Stephen King elárulta, mitől fél legjobban a világon

Stephen King elárulta, mitől fél legjobban a világon

Az amerikai író a néhai Peter Straubbal közösen írt A talizmán-sorozat harmadik részét szeretné megalkotni, de emellett még számos ötlete van, melyekről egy podcastben beszélt. Elmondta azt is, mitől fél a legjobban a világon.

ko | 2023. augusztus 22. |

A talizmán első része eredetileg 1984-ben jelent meg (magyarul csak tíz évvel később), folytatása, A fekete ház pedig 2001-ben látott napvilágot.  Egy podcastben arra a kérdésre, hogy az „eposzok” írása már a múlté-e, King azt válaszolta, hogy „soha ne mondd, hogy soha”. „Mielőtt meghalt, Peter küldött nekem egy hosszú levelet, melyben azt írta, hogy meg kell csinálnunk a harmadik részt, és adott egy nagyon klassz ötletet is, és nekem is volt néhány saját elképzelésem” – mondta a beszélgetésben. A Talking Scared podcast egyik epizódjának vendégeként King hozzátette, hogy a kötet várhatóan „hosszú könyv lesz”.

King azt is elárulta, hogy 2024-ben megjelenik egy új, több mint 600 oldalas történetgyűjtemény You Like It Darker címmel. Hozzátette, hogy bár nagyon ritka, hogy saját magát is megijeszti azzal, amit ír, ebben a gyűjteményben a The Dreamers című szöveg „annyira hátborzongató” volt, hogy „éjszaka nem tudott rá gondolni”. „Volt egy olyan képem egy férfiról, aki valamilyen kábítószer hatása alatt áll, kinyitja a szemét, az elfeketedik, és indák kezdenek kijönni a szemgolyójából” - mesélte. A történetre leginkább a júniusban elhunyt író, Cormac McCarthy hatott, és neki is ajánlotta a szöveget.

Az agyik legolvasottabb amerikai író azt is elmondta, hogy jelenleg a We Think Not című új könyvön dolgozik, amely Holly Gibneyről, King szeptemberben megjelenő Holly című regényének főszereplőjéről szól. Ez egyelőre egy „elég hosszú” mű, mondta a szerző, hozzátéve, hogy jelenleg „túl sok történet” van a regényben. „Úgy érzem magam, mint az őrült zsonglőr. Igyekszem az összes labdát a levegőben tartani, és nem leejteni egyiket sem.”

Stephen King a mindennapjainkban találta meg a gonoszt
Stephen King a mindennapjainkban találta meg a gonoszt

Miért szeretünk borzongani? Mitől jó egy horror, és mi lehet Stephen King sikerének titka? Vajon mit takarhat pszichológusszemmel a „ragyogás” képessége? Mely lélektani tényezők és hogyan kapnak szerepet King műveiben, és mit olvas ki belőlük egy praktizáló pszichológus? A Stephen King és a horror lélektana virtuális előadásán jártunk.

Tovább olvasok

Arra a kérdésre, hogy mi az, ami igazán megijeszti, azt mondta, hogy a pókok, mert az „idegen” lények „teljesen elborzasztják”. „De azt hiszem, ahogy öregszem, az rémít a legjobban, hogy elveszítem a józan eszem. Az értelem az egyetlen eszközöm, ez az, amim van. Az Alzheimer-kór, a demencia, a szenilitás nem olyan dolog, amelyre szívesen gondolok, és remélem, nem is fog megtörténni velem.”

Forrás: The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Rémisztő lett A mumus előzetese, ezt Stephen King is elismerte

Eddig csak két rövidfilmet készítettek a novellából, ez az első egész estés feldolgozás.

...
Nagy

Sem baleset, sem alkoholizmus, sem az idő nem taszíthatta le a trónjáról - Stephen King 75

Szeptember 21-én volt hetvenöt éves Stephen King, a horror műfajának koronázatlan királya, korunk egyik legolvasottabb szerzője, akinek számos művéből készült nagysikerű film. 

...
Hírek

DiCaprio és J.J. Abrams viszik filmre Stephen King egyik regényét

Megfilmesítik Stephen King 2021-ben megjelent, Billy Summers című regényét.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Hírek
...
Zöld

Orvos-Tóth Noémi könyvével van tele egy horvát könyvesbolt kirakata

...
Gyerekirodalom

Kormos Istvánnak avatnak emléktáblát az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnál

...
Zöld

Az ír nomádok meséiben a pitypang napként ragyog

...
Hírek

Puskás Panni regényét jelölték az Európai Unió Irodalmi Díjára

...
Szórakozás

A Bábel megfilmesítéséről nyilatkozott Kuang

...
Hírek

Sally Rooney új regénye ősszel érkezik

...
Szórakozás

Még két hét, és felkelnek a márciusi ifjak

...
Beleolvasó

Képtelen nyomozás indul egy felszívódott kolléga és egy rejtélyes, könyvolvasó lány után

...
Hírek

Benedek Ágota Állva maszturbálok című könyve miatt kapott büntetést a Libri

Polc

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

...

A diktatúra fenntartóinak süketnéma a lelkiismerete

...

A Hideg krematóriumban pucérra vetkőzik a reménytelenség

...

A háborúban a halál minden sarkon ott leselkedik, és csak a véletlenen múlik, kit visz magával

...
A hét könyve
Kritika
Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van
...
Zöld

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

Litkai Gergely podcastsorozatának témája ez alkalommal a Repair - Hogyan hozhatjuk rendbe az elromlott tárgyakat, kapcsolatainkat és társadalmunkat című kötet, amiről a szerzővel, Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológussal beszélgettek.