Liam Neeson lesz az új Marlowe

Liam Neeson lesz az új Marlowe

ro | 2021. június 09. |

Már 2017-ben felröppentek az első hírek egy új Philip Marlowe-filmről, a tervekből pedig mostanra lehet valóság. A Deadline arról ír, hogy az alkotók Cannes-ban (pontosabban a virtuális piacon) már megkezdték a jogok nemzetközi értékesítését. A híres detektívet Liam Neeson játssza majd, a forgatás októberben kezdődik, és Európában, valamint Los Angelesben is vesznek fel jeleneteket.

Benjamin Black
A fekete szemű szőke
Ford.: Roboz Gábor, GABO, 2018, 373 oldal
-

A film A fekete szemű szőke című regényt veszi alapul, amelyet a Booker-díjas John Banville írt Benjamin Black álnéven. Philip Marlowe figuráját Raymond Chandler tette halhatatlanná, és már a 2010-es évek elején kiderült, hogy Banville lesz az, aki továbbírja a detektív történeteit. A fekete szemű szőke nem igazán folytatás, hiszen a cselekménye kronológiailag a Visszajátszás című regény eseményei után helyezhető el; korábban ezt írtuk a könyvről:

„Ahogy az a hard-boiled történetekben lenni szokott, A fekete szemű szőke is természetesen egy megbízással kezdődik: egy Clare Cavendish nevű nő (nem mellesleg a címszereplő szőke, amúgy gazdag örökösnő, hivatásos jégkirálynő és profi femme fatale) arra kéri Philip Marlowe-t, kutassa fel egykori szeretőjét, egy Nico Peterson nevű férfit, akiről mindenki azt hitte, hogy autóbaleset áldozata lett. Az elhalálozás hírét ugyanakkor gyengíti, hogy a nő egy szép napon nagyon is elevenen látja viszont a férfit valahol San Franciscóban. Marlowe természetesen nem tud ellenállni, és elindul a kevés nyom egyikén. A dolgok hamar eszkalálódnak, és már a kutatás legelején felbukkan két brutális mexikói, egy gyanús klubtulajdonos meg egy amerikai gengszter. Mind alaposan megkavarják a szálakat, a találkozásokat pedig Marlowe sem ússza meg kék-zöld foltok és halálos fenyegetések nélkül.”

Az IMDb szerint a jelenleg Marlowe címen futó produkció már a tizenegyedik adaptációja a Marlowe-történeteknek. Korábban olyan hollywoodi legendák keltették életre a nyomozót, mint Humphrey Bogart (A hosszú álom, 1946.) vagy Robert Mitchum, aki kétszer is eljátszotta (Kedvesem, isten veled, 1975., A nagy álom, 1976. – utóbbi az 1946-as adaptációhoz hasonlóan ugyanúgy Raymond Chandler 1939-es The Big Sleep című regényét veszi alapul, csak a magyar filmcím változott).

Hírlevél feliratkozás

Chandler összesen hét regényt írt, pontosabban hét és felet, az utolsót ugyanis már nem tudta befejezni: a Poodle Springs (magyarul: Philip Marlowe a nevem) című regényéből csak négy fejezet készült el, a könyvet végül Robert B. Parker írta kerekre. Raymond Chandlerről írt portrénkat ITT tudjátok elolvasni.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Philip Marlowe feltámadt, és köszöni, jól van

...
Nagy

A krimi legnagyobb mestere - Raymond Chandler 125

...
Hírek

Raymond Chandler eltitkolt filmszerepe

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Egy Rembrandt még ma is képes felbolygatni a világot

Milyen érzés egy Rembrandtokkal teli házban felnőni, miért vesz valaki öt éven keresztül heti egy festményt – és jut így tíz Rembrandthoz –, és hogyan lehet kiszúrni egy még katalogizálatlan mesterművet? Az én Rembrandtom azokat az embereket mutatja be, akik szenvedélyesen kötődnek egy-egy Rembrandt-képhez. 

...
Szórakozás

Dobozba zárt szerelem kilenc magas C-vel

Az operairodalom egyik legbravúrosabb tenoráriáját felvonultató darabja, Gaetano Donizetti  Az ezred lánya című vígoperája nyitja januárban a Magyar Állami Operaház 2022-re tervezett bemutatóinak sorát. A főpróbát megelőzően beszélgettünk a rendező Polgár Csabával és Izsák Lili díszlet- és jelmeztervezővel.

...
Szórakozás

Benedict Cumberbatch annyira ellenszenves új filmjében, hogy az már díjat érdemel

A Zongoralecke Oscar-díjas író-rendezője, Jane Campion adaptálta Thomas Savage nagyszerű regényét, A kutya karmai köztet. Azóta díjat díjra halmoz, hét Golden Globe-jelöléssel bír, és nagy valószínűséggel találkozunk majd vele az Oscar vörös szőnyegén is.

A hét könyve
Kritika
A halállal játszanak a gyászukkal magukra hagyott gyerekek
...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (II. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, a második adag!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (I. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, az első adag!

...
Kritika

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

A Gabo antológiája negyszerre is bizonyítja, hogy a magyar fantasztikus irodalom sokszínűen virul, köszönhetően nemcsak a már ismert szerzőknek, hanem a meglepően jól indító újoncoknak is.

...
Nagy

Újévi fogadalom: ismerjük meg idén a sémáinkat!

Sokak újévi fogadalma szokott az önismerethez és a személyes fejlődéshez kapcsolódni. Remélhetőleg ez idén sincs másképp, hiszen ezen az úton sose érhetünk teljesen célba, mindig lesznek újabb kihívások, újabb fordulópontok, újabb kérdések és újabb nézőpontok. Ha még nem ismerjük, legyen az egyik ilyen nézőpont a sématerápia!

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli meseregény lett január könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbnek talál. Január kiemelt könyve A Zúzmaraszív folytatása lett.

...
Kritika

Mikszáth Kálmán csúcsra járatta a legendagyártást a Szent Péter esernyőjében

175 éve született Mikszáth Kálmán író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő. Egyik leghíresebb műve a Szent Péter esernyője, amelyet kötelező vagy ajánlott olvasmánynak rendszeresen feladnak a magyartanárok is. Az évforduló alkalmából újraolvastuk.

...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt.