James Patterson egyszerre 31 könyvön dolgozik

Az amerikai James Patterson a világ egyik legtermékenyebb és leggazdagabb szerzője, egy friss interjúban pedig elárulta, hogyan lehet íróként egyszerre több könyvön dolgozni, minek tekinti az írást, és miért nem foglalkoztatja a visszavonulás gondolata.

ro | 2023. január 10. |

James Patterson az egyik legtermékenyebb szerző a világon (és rendszeresen megtalálható a neve a leggazdagabb írók listáján is), jelenleg 31 aktív projekt részese. A megfogalmazás nem véletlen, utóbbi ugyanis nem 31 önálló szerzői könyvet jelent, ezek javarészt kollaborációk, azaz ezeknek a műveknek a létrejöttében Patterson valamilyen – leginkább társírói – szerepet vállal. (Csak két példa: könyvet írt már Dolly Partonnal és Bill Clintonnal is.) Patterson műfajilag is mindenevő, mert a készülő 31 könyv nagy része fikciós mű, de van köztük néhány tényirodalmi kötet és pár gyerekkönyv is.

Munkamódszeréről a GQ Magazine kérdezte a 75 éves írót, akinek saját bevallása szerint nem okoz gondot, ha egyszerre sok projektre kell figyelnie, amit a reklámszakmai múltjával magyarázott. Nem is munkának, sokkal inkább játéknak tekinti az írást, azt viszont feszített beosztásban űzi. A hét minden egyes napján ír: általában 5.30-kor kel, és egy órát dolgozik. Utána gyakran elmegy golfozni, ez eltart egy-másfél órát, majd visszatér az íróasztalához, és délután 6-ig ír. Közben persze néha szünetet tart, viszont azt mondja, ennek a feszített munkatempónak köszönhető az is, hogy sokkal több fikciós könyvet ír, mint amennyit a kiadója kezelni tud, és éppen ezért nyergelt át a tényirodalmi művekre.

James Patterson elárulta, mikor váltott irányt az élete

James Patterson 1976 óta 147 regényt írt. Ezek közül 114 New York Times bestseller lett és ő a rekorder is, 67 alkalommal ugyanis a lista első helyére került a könyve. Többek közt olyan karaktereket alkotott meg, mint Alex Cross vagy Michael Bennett. Most a Business Insider készített vele interjút, amelyben életének nagy fordulatáról és munkamódszeréről is izgalmas részleteket árult el.

Tovább olvasok

Az irodájában amúgy tart egy mappát, amelynek az a címe: Ötletek. Ez szerinte kilenc hüvelyk vastagságú (majdnem 23 centiméter), és amikor könyvírás előtt áll, akkor átpörgeti a benne tárolt lapokat, kijegyzetel párat, és sokszor előfordul, hogy régóta parlagon heverő ötletmorzsákból írja az új könyvét. Azoknál a könyveknél, amelyeknek társszerzője, az esetek döntő többségében megír egy 50-70 oldalas vázlatot. Viszont fontosnak tartja, hogy a szerzőtársa is hozzátegye a magáét, hogy érzelmileg bevonódjon, mert a szimpla iparosmunka nem érdekli. Írótársával néhány hetente átbeszélik az addig elkészült anyagot, ellentétben a kiadókkal, akik arra biztatják a szerzőket, hogy előbb fejezzék be a művet, és csak azután küldjék el. Az író szerint ez viszont azzal a veszéllyel járhat, hogy mondjuk egy év múlva kiderül: nem úgy alakult a könyv, ahogy eredetileg elképzelték. Patterson amúgy kézzel ír, később viszont egy olyan gépelt változatot javít, ahol a háromszoros sorköz lehetővé teszi, hogy a sorok közé írjon.

James Patterson és J.D. Barker első közös krimijükben rögtön bevágják az olvasót a mélyvízbe
James Patterson és J.D. Barker első közös krimijükben rögtön bevágják az olvasót a mélyvízbe

A madártollas gyilkosságokban a nyomok minduntalan egyfelé vezetnek, és a mocskos kis titkok szép lassan mind napvilágra kerülnek. James Patterson és J.D. Barker közös kötete várhatóan április 9-én lát napvilágot az Agave Könyvek kiadásában.

Tovább olvasok

A középiskolát nem szerette, unalmasnak találta, csak később vált lelkes olvasóvá. Sőt, a gyorsolvasást is megtanulta, óránként 120 oldalt tud elolvasni. Célja mindig kettős volt: hatékonynak lenni úgy, hogy közben jól is érezze magát. A nagyanyjának volt a mondása, hogy „az éhes kutya mindig gyorsabban fut”, és Patterson magát mindig – metaforikusan nyilván – egy éhes kutyának tartotta. Mindig az hajtotta, hogy a lehető legjobban csináljon dolgokat – egy adott pontig. Szerinte ugyanis a tökéletesség a haladás ellensége, és ha az ember hajlamos sokáig cizellálni a dolgokat, a végén nem jut semerre. A kreativitásán soha nem kellett dolgoznia, adottnak, természetesnek veszi. Ha írás közben leblokkol, akkor nem szöszmötöl vele, hanem továbblép a következő kéziratra, és arra gondol, legközelebb majd összejön a dolog.  Patterson azt mondja, nem foglalkoztatja a visszavonulás gondolata, ahogy fogalmazott: a játékból nem lehet visszavonulni. Majd akkor hagyja abba, ha úgy érzi, nem tudja továbbcsinálni.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Dolly Parton regényt ír James Pattersonnal

Dolly Parton az első regényén dolgozik, amelyet James Pattersonnal közösen ír. A Run, Rose, Run 2022 márciusában jelenik meg a tengerentúlon.

...
Kritika

James Patterson és J.D. Barker első közös krimijükben rögtön bevágják az olvasót a mélyvízbe

A madártollas gyilkosságokban a nyomok minduntalan egyfelé mutatnak, és a mocskos kis titkok szép lassan mind napvilágra kerülnek.

...
Hírek

James Pattersonnál jelenleg nincs gazdagabb író a világon

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

Az argentin-spanyol szerzővel a Magunknak mondjuk apropóján beszéltünk mások mellett katonai diktatúráról, az anyanyelv különös elvesztéséről, a regénye valódi főszereplőjéről és arról is, mi a közös a gyászban és a száműzetésben. Interjú.

...
Kritika

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

Julie Otsuka a saját családja történetét is beleírta debütregényébe, amiben a második világháború során internálótáborokba zárt amerikai japánokról mesélt. Az Amikor isten volt a császár a hét könyve.

...
Kritika

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

A norvég Lars Svisdal regénye a generációk közötti szakadékot érzékelteti, miközben egy felnőtté válás története is. Láthatóvá válik benne, hogy a jóléti társadalmak is küzdenek a maguk démonaival.

A hét könyve
Kritika
Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet
...
Kritika

Megtudtuk a választ arra, hogy miért született még egy könyv Alföldiről

Csáki Judit Alföldi Róberttel, a mai magyar színházi élet egyik legismertebb alakjával készített beszélgetőkönyvet. Az Alföldi ‒ Rajtam nem múlt című kötetben szóba kerülnek a meghatározó tanárok, a magánéletet bekebelező szakma és a nem túl jó színészek is. Kritika.

Hírek
...
Hírek

Demeter Szilárd újabb öt évig a Petőfi Irodalmi múzeum főigazgatója lesz

...
Hírek

Déry-díjat kapott Ilma Rakusa, Ladik Katalin, Nagy Gabriella és a Mohácsi-testvérek

...
Szórakozás

Maffiózók felemelkedése és Robbie Williams mélypontja ‒ 5 friss doku, amit streamelhetsz

...
Hírek

A Horthy család hagyatéka a Magyar Nemzeti Levéltárhoz kerül

...
Szórakozás

Alternatív kabaré, roma hősök és az ezerszer áldott nyolcadik kerület [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Podcast

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni