Duplázni tudott az idei Women's Prize for Fiction nyertese

Duplázni tudott az idei Women's Prize for Fiction nyertese

Barbara Kingsolver Demon Copperhead című regényével nyerte el a nagy presztízsű díjat.

ko | 2023. június 15. |

Az amerikai író 2010-ben már megkapta ugyanezt az elismerést The Lacuna című regényéért, a díj 28 éves történetében ő az első, aki duplázott. (Szépirodalom kategóriában idén Hernán Díazzal megosztva a Pulitzer-díjat is elnyerte.)

"Barbara Kingsolver kiemelkedő, erős és jelentős könyvet írt"- mondta Louise Minchin, a zsűri elnöke közleményében. "Egy olyan évben, amikor a szépirodalom női mezőnye kifejezetten erős, egyhangú döntést hoztunk a nyertes regényt illetően. A ragyogó kötet egy elbeszélői pályája csúcsán álló író alkotása. Mindannyiunkat mélyen meghatott a regény főhősének gyengéd optimizmusa, rugalmassága és elszántsága, annak ellenére, hogy minden összeesküdött ellene."

A modern Amerika leleplezése, az opioidválság és leszakadt közösségek  – a Demon Copperhead univerzális témákkal foglalkozik, a függőség, a szegénység, a család, a szerelem, a barátság és a művészet ereje csupa olyan téma, melyek miatt a regény kiállja az idő próbáját. 

A 30 ezer font értékű díj korábbi nyertesei között olyan nevek vannak, mint Ann Patchett (2002), Zadie Smith (2006), Marilynne Robinson (2009), vagy Maggie O'Farrell (2020). Tavaly Ruth Ozeki nyerte el a díjat, a győztes regénye eladási számai pedig ezt követően 431 százalékkal emelkedtek.

Az Egyesült Királyságban amúgy épp az idén alapítottak egy új tényirodalmi díjat, amellyel kimondottan a női szerzők munkáját akarják elismerni. A cél, hogy az ismeretterjesztő művek női szerzőire jobban ráirányítsák a reflektorfényt. A szigetországban hét olyan elismerés létezik, amellyel az ismeretterjesztő, tényirodalmi könyveket díjazzák. A Baillie Gifford Prize nevű díjat (korábban Samuel Johnson Prize) tavaly történetesen egy nő, Katherine Rundell kapta meg, de az elismerés 1999-es alapítása óta kétszer annyi férfi díjazottja volt, mint női.

Miért nem kapnak díjakat a női írók?

Az irodalmi díjakat és ösztöndíjakat jelentős többségben férfiak nyerik. A SZÍN kutatásából kiderül, hogy nőként sokkal nehezebb bármiféle elismerést elérni. Horváth Györgyi irodalmár, a kutatás vezetője válaszolt a kérdéseinkre.

Tovább olvasok

A fenti adatok nagyjából megegyeznek a magyar számokkal – igaz, a SZÍN, a Szépírók Társasága Női Érdekvédelmi Fóruma legutóbbi kutatásában kimondottan a szépirodalomra koncentrált. Tavaly publikált jelentésében ugyanakkor azt állapította meg, hogy 2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek, ami még így is jelentős előrelépésnek tekinthető a korábbi évek arányaihoz képest. Egy 2020-as tanulmányuk még azt állapította meg, hogy az irodalmi díjaknak csak a 18 százalékát kapták nők az elmúlt 15 évben.

Forrás: Lithub

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Kraszkahorkai regénye holland rövidlistára került

Krasznahorkai László könyve, a Háború és háború továbbra is esélyes arra, hogy elnyerje a holland Európai Irodalmi Díjat.

...
Hírek

Elhunyt a Pókember egyik társalkotója, a Marvel meghatározó alakja

93 éves korában elhunyt John Romita Sr képregényíró, a Marvel munkatársa.

...
Szórakozás

Paul McCartney mesterséges intelligenciával készítette az "utolsó Beatles-felvételt"

A technológiai segítségére azért volt szükség, hogy John Lennon hangját egy régi demófelvételről fel tudja használni egy szám befejezéséhez, írja a BBC nyomán az MTI. Könyvek hírek mellé.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Lehet, hogy az álom az alvás lényege? – 3 könyv, amiben az álom fontos szerepet játszik

Bár sokszor nem tűnik többnek az alvás furcsa mellékhatásánál – és persze tudattalanunk kedvelt játszóterénél –, előfordulhat, hogy az álom valójában egy létszükséglet.

...
Zöld

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

Ősidőkben gyökerező erdők, újjászülető harcos hercegnők, apák és fiúk, az elme történetteremtő képessége, Freud és Jung, Tolkien, növényhorror és növényvakság a fantasyben, valamint az ember és a nem emberi világ szoros kapcsolata is szóba kerül a podcastban.

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Viszály: kinek fáj jobban az árulás, Capoténak vagy a Hattyúknak?

Fényűzés, intrika, hűtlenség, egy megtörtént botrány, sztárszínészek –  a Viszály: Capote és a Hattyúk című sorozatban minden adott a sikerhez. Megnéztük.

...
Szórakozás

Ezeket az új adaptációkat nézd májusban a Disney+-on!

A Disney+ április végi és májusi premierjei között négy könyvadaptációt is találsz. 

...
Nagy

6 érdekesség, amit nem tudsz a Netflix Ripley-sorozatáról

Huszonöt évvel azután, hogy Matt Damon, Jude Law és Gwyneth Paltrow főszereplésével filmre vitték Patricia Highsmith thrillerét, Mr. Ripley ismét hódít, ezúttal fekete-fehérben. Összegyűjtöttünk hat érdekességet a vadonatúj Netflix-sorozatról.

A hét könyve
Kritika
Stephen King 50 éves horrorja egy menstruáló kamaszlány miatt vált klasszikussá
...
Beleolvasó

Mihez kezd egy elkeseredett férfi egy szakítás és egy felmondás után? Olvass bele Arnaud Dudek regényébe [MARGÓ KÖNYVEK]

A francia Arnaud Dudek Légy észnél című regényével folytatódik a Margó Könyvek sorozat. Főhőse Martin, akinek az élete egyik napról a másikra omlik össze: szakítás, felmondás. Aztán előkerül egy kalapács. Most elolvashatsz egy részletet a kötetből.

Hírek
...
Alkotótárs

Kerber Balázs: Az olvasás az sokszor az íráshoz is inspirációt jelent (podcast)

...
Így döntöttek ők

Nyáry Krisztián: Könyörögtek neki, mégsem állt kötélnek

...
Zöld

3 új könyv az egészséges étrendről májusban, ha szakítanál az extrém diétákkal

...
Hírek

Daniel Radcliffe nagyon szomorú J.K. Rowling miatt

...
Szórakozás

5 könyvből készült film és sorozat, amit májusban nézhetsz a Netflixen

...
Hírek

Elhunyt Paul Auster

...
Zöld

Peter Wohlleben új könyvében megtanít beszélni a fák és az erdő nyelvén – Olvass bele!

...
Nagy

Ursula K. Le Guin: A jutalom, amit egy író a könyveiért kap, nem a profit, hanem a szabadság

...
Beleolvasó

Meggyógyíthat a szeretet egy összetört lelket? – Olvass bele Ann Napolitano sikerkönyvébe!