James Patterson egyszerre 31 könyvön dolgozik

Az amerikai James Patterson a világ egyik legtermékenyebb és leggazdagabb szerzője, egy friss interjúban pedig elárulta, hogyan lehet íróként egyszerre több könyvön dolgozni, minek tekinti az írást, és miért nem foglalkoztatja a visszavonulás gondolata.

ro | 2023. január 10. |

James Patterson az egyik legtermékenyebb szerző a világon (és rendszeresen megtalálható a neve a leggazdagabb írók listáján is), jelenleg 31 aktív projekt részese. A megfogalmazás nem véletlen, utóbbi ugyanis nem 31 önálló szerzői könyvet jelent, ezek javarészt kollaborációk, azaz ezeknek a műveknek a létrejöttében Patterson valamilyen – leginkább társírói – szerepet vállal. (Csak két példa: könyvet írt már Dolly Partonnal és Bill Clintonnal is.) Patterson műfajilag is mindenevő, mert a készülő 31 könyv nagy része fikciós mű, de van köztük néhány tényirodalmi kötet és pár gyerekkönyv is.

Munkamódszeréről a GQ Magazine kérdezte a 75 éves írót, akinek saját bevallása szerint nem okoz gondot, ha egyszerre sok projektre kell figyelnie, amit a reklámszakmai múltjával magyarázott. Nem is munkának, sokkal inkább játéknak tekinti az írást, azt viszont feszített beosztásban űzi. A hét minden egyes napján ír: általában 5.30-kor kel, és egy órát dolgozik. Utána gyakran elmegy golfozni, ez eltart egy-másfél órát, majd visszatér az íróasztalához, és délután 6-ig ír. Közben persze néha szünetet tart, viszont azt mondja, ennek a feszített munkatempónak köszönhető az is, hogy sokkal több fikciós könyvet ír, mint amennyit a kiadója kezelni tud, és éppen ezért nyergelt át a tényirodalmi művekre.

James Patterson elárulta, mikor váltott irányt az élete

James Patterson 1976 óta 147 regényt írt. Ezek közül 114 New York Times bestseller lett és ő a rekorder is, 67 alkalommal ugyanis a lista első helyére került a könyve. Többek közt olyan karaktereket alkotott meg, mint Alex Cross vagy Michael Bennett. Most a Business Insider készített vele interjút, amelyben életének nagy fordulatáról és munkamódszeréről is izgalmas részleteket árult el.

Tovább olvasok

Az irodájában amúgy tart egy mappát, amelynek az a címe: Ötletek. Ez szerinte kilenc hüvelyk vastagságú (majdnem 23 centiméter), és amikor könyvírás előtt áll, akkor átpörgeti a benne tárolt lapokat, kijegyzetel párat, és sokszor előfordul, hogy régóta parlagon heverő ötletmorzsákból írja az új könyvét. Azoknál a könyveknél, amelyeknek társszerzője, az esetek döntő többségében megír egy 50-70 oldalas vázlatot. Viszont fontosnak tartja, hogy a szerzőtársa is hozzátegye a magáét, hogy érzelmileg bevonódjon, mert a szimpla iparosmunka nem érdekli. Írótársával néhány hetente átbeszélik az addig elkészült anyagot, ellentétben a kiadókkal, akik arra biztatják a szerzőket, hogy előbb fejezzék be a művet, és csak azután küldjék el. Az író szerint ez viszont azzal a veszéllyel járhat, hogy mondjuk egy év múlva kiderül: nem úgy alakult a könyv, ahogy eredetileg elképzelték. Patterson amúgy kézzel ír, később viszont egy olyan gépelt változatot javít, ahol a háromszoros sorköz lehetővé teszi, hogy a sorok közé írjon.

James Patterson és J.D. Barker első közös krimijükben rögtön bevágják az olvasót a mélyvízbe
James Patterson és J.D. Barker első közös krimijükben rögtön bevágják az olvasót a mélyvízbe

A madártollas gyilkosságokban a nyomok minduntalan egyfelé vezetnek, és a mocskos kis titkok szép lassan mind napvilágra kerülnek. James Patterson és J.D. Barker közös kötete várhatóan április 9-én lát napvilágot az Agave Könyvek kiadásában.

Tovább olvasok

A középiskolát nem szerette, unalmasnak találta, csak később vált lelkes olvasóvá. Sőt, a gyorsolvasást is megtanulta, óránként 120 oldalt tud elolvasni. Célja mindig kettős volt: hatékonynak lenni úgy, hogy közben jól is érezze magát. A nagyanyjának volt a mondása, hogy „az éhes kutya mindig gyorsabban fut”, és Patterson magát mindig – metaforikusan nyilván – egy éhes kutyának tartotta. Mindig az hajtotta, hogy a lehető legjobban csináljon dolgokat – egy adott pontig. Szerinte ugyanis a tökéletesség a haladás ellensége, és ha az ember hajlamos sokáig cizellálni a dolgokat, a végén nem jut semerre. A kreativitásán soha nem kellett dolgoznia, adottnak, természetesnek veszi. Ha írás közben leblokkol, akkor nem szöszmötöl vele, hanem továbblép a következő kéziratra, és arra gondol, legközelebb majd összejön a dolog.  Patterson azt mondja, nem foglalkoztatja a visszavonulás gondolata, ahogy fogalmazott: a játékból nem lehet visszavonulni. Majd akkor hagyja abba, ha úgy érzi, nem tudja továbbcsinálni.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Dolly Parton regényt ír James Pattersonnal

Dolly Parton az első regényén dolgozik, amelyet James Pattersonnal közösen ír. A Run, Rose, Run 2022 márciusában jelenik meg a tengerentúlon.

...
Kritika

James Patterson és J.D. Barker első közös krimijükben rögtön bevágják az olvasót a mélyvízbe

A madártollas gyilkosságokban a nyomok minduntalan egyfelé mutatnak, és a mocskos kis titkok szép lassan mind napvilágra kerülnek.

...
Hírek

James Pattersonnál jelenleg nincs gazdagabb író a világon

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

Franz Kafka az idegenség írója, aki a létezésben nem talál semmiféle otthonosságot – az ember létét a világban kiúttalan, elidegenedett, szorongással és félelemmel teli állapotként jeleníti meg, elsősorban a groteszk és az irónia segítségével, egy szürreális, mégis ismerős világ megteremtésével. Újraolvasó rovatunk májusi könyve Kafka talán leghíresebb műve, A per

...
Nagy

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, Csapda című regényét most fordították magyarra. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Zöld

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

Kleinheincz Csilla a hazai spekulatív irodalom egyik kiemelkedő alakja, a Gabo Kiadó szerkesztője, fordító. Új regényében visszanyúlt a tanulmányaihoz, és ember és föld kapcsolatán keresztül beszél napjaink égető kérdéseiről. Podcast.

Hírek
...
Könyvtavasz

Kairó iránt nem maradsz közömbös: vagy megszereted, vagy megutálod

...
Hírek

Bill Gates a siker emberformáló erejéről és Afrikáról ajánl nyárra olvasnivalót

...
Hírek

Itt a Szép Magyar Könyvek listája!

...
Nagy

Diktátorok, Paul Lendvai, dinamikus Föld és zártkerti Magyarország - Non-fiction a Könyvhéten

...
Zöld

Egy csapat újságíró befejezi a meggyilkolt riporter könyvét Amazónia megmentéséről

...
Hírek

Az ifjúsági polcról az úgynevezett gyermekvédelmi törvény miatt kerültek le könyvek

...
Szórakozás

Tóth Krisztina-bemutató, Kártyajáték, Irodalom Éjszakája, Könyvhét [Programajánló]

...
Beleolvasó

Milbacher Róbert nagyanyjának élettörténetét írta meg a halálos ágyától gyerekkoráig

...
Hírek

Találkozz a Budapest Nagyregény szerzőivel a Vörösmarty téren!