A legidősebb szerző és a legrövidebb regény is felkerült a Booker rövidlistájára

A legidősebb szerző és a legrövidebb regény is felkerült a Booker rövidlistájára

ro | 2022. szeptember 07. |

Brit, ír, zimbabwei, Sri Lanka-i és két amerikai szerző maradt versenyben az év legjobb angol nyelvű regényének járó Booker-díjért - kedd este hozták nyilvánosságra az irodalmi elismerés szűkített listáját (a hosszú listáról ITT írtunk), és közülük választja majd ki a zsűri az 50 ezer fonttal járó díj nyertesét.

A Guardian beszámolójában megjegyezte, hogy ha történetesen az egyetlen brit jelölt, Alan Garner nyerne október 17-én (akkor lesz az ünnepélyes díjátadó), akkor éppen a 88. születésnapján vehetné át a díjat. Ő egyébként nemcsak az egyetlen brit jelölt idén, hanem ő a Booker történetének legidősebb olyan szerzője, aki rövidlistára került.

Neil MacGregor, a zsűri elnöke szerint a kiválasztott hat könyv "erőteljesen szól fontos dolgokról", és hozzátette azt is, hogy zsűritársaival olyan könyveket kerestek, melyekben valami jelentőségteljes történik. A Booker oldalán olvasható ismertető kiemeli, hogy a kiválasztott könyvek többségét valós események inspirálták.

Alan Garner Treacle Walker című regényében egy fiú egy vándorgyógyítót keres fel - a zsűri erről a kötetről azt mondta, hogy rejtélyes, egyszersmind gyönyörűen megírt kötet, amely bepillantást enged az emberi működés mélyére - és kiderült az is, hogy a zsűritagok között akadt olyan, aki el is sírta magát rajta.

A szűkített listára került még a zimbabwei NoViolet Bulawayo és az amerikai Elizabeth Strout (korábban már mindketten voltak Booker-jelöltek és akkor a shortlistig jutottak). Előbbi egy Állatfarm inspirálta politikai szatírával van versenyben (Glory). Strout 2006-ban A nevem Lucy Barton című regényével volt Booker-jelölt, és mostani könyve, az Oh William! szintén a Lucy Barton-sorozat része, amelyben a címszereplő kapcsolatba lép az első férjével.

A Sri Lanka-i Shehan Karunatilaka The Seven Moons of Maali Almeida című regénye egy olyan fotósról szól, aki a polgárháború borzalmaival szembesül, az amerikai Percival Everett The Trees című könyvének középpontjában pedig egy évtizedekkel korábbi lincselési ügy szálainak felgöngyölítése áll. Az ír Claire Keegan regénye (Small Things Like These) egy ír városkába kalauzol valamikor a nyolcvanas években, ahol az emberek a karácsonyra készülődnek, maga a cselekmény fókuszában viszont az áll, hogyan tűri egy közösség azt, ahogyan az egyház a férjezetlen anyákkal bánik. A maga 116 oldalával amúgy ez a díj történetében a legrövidebb kötet, amelyet valaha jelöltek - habár Alan Garner könyve kevesebb szót tartalmaz.

Az idei nyertest október 17-én jelentik be Londonban. A szűkített listán szereplő szerzők mindegyike 2500 font díjazásban részesül, a nyertes 50 ezer fontot kap.

Közben kihirdették a legfontosabb francia irodalmi elismerés, a Goncourt hosszú listáját is, amelyen olyan szerzők szerepelnek mások mellett, mint Muriel Barbery (a magyar olvasók többsége őt talán A sündisznó eleganciája könyve miatt ismerik) vagy Brigitte Giraud (tőle a Nem ér annyit a szerelem című könyv olvasható magyarul). A mostani válogatásban tizenöt cím szerepel, és a francia zsűri két lépésben fogja szűkíteni ezt a listát, azaz október 4-én és október 25-én is bejelentenek egy még rövidebb név- és címsort. A nyertest november 3-án hirdetik ki.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Soha ilyen rövid könyvet még nem jelöltek a Booker-díjra

Megérkezett a Booker-díj 2022-es hosszúlistája, amely az idén sokszínűbb lett, mint korábban bármikor: találunk rajta rekordfiatal elsőkönyves szerzőt, rangidős írót és szerepel egy kifejezetten picike könyv is a jelöltek közt, a díj történetében a legrövidebb.

...
Hírek

Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben

A Tomb of Sand egy 80 éves nőről szól, aki mély depresszióba esik a férje halála után, majd újra visszatalál az életéhez. 

...
Hírek

A felmérések szerint a Booker a legfontosabb irodalmi díj a világon

Egy friss nemzetközi kutatás szerint a kiadók, az írók, a könyvkeresedők, valamint a média a Bookert tartja jelenleg a legfontosabb irodalmi díjnak.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

A Dűne ismét monumentális és epikus, minket viszont az is érdekelt, milyen párbeszédben áll a filmklasszikussal, aminek eredetije Frank Herbertet is inspirálta. És az is, hogyan cáfol rá már most egy rendezői döntésre a valós történelem.

...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.

...
Szórakozás

Érdekvédelmi terület: Auschwitz parancsnokáról tisztábban beszélnek a zajok, mint a szavak

Jonathan Glazer Cannes-nagydíjas, öt Oscarra jelölt filmje szokatlan módon közelíti meg a holokausztot: Rudolf Hösst és családját követjük benne, a zsidók szenvedését pedig hangok „testesítik meg”.

...

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

...

Kerber Balázs és Nemes Z. Márió: Mit kaphatnak a közösségtől a magányos odúlakók?

...

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...

Az endometriózis poétikus betegség, mintha erdő nőne a hasunkban

...

Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én

Hírek
...
Zöld

Orvos-Tóth Noémi könyvével van tele egy horvát könyvesbolt kirakata

...
Gyerekirodalom

Kormos Istvánnak avatnak emléktáblát az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnál

...
Zöld

Az ír nomádok meséiben a pitypang napként ragyog

...
Hírek

Puskás Panni regényét jelölték az Európai Unió Irodalmi Díjára

...
Szórakozás

A Bábel megfilmesítéséről nyilatkozott Kuang

...
Hírek

Sally Rooney új regénye ősszel érkezik

...
Szórakozás

Még két hét, és felkelnek a márciusi ifjak

...
Beleolvasó

Képtelen nyomozás indul egy felszívódott kolléga és egy rejtélyes, könyvolvasó lány után

...
Hírek

Benedek Ágota Állva maszturbálok című könyve miatt kapott büntetést a Libri