Liam Neeson lesz az új Marlowe

Liam Neeson lesz az új Marlowe

ro | 2021. június 09. |

Már 2017-ben felröppentek az első hírek egy új Philip Marlowe-filmről, a tervekből pedig mostanra lehet valóság. A Deadline arról ír, hogy az alkotók Cannes-ban (pontosabban a virtuális piacon) már megkezdték a jogok nemzetközi értékesítését. A híres detektívet Liam Neeson játssza majd, a forgatás októberben kezdődik, és Európában, valamint Los Angelesben is vesznek fel jeleneteket.

Benjamin Black
A fekete szemű szőke
Ford.: Roboz Gábor, GABO, 2018, 373 oldal
-

A film A fekete szemű szőke című regényt veszi alapul, amelyet a Booker-díjas John Banville írt Benjamin Black álnéven. Philip Marlowe figuráját Raymond Chandler tette halhatatlanná, és már a 2010-es évek elején kiderült, hogy Banville lesz az, aki továbbírja a detektív történeteit. A fekete szemű szőke nem igazán folytatás, hiszen a cselekménye kronológiailag a Visszajátszás című regény eseményei után helyezhető el; korábban ezt írtuk a könyvről:

„Ahogy az a hard-boiled történetekben lenni szokott, A fekete szemű szőke is természetesen egy megbízással kezdődik: egy Clare Cavendish nevű nő (nem mellesleg a címszereplő szőke, amúgy gazdag örökösnő, hivatásos jégkirálynő és profi femme fatale) arra kéri Philip Marlowe-t, kutassa fel egykori szeretőjét, egy Nico Peterson nevű férfit, akiről mindenki azt hitte, hogy autóbaleset áldozata lett. Az elhalálozás hírét ugyanakkor gyengíti, hogy a nő egy szép napon nagyon is elevenen látja viszont a férfit valahol San Franciscóban. Marlowe természetesen nem tud ellenállni, és elindul a kevés nyom egyikén. A dolgok hamar eszkalálódnak, és már a kutatás legelején felbukkan két brutális mexikói, egy gyanús klubtulajdonos meg egy amerikai gengszter. Mind alaposan megkavarják a szálakat, a találkozásokat pedig Marlowe sem ússza meg kék-zöld foltok és halálos fenyegetések nélkül.”

Az IMDb szerint a jelenleg Marlowe címen futó produkció már a tizenegyedik adaptációja a Marlowe-történeteknek. Korábban olyan hollywoodi legendák keltették életre a nyomozót, mint Humphrey Bogart (A hosszú álom, 1946.) vagy Robert Mitchum, aki kétszer is eljátszotta (Kedvesem, isten veled, 1975., A nagy álom, 1976. – utóbbi az 1946-as adaptációhoz hasonlóan ugyanúgy Raymond Chandler 1939-es The Big Sleep című regényét veszi alapul, csak a magyar filmcím változott).

Hírlevél feliratkozás

Chandler összesen hét regényt írt, pontosabban hét és felet, az utolsót ugyanis már nem tudta befejezni: a Poodle Springs (magyarul: Philip Marlowe a nevem) című regényéből csak négy fejezet készült el, a könyvet végül Robert B. Parker írta kerekre. Raymond Chandlerről írt portrénkat ITT tudjátok elolvasni.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Philip Marlowe feltámadt, és köszöni, jól van

...
Nagy

A krimi legnagyobb mestere - Raymond Chandler 125

...
Hírek

Raymond Chandler eltitkolt filmszerepe

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Daniel Craig lezárta az egyik legsikeresebb Bond-korszakot

A 25. James Bond-film egyben lezárása is az elmúlt 15 évnek. Daniel Craig búcsúzik a legendás filmszereptől, amely az utóbbi időben összenőtt vele. A most a mozikba került 007 Nincs idő meghalni vízválasztó a franchise történetében. Ennek megfelelően a filmesek kuriózummal készültek. Spoilermentesek leszünk!

...
Szórakozás

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz.

...
Szórakozás

Störr kapitány megtanulja: a szerelem nem birtokviszony

A feleségem története nagyívű, pazar látványvilágú film, ami a féltékenység mellett a férfivilágról és az európaiságról is beszél.

...
Szórakozás

Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem

A Kelet és Nyugat határán élő népeknek mindig el kell dönteniük, melyik irányba húznak. Ennek a bizonytalanságnak a gyökereiről szól Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámája, amelyet a Vörösmarty Színház tűzött műsorára. A Vajk, azaz István király megkereszteléséről szóló darab most az eSzínház Fesztiválon látható.

...
Szórakozás

A Kiváló dolgozók szembesít minket a gondoskodás valódi arcával 

A gondoskodás szó hallatán csupa kellemes, szeretetteljes, melegséget árasztó érzés juthat eszünkbe és ennek talán így is kellene lennie, ha minden rendben volna. Boross Martin, az Örkény Színház színészei és tíz szociális szférában dolgozó szakember viszont nem hagyja, hogy homokba dugjuk a fejünket.

...
Szórakozás

Három nő és a 90-es évek legbrutálisabb maffiája

Három nő, három megrázó monológ, amik egymás váltva mesélnek arról a dunaszerdahelyi időszakról a kilencvenes években, amikor a maffia uralta a várost és a környéket. 

A hét könyve
Kritika
A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat
...
Nagy

Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat!

Mély levegő című könyvével Halász Rita nyerte el idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. Az elismerést, amelynek célja a legerősebb pályakezdők bemutatása, ma délután adták át a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztiválon. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is

Folytatódik Kreatív Európa című sorozatunk, amelyben a kortárs európai irodalomból válogatunk. Most olyan hangsúlyozattan nem ifjúsági irodalomhoz tartozó könyveket ajánlunk, amik egy-egy gyermek vagy kamasz nézőpontjából mesélnek.

...
Kritika

A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat

Alex Schulman megrázóan mutatja be a testvéri kapcsolatok bonyolult dinamikáját, a gyerekek sóvárgását a szülők szeretetéért és a túlélési stratégiákat, ha a gondoskodás kiszámíthatatlan, sőt, életveszélyes. A túlélők a hét könyve.

...
Nagy

Enyedi Ildikó: Női rendezőként szerettem volna megengedni magamnak a lovagiasság luxusát

Füst Milán 1942-ben megjelent regényéből, A feleségem történetéből készített Enyedi Ildikó nagyjátékfilmet. Férfiképről, Európáról és Füst-olvasatáról is beszélgettünk vele.

...
Nagy

Alex Schulman: A fájdalmat használtam fel az íráshoz

Alex Schulman A túlélők című családregénye újabb színt ad a skandináv irodalom magyar nyelvű kínálatához, bizonyítva, hogy nem csak a bűnügyi regényekhez értenek az északiak. Schulman a nemzetközi könyvpiacon ezzel a könyvével debütált, nem is akármilyen sikerrel: több mint harminc országban adták ki a könyvét. Interjú.

...
Nagy

Jennifer Teege: Nincsen olyan, hogy náci gén

Jennifer Teege 38 évesen fedezte fel, hogy a náci lágerparancsnok, a szadizmusáról elhíresült Amon Göth unokája. A felismerés sokkjától a múlt feldolgozásának útját egy nemzetközi sikerű, megrázó könyvben írta meg. Interjú.

...
Kritika

Juan Gabriel Vásquez Kolumbiájában nem a mágia, hanem az erőszak tombol

Juan Gabriel Vásquez a jelenkori latin-amerikai írónemzedék egyik legjelesebb képviselője, Dalok a tűzhöz című kötete pedig bizonyos szempontből könnyed belépő az életműbe: egyszerre tartalmaz régi és új írásokat, de mindegyik központi eleme a Kolumbia múltjától és jelenétől is elválaszthatatlan erőszak. A hét könyve.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Catarina Sobral a felnőtteket is meg akarja szólítani a gyerekkönyveivel

Catarina Sobral portugál illusztrátor és animációs rendező azt mondja, valahol még mindig él benne egy gyerek, képeskönyvei ugyanakkor nemcsak a legkisebbeknek szólnak. Budapesti látogatása alatt a színek dialógusáról, a szükséges kompromisszumokról és Lisszabon fényeiről beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

...
Gyerekirodalom

Piotr Socha: Olyan könyvet akarok csinálni, amit nem lehet otthagyni a boltban

A Méhek és a Fák című képeskönyvek lengyel illusztrátora, Piotr Socha viszonylag későn kezdett könyveket rajzolni, a döntő lépés megtételében pedig egy másik könyvsiker inspirálta. Interjúnkban elárulta, mit kellett a nyomdába adás előtt átrajzolnia az egyik könyvben, és beszélt arról is, milyen tanácsokkal látná el azokat a gyerekeket, akik komolyan gondolják a rajzolást.