Jesmyn Ward kapta az amerikai Kongresszusi Könyvtár díját

Jesmyn Ward kapta az amerikai Kongresszusi Könyvtár díját

Minden idők legfiatalabb szerzőjeként Jesmyn Ward kapta idén az amerikai Kongresszusi Könyvtár szépirodalmi díját (az elismerés pontos neve: Library of Congress Prize for American Fiction ~ a Kongresszusi Könyvtár díja az amerikai szépirodalomért).

ro | 2022. július 04. |

A 45 éves Jesmyn Ward regényeivel (Hallgasd a holtak énekét!, A csontok megmaradnak) kétszer is elnyerte az amerikai Nemzeti Könyvdíjat. A Kongresszusi Könyvtár díját 2008-ban hozták létre olyan írók elismerésére, akik szépirodalmi munkásságukkal, eredeti gondolkodásmódjukkal emelkednek ki. Korábban olyan szerzők kapták meg a díjat, mint Toni Morrison, Don DeLillo, Marilynne Robinson vagy Colson Whitehead. Indoklásában a zsűri most aláhúzta, hogy Jesmyn Ward irodalmi víziója egyre kiterjedtebb és áthatóbb, és műveiben olyan égető kérdéseket érint, mint a rasszizmus és a szociális igazságtalanságok; Ward prózáját egyúttal pontosnak, ugyanakkor mágikusnak nevezték.

Ward - aki jelenleg Mississippiben él, és kreatív írást tanít a Tulane Egyetemen - egyike annak a hat írónak, aki eddig kétszer kapta meg az amerikai Nemzeti Könyvdíjat; közülük is az egyetlen nő, és az egyetlen afroamerikai szerző. 2018-ban szerepelt a Time Magazine legbefolyásosabb száz embert összegző listáján. A Hallgasd a holtak énekét! szerepelt a 2018-as év végi listánkon, A csontok megmaradnak pedig tavaly került fel az ötvenes listánkra. Utóbbiról azt írtuk, hogy sűrű, metaforákkal és költői képekkel gazdagon felvirágozott szöveg, aminek saját lüktetése van, és a súlya ellenére sem nehezül el. Olvassátok végig itt:

A gyilkos viharra először csak a bolondok figyelnek fel
A gyilkos viharra először csak a bolondok figyelnek fel

A tikkasztó nyári hőségben a feszültség is lomhább és mégis egyre élesebb: apa idegesen szerel és hallgatja a híreket, a fiúk kutyaviadalra járnak, a kamaszlány narrátorunk a gyilkos varázslónő, Médeia mítoszát olvasgatja. A csontok megmaradnak Jesmyn Ward második regénye, amivel megnyerte az Egyesült Államok Nemzeti Könyvdíját is. Ward a Mississippi állambeli nyomor és kilátástalanság szívébe vezet: egy olyan család tizenkét napját követjük végig, akik nem tudnak elmenekülni a Katrina hurrikán elől. Mégsem Katrina-regény ez, vagy nem csak az, családról, a vérségi kötelék erejéről, a szeretet sokféle arcáról is szól univerzális erővel. A csontok megmaradnak a hét könyve.

Tovább olvasok

Forrás: LitHub

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

A gyilkos viharra először csak a bolondok figyelnek fel

Jesmyn Ward regénye nem Katrina-regény, vagy nem csak az, családról, a vérségi kötelék erejéről, a szeretet sokféle arcáról is szól univerzális erővel. A csontok megmaradnak nálunk a hét könyve. 

...
Nagy

2018 legjobb könyvei: 40-31.

...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 30-21.

Itt az év vége, így elkezdtük összegyűjteni kedvenc olvasmányainkat. A listánk vegyes, ahogy ez lenni szokott, a 30-21. helyezettek között akad verseskötet, elbeszélés, non-fiction és nagyregény is. 

Polc

Donatella Di Pietrantonio: Meg akartam érteni a szeretethiány következményeit

...

Veres Attila Magyarországai nem jó helyek az életre

...

Negyven év után egy padláson bukkantak rá Czene Béla festményeire

...

Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat

...
A hét könyve
Kritika
Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról
...
Kritika

Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról

Botrányhősként indult és sokáig úgy is kezelték, de Virginie Despentes mára a francia irodalom általánosan elismert, egyedi és bátor alkotója. Ebben a folyamatban nagy szerepe volt a Vernon Subutex-trilógiának, amelyben egy totálisan csődbe ment lemezboltos és az egykori vásárlói felszántják Párizst. Miközben ide-oda csapódnak, egy szerteágazó korrajz bontakozik ki a mai Franciaországról, amiben ugyanúgy szerepelnek az elesettek, mint a kiváltságosok, valamint sok drog, erőszak és zene. A Vernon Subutex-trilógia a hét könyve.

Hírek
...
Zöld

David Attenborough és Vilmos herceg megalapította a “Zöld Nobelt”, ezek a projektek kapták idén

...
Szórakozás

Regényzene készült az Utas és holdvilághoz

...
Zöld

Öt nap, több ezer halott - 70 éve lepte el Londont a gyilkos szmog

...
Hírek

Márciusban magyarul is megjelenik a Malfoyt játszó Tom Felton memoárja

...
Szórakozás

Neil Gaiman beszélő mongúz lesz a Fodor Nándorról szóló filmben

...
Gyerekirodalom

A barátság lényegéről mesél a kisnyúl és a sün párosa

...
Hírek

Polgár Juditot beiktatták a sakk Hírességek Csarnokába

...
Hírek

Könyvesblokk: Jocó bácsi, Laár és Matthew Perry

...
Könyves Advent

Semmihez sem vagyunk öregek, és sosem késő változtatni

...
Hírek

„A rendszerek változnak, a cigánypolitikájuk nem” – megjelenik Zsigó Jenő memoárja a roma polgárjogi küzdelmekről

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak