Duplázni tudott az idei Women's Prize for Fiction nyertese

Duplázni tudott az idei Women's Prize for Fiction nyertese

Barbara Kingsolver Demon Copperhead című regényével nyerte el a nagy presztízsű díjat.

ko | 2023. június 15. |

Az amerikai író 2010-ben már megkapta ugyanezt az elismerést The Lacuna című regényéért, a díj 28 éves történetében ő az első, aki duplázott. (Szépirodalom kategóriában idén Hernán Díazzal megosztva a Pulitzer-díjat is elnyerte.)

"Barbara Kingsolver kiemelkedő, erős és jelentős könyvet írt"- mondta Louise Minchin, a zsűri elnöke közleményében. "Egy olyan évben, amikor a szépirodalom női mezőnye kifejezetten erős, egyhangú döntést hoztunk a nyertes regényt illetően. A ragyogó kötet egy elbeszélői pályája csúcsán álló író alkotása. Mindannyiunkat mélyen meghatott a regény főhősének gyengéd optimizmusa, rugalmassága és elszántsága, annak ellenére, hogy minden összeesküdött ellene."

A modern Amerika leleplezése, az opioidválság és leszakadt közösségek  – a Demon Copperhead univerzális témákkal foglalkozik, a függőség, a szegénység, a család, a szerelem, a barátság és a művészet ereje csupa olyan téma, melyek miatt a regény kiállja az idő próbáját. 

A 30 ezer font értékű díj korábbi nyertesei között olyan nevek vannak, mint Ann Patchett (2002), Zadie Smith (2006), Marilynne Robinson (2009), vagy Maggie O'Farrell (2020). Tavaly Ruth Ozeki nyerte el a díjat, a győztes regénye eladási számai pedig ezt követően 431 százalékkal emelkedtek.

Az Egyesült Királyságban amúgy épp az idén alapítottak egy új tényirodalmi díjat, amellyel kimondottan a női szerzők munkáját akarják elismerni. A cél, hogy az ismeretterjesztő művek női szerzőire jobban ráirányítsák a reflektorfényt. A szigetországban hét olyan elismerés létezik, amellyel az ismeretterjesztő, tényirodalmi könyveket díjazzák. A Baillie Gifford Prize nevű díjat (korábban Samuel Johnson Prize) tavaly történetesen egy nő, Katherine Rundell kapta meg, de az elismerés 1999-es alapítása óta kétszer annyi férfi díjazottja volt, mint női.

Miért nem kapnak díjakat a női írók?

Miért kapnak a nők kevesebb irodalmi díjat, mint a férfiak? A SZÍN, a Szépírók Társasága Női Érdekvédelmi Fóruma egy kutatás során felmérte, mi a helyzet a díjazásokkal a magyar irodalomban, az eredmény meglepő lett: hiába ír sok nő könyveket, a díjakat férfiak vihették haza. Nemcsak a nagyobb irodalmi díjakat, hanem az ösztöndíjakat is. Milyen hatása van ennek az irodalmi rendszerre? Mit jelent ez a női írók számára a rendszer szempontjából? Horváth Györgyi irodalmár, a kutatás vezetője válaszolt a kérdéseinkre.

Tovább olvasok

A fenti adatok nagyjából megegyeznek a magyar számokkal – igaz, a SZÍN, a Szépírók Társasága Női Érdekvédelmi Fóruma legutóbbi kutatásában kimondottan a szépirodalomra koncentrált. Tavaly publikált jelentésében ugyanakkor azt állapította meg, hogy 2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek, ami még így is jelentős előrelépésnek tekinthető a korábbi évek arányaihoz képest. Egy 2020-as tanulmányuk még azt állapította meg, hogy az irodalmi díjaknak csak a 18 százalékát kapták nők az elmúlt 15 évben.

Forrás: Lithub

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Kraszkahorkai regénye holland rövidlistára került

Krasznahorkai László könyve, a Háború és háború továbbra is esélyes arra, hogy elnyerje a holland Európai Irodalmi Díjat.

...
Hírek

Elhunyt a Pókember egyik társalkotója, a Marvel meghatározó alakja

93 éves korában elhunyt John Romita Sr képregényíró, a Marvel munkatársa.

...
Szórakozás

Paul McCartney mesterséges intelligenciával készítette az "utolsó Beatles-felvételt"

A technológiai segítségére azért volt szükség, hogy John Lennon hangját egy régi demófelvételről fel tudja használni egy szám befejezéséhez, írja a BBC nyomán az MTI. Könyvek hírek mellé.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.

A hét könyve
Kritika
A háborúból nincs visszatérés, ez az élet
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

Hírek
...
Zöld

Krausz Ferenc fizikus is Nobel-díjat kapott!

...
Hírek

John Scalzi: Szabados Áginak nem kell bocsánatot kérnie tőlem

...
Hírek

Filléres zsebkönyvként gondolta újra a kedvenc filmjeit egy grafikus

...
Zöld

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat!

...
Gyerekirodalom

A gyerekek két kalandor madárral fedezhetik fel Szeged titkait

...
Hírek

A pestis éjszakáitól Budapest történelmi titkaiig [Könyvesblokk]

...
Hírek

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie