes naplóbejegyzésekből, levelekből, hivatalos dokumentumokból rajzolódik ki egy dunántúli sváb-magyar parasztcsalád huszadik század története.

...
Nagy

A világ leghíresebb Drag Queenje milliókat vesz rá, hogy szeressék magukat

A többszörös Emmy-díjas RuPaul megírta GuRu című színes-szagos önfejlesztő könyvét, aminek segítségével képesek lehetünk legyártani önmagunk legjobb verzióját.

...
Hírek

Esterházy Péter semmit nem dobott ki, ezért minden, azaz minden megvan

Esterházy Péter hagyatékáról, levelezésekről, spirálfüzetekről, húszezer darabos könyvtárról mesélt a fia, Esterházy Marcell képzőművész.

...
Nagy

A pszichológus irodalomterápiája: Lora Gottlieb - Akarsz beszélni róla?

A kicsit közhelyes cím alapján első körben felmerült bennem, hogy mi lesz a könyv célja: komolyan gondolja, és így felsorakoztatja majd az összes hasonlót, ami a pszichológusokat övezi, vagy épp iróniával kérdezi, és felsorakoztatja őket, hogy aztán majd a helyükre tegye? Szerencsére hamar kiderül, hogy az utóbbi, de még az sem teljes mértékben. Nagyon valós, és nagyon emberi képet mutat a pszichológusokról, az ilyenekre pedig még ma, 2021-ben is szükségünk van. Pszichológusoknak is, laikusoknak is.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 5.

Az évtized legfontosabb magyar szépirodalmi megjelenéseit vesszük sorra a héten. Ötvenes listánkat kiadóvezető, szerkesztő, kritikus, egyetemi tanár és újságíró segítségével állítottuk össze. Itt az ötödik rész!

Szerzőink

...
Sas Csaba

Trevor Noah a dél-afrikai apartheidben született, Hollywoodban ért a csúcsra

...
Bányász Attila

"Válaszd a jövőt. Válaszd az életet. De miért akarnék ilyesmit csinálni?" – 25 éves a Trainspotting-film

...
Ruff Orsolya

Kötelező olvasmányok: legalább 60 éve ugyanarról vitatkozunk

A hét könyve
Kritika
Az apokalipszis mi magunk vagyunk
...
Nagy

"Válaszd a jövőt. Válaszd az életet. De miért akarnék ilyesmit csinálni?" – 25 éves a Trainspotting-film

Idén 25 éves Danny Boyle kultfilmje, a Trainspotting, amely Irvine Welsh azonos című regényéből készült.

Film / Színház / Muzsika
...
Nagy

A vezércsel írója éppen olyan kívülálló zseni volt, mint Beth Harmon

...
Hírek

Dragomán, Esterházy és Kosztolányi: ezt nézzük a színházban februárban

...
Hírek

A Netflix új sorozatában Lupin palira veszi a francia elitet