2020 legjobb könyvei 40-31.

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! 2020-ban is ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, amelyeket - ahogy eddig is - idén is listába rendeztünk. Sokszor elmondtuk már, és most is hangsúlyozzuk, hogy ez nem egy átfogó lista, ellenben szuperszubjektív: így olvasunk mi. Ez azt jelenti, hogy kizárólag olyan könyvek kerültek fel a listára, amiket olvastunk, ezért nyilván vannak nagy hiányok is. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. 

Itt a teljes lista: az 50-41., 40-31., a 30-21., 20-11., 10-1.

Könyves Magazin | 2020. december 08. |

40. Ungváry Krisztián: Horthy Miklós

Ungváry Krisztián
Horthy Miklós - A kormányzó és felelőssége 1920-1945
Jaffa Kiadó, 2020, 224 oldal
-

Kevés olyan történelmi személyiség van ma Magyarországon, akit olyan sokszor és olyan eltérő, egymással gyakran ellentétes vagy egymással vitázó kontextusban emlegetnek, mint Horthy Miklós. Ezért is fontos Ungváry Krisztián könyve, meg persze azért is, mert még mindig nem tudunk eleget erről a korszakról és a korszak nevét adó politikusról. Ebben a kötetben a történész a kormányzó felelősségét pedzegeti, és új szempontrendszer alapján összegzi a Horthy-kutatás jelenlegi állását. A nyári online Margó egyik legizgalmasabb beszélgetése volt, amikor Nagy József Ungváryt faggatta, aki közölte, hogy közpénzből egyetlen szobrot sem állítana Magyarországon a kormányzónak, emellett eljátszott a "mi lett volna, ha" kérdés megválaszolásával is. A teljes beszélgetést ITT tudjátok végighallgatni!

39. Richard Powers: Égig érő történet

Richard Powers
Égig érő történet
Ford.: Barabás András, Park, 2020, 620 oldal
-

Az idei év nagy, epikus családtörténete egy gesztenyefa köré szerveződik, amely ökotudatos, sőt bizonyos szempontból egy olyan világot ábrázol, amit a klímaválság elsöpört, vagyis közös emlék. Egy norvég hajógyári munkás a gesztenyeszüret éjszakáján megkéri egy ír lány kezét, és mire kivirágoznak a gesztenyefák, már házasokként élnek Amerikában Richard Powers regényében. Hat gesztenyefából egy éli túl az időjárást és a betegségeket, a Hotel Gesztenyefa a környék szimbóluma lesz. A családtörténet és az elbeszélés pont olyan, mint egy fa: ezerfele indázik, a gyökerei mélyen beágyazodnak más, nagyobb történetekbe. A családalapító fia ezt a fát minden év ugyanazon napján lefotózza, ugyanabból a nézőpontból: ahogy Nádas Péter a Saját halálban is tette. A fotózást, ahogy a fát is, egymára hagyják örökül az utódok több generáción át, amíg elérkezik Noelhez és Nickhez. Az Égig érő történet igazi nagyszabás, nyelvezetét meghatározzák a fák, a természet, és ez lehet, hogy valakit nem varázsol el, mert sok, de érdemes megpróbálni, mert szép. Itt írtunk róla hosszabban.

38. Kiss Noémi: Balaton

Kiss Noémi
Balaton
Magvető, 2020, 119 oldal
-

A nyár közepén jelent meg a Balaton című novelláskötet, aminek történetei szorosan kapcsolódnak a Balatonhoz. Ez utóbbit azért fontos kiemelni, mert az ún. magyar tengert itt nem lehet lecserélni a Fertő-tóra vagy bármelyik más vízre. Kiss Noémi a Balatont úgy szerepelteti, mint egy valódi karaktert, aminek saját akarata, története van, amihez az összes többi szereplő valamilyen formában kapcsolódik, és akiknek az életeit befolyásolja. Az elbeszélések kelet-németekről, szexualitásról és családi titkokról is mesélnek, miközben megrajzol egy nagyon fontos korszakváltást is, sőt emléket állít annak a Balatonnak, amire már talán mi magunk sem emlékszünk. A novelláskötet németül is megjelenik. Itt beleolvashatsz, itt megnézhetsz egy videót a Balatonról.

37. Zadie Smith: Sugallatok

Zadie Smith
Sugallatok
Ford.: M. Nagy Miklós, Helikon, 2020, 108 oldal
-

Bár a tavaszi karanténidőszak az emberek többségének nem volt túl termékeny, Zadie Smith nem állt meg, inkább írt egy egész esszékötetet, ami aztán 2020 egyik legaktuálisabb könyve lett. A Sugallatok – amelyet az Oprah Magazine az év legjobb könyvei közé választott – az idei eseményekre reflektál, egészen pontosan arra, hogy milyen érzéseket, gondolatokat hozott magával a járvány, a lezárás, illetve a szenvedés, amelyet így vagy úgy, de a legtöbben megtapasztaltak ebben az évben. Zadie Smith irodalmi igényességgel, de a gondolatait, a sugallatait szabadjára engedve ragadta meg a 2020-as életérzést. A rövid írások benyomásokat, kételyeket, kérdéseket rögzítenek, olyan témákat pedzegetnek, amelyeket a járvány, a karantén, az elszigeteltség, a félelem hozott magával. Bár a kiindulópont a legtöbb szövegben a pandémia valamely hatása, Zadie Smith sokszor elkanyarodik más irányokba is, például előkerül a nők helyzete, a politika, a rasszizmus témája, és számos esztétikai, művészetelméleti kérdés, ahogy sok személyes tapasztalat is.

36. Ocean Vuong: Röpke pillanat csak a földi ragyogásunk

Ocean Vuong
Röpke pillanat csak földi ragyogásunk
Ford.: Varga Zsuzsanna, Európa, 2020, 360 oldal
-

"Az első negyedév legérzékenyebb, legköltőibb, legkülönösebb regényét egy vietnámi származású amerikai szerző, Ocean Vuong szállította, akinek Röpke pillanat csak földi ragyogásunk című könyve egyszerre meséli el egy migránscsalád történetét, beszél a szerelemről, az anya hiányáról és mutatja meg költőien saját másságát" - írtuk a Röpke pillanat csak a földi ragyogásunkról, ami egy fiatal, költőként induló író első regénye. A Kiskutya nevű főszereplő levelet ír édesanyjához, akivel a háború a közös nyelve, ha már az anya angolul nem beszél. Az amerikai katona nagyapa beleszeret egy szexmunkából élő nőbe, három gyerekük lesz, majd szétszakad a család, amikor a férfi visszatér hazájába. Vuong saját eredet- és felnövéstörténetét meséli el a nyelvek és kultúrák közé szorulva. Származásról, szerelemről, kulturális örökségről, szexualitásról, identitásról beszél ez a csodás, költői regény Varga Zsuzsanna fordításában. Szórakoztató playlistet készített a szerző a regényéhez.

35. Max Porter: A bánat egy tollas állat

Max Porter
A bánat egy tollas állat
Ford.: Totth Benedek, Jelenkor, 2020, 136 oldal
-

Az év legkülönösebb és a maga sötétségével együtt az egyik legszebb könyve A bánat egy tollas állat, amit Totth Benedek fordított magyarra. Egy nagyregényi történet és több életnyi fájdalom sűrűsödik a 130 oldalas kisregénybe, ami egy család gyászáról, az anya elvesztéséről és a feldolgozásról szól. Három nézőpontból látunk rá a történetre: a két gyerek és a megtört apa között egy varjú a kommunikációs csatorna. A varjú tényleg fontos szereplő, nemcsak meglepő pofátlanságával, hanem felszabadító jelenléte miatt: ő maga a kapcsolat a gyerekek és az apa között. "A gyásznak megvannak a jól körülhatárolható szakaszai, ebben a rövid, de sűrű 130 oldalas írásban fontos a műfaji sokszínűség: a szabadvers, a mese, az esszé, a szójáték és a próza, mintha a szerző nem csak a gyász folyamatát szeretné megmutatni, hanem mindegyik stációhoz megkeresné a műfajt, amiben a legérzékletesebben tudja elmesélni azt" - írta Ott Anna olvasónaplójában.

34. Mécs Anna: Kapcsolati hiba

Mécs Anna
Kapcsolati hiba
Scolar, 2020, 160 oldal
-

Gyerekzár című novelláskötetével Mécs Anna nyerte el a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat 2018-ban. Ezt követően indította el a Könyves Magazin oldalán Kapcsolati hiba címen havonta jelentkező tárcasorozatát, amelynek írásai újabb novellákkal kiegészülve idén egy kötetbe rendeződtek. A novellák azt a kérdést járják körbe, hogyan szabja át az énhatárainkat a technika. Mi történne például, ha az okos jegygyűrűnk minden lépésünkről tájékoztatná a párunkat? Vagy ha egy robotpap arcpirítóan sokat tudna rólunk? Vagy ha zavarbaejtő helyzetekkel bosszulnák meg az applikációk, ha az ingyenes verziójukat használnánk? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kapunk választ a Kapcsolati hiba történeteiből. A kötet margós bemutatóját ITT lehet visszanézni.

33. Carmen Maria Machado: A női test és más összetevők

Carmen Maria Machado
A női test és más összetevők
Ford.: Ács Eleonóra, Ballai Mária, Farkas Veronika, Nagy Mónika, Török Krisztina, Orosz Anna, Bosnyák Edit, Molnár Berta Eleonóra, Agave, 2020, 288 oldal
-

Megosztó, határfeszegető, provokatív, meghökkentő - csak néhány jelző azok közül, melyekkel Carmen Maria Machado könyvét szokták illetni. Holott az amerikai szerző nem tett mást, mint hogy merészen, a különböző zsánerjegyeket vegyítve mesélt a női testről, tapasztalatokról és szexualitásról, írásaiban így aztán a speciálisan női élmények kerülnek terítékre sokszor naturalista, hátborzongató, vagy végtelenül szürreális módon. Ahogy kritikánkban írtuk: "A kötetben található nyolc írás meglehetősen sajátos atmoszférával rendelkező történeteket mesél el. Machado, ha esetleg a hagyományos fantasztikus zsánerekre építkezik, vagy éppen nagyon is ismerős panelekhez nyúl, egyedi hangvételével mégis képes akkorát csavarni a szövegein, hogy azok könyörtelenül ütősek és emlékezetesek maradjanak."

A szerzővel készült interjúnkat ITT olvashatjátok.

32. Ben Lerner: Az iskola Topekában

Ben Lerner
Az iskola Topekában
Ford.: Pék Zoltán, 21. Század, 2020, 315 oldal
-

A címbeli kansasi iskola nem más, mint egy pszichoterápiás intézet, ahol a regény három kulcsszereplője közül ketten dolgoznak. Ők Jonathan és Jane, akik New Yorkot maguk mögött hagyva költöztek sok-sok éve Topekába, a harmadik fókuszpont pedig a fiuk, a vitaversenyek sztárja, a középiskolás Adam. Mindannyiuknak a nyelv az eszközük, amellyel élnek és adott esetben visszaélnek. A Lerner által felvázolt kilencvenes évekbeli közeg kívülről irigylésre méltó, szereplői mégis válságban vannak, a maszkulin kultúra ugyanis egy idő után mindenkinek benyújtja a számlát. Van itt még férfias düh és sebezhetőség, meghasonlás, dominanciaharcok és freestyle rap, ami „a legszégyenletesebb pózolás, a legtisztább manifesztációja a fehér férfiasságban és annak reprezentációs formáiban eluralkodó válságnak”. Az önéletrajzi elemekben bővelkedő és váltott nézőpontú regényben Lerner saját korlátainkkal és dühünkkel is szembesít.

31. Grecsó Krisztián: Magamról többet

Grecsó Krisztián
Magamról többet
Magvető, 2020, 147 oldal
-

Grecsó Krisztián idén teljesen új irányokba indult el: próza helyett 2020-ban két verseskötetet kaptunk tőle, amiből az egyik, a Belefér egy pici szívbe ráadásul gyerekverseket tartalmaz. De a Magamról többet is az év egyik meglepetése volt, az író több mint húsz év után tért vissza a lírához, és egy nagyon személyes, az életének elmúlt időszakát a legnagyobb mélységekig bemutató verseskötettel jelentkezett, amelyben szó van betegségről, gyógyulásról, apaságról, és a „celluxos ifjúság” elmúlásáról is. A versekben megidéződik a rákkal való küzdelem költői hagyománya, például Kosztolányi és Babits versei, de az imádságok, a liturgia nyelvezete is beszüremkedik a szövegekbe. Grecsó Krisztián interjúnkban ezt mondta a versek személyességéről: „A versek kíméletlenül őszinte alanyisága is az elmúlt két év hozadéka. Nem volt értelme mellébeszélni. Olyan szélsőséges élethelyzeteket éltem meg, melyekben az álságosságnak már nem volt tétje, ez hozta ezt a radikális alanyi megszólalást.”

Grecsó tavasszal az Összekötve adásában is mesélt a kötetről. Akkor arról beszélt, hogy egyedül a költészeten keresztül tudta a betegség traumáját kibeszélni, feldolgozni. Ebben az időszakban talált rá Babitsra, akit, sokakhoz hasonlóan, korábban ő sem tudott teljesen megérteni, értékelni. A közös tapasztalattal, a betegség és a némaság megélésével átértelmeződött számára a nagy költő munkássága, és a rá jellemző, alázatos, könyörgő hang.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Gyerekirodalom

10+1 gyerekkönyv izgalmas, meghitt, vicces vagy rejtélyes karácsonyokról

Karácsony előtt a boltokban dömping van gyerekkönyvekből, de segítünk választani. Most olyan gyerekkönyveket válogattunk, amelyek kimondottan a karácsonyról szólnak.

...
Nagy

5+1 filmadaptáció a fa alá, hogy ne csak nézzünk, mint a moziban

Merítés a mozgóképes mainstreamből. 5+1 filmadaptáció és könyves megfelelőik, melyeket nyugodt szívvel ajánlunk karácsonyra.

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Mészöly 100
...
Nagy

Tíz fotó a 100 éve született Mészöly Miklós életéből

...
Nagy

10+1 érdekes tény a 100 éve született Mészöly Miklós életéről

...
Nagy

Mészölytől idegen volt az elefántcsonttorony

Hírek
...
Hírek

Labrisz: Billogot ütne a fogyasztóvédelem az LMBTQI szereplőket is bemutató könyvekre

...
Hírek

Nem kerülhet be a párizsi Panthéonba Rimbaud és Verlaine

...
Hírek

Ősszel lesz a könyvfesztivál, nyáron az Ünnepi Könyvhét

...
Hírek

Amanda Gorman a legfiatalabb költő valaha, aki verset mondhat amerikai elnök beiktatásán

...
Hírek

Kormányhivatal: tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat a Meseországot kiadó Labrisz

...
Hírek

A Netflix új sorozatában Lupin palira veszi a francia elitet

...
Hírek

Amerikában nyílt levélben tiltakoznak egy esetleges Trump-memoár ellen

...
Hírek

Vihart kavart és rímes riposztokat ihletett Lackfi János rendőrös verse

...
Nagy

Versterápia: „Minden fehér, csakhogy törékeny,/ kemény fehér ez, nem puha.”

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Berény Róbert festménye ihlette a Papírszínház-mesét

A könyvmecénás program keretében jelenik meg a Csimota Kiadó legújabb Papírszínház-meséje.

...
Gyerekirodalom

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A boldogság – máshol a remény – kék madara számos folklórtörténetben felbukkan (a kínaiak, az oroszok, sőt még a lotaringiaiak is tudnának erről mesélni), viszont széles körben ismertté a későbbi Nobel-díjas költő-drámaíró, Maurice Maeterlinck szimbolista műve tette a kifejezést. A világhírű történetet azonos című új kötetében Gimesi Dóra mesélte, képi világát pedig Rofusz Kinga gondolta újra.

...
Gyerekirodalom

Írj novellát a szerelem sötét oldaláról!

A szerelem nem csak rózsaszín címmel novellaíró pályázatot hirdet a Menő Könyvek. A nyertes pályaművek e-könyvben jelennek majd meg.

A hét könyve
Kritika
Ben Lerner Amerikájában a nyelv fegyver, a kultúra mindig férfias
...
Nagy

Tíz fotó a 100 éve született Mészöly Miklós életéből

Száz éve, 1921. január 19-én született Mészöly Miklós, akiről Esterházy Péter azt mondta, hogy mindannyian az ő köpönyegéből bújtak ki. Mészöly 1954-től szabadfoglalkozású íróként dolgozott, életművének gerincét elbeszélések, novellák, kisregények alkotják, ezzel együtt több esszé-, publicisztika-, dráma- és mesekötet szerzője. Életét sokféleképpen be lehet mutatni, mi most tíz jellegzetes és emlékezetes fényképet választottunk ki.