Margaret Atwood és Bernardine Evaristo kapta a Booker-díjat

Margaret Atwood és Bernardine Evaristo kapta a Booker-díjat

.konyvesblog. | 2019. október 14. |

booker.png

Az idén váratlan módon nem egy, hanem két szerző, Margaret Atwood és Bernardine Evaristo kapta meg a Booker-díjat. A két nyertes regény 2019-ben tehát a Testamentumok, amelyet hamarosan magyarul is kézbe vehetünk (részlet ITT), valamint a Girl, Woman, Other című könyv. Mivel a zsűri nem tudott dönteni, a két szerző mind a díjon, mind a vele járó 50000 fonton osztozik.  

A rangos elismerést, amelyet tavaly Anna Burns vehetett át,  idén 51. alkalommal ítélték oda. Mint korábban írtuk, ebben az évben olyan szerzők szerepeltek az esélyesek közt Atwood és Evaristo mellett, mint Salman Rushdie, Lucy Elmann, Elif Shafak és Chigozie Obioma. A rövidlistáról egyébként sokan Atwoodot tartották a legesélyesebbnek, akinek még a zsűri is csak szigorú titoktartást vállalva olvashatta a Testamentumok című könyvét. Korábban egy kisebb könyvesbolti kavarodás miatt felröppent a hír, hogy valóban ő fog nyerni, de a Booker-díj szervezői ezt cáfolták. Most úgy tűnik, bár csak részben, de igazuk volt azoknak, akik pár hete félrematricázták a könyvét. 

A Booker-díj esélyeseit 151 könyv közül választotta ki a zsűri, ezek közül került ki az a tizenhárom könyv, amely a hosszúlistán szerepelt, majd azt szűkítették arra a hat jelöltre, akik közül most kiválasztották a győztest. Az idei az  első alkalom, hogy az új szponzor, a Crankstart támogatja az elismerést, a korábbi Man Group helyett.