80 éves lett Peter Handke, akinek botrányt kavart a Nobel-díja

80 éves lett Peter Handke, akinek botrányt kavart a Nobel-díja

Ma lett 80 éves Peter Handke Nobel-díjas osztrák író, a német nyelvterület egyik legismertebb és a legellentmondásosabban megítélt szerzője, az úgynevezett hazaellenes irodalom (Anti-Heimat-Literatur) egyik képviselője. Születésnapja alkalmából nyolc érdekességet olvashattok az életéről.

fk | 2022. december 06. |

Csak felnőttként tudta meg, ki a biológiai apja

A karintiai Griffenben született. Édesanyja szlovén származású parasztlány volt, aki a második világháború alatt ismerkedett meg egy Ausztriában állomásozó (nős) német katonával, akitől teherbe is esett. Még a gyerek megszületése előtt feleségül ment egy berlini villamosvezetőhöz, Adolf Bruno Handkéhoz, aki ekkortájt szintén Karintiában katonáskodott. Handke csak az érettségi előtt szerzett tudomást születésének körülményeiről, biológiai apja kilétéről.

A tanulmányait félbehagyta

A család 1948-ig Berlin szovjet megszállási övezetében élt, majd visszatért a szlovén határ menti Griffenbe. Handke 1954-től egy tanzenbergi bentlakásos katolikus iskolában tanult, majd egy klagenfurti gimnáziumban érettségizett. 1961-től a Grazi Egyetemen jogot hallgatott, és ebben az időben csatlakozott a Grazer Gruppe (Grazi Csoport) elnevezésű irodalmi körhöz, amelynek tagja volt többek között a ma már Nobel-díjas Elfriede Jelinek is. Tanulmányait 1965-ben félbehagyta, azóta csak az írásnak - és az írásból - él. Lakhelye többször is változott Németország, Ausztria és Franciaország között, 1990 óta a Párizs melletti Chaville-ben él. Második felesége, Sophie Semin francia színésznő, lányuk, Léocadie 1992-ben született. Handkénak első házasságából is van egy lánya, Amina.

Közönséggyalázó darabja botrányt kavart

Az irodalmi életbe 1966-ban a Közönséggyalázás című darabjával robbant be. Az avantgárd műben a színészek azt teszik, amit a cím is sugall; a frankfurti ősbemutatón az előadás egy pontján a közönség el is akarta foglalni a színpadot. 1967-ben született A házaló című regénye, vagy inkább avantgárd kísérleti szövege. Kaspar című 1968-os drámája, amelyet az író maga "beszédkínvallatásnak" nevezett, a rejtélyes talált gyermek, Kaspar Hauser történetén keresztül az egyéniségét vesztett emberről, a nyelv iránti bizalmatlanságról szól.

Wim Wenders az ő könyvéből adaptálta első játékfilmjét

1970-ben jelent meg A kapus félelme a tizenegyesnél című kötete, amelynek kisregényeiben Handke a mindannyiunkat körülvevő mindennapi világ újrafelfedezésére és újraértékelésére tesz kísérletet. Ebből a műből forgatta első játékfilmjét Wim Wenders német filmrendező.

Édesanyja öngyilkosságát dolgozta fel egyik könyvében

1971-ben anyja öngyilkosságot követett el, ebből a tragikus élményből, a tisztázás, megértés folyamatából született meg a Vágy nélkül, boldogtalan című kisregénye.

A hetvenes években az "új bensőségesség" híve lett

A rövid levél és a hosszú búcsú (1972) az én, a világ és az önmegtalálás viszonyát feszegeti, a Lassú hazatérés-tetralógia pedig önéletrajzi önreflexió. 1986-os sajátos felépítésű regénye Az ismétlés, amely lírai meditáció és elfogulatlan önvallomás érdekes ötvözete a szülőföldről, Ausztria kettős, osztrák-szlovén kultúrájú peremvidékéről, az itt élők bonyolult azonosságtudatáról.

A Nobel-díjas Handke a focikapus dilemmájáról elmélkedik
A Nobel-díjas Handke a focikapus dilemmájáról elmélkedik

Az osztrák Peter Handke 1966-ban, 24 évesen irodalmi enfant terrible-ként robbant be a köztudatba, azóta több mint hetven prózai és drámai művet alkotott, rendezett filmet, sokat fordított, köztük például olyan szerzők műveit, mint Aiszkhülosz, Szophoklész, Shakespeare, Marguerite Duras vagy Jean Genet. 2019-ben a Svéd Akadémia Handkének ítélte az irodalmi Nobel-díjat „egy kimagasló életműért, mely nyelvi ötletgazdagsággal emberi tapasztalatok peremterületeinek és specificitásának mélységeit tárja fel ”. Nobel-díja ugyanakkor hatalmas vitákat váltott ki, hiszen Handke a kilencvenes években többször nyíltan kiállt az utóbb háborús bűnök elkövetésével vádolt jugoszláv államfő, Szlobodan Milosevics mellett. A rangos irodalmi díj odaítélése után Handke sérelmezte, hogy örökké a politikai nézeteiről faggatják, majd közölte, hogy soha többet nem áll szóba az újságírókkal, akiket szerinte a Nobel-díja ellenére sem érdekelnek a művei. A kapus félelme tizenegyesnél című kötete eredetileg 1970-ben jelent meg, és Tandori Dezső fordította magyarra.

Tovább olvasok

Handke azóta is folyamatosan publikál, legutóbb 2021-ben jelent meg regénye Mein Tag im anderen Land: eine Dämonengeschichte címmel. Magyarul több műve is megjelent, köztük A kapus félelme tizenegyesnél, a Gyerektörténet, a Kaspar, a Vágy nélkül, boldogtalan, a Végre egy kínai és Az ismétlés.

Tucatnyi film forgatókönyvét is ő írta

Ezek közül a legismertebb a Wim Wenders rendezte Berlin fölött az ég (1987), és ennek tíz évvel későbbi amerikai változata, az Angyalok városa. Ugyancsak Wenders vitte filmre 2016-ban Az aranjuezi szép napok című drámáját, amelyben a női főszerepet az író feleségére osztotta.

Számos hangjáték és dráma is fűződik nevéhez, továbbá a világ leghosszabb némajátéka. Az óra, amikor semmit nem tudtunk egymásról című darab száz perce alatt csak hangok, zörejek, zenetöredékek hangzanak fel, és igazi cselekménye sincs: a színen 450 szereplő halad át, de mindegyik csak egyszer.

Nobel-díja botrányt kavart

2013-ban az Osztrák Nemzeti Könyvtár átfogó internetes adatbázist hozott létre munkásságáról. Több rangos irodalmi elismerés után 2019-ben megkapta az irodalmi Nobel-díjat "nagy hatású munkásságáért, amely nyelvi leleményességgel tárta fel az emberi lét perifériáját és sajátosságát".

Olga Tokarczuk 2018 és Peter Handke 2019 irodalmi Nobel-díjasa!
Tovább olvasok

Nobel-díja több balkáni országban is visszatetszést keltett, mert bár Handke életművének irodalmi értékét általános elismerés övezi, nagy viharokat kavart kiállása a délszláv konfliktusban Szerbia és annak elnöke, a háborús bűnökkel vádolt Slobodan Milosevic mellett, akinek 2006-os temetésén beszédet is mondott. A szarajevói városvezetés és Koszovó nemkívánatos személlyé nyilvánította a szerbbarátnak titulált írót, aki 2021-ben több magas szerb kitüntetést vehetett át, köztük az Ivo Andric Irodalmi Nagydíjat, valamint a legmagasabb szerb állami kitüntetést, a Karadjordje-érdemrendet is.

A friss Nobel-díjas Peter Handke nem áll többé szóba az újságírókkal
A friss Nobel-díjas Peter Handke nem áll többé szóba az újságírókkal
Tovább olvasok

Forrás: Az MTVA Sajtóarchívumának portréja

 

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

A Nobel-díjas Handke a focikapus dilemmájáról elmélkedik

A tavalyi Nobel-díjas Peter Handke könyve a klasszikus bűnügyi írások és a realista próza keveréke, amelyben egy egykori focikapus a tizenegyes kilátástalanságáról mesél. A könyvet Tandori Dezső fordította magyarra.

...
Hírek

A friss Nobel-díjas Peter Handke nem áll többé szóba az újságírókkal

...
Hírek

Olga Tokarczuk 2018 és Peter Handke 2019 irodalmi Nobel-díjasa!

...
Nagy

Tóth Krisztina: A mesterséges intelligencia soha nem helyettesítheti az emberi alkotást

Bemutatták Tóth Krisztina új, Ahonnan látni az eget című kötetét. A novellák az elmúlt öt év lenyomatai, olyan aktualitásokra reflektálnak, mint hogy milyen helyzetben vannak a melegek, hogyan írnak majd az írók a jövőben, vagy elveheti-e a művészek munkáját a mesterséges intelligencia. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...
Kolozsi Orsolya

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

...
Sándor Anna

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Zöld

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

Kleinheincz Csilla a hazai spekulatív irodalom egyik kiemelkedő alakja, a Gabo Kiadó szerkesztője, fordító. Új regényében visszanyúlt a tanulmányaihoz, és ember és föld kapcsolatán keresztül beszél napjaink égető kérdéseiről. Podcast.

Hírek
...
Nagy

Az okos csajok meg a Kádár-kor „márciusi ifjai” – kilenc történelmi non-fiction a Könyvhéten 

...
Hírek

Tom Hanks szerint regényt írni nem nehéz

...
Hírek

Betiltották a Bibliát erőszak és vulgaritás miatt utahi iskolákban

...
Könyvtavasz

A rejtélyes amulett szabad utat nyit egy párhuzamos valóságba

...
Hírek

Bill Gates a siker emberformáló erejéről és Afrikáról ajánl nyárra olvasnivalót

...
Könyvtavasz

Kairó iránt nem maradsz közömbös: vagy megszereted, vagy megutálod

...
Hírek

Itt a Szép Magyar Könyvek listája!

...
Nagy

Diktátorok, Paul Lendvai, dinamikus Föld és zártkerti Magyarország - Non-fiction a Könyvhéten

...
Zöld

Egy csapat újságíró befejezi a meggyilkolt riporter könyvét Amazónia megmentéséről