Junot Díaz órájára a Csillagok háborúja és A Gyűrűk ura a beugró

.konyvesblog. | 2014. május 05. |

díaz.jpg

Miután a dominikai-amerikai Junot Díaz egy New Yorkerben megjelent esszéjében bírálta az amerikai művészeti képzést (MFA - Master of Fine Arts), a Salon utánajárt, hogy mit tanít a Pulitzer-díjas író saját óráin az MIT-n.

Ugyanazon a héten, amikor egyre többen szólaltak fel a fikciós irodalom sokszínűségéért, a New Yorker megjelentetett egy írást Díaztól, amelyben az író a MFA-programok „nyomasztó fehérsége” ellen emelte fel a szavát. Felidézte, hogyan okozott neki csalódást a Cornell MFA képzése („Az a szar túl fehér volt”), hogyan bukott ki majdnem, és hány hallgató adta fel a képzést, csak mert úgy érezte, a szűk látókörű irodalmi közösségben nincs hely számukra, hogy genderről, fajról, gyarmatosításról beszélgessenek.

Díaz szerint a tanárok kizárólag olyan írókat tanítanak, mint William Gaddis, Francine Prose, és Alice Munro, és nem, mint Toni Morrison, Cherrie Moraga, Maxine Hong-Kingston, Arundhati Roy, Edwidge Danticat, Alice Walker vagy Jamaica Kincaid. Az általa látogatott képzésen az Irodalom (szigorúan nagy I-vel) fehér volt, heteroszexuális és férfi.

Díaz két kurzust visz az MIT (Massachusetts Institute of Technology) Összehasonlító médiatudomány/Írás tanszékén, az egyik a fantasyk által teremtett világokról szól, a másik pedig haladó irodalom (advanced fiction). Miután az író megtudta, hogy a Salon lenyomozta az olvasmánylistáit, emailben tájékoztatta az oldalt, hogy a sokszínűség kevésbé a könyveken, sokkal inkább azok megközelítésén, értelmezésén mérhető le. Díaz egyébként tartott tőle, hogy szimplán az olvasmánylista közzététele olyan lenne, mintha rövidre vágná a dolgokat, amit Donald Sterling (a Los Angeles Clippers tulajdonosa, akit rasszista megnyilvánulásai miatt örökre eltiltottak – a szerk.) NBA-ből való kirúgásához hasonlított. Egyetértett azonban azzal, hogy a folyamatot valahol el kell kezdeni. Mindenesetre aki Junot Díaz órájára akar járni, a következőket kell szem előtt tartania:

A fantasy-óra felvételének előfeltétele, hogy a hallgató lássa a Csillagok háborúját (különös tekintettel a negyedik, Új remény című részre), és olvassa A Gyűrűk urát.

A kurzus a szerepjátékokban, filmekben, képregényekben és irodalmi szövegekben teremtett világokat vizsgálja, célja, hogy segítsen a hallgatóknak jobb képzeletbeli világokat alkotni. Néhány dolog, amit meg kell fontolnunk, ha új világot teremtünk:

Melyek az elsődleges jellemzői – faji, kulturális, térbeli, kozmológiai szempontból? Milyen a szellemisége, miben hisznek a lakói, hogyan alkotnak a karakterek külön világot, hogyan tud az olvasó, vagy a játékos kapcsolódni ahhoz a világhoz?

Olvasmánylista:
ER Burroughs: A Mars hercegnője
Bram Stoker: Drakula
Frank Miller: Batman: A sötét lovag visszatér
Robin McKinley: Sunshine
Alan Moore: V mint Vérbosszú
Suzanne Collins: Az éhezők viadala
NK Jemisin: The Hundred Thousand Kingdoms
Octavia Butler: Lilith’s Brood
China Miéville: Perdido pályaudvar, végállomás
Neal Stephenson: Snow Crash (ajánlott)

A haladó irodalmi kurzus olvasmánylistája pedig Díaznál így néz ki:

Roberto Bolaño: Clara
NoViolet Bulawayo: Hitting Budapest
Julie Otsuka: Whites
Edwidge Danticat: Ghosts
Eric Gansworth: My Good Man
Yiyun Li: Gold Boy, Emerald Girl
George Saunders: Bounty

Sehol egy Munro vagy egy Prose. Díaz szerint, ha a faj vagy a gender (vagy bármilyen más fontos társadalmi skatulya) nem része az értelmező logikádnak, akkor épp azt hagyod ki, ami a világot a világunkká teszi, a sokszínűséget. Nem a könyveken múlik, amikről tanítasz, hanem azon, hogyan tanítasz róluk.

Forrás: Salon

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.