Ezt az 5 könyvet olvasd el, ha tetszik A szimpatizáns!

Ezt az 5 könyvet olvasd el, ha tetszik A szimpatizáns!

Az HBO új sorozata, A szimpatizáns szatirikus kémtörténet a vietnámi háborúról és egy kettősügynök amerikai száműzetéséről. Ebben a cikkben öt könyvet ajánlunk a sorozathoz Vietnámról, háborúról és persze kémekről.

hhz | 2024. május 15. |

Új sorozattal jelentkezett az HBO áprilisban: A szimpatizánsból, Viet Thanh Nguyen Pulitzer-díjas kémregényéből Park Chan-wook és Don McKellar készített hét részes adaptációt. A szimpatizáns sziporkázó szatíra és kulturális kommentár; főszereplője Kapitány, egy félig vietnámi, félig francia kettősügynök, aki Saigon 1975-ös eleste után egy Los Angeles-i átnevelőtáborba kerül – és rájön, hogy kémkarrierje korántsem ért véget.

viet thanh nguyen
A szimpatizáns
Ford. Csonka Ágnes, Gabo, 2024, 448 oldal

Ha tetszett a sorozat – vagy esetleg megnézés előtt szeretnél egy kicsit tájékozódni –, az alábbiakban öt könyvet találsz Vietnámról, háborúkról, Amerikáról és kémekről.

1. Graham Greene: A csendes amerikai

Graham Greene
A csendes amerikai
Ford. Szőllősy Klára, Holnap, 2010, 208 oldal

„Sosem láttam még embert, akinek nemesebb indítékai voltak a bajkeverésre” – jegyzi meg a könyv elbeszélője Alden Pyle-ról, a címszereplő „csendes amerikairól”. Az amerikaiak vietnámi beavatkozását egy angol tudósító közönyös szemével rögzítő, de annál kíméletlenebbül leleplező regény főhőse Pyle, egy idealista fiatalember. Otthon kellett volna maradnia, hogy olvassa az újságok vasárnapi mellékleteit meg a baseballhíreket. Nyugodt élet járt volna neki egy szabályszerű amerikai lány oldalán, aki tagja a Könyvbarátok Klubjának. De mert fiatal volt, hiszékeny és tudatlan, mindenfélébe belekeveredett. Saigonba ment, mert azt mondták neki, hogy vegye fel a harcot a militarista bajkeverőkkel, diktátorokkal, s nyerje meg a Távol-Keletet a demokráciának… Az először 1956-ban megjelent A csendes amerikai Graham Greene klasszikus értekezése szeretetről, ártatlanságról és moralitásról Vietnámban.

2. Bao Ninh: A háború szomorúsága

Bao Ninh
A háború szomorúsága
Ford. Bakos Ferenc, Ab Art, 2023, 252 oldal

Személyes hangvételű regény az Észak szemszögéből. Hoang Au Phuong, írói nevén Bao Ninh 1952 október 18-án született a közép-vietnámi Nghe An tartományban, harci területen. A tízosztályos általános iskolát Hanoiban végezte el. Még abban az évben önkéntesnek jelentkezett a dél-vietnami hadszíntérre, az amerikaiak és a saigoni rendszer elleni háborúban. 27-es zászlóaljából a háború végére, 1975-re tizedmagával maradt életben. 1976-ban leszerelt, majd a hanoi Nguyen Du irodalmi iskola ösztöndíjasa lett.

1987-ben megjelent A hét törpe tábora című, tíz novellát tartalmazó kötete. Ekkor fejezte be A szerelem viszontagságai című regényét, amely szamizdat formában terjedt Vietnámban. A regény népszerűsége hatására a cenzúra 1990-ben engedélyezte a regény legális kiadását A háború szomorúsága címen. A mű 1991-ben elnyerte a Vietnámi Írószövetség díját. 1993-ban lefordították angolra, és 1994-ben megkapta a The Independent brit lap irodalmi elismerését, a The Independent Foreign Fiction Prize díjat. Azóta több mint húsz nyelvre fordították.

3. John le Carré: Ezüstfény

John Le carré
Ezüstfény
Ford. Orosz Anna, Agave, 2022, 232

Kémek témájában ki máshoz fordulhatnánk, mint a nagy John le Carréhoz? A kémirodalom koronázatlan királya utolsó regényében a titkosszolgálat belső működéséről ír: arról a világról, amely hatvan éven át meghatározta írásművészetét. 
Julian Lawndsley maga mögött hagyta menő londoni állását egy nyugodtabb élet kedvéért, és egy tengerparti kisvárosba költözött, hogy könyvesboltot nyisson. Egy este, nem sokkal azután, hogy a városba érkezett, különös látogatója akad: Edward, a lengyel emigráns, aki a városszéli birtokon, Ezüstfényben él. Gyanúsan sokat tud Julian családjáról, és mintha túl nagy figyelmet szentelne a férfi szerény vállalkozásának. 

Mindeközben Londonban a titkosszolgálat egyik vezetője levelet kap, amelyben arra figyelmeztetik, hogy valaki a Szolgálat információit szivárogtatja. A nyomok éppen abba az álmos kisvárosba vezetnek, ahol Julian él. 

Az Ezüstfény az ártatlanság és a tapasztalás, a közszolgálat és a személyes erkölcsök találkozásának megkapó története. John le Carré, korunk legnagyobb krónikása, arra keresi a választ utánozhatatlan hangon írt regényében, hogy mivel tartozunk azoknak, akik a legközelebb állnak hozzánk.

4. Joseph Heller: A 22-es csapdája

Joseph heller
A 22-es csapdája
Ford. Papp Zoltán, Gabo, 2019, 635 oldal

A 22-es csapdája a második világháború olaszországi hadszínterére kalauzol bennünket, egy páratlanul furcsa egyénekből összetákolt amerikai csapat bázisához. Az 1923-ban született amerikai regény- és drámaíró, Joseph Heller első regénye korszakalkotó anti-eposz, amely kegyetlenül groteszk humorral ábrázolja a modern háború valóságát. A háborút mint őrült gépezetet, amelyben mindenki őrülten viselkedik, és amelyből akkor sem lehet kikerülni, ha valaki őrült, és akkor sem, ha valaki normális. Ez a 22-es paragrafus csapdája. És egyben világunk abszurditásának egyik legtökéletesebb megfogalmazása.

5. Michael Herr: Jelentések

Michael herr
Jelentések
Ford. Varró Attila, Gabo, 2018, 304 oldal

„Ha azt hiszed, már nem akarsz többet Vietnámról olvasni, hát tévedsz. A Jelentések túllép a politikán, a retorikán, a »pacifikáláson«, az áldozatok számán és a saigoni sajtótájékoztatók »elmebeteg kabaréján«. Nyersanyaga a félelem és a halál, a hallucinációk és az összeégett lelkek. Mintha Dante egy Jimi Hendrix-kazettával és egy maroknyi tablettával a zsebében szállt volna alá a pokolba” – írta a New York Times a könyv eredeti megjelenésekor.

Michael Herr az Esquire magazin haditudósítójaként utazott Vietnámba 1967-ben. Egy olyan igaz történettel tért haza, amely testközelből mutatja be a csatatér tébolyát és poklát, és átélhetővé teszi, a háború miért gyakorolt olyan vonzó és pusztító hatást fiatal férfiak egy teljes generációjára. Beszámolóját nem is igazán erőszakossága, mint inkább őszintesége teszi hátborzongatóvá. 
Az eredetileg 1977-ben megjelent könyv az úgynevezett új újságírás irányzatának úttörő képviselője, és a mai napig a vietnámi háborús tematika egyik legnagyobb klasszikusának tartják. Részben Herr műve ihlette Stanley Kubrick Acéllövedék című flmjét, amelynek a szerző társ-forgatókönyvírója volt.

Nyitókép: HBO

(Penguin Random House, New York Times)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Martin Luther King, polgárháború, true crime – Ezek a könyvek nyerték a Pulitzer-díjat 2024-ben

Kihirdették a világ egyik legrangosabb újságírói és irodalmi elismerésének idei díjazottjait. A Pulitzert kapó kötetek között van egy monstre Martin Luther King életrajz is.

...
Szórakozás

8 könyv, amiről azt hitték, soha nem lehet filmre vinni

22-es csapdájától a Mechanikus narancson át a 3-test problémáig nem egy adaptáció okozott meglepetést, amikor sikeres filmnek bizonyult.

...
Beleolvasó

A jobb zsebből nyugtatót, a balból pörgetőt szedtek Vietnamban

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Halálos titok a varázskönyvtár mélyén? Emma Törzs sikerfantasyjét dolgozza fel az Outlander producere

A magyar származású amerikai író debütáló fantasyjét az Amazonnál adaptálják, és az Outlander-rajongók biztosak lehetnek benne, hogy jó kezekbe került.

...
Szórakozás

Harry Potter-kritikájával bántotta meg a rajongókat Gary Oldman, most menteni próbálja a helyzetet

Tegye fel a kezét, akinek Sirius Black volt az egyik kedvenc karaktere a Harry Potter-regényekben és filmekben egyaránt. És ki ütközött meg Gary Oldman kritikáján?

...
Szórakozás

Itt az első videó Liam Hemsworth-ről Geraltként a Vaják 4. évadában

Ha hunyorítunk, akkor a parókás Liam Hemsworth-öt nem nehéz összetéveszteni a szerepet korábban alakító Henry Cavillel.

Hírek
...
Hírek

A Trónok harca írója szerint az adaptáció szinte mindig rosszabb a könyvnél

...
Hírek

Ezeket a tanácsokat fogadd meg, ha könyvklubot indítanál

...
Szórakozás

Bombadil Toma végre szerephez jut A Gyűrűk Ura-sorozatban

...
Szórakozás

A Netflixen ezeket az adaptációkat nézték a legtöbben 2023 második felében

...
Hírek

Legszívesebben belelapoznánk ezekbe a könyvekbe – csakhogy márványból vannak

...
Hírek

Gyerekrajzokra bukkantak Pompeiiben

Margó 2024
...
Nagy

Nagy hazugság, hogy boldognak kellene lennünk ‒ Háy János a Margón

...
Nagy

Az ügynökakták igenis nyilvánosak, csak fel kell dolgozni őket – Takács, Bartók és gyermekvédelem a Margón

...
Nagy

A papírtáskában felejtett díj, a titkos könyv és a harmadik kiadás – Sántakutya a Margón