Tara Westover fogadásból kezdte el olvasni A szürke ötven árnyalatát

Tara Westover fogadásból kezdte el olvasni A szürke ötven árnyalatát

"Tara Westover memoárja szörnyen nyomasztó családi dráma, felnövéstörténet és Pygmalion-mese a lányról, aki soha nem járt iskolába, mégis ledoktorizott" - írtuk pár éve A tanult lány című regényről, amely akkor a hét könyve is volt nálunk. Westover kötete világszerte nagy feltűnést keltett, a szerző pedig most az Entertainment Weeklynek mesélt meghatározó olvasmányélményeiről.

ro | 2022. február 17. |

Gyerekként a kedvence egy The Sweet Pickles című állatos mesekönyv volt, amelyben minden szereplőnek - teszi hozzá most - volt valamilyen pszichológiai defektusa: a jak képtelen volt befogni a száját, a zebra nem tudott felelősséget vállalni, az iguana pedig bizonytalansággal küzdött, összességében mégis nagyon helyes mesének tartotta. Aztán volt az életében egy olyan periódus, amikor titokban kellett olvasnia, mégpedig a Harry Pottert - otthon ugyanis nem engedték meg neki, de kamaszként ez nem tartotta vissza attól, hogy elolvassa.

A mormon családból származó Westover életét John Stuart Mill Three Essays on Religion című műve változtatta meg. Akkoriban ugyanis "küzdött a saját hitével", és arra próbált valami megoldást találni, hogyan tudná tiszteletben tartani az örökségét, mégpedig úgy, hogy ezzel együtt a saját meggyőződését se adja fel. Mill könyve segített neki abban, hogy alaposan átgondolja a dolgokat. A legtöbbször viszont nem ezt a könyvet olvasta el, hanem Joan Didion On Self-Respect című esszékötetét, amelyet zseniális műnek nevezett.

Legutóbb amúgy Jennifer Egan új könyve, a The Candy House nevettette meg, és ez volt az a könyv is, amelyen elsírta magát. A regény egy asszonyról és a nő két lányáról szól, és Westover azt mondja, volt olyan rész, amely annyira megérintette, hogy olvasás közben le kellett tennie percekre a könyvet.

Az író három olyan életrajzi könyvet is megnevezett, amelyek hatottak a saját írásaira: ezek közé tartozik Hilary Mantel Giving Up the Ghost című kötete, Heather Macdonald magyarul is megjelent H, mint héja című könyve, és Elaine Pagelstől a Why Religion? című kötet. A kérdésre, hogy melyik könyv esetében tett úgy, mintha elolvasta volna, Thomas Piketty A ​tőke a 21. században című könyvét említette, hozzátéve: nagyon sokat olvasott róla, de magát a könyvet végül nem fejezte be.

És hogy melyik könyvet olvasta el csak azért, mert népszerűnek számított? Westover itt két címet is említett: az egyik Az Éhezők viadala, a másik pedig A szürke ötven árnyalata volt. Elmesélte, hogy néhány éve egy barátjával fogadtak, hogy elolvassák ezeket a könyveket, szimplán csak azért, mert akkora bestsellerek voltak annak idején. Az Éhezők viadala még csúszott is, de A szürke ötven árnyalatából mindössze harminc oldalig jutott. "Azt hiszem, elvesztettem a fogadást" - tette hozzá. És persze vannak olyan kedvenc könyvek az életében, amelyekkel mindig meglepi az embereket. Mivel az utóbbi időben nagyon foglalkoztatja a technológia, és a technológiának az emberekre gyakorolt hatása, ezért itt két témába vágó könyvet említett (Jaron Lanier: You Are Not a Gadget, Mark O'Connell: To Be a Machine).

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

A családi terrort tanulással lehet túlélni

A négy fal között otthon mindenki azt csinál, amit akar - hallottuk jó sokszor az elmúlt években, de A tanult lány című visszaemlékezés pont azt bizonyítja, hogy az igazi terrort és elnyomást először a családban kell keresni.

...
Hírek

Hilary Mantel: Cromwell nem ment volna nyaralni nemzeti krízis idején

A Cromwell-trilógia szerzője Thomas Cromwellt napjaink politikusaival vetette össze, és nem jöttek ki jól a dologból.

...
Hírek

Ezek Murakami Haruki kedvenc könyvei

Murakami Haruki nevét legutóbb az Oscar-jelölésekkel kapcsolatban lehetett hallani, hiszen a Hamaguchi Ryūsuke rendezte Drive My Car négy jelölést kapott - nem mellesleg pedig a japán író egik novelláján alapul. A Far Out Magazine legutóbb viszont a japán szerző kedvenc könyveiről cikkezett.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

A hét könyve
Kritika
Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van
...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

Hírek
...
Zöld

A Meta dezinformáció elleni csapatot állít fel az EU-s választás idejére

...
Beleolvasó

A felejtéssel küzdő anyának is szüksége van a regények élményére

...
Hírek

Soros-szótár és Badacsony-album is van a 2023-as Magyar Könyvtervezés díj shortlistjén

...
Hírek

Új Bukowski-novelláskötet jelenik meg magyarul

...
Szórakozás

Megvan, mikor érkezik az új Harry Potter sorozat és a Trónok harca második spinoffja

...
Gyerekirodalom

Derűs és hasznos könyvecske ad tanácsot, mit csinálj, ha szembejön egy medve

...
Panodyssey

Sandra-Tóth Renáta: Konstanciák / Kvintesszencia / Fölösleges vegyérték

...
Beleolvasó

Orwell világhírű utópiája női nézőpontból talán még kegyetlenebb

...
Hírek

A Watchmen színezője és a Sárkányok háza színésze is itt lesz a Budapest Comic Conon