Hírek usa háború díj

Volt tengerészgyalogos nyerte az amerikai Nemzeti Könyvdíjat

.konyvesblog. | 2014. november 20. |

(Kép forrása)

Ünnepélyes külsőségek között adták át szerda este az Egyesült Államok egyik legnagyobb presztízsű irodalmi díját, a Nemzeti Könyvdíjat. Szépirodalom kategóriában az elsőkötetes Phil Klay nyert, aki korábban tizenhárom hónapot szolgált Irakban. Ő Redeployment című novelláskötetéért kapta meg az elismerést, amely a laudáció szerint a háború borzalmát, unalmát, esetenként pedig humoros oldalát mutatja be. Köszönőbeszédében Klay felelevenítette, hogy a háborús tapasztalatok feldolgozásában az írás sokat segített neki.

Költészet kategóriában a korábbi Pulitzer-díjas Louise Glück nyert Faithful and Virtuous Night című kötetével, a tényirodalom kategóriájában pedig egy, az "új Kínáról" szóló kötet (Evan Osnos: Age of Ambition: Chasing Fortune, Truth, and Faith in the New China) bizonyult nyerőnek. Az ifjúsági művek közül ezúttal Jacqueline Woodson Brown Girl Dreaming című kötete nyerte el a zsűri tetszését.

Az amerikai irodalomhoz való kimagasló hozzájárulásért járó medált idén Ursula K. Le Guin sci-fi író kapta.

Forrás: NYTimes

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.