Stephen King Carrie című regényének első amerikai és angol borítója

Bár Stephen King 50 éve írta a Carrie-t, Margaret Atwood rémisztően időszerűnek tartja

Kollégája szerint a furcsa jelenségek mögött felsejlő valós emberi tulajdonságok és viselkedés teszi igazán borzongatóvá Stephen King regényét.

ki | 2024. március 26. |

Stephen King első regénye, a Carrie 50 éve jelent meg. Margaret Atwood ebből az alkalomból megírta a New York Times-ba, hogy mit jelent számára ez a könyv, és miért tudnak még ma is olvasók milliói kapcsolódni hozzá.

Stephen King kidobta az első oldalakat

A Carrie volt az a horror, amivel King berobbant a könyvpiacra, sok millió példányszámban kelt el, négy filmfeldolgozás készült belőle, és továbbra is fogalom, sőt jelenség Atwood szerint.

Stephen King egy férfimagazinba kezdett el írni egy elbeszélést, de nem tetszett neki, ezért összegyűrte és kidobta, amit legépelt. A felesége, Tabitha viszont kihalászta a szemétből, elolvasta, és rábeszélte az írót, hogy folytassa a történetet, mert érdekli, mi történik később. Az eredmény egy sok hangot és nézőpontot felvonultató, összetett regény lett, melynek főhőse egy magányos, társai által szekált, anyja által is bántalmazott lány, Carrie White, aki bosszút áll a kínzóin.

Hogy mi az, ami Atwoodot ennyire megfogta a Carrie-ben?

„Egyike azoknak a könyveknek, amelyek sikeresen alámerültek saját koruk és társadalmuk kollektív tudattalanjába”

– fogalmaz. A regény és telekinetikus erőkkel felruházott főhőse egy olyan időszakban íródott, a '70-es évek elején, amikor nagyban zajlott nőjogi mozgalmak második hulláma. King tett is néhány utalást a könyvben erre, és az antagonisták is olyan típusú figurák, amelyek ellen a feministák lázadtak.

Beszélő nevek

A szolgálólány meséjénekszerzője egyébként a szereplők neveinek szimbolizmusát is nagyon izgalmasnak találja. Chris, azaz Christina neve Krisztusra utal, miközben ő a történetben minden, csak nem megmentő. Carrie pedig a Caretta becézése, ami a jótékonyságot jelentő caritasból képzett név.

Szeretetteljes, megbocsátó kedvességre utal, ami mindenhonnan hiányzik a főszereplő környezetéből.

A város lakói sem ilyenek, anyja pedig végképp nem, annak ellenére, hogy buzgó keresztény. Carrie természetfölötti képességeit démoninak tartja, saját gyermeke megölését pedig isteni elhivatásnak. Carrie szeretet-megbocsátás és gyűlölet-bosszú közti vívódását végül a város gonoszsága taszítja az utóbbi irányba, és teszi őt a pusztítás angyalává – írja Margaret Atwood.

A főhős vezetékneve, a White utal persze az ártatlanság színére, de legalább ugyanennyire egy társadalmi rétegre is. A white trashnek nevezett alacsony jövedelmű, jobbára aluliskolázott, fizikai munkából tengődő fehér emberek a kezdetektől fogva jelen voltak az Egyesült Államokban, így a keleti parti Maine államban is, ahol a Chamberlain nevű kisvárosban játszódik a sztori. A javaktól és lehetőségektől való megfosztottság olyan részvétlen lelkiállapotot eredményez, amiben a szerencsétlen ember is lefelé rúg, a még szerencsétlenebbek felé.

Atwood éretlemzésében Stephen King horrorja kétrétegű. A természetfölötti, horrorisztikus elemek csak a felszín, ami alatt meghúzódik

a valódi szörnyűség: a szegénység, az elhanyagolás, az éhezés és az erőszak.

És ezek még ma is ugyanolyan problémát jelentenek az Egyesült Államokban, mint 50 évvel ezelőtt. „A borzalom tetőfoka King számára, akárcsak Dickens számára, az emberi kegyetlenség, és különösen a gyermekekkel szembeni kegyetlenség. Ez az, ami eltorzítja a »jótékonyságot«, természetünk jobbik oldalát, azt, amely arra késztet, hogy gondoskodjunk másokról” – állítja Margaret Atwood. Szerinte a furcsa dolgok mögött meghúzódó életszerűség az a tulajdonság, ami miatt King és a Carrie ma is töretlen népszerűségnek örvend.

Sem baleset, sem alkoholizmus, sem az idő nem taszíthatta le a trónjáról - Stephen King 75
Sem baleset, sem alkoholizmus, sem az idő nem taszíthatta le a trónjáról - Stephen King 75

Szeptember 21-én volt hetvenöt éves Stephen King, a horror műfajának koronázatlan királya, korunk egyik legolvasottabb szerzője, akinek számos művéből készült nagysikerű film. 

Tovább olvasok

(Forrás: New York Times)

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Stephen King is kiakadt a Barbie Oscar-jelölésein – azaz a hiányukon

Némi vitát generált online, hogy Greta Gerwig nem kapott jelölést rendezőként – persze a kép ennél egy kicsit összetettebb.

...
Hírek

Bret Easton Ellisre Stephen King és Dickens is hatott

Bret Easton Ellis a The Guardian hasábjain szedte pontokba legfontosabb olvasmányélményeit. 

...
Hírek

Stephen King elárulta, mitől fél legjobban a világon

Az amerikai író a néhai Peter Straubbal közösen írt A talizmán-sorozat harmadik részét szeretné megalkotni, de emellett még számos ötlete van, melyekről egy podcastben beszélt. Elmondta azt is, mitől fél a legjobban a világon.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

Hírek
...
Beleolvasó

A PTSD-s detektív egy megfojtott nő ügyét próbálja felderíteni ebben a mágikus krimiben

...
Beleolvasó

Az Emberszemlélet humanista filozófiába öltöztetett kézikönyv a fenntarthatóságról

...
Beleolvasó

A Kovács ikrek regényében az élők gürcölnek, a holtak mulatnak – Olvass bele!

...
Hírek

Traumák hosszú sora – Készül a József Attila-film

...
Hírek

Micimackót, Tandorit és Parti Nagyot posztoltak a költészet napján a művészek

...
Zöld

A békák tudnak sikoltani – csak mi nem halljuk őket

...
Hírek

Alekszej Navalnij posztumusz memoárja még idén megjelenik

...
Hírek

Mutatjuk Szép Heléna elrablását egy Pompejiben most feltárt freskón

...
Gyerekirodalom

Berg Judit két kis dínója a Holdra téved – Olvass bele!

...
Nagy

Ayhan Gökhan: A fal című regényben a kívülállóság markánsan képviselteti magát [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Ayhan Gökhan Marlen Haushofer egyik regényéről írt.

Szerzőink

...
Valuska László

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

...
Bánhidi Lilla

Bánhidi Lilla: Még másfél nap

...
Ott Anna

Szexualitás, vagina, szülés – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Olvass!
...
Beleolvasó

Az Emberszemlélet humanista filozófiába öltöztetett kézikönyv a fenntarthatóságról

Gazsi Zoltán első könyve életrajzba bújtatott vállalati-impresszionista tankönyv cégvezetésről, fenntarthatóságról, a hétköznapok vidámságáról és a nehéz élethelyzetek túléléséről. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A PTSD-s detektív egy megfojtott nő ügyét próbálja felderíteni ebben a mágikus krimiben

Kocsis Gergely A varjúszellem című regényében közélet és történelem, krimi és horror szálai fonódnak lidérces, felkavaró történetté, melynek legfőbb kérdése, hogy a holtak mentik meg az élőket, vagy fordítva. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Kovács ikrek regényében az élők gürcölnek, a holtak mulatnak – Olvass bele!

Tovább vinni az évtizedek óta épített családi gazdaságot, vagy meglépni előle? Többek közt erről szól a Kovács ikrek különleges humorú, mágikus realista családregénye. Olvass bele a Lesz majd minden című könyvbe!