A legidősebb szerző és a legrövidebb regény is felkerült a Booker rövidlistájára

A legidősebb szerző és a legrövidebb regény is felkerült a Booker rövidlistájára

ro | 2022. szeptember 07. |

Brit, ír, zimbabwei, Sri Lanka-i és két amerikai szerző maradt versenyben az év legjobb angol nyelvű regényének járó Booker-díjért - kedd este hozták nyilvánosságra az irodalmi elismerés szűkített listáját (a hosszú listáról ITT írtunk), és közülük választja majd ki a zsűri az 50 ezer fonttal járó díj nyertesét.

A Guardian beszámolójában megjegyezte, hogy ha történetesen az egyetlen brit jelölt, Alan Garner nyerne október 17-én (akkor lesz az ünnepélyes díjátadó), akkor éppen a 88. születésnapján vehetné át a díjat. Ő egyébként nemcsak az egyetlen brit jelölt idén, hanem ő a Booker történetének legidősebb olyan szerzője, aki rövidlistára került.

Neil MacGregor, a zsűri elnöke szerint a kiválasztott hat könyv "erőteljesen szól fontos dolgokról", és hozzátette azt is, hogy zsűritársaival olyan könyveket kerestek, melyekben valami jelentőségteljes történik. A Booker oldalán olvasható ismertető kiemeli, hogy a kiválasztott könyvek többségét valós események inspirálták.

Alan Garner Treacle Walker című regényében egy fiú egy vándorgyógyítót keres fel - a zsűri erről a kötetről azt mondta, hogy rejtélyes, egyszersmind gyönyörűen megírt kötet, amely bepillantást enged az emberi működés mélyére - és kiderült az is, hogy a zsűritagok között akadt olyan, aki el is sírta magát rajta.

A szűkített listára került még a zimbabwei NoViolet Bulawayo és az amerikai Elizabeth Strout (korábban már mindketten voltak Booker-jelöltek és akkor a shortlistig jutottak). Előbbi egy Állatfarm inspirálta politikai szatírával van versenyben (Glory). Strout 2006-ban A nevem Lucy Barton című regényével volt Booker-jelölt, és mostani könyve, az Oh William! szintén a Lucy Barton-sorozat része, amelyben a címszereplő kapcsolatba lép az első férjével.

A Sri Lanka-i Shehan Karunatilaka The Seven Moons of Maali Almeida című regénye egy olyan fotósról szól, aki a polgárháború borzalmaival szembesül, az amerikai Percival Everett The Trees című könyvének középpontjában pedig egy évtizedekkel korábbi lincselési ügy szálainak felgöngyölítése áll. Az ír Claire Keegan regénye (Small Things Like These) egy ír városkába kalauzol valamikor a nyolcvanas években, ahol az emberek a karácsonyra készülődnek, maga a cselekmény fókuszában viszont az áll, hogyan tűri egy közösség azt, ahogyan az egyház a férjezetlen anyákkal bánik. A maga 116 oldalával amúgy ez a díj történetében a legrövidebb kötet, amelyet valaha jelöltek - habár Alan Garner könyve kevesebb szót tartalmaz.

Az idei nyertest október 17-én jelentik be Londonban. A szűkített listán szereplő szerzők mindegyike 2500 font díjazásban részesül, a nyertes 50 ezer fontot kap.

Közben kihirdették a legfontosabb francia irodalmi elismerés, a Goncourt hosszú listáját is, amelyen olyan szerzők szerepelnek mások mellett, mint Muriel Barbery (a magyar olvasók többsége őt talán A sündisznó eleganciája könyve miatt ismerik) vagy Brigitte Giraud (tőle a Nem ér annyit a szerelem című könyv olvasható magyarul). A mostani válogatásban tizenöt cím szerepel, és a francia zsűri két lépésben fogja szűkíteni ezt a listát, azaz október 4-én és október 25-én is bejelentenek egy még rövidebb név- és címsort. A nyertest november 3-án hirdetik ki.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Soha ilyen rövid könyvet még nem jelöltek a Booker-díjra

Megérkezett a Booker-díj 2022-es hosszúlistája, amely az idén sokszínűbb lett, mint korábban bármikor: találunk rajta rekordfiatal elsőkönyves szerzőt, rangidős írót és szerepel egy kifejezetten picike könyv is a jelöltek közt, a díj történetében a legrövidebb.

...
Hírek

Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben

A Tomb of Sand egy 80 éves nőről szól, aki mély depresszióba esik a férje halála után, majd újra visszatalál az életéhez. 

...
Hírek

A felmérések szerint a Booker a legfontosabb irodalmi díj a világon

Egy friss nemzetközi kutatás szerint a kiadók, az írók, a könyvkeresedők, valamint a média a Bookert tartja jelenleg a legfontosabb irodalmi díjnak.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László: Írni az utolsó pillanatig lehet

„Azt hiszem, a novellákban és a regényekben messzebbre juthatok, mint a popzenén keresztül” – mondja Kollár-Klemencz László, aki nemrég új lemezt rögzített kamarazenekarával, hamarosan pedig megint prózaírásba fog majd a tervek szerint. Interjú.

...
Szórakozás

Ferrante, Christie, Stephen King - Ezeket a könyveket olvasd el a 2023-as bemutató előtt!

Idén sem lesz hiány izgalmas feldolgozásokból, mutatjuk milyen könyvadaptációk érkeznek idén a mozikba és a streaming csatornákra.

...
Nagy

Laár András nem hajlandó gyűlölködni, szerinte ez is a belső szabadság része

A Laáramlás című kötetben Laár András pályája és élettörténete tárul fel anekdoták, izgalmas történetek formájában: bepillantást nyerhetünk a sokoldalú művész gyermek- és ifjúkorába, a KFT zenekar indulásába, Galla Miklóssal való barátságának históriájába vagy akár a buddhizmushoz fűződő kapcsolatába. A szerzővel a könyv megírásáról, a költészetről, a gyűlöletmentes életről, a valóság és látszat viszonyáról, a Karinthy-gyűrű sorsáról és a belső szabadságról beszélgettünk.

...

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...

Garaczi László: A feltorlódó krízisek meggátolják, hogy értelmesen feldolgozzuk őket

...

Pécsi Ildikó nem „szexibombi”, hanem drámai színésznő akart lenni

...

Vajna Ádám: Ha rapper lennék, olyan szeretnék lenni, mint Gege [Alkotótárs]

Hírek
...
Hírek

Kölcsey eddig ismeretlen versét találták meg: áthúzta, hogy más ne olvashassa

...
Podcast

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...
Hírek

Habsburg Ottó csak Magyarországról hatezer emberrel levelezett, most online olvashatod a sorait

...
Gyerekirodalom

Ötven könyv, amelyet minden gyereknek el kellene olvasnia

...
Hírek

Cseh Tamás és Csengey Dénes közös estjéről 1985-ben még részletes jelentés készült

...
Szórakozás

Az angyalok városa még az olyan dörzsölt detektíveknek is veszélyes, mint Philip Marlowe