A legidősebb szerző és a legrövidebb regény is felkerült a Booker rövidlistájára

A legidősebb szerző és a legrövidebb regény is felkerült a Booker rövidlistájára

ro | 2022. szeptember 07. |

Brit, ír, zimbabwei, Sri Lanka-i és két amerikai szerző maradt versenyben az év legjobb angol nyelvű regényének járó Booker-díjért - kedd este hozták nyilvánosságra az irodalmi elismerés szűkített listáját (a hosszú listáról ITT írtunk), és közülük választja majd ki a zsűri az 50 ezer fonttal járó díj nyertesét.

A Guardian beszámolójában megjegyezte, hogy ha történetesen az egyetlen brit jelölt, Alan Garner nyerne október 17-én (akkor lesz az ünnepélyes díjátadó), akkor éppen a 88. születésnapján vehetné át a díjat. Ő egyébként nemcsak az egyetlen brit jelölt idén, hanem ő a Booker történetének legidősebb olyan szerzője, aki rövidlistára került.

Neil MacGregor, a zsűri elnöke szerint a kiválasztott hat könyv "erőteljesen szól fontos dolgokról", és hozzátette azt is, hogy zsűritársaival olyan könyveket kerestek, melyekben valami jelentőségteljes történik. A Booker oldalán olvasható ismertető kiemeli, hogy a kiválasztott könyvek többségét valós események inspirálták.

Alan Garner Treacle Walker című regényében egy fiú egy vándorgyógyítót keres fel - a zsűri erről a kötetről azt mondta, hogy rejtélyes, egyszersmind gyönyörűen megírt kötet, amely bepillantást enged az emberi működés mélyére - és kiderült az is, hogy a zsűritagok között akadt olyan, aki el is sírta magát rajta.

A szűkített listára került még a zimbabwei NoViolet Bulawayo és az amerikai Elizabeth Strout (korábban már mindketten voltak Booker-jelöltek és akkor a shortlistig jutottak). Előbbi egy Állatfarm inspirálta politikai szatírával van versenyben (Glory). Strout 2006-ban A nevem Lucy Barton című regényével volt Booker-jelölt, és mostani könyve, az Oh William! szintén a Lucy Barton-sorozat része, amelyben a címszereplő kapcsolatba lép az első férjével.

A Sri Lanka-i Shehan Karunatilaka The Seven Moons of Maali Almeida című regénye egy olyan fotósról szól, aki a polgárháború borzalmaival szembesül, az amerikai Percival Everett The Trees című könyvének középpontjában pedig egy évtizedekkel korábbi lincselési ügy szálainak felgöngyölítése áll. Az ír Claire Keegan regénye (Small Things Like These) egy ír városkába kalauzol valamikor a nyolcvanas években, ahol az emberek a karácsonyra készülődnek, maga a cselekmény fókuszában viszont az áll, hogyan tűri egy közösség azt, ahogyan az egyház a férjezetlen anyákkal bánik. A maga 116 oldalával amúgy ez a díj történetében a legrövidebb kötet, amelyet valaha jelöltek - habár Alan Garner könyve kevesebb szót tartalmaz.

Az idei nyertest október 17-én jelentik be Londonban. A szűkített listán szereplő szerzők mindegyike 2500 font díjazásban részesül, a nyertes 50 ezer fontot kap.

Közben kihirdették a legfontosabb francia irodalmi elismerés, a Goncourt hosszú listáját is, amelyen olyan szerzők szerepelnek mások mellett, mint Muriel Barbery (a magyar olvasók többsége őt talán A sündisznó eleganciája könyve miatt ismerik) vagy Brigitte Giraud (tőle a Nem ér annyit a szerelem című könyv olvasható magyarul). A mostani válogatásban tizenöt cím szerepel, és a francia zsűri két lépésben fogja szűkíteni ezt a listát, azaz október 4-én és október 25-én is bejelentenek egy még rövidebb név- és címsort. A nyertest november 3-án hirdetik ki.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Soha ilyen rövid könyvet még nem jelöltek a Booker-díjra

Megérkezett a Booker-díj 2022-es hosszúlistája, amely az idén sokszínűbb lett, mint korábban bármikor: találunk rajta rekordfiatal elsőkönyves szerzőt, rangidős írót és szerepel egy kifejezetten picike könyv is a jelöltek közt, a díj történetében a legrövidebb.

...
Hírek

Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben

A Tomb of Sand egy 80 éves nőről szól, aki mély depresszióba esik a férje halála után, majd újra visszatalál az életéhez. 

...
Hírek

A felmérések szerint a Booker a legfontosabb irodalmi díj a világon

Egy friss nemzetközi kutatás szerint a kiadók, az írók, a könyvkeresedők, valamint a média a Bookert tartja jelenleg a legfontosabb irodalmi díjnak.

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

Mit él át egy hegymászó felesége, ha a férje nem tér vissza az expedícióról? - Megnéztük Erőss Zsolt életéről szóló filmet

Múlt héten debütált Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amiben egészen új perspektívából közelítette meg Erőss Zsolt eltűnését és halálát, mivel az eseményeket a hegymászó felesége, Sterczer Hilda szemszögéből látjuk. A filmet A Hópárduc felesége című interjúkötet inspirálta. 

...
Podcast

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

Megnéztük A hatalom gyűrűi harmadik és negyedik részét, és ismét összeültünk Barna Bálint és Füzessy Tamás Tolkien-szakértőkkel, hogy megvitassunk, mit láttunk. Podcast.

...
Szórakozás

Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század

A Bereményi kalapja nemcsak egy alkotó ember, hanem egy korszak és egy kreatív életpálya krónikája is, amelyben a személyesből kiindulva merülünk el a kollektívban. A Papp Gábor Zsigmond által rendezett filmből kiderül, hogy számít-e egyáltalán a név, mire jó „a valósághűség látszata”, hogyan lehet csajozni egy sanzonnal, miközben végigkövetjük azt is, hogyan születik meg a szemünk láttára egy dal a konyhaasztal mellett.

...

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

...

BORDA RÉKA: Minden második ismerősöm abúzus túlélője

...

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

...

Galgóczi Erzsébet nyíltan leszbikusként lett a Kádár-korszak népszerű szerzője [N/ők is írtak]

Hírek
...
Nagy

Haász János könyve az apaságról egy rockzenészt is megríkatott

...
Hírek

Jo Nesbo nyomozója 2023-ban visszatér

...
Hírek

Halász Rita-est, Szabó Magda105, Hedda Gabler-premier, Margó [Programajánló]

...
Beleolvasó

Lugosi Béla története visszafelé halad az időben a végzetes fordulatig

...
Szórakozás

A babonás ír vidéken próbál Florence Pugh lebuktatni egy szélhámosnak tűnő kislányt

...
Gyerekirodalom

Az Abigéllel eredünk a Szabó Magda-titok nyomába

...
Szórakozás

Garton Ash, Lunde, Sarr: ezek a külföldi könyvbemutatók várnak az őszi Margón!

...
Hírek

Umbridge is megirigyelné a magyar tankerületeket - a sztrájkoló tanárokkal vagyunk!

...
Nagy

“Az élet túl rövid, hogy sokáig haragudjunk benne” - 105 éve született Szabó Magda 

...
Nagy

Lichter Péter: A furcsa reakciókat általában a filmjeim kapják

...
Szórakozás

A Szolgálólány meséje új évadának tétje, hogy be tud-e törni Gileád a szabad világba

...
Beleolvasó

Veres Attila novellájában egy kutyát megharapni szerelmi zálog és hatalmi aktus