80 éves lett Peter Handke, akinek botrányt kavart a Nobel-díja

80 éves lett Peter Handke, akinek botrányt kavart a Nobel-díja

Ma lett 80 éves Peter Handke Nobel-díjas osztrák író, a német nyelvterület egyik legismertebb és a legellentmondásosabban megítélt szerzője, az úgynevezett hazaellenes irodalom (Anti-Heimat-Literatur) egyik képviselője. Születésnapja alkalmából nyolc érdekességet olvashattok az életéről.

fk | 2022. december 06. |

Csak felnőttként tudta meg, ki a biológiai apja

A karintiai Griffenben született. Édesanyja szlovén származású parasztlány volt, aki a második világháború alatt ismerkedett meg egy Ausztriában állomásozó (nős) német katonával, akitől teherbe is esett. Még a gyerek megszületése előtt feleségül ment egy berlini villamosvezetőhöz, Adolf Bruno Handkéhoz, aki ekkortájt szintén Karintiában katonáskodott. Handke csak az érettségi előtt szerzett tudomást születésének körülményeiről, biológiai apja kilétéről.

A tanulmányait félbehagyta

A család 1948-ig Berlin szovjet megszállási övezetében élt, majd visszatért a szlovén határ menti Griffenbe. Handke 1954-től egy tanzenbergi bentlakásos katolikus iskolában tanult, majd egy klagenfurti gimnáziumban érettségizett. 1961-től a Grazi Egyetemen jogot hallgatott, és ebben az időben csatlakozott a Grazer Gruppe (Grazi Csoport) elnevezésű irodalmi körhöz, amelynek tagja volt többek között a ma már Nobel-díjas Elfriede Jelinek is. Tanulmányait 1965-ben félbehagyta, azóta csak az írásnak - és az írásból - él. Lakhelye többször is változott Németország, Ausztria és Franciaország között, 1990 óta a Párizs melletti Chaville-ben él. Második felesége, Sophie Semin francia színésznő, lányuk, Léocadie 1992-ben született. Handkénak első házasságából is van egy lánya, Amina.

Közönséggyalázó darabja botrányt kavart

Az irodalmi életbe 1966-ban a Közönséggyalázás című darabjával robbant be. Az avantgárd műben a színészek azt teszik, amit a cím is sugall; a frankfurti ősbemutatón az előadás egy pontján a közönség el is akarta foglalni a színpadot. 1967-ben született A házaló című regénye, vagy inkább avantgárd kísérleti szövege. Kaspar című 1968-os drámája, amelyet az író maga "beszédkínvallatásnak" nevezett, a rejtélyes talált gyermek, Kaspar Hauser történetén keresztül az egyéniségét vesztett emberről, a nyelv iránti bizalmatlanságról szól.

Wim Wenders az ő könyvéből adaptálta első játékfilmjét

1970-ben jelent meg A kapus félelme a tizenegyesnél című kötete, amelynek kisregényeiben Handke a mindannyiunkat körülvevő mindennapi világ újrafelfedezésére és újraértékelésére tesz kísérletet. Ebből a műből forgatta első játékfilmjét Wim Wenders német filmrendező.

Édesanyja öngyilkosságát dolgozta fel egyik könyvében

1971-ben anyja öngyilkosságot követett el, ebből a tragikus élményből, a tisztázás, megértés folyamatából született meg a Vágy nélkül, boldogtalan című kisregénye.

A hetvenes években az "új bensőségesség" híve lett

A rövid levél és a hosszú búcsú (1972) az én, a világ és az önmegtalálás viszonyát feszegeti, a Lassú hazatérés-tetralógia pedig önéletrajzi önreflexió. 1986-os sajátos felépítésű regénye Az ismétlés, amely lírai meditáció és elfogulatlan önvallomás érdekes ötvözete a szülőföldről, Ausztria kettős, osztrák-szlovén kultúrájú peremvidékéről, az itt élők bonyolult azonosságtudatáról.

A Nobel-díjas Handke a focikapus dilemmájáról elmélkedik
A Nobel-díjas Handke a focikapus dilemmájáról elmélkedik

Az osztrák Peter Handke 1966-ban, 24 évesen irodalmi enfant terrible-ként robbant be a köztudatba, azóta több mint hetven prózai és drámai művet alkotott, rendezett filmet, sokat fordított, köztük például olyan szerzők műveit, mint Aiszkhülosz, Szophoklész, Shakespeare, Marguerite Duras vagy Jean Genet. 2019-ben a Svéd Akadémia Handkének ítélte az irodalmi Nobel-díjat „egy kimagasló életműért, mely nyelvi ötletgazdagsággal emberi tapasztalatok peremterületeinek és specificitásának mélységeit tárja fel ”. Nobel-díja ugyanakkor hatalmas vitákat váltott ki, hiszen Handke a kilencvenes években többször nyíltan kiállt az utóbb háborús bűnök elkövetésével vádolt jugoszláv államfő, Szlobodan Milosevics mellett. A rangos irodalmi díj odaítélése után Handke sérelmezte, hogy örökké a politikai nézeteiről faggatják, majd közölte, hogy soha többet nem áll szóba az újságírókkal, akiket szerinte a Nobel-díja ellenére sem érdekelnek a művei. A kapus félelme tizenegyesnél című kötete eredetileg 1970-ben jelent meg, és Tandori Dezső fordította magyarra.

Tovább olvasok

Handke azóta is folyamatosan publikál, legutóbb 2021-ben jelent meg regénye Mein Tag im anderen Land: eine Dämonengeschichte címmel. Magyarul több műve is megjelent, köztük A kapus félelme tizenegyesnél, a Gyerektörténet, a Kaspar, a Vágy nélkül, boldogtalan, a Végre egy kínai és Az ismétlés.

Tucatnyi film forgatókönyvét is ő írta

Ezek közül a legismertebb a Wim Wenders rendezte Berlin fölött az ég (1987), és ennek tíz évvel későbbi amerikai változata, az Angyalok városa. Ugyancsak Wenders vitte filmre 2016-ban Az aranjuezi szép napok című drámáját, amelyben a női főszerepet az író feleségére osztotta.

Számos hangjáték és dráma is fűződik nevéhez, továbbá a világ leghosszabb némajátéka. Az óra, amikor semmit nem tudtunk egymásról című darab száz perce alatt csak hangok, zörejek, zenetöredékek hangzanak fel, és igazi cselekménye sincs: a színen 450 szereplő halad át, de mindegyik csak egyszer.

Nobel-díja botrányt kavart

2013-ban az Osztrák Nemzeti Könyvtár átfogó internetes adatbázist hozott létre munkásságáról. Több rangos irodalmi elismerés után 2019-ben megkapta az irodalmi Nobel-díjat "nagy hatású munkásságáért, amely nyelvi leleményességgel tárta fel az emberi lét perifériáját és sajátosságát".

Olga Tokarczuk 2018 és Peter Handke 2019 irodalmi Nobel-díjasa!
Tovább olvasok

Nobel-díja több balkáni országban is visszatetszést keltett, mert bár Handke életművének irodalmi értékét általános elismerés övezi, nagy viharokat kavart kiállása a délszláv konfliktusban Szerbia és annak elnöke, a háborús bűnökkel vádolt Slobodan Milosevic mellett, akinek 2006-os temetésén beszédet is mondott. A szarajevói városvezetés és Koszovó nemkívánatos személlyé nyilvánította a szerbbarátnak titulált írót, aki 2021-ben több magas szerb kitüntetést vehetett át, köztük az Ivo Andric Irodalmi Nagydíjat, valamint a legmagasabb szerb állami kitüntetést, a Karadjordje-érdemrendet is.

A friss Nobel-díjas Peter Handke nem áll többé szóba az újságírókkal
A friss Nobel-díjas Peter Handke nem áll többé szóba az újságírókkal
Tovább olvasok

Forrás: Az MTVA Sajtóarchívumának portréja

 

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

A Nobel-díjas Handke a focikapus dilemmájáról elmélkedik

A tavalyi Nobel-díjas Peter Handke könyve a klasszikus bűnügyi írások és a realista próza keveréke, amelyben egy egykori focikapus a tizenegyes kilátástalanságáról mesél. A könyvet Tandori Dezső fordította magyarra.

...
Hírek

A friss Nobel-díjas Peter Handke nem áll többé szóba az újságírókkal

...
Hírek

Olga Tokarczuk 2018 és Peter Handke 2019 irodalmi Nobel-díjasa!

...
Nagy

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

Maria Ressa, Nobel-békedíjas újságíró azokhoz szól, akik többé-kevésbé diktatórikus rendszerekben élnek. A demokráciáért való küzdelem erkölcsi kötelessége mindenkinek, a szerző pedig saját élettörténetével példázza, hogy ezt a lehető legkomolyabban gondolja. 

Szerzőink

...
Karádi Gergő

“Engem békében neveltek fel” - Lázár Tesók: Jó éjszakát

...
Valuska László

Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében

...
Závada Péter

Závada Péter: A szenvedő művész mítosza

A hét könyve
Kritika
Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében
...
Szórakozás

“Engem békében neveltek fel” - Lázár Tesók: Jó éjszakát

A Lázár Tesók létének egyik lényege, hogy nem hagyják elveszni azokat az alkotói energiákat, melyeket már nem képesek az Esti Kornél világába injektálni.

Hírek
...
Beleolvasó

Új Jeruzsálemet akartak építeni, terror lett belőle

...
Hírek

Titkolózva jelentették be, hogy új Murakami-könyv jelenik meg áprilisban

...
Szórakozás

A mítoszok csatája előtt még elfér egy kis Röhrig Géza és Bak Imre [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Ők kapják a Baumgarten-díjat 2023-ban

...
Zöld

Hetven nap alatt kelt át az Antarktiszon egy brit katonanő

...
Hírek

Michel Houellebecq pornófilmben vállalt szerepet?

...
Beleolvasó

Légrádi Gergely az apák és fiúk közé ékelődő pusztító hallgatást írja meg

...
Hírek

Új kiadót indít a Móra, a felnőtteket célozza a Trend

...
Hírek

Knausgård új regényében műtőasztalon tér magához egy halott politikus