Stephen King 50 éves horrorja egy menstruáló kamaszlány miatt vált klasszikussá

Stephen King 50 éves horrorja egy menstruáló kamaszlány miatt vált klasszikussá

Egy 16 éves, pattanásos, a zuhany alatt meztelenül álló kamaszlány vérzik az iskolai tornaterem zuhanyzójában. Ő nem tudja, amit a többiek igen: menstruál. Az osztálytársai kigúnyolják, tamponokkal dobálják, az együttérzés és támogatás helyett a nyilvános megszégyenítést választják. A hét könyve 50 éves: Stephen King első regénye, a Carrie megmutatta, ahogy a felszínre hozzuk a bennünk élő Gonoszt.  

Valuska László | 2024. április 29. |

1974-ben, 26 évesen jelent meg Stephen King első regénye, a Carrie, amelyben egy középiskolás lány első menstruációjának a következménye több száz halott és egy kisváros elpusztítása. Bibliaivá erősödő bosszútörténet egy vallásos családról, ahol a lánynak különleges képessége van. A telekinézis ugyanis azt jelenti, hogy valaki bármit meg, el, át, le, fel tud mozgatni az elméjével. 

Stephen King
Carrie
Fordította: Pék Zoltán, Európa Könyvkiadó, 2023, 283 oldal
-

Bár 50 éve jelent meg a Carrie, újraolvasva is ijesztő, meglepően aktuális és örökérvényűen brutális még ma is. Van egy 16 éves, pattanásos, félénk, zárkózott, középiskolás lány, akinek az anyja vallási fanatizmusa minimum terápiás eset, és van egy erőszakos, mérgező, elnyomó iskolai közeg, ami körülveszi a főszereplőt. A Carrie hétköznapi, kisvárosi világa a Maine állambeli Chamberlainben játszódik, a kegyetlensége és a hatalmi dinamizmusai viszont tértől és időtől függetlenül mindenhol ismerősek lehetnek.

Stephen King ötlete a kukából került elő

A cselekmény az Ewen gimnázium diákjai között bonyolódik, akik a báljukra készülnek, miközben a zárkózott Carrie-t szívatják a zuhanyzóban. King a regény írásakor még középiskolai tanár volt, irodalmat és nyelvtant tanított, szabadidejében férfimagazinoknak írt novellákat, a Carrie is annak készült.

A legenda szerint a megírt három oldalt kidobta a szemetesbe, mert nem pörgött rá, és érezte, hogy ez novellának túl hosszú lenne.

A felesége szó szerint kikukázta a 3000 szavas írást, a cigarettahamut lesöpörte róla, az ágyban elkezdte olvasni, majd meggyőzte az írót, hogy fejezze be.

-

A tanítás mellett King minden éjszaka legalább egy órát írt a felesége, Tabitha Olivetti írógépén. A Life magazinban olvasott egy cikket a telekinézisről, amiről beugrott neki az alapsztori egy tinédzser lányról, és nem sokkal ezután az első jelenetet is kitalálta: mikor a lány – korához képest későn – menstruálni kezd az iskola tornatermének öltözőjében, a zuhany alatt, az osztálytársai megdobálják tamponnal. 

A kamasz Carrie White-ból lehetett volna szuperhős is a képességével, de nem sok esélye volt, ha ilyen körülmények között telt egy szerda este: mániákus, vallási fanatikus anya, elhunyt apa, a szegénység, a reménytelenség, a kiúttalanság, a hitre épülő hatalmi helyzet. 

Hideg és távolságtartó karakter jön létre a különböző szempontú elbeszélésekből, ami folyamatosan filmszerű vágásokkal meséli párhuzamosan a lineáris eseményeket és a visszaemlékezéseket. A visszaemlékezések, újságcikkek, rendőrségi jelentések, tanulmányok, könyvek, sajtóhírek mixéből már a hetvenes években létrejött a mi kortárs problémánk: az igazságon túli világban élünk, a médianyilvánosságban zajlanak a közös nyomozások, a tudatipar nemcsak beszámol, hanem alakítja is a történetet. Az elbeszélési technika erős feszültséget teremt azzal, hogy a sztori elejét és végét együtt olvassuk, amik egy nagy fináléban csúcsosodnak.

Ő sem gondolta, hogy megéli

King a kikukázott szövegből megírta a regényt, de az interjúkban elmondja, hogy bár az életét megváltoztatta a Carrie, ő igazán soha nem szerette. Ő csak főállású író akart lenni. 

A Carrie első, keménykötésű kiadásából 13.000 példányt adtak el. Összehasonlításul: ugyanebben az évben, 1974-ben jelent meg Peter Benchley A fehér cápa című regényéből, 9 millió példány fogyott, megjelenése után fél évvel már moziban ment Steven Spielberg adaptációja. A Carrie-ből Brian De Palma rendezett két évvel később filmet (és ekkor megcsinálták a filmhez kapcsolódó kiadást is, amin Carrie White-ként Sissy Spacek látható teljesen véres elázott báli ruhájában, plusz John Travolta – 4 millió példányban adták el).

-Stephen King Carrie című regényének első amerikai és angol borítója

A Carrie megélte a puhaborítós kiadást is, vagyis szélesebb körben is terjeszteni kezdték, ezért már 400 ezer dollárt fizettek Kingnek (ma ez kb. 2,7 millió dollár). Minden megváltozott egyik pillanatról a másikra, megszületett egy író, aki nemcsak népszerűvé tette széles körben a horrort, de a popkultúrát is meghatározta. Hatvannál is több könyvet írt, amik 400 millió eladott példányban keltek el (a 10 kedvencünket itt gyűjtöttük össze). 

Az élete felfordult, az alkoholról és a kábítószerekről nem tudott lejönni mindaddig, amíg a családja döntési helyzet elé nem állította (portrécikk). Nem meglepő, hogy a X-en azt írta, hogy nehéz elhinnie, hogy megélhette a Carrie megjelenésének ötvenedik évfordulóját.

Hamupipőke bosszút áll?

Visszatérve Carrie-re, az első menstruációja sokként éri őt is és az őt kigúnyoló osztálytársait is. A horror a hétköznapi rettegeséink, félelmeink műfaja.

Sokszor emlegetik fordított Hamupipőke-történetként, és tényleg minden elemében az: a fiatal lány bálba megy.

A különbségek fontosak, és főleg, amit a családi környezet ad: Hamupipőke egy gazdag ember lánya, anyja meghalt. Az új mostoha minden szar melóval őt bízta meg, így lett a saját élete cselédje, foglya. Carrie szegény családban él, apja meghalt, az anyja hozza létre a börtönt számára. Carrie álma valószínűleg nem a bál volt, de ahogy Hamupipőkének, neki is meg kellett jelennie az eseményen. Mindkettő emlékezetes buli volt. Hamupipőke mostohái levágták a lábujjukat, hogy beleférjenek a cipőbe, és hát ennél sokkal durvább dolgok történtek az amerikai városban. 

-

Hétfő, kedd, horror

Stephen King regénye mégsem a lehetséges szuperképességek miatt válik horrorrá, hanem az apróságok miatt, amikkel megteremti ezt az iszonyú hangulatot. A lány felnövéstörténetét csak azért kell elindítani, hogy bukása segítségével ábrázolja, mindenkiben ott van a Gonosz. És King rögtön az első pár oldalon bemutatja a legfontosabb szereplőket, akik a figyelemért, a sikerért és valamiféle közösségen belüli hatalomért is versenyeznek. Ismerjük, minden Gonosz egyforma, és minden Gonosz a maga módján gonosz.

King regénye potenciálisan lehetne coming-of-age sztori, és bizonyos szempontból az is, mert Carrie a bosszún és a büntetésen keresztül felnő. A társadalom által kiközösített lányt a múltján és családi hagyományán keresztül a saját anyja zárja be egy fojtogató életbe: ha valakit így nevelnek, akkor nem kell csodálkozni, hogy bosszúálló angyallá válik. 

Carrie White-nak csak az egyik problémája az, hogy első menstruációja nyilvánosan történik. Ötven évvel később, ma ez a korosztály a nyilvánosságban éli az életét, közvetíti azt, az internetes zaklatás ebben a korosztályban magas.

Carrie  többi problémája abból következik, hogy az anyja, Margareth vallási fanatikus, aki a Jó és a Gonosz harcából vezeti le szülői és életvezetési tanácsait, bigott, szűklátókörű és elnyomó. 

Kollektív traumatudat és popkultúra

Margaret Atwood a New York Timesban írt a Carrie-ről az évfordulóhoz kapcsolódva, szerinte King sikeresen merült alá a kor és a társadalom kollektív tudattalanjába. Atwood rámutat, hogy a horror csak a felszín, a valódi, elbeszélésre váró történet ez alatt mutatkozik meg: milyen szegénynek lenni, elhanyagoltnak, iskolázatlannak, és hogyan lesz a hétköznapok része az erőszak mint kommunikációs nyelv. 

Carrie anyja olyan toxikus buborékot hozott létre, amelyben kizárólag a vallási törvények számítanak – még pontosabban a saját szabályértelmezései. A tudatlanságból következik a bezárkózás, a rettegetés az ismeretlentől. A Carrie című regény attól bravúros, hogy nemcsak a címszereplő, hanem az anyja és az osztálytársai is mérgező világot alakítanak ki, amiben Carrie-nek az áldozat szerepe juthat csak. Carrie egy ponton ezért is lázad fel az anyja ellen: ő tök átlagos szeretne lenni, akit az iskolatársai is elfogadnak, de ahhoz meg kell ismernie azt a világot. Ez egy túlvédett, a négy falon túli világ vélt vagy valós támadásaitól rettegő családi környezetben nem jöhet létre. 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Bár Stephen King 50 éve írta a Carrie-t, Margaret Atwood rémisztően időszerűnek tartja

Kollégája szerint a furcsa jelenségek mögött felsejlő valós emberi tulajdonságok és viselkedés teszi igazán borzongatóvá Stephen King regényét.

...
Hírek

Stephen King elárulta, mitől fél legjobban a világon

Az amerikai író a néhai Peter Straubbal közösen írt A talizmán-sorozat harmadik részét szeretné megalkotni, de emellett még számos ötlete van, melyekről egy podcastben beszélt. Elmondta azt is, mitől fél a legjobban a világon.

...
Nagy

Sem baleset, sem alkoholizmus, sem az idő nem taszíthatta le a trónjáról - Stephen King 75

Szeptember 21-én volt hetvenöt éves Stephen King, a horror műfajának koronázatlan királya, korunk egyik legolvasottabb szerzője, akinek számos művéből készült nagysikerű film. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Hírek

A Trónok harca írója szerint az adaptáció szinte mindig rosszabb a könyvnél

...
Hírek

Ezeket a tanácsokat fogadd meg, ha könyvklubot indítanál

...
Szórakozás

Bombadil Toma végre szerephez jut A Gyűrűk Ura-sorozatban

...
Szórakozás

A Netflixen ezeket az adaptációkat nézték a legtöbben 2023 második felében

...
Hírek

Legszívesebben belelapoznánk ezekbe a könyvekbe – csakhogy márványból vannak

...
Hírek

Gyerekrajzokra bukkantak Pompeiiben

Olvass!
...
Beleolvasó

Az apa keresése egyben az én felkutatása is egy holland regényben – Olvass bele!

A borbély fia fordulatos regény a gyászról, az újrakezdésről, a családi kapcsolatok és a vágy erejéről. Nem csupán az én- és apakeresés, de az alkotás magával ragadó története is, amely elmossa a határt jó és rossz, igaz és hamis, valóság és fikció között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Olvass bele Nádasdy Ádám új verseskötetébe!

Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Mutatunk kettőt.

...
Beleolvasó

Mit teszel, ha kiderül, hogy talán nem a barátod gyilkosát csukták le? - Olvass bele Rebecca Makkai új krimijébe!

Amikor a sikeres tanárt és podcastert visszahívják tanítani a régi gimnáziumába, egy régi gyilkosságban is új nyomra bukkan. Olvass bele Rebecca Makkai könyvébe!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

A megosztó pszichiáter, Dr. Csernus Imre bemutatta hamarosan megjelenő új kötetét, melyben azt próbálja megfejteni, mit jelent ma magyarnak lenni.

...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Halálos titok a varázskönyvtár mélyén? Emma Törzs sikerfantasyjét dolgozza fel az Outlander producere

A magyar származású amerikai író debütáló fantasyjét az Amazonnál adaptálják, és az Outlander-rajongók biztosak lehetnek benne, hogy jó kezekbe került.

...
Szórakozás

Harry Potter-kritikájával bántotta meg a rajongókat Gary Oldman, most menteni próbálja a helyzetet

Tegye fel a kezét, akinek Sirius Black volt az egyik kedvenc karaktere a Harry Potter-regényekben és filmekben egyaránt. És ki ütközött meg Gary Oldman kritikáján?

...
Szórakozás

Itt az első videó Liam Hemsworth-ről Geraltként a Vaják 4. évadában

Ha hunyorítunk, akkor a parókás Liam Hemsworth-öt nem nehéz összetéveszteni a szerepet korábban alakító Henry Cavillel.