Tara Westover fogadásból kezdte el olvasni A szürke ötven árnyalatát

Tara Westover fogadásból kezdte el olvasni A szürke ötven árnyalatát

"Tara Westover memoárja szörnyen nyomasztó családi dráma, felnövéstörténet és Pygmalion-mese a lányról, aki soha nem járt iskolába, mégis ledoktorizott" - írtuk pár éve A tanult lány című regényről, amely akkor a hét könyve is volt nálunk. Westover kötete világszerte nagy feltűnést keltett, a szerző pedig most az Entertainment Weeklynek mesélt meghatározó olvasmányélményeiről.

ro | 2022. február 17. |

Gyerekként a kedvence egy The Sweet Pickles című állatos mesekönyv volt, amelyben minden szereplőnek - teszi hozzá most - volt valamilyen pszichológiai defektusa: a jak képtelen volt befogni a száját, a zebra nem tudott felelősséget vállalni, az iguana pedig bizonytalansággal küzdött, összességében mégis nagyon helyes mesének tartotta. Aztán volt az életében egy olyan periódus, amikor titokban kellett olvasnia, mégpedig a Harry Pottert - otthon ugyanis nem engedték meg neki, de kamaszként ez nem tartotta vissza attól, hogy elolvassa.

A mormon családból származó Westover életét John Stuart Mill Three Essays on Religion című műve változtatta meg. Akkoriban ugyanis "küzdött a saját hitével", és arra próbált valami megoldást találni, hogyan tudná tiszteletben tartani az örökségét, mégpedig úgy, hogy ezzel együtt a saját meggyőződését se adja fel. Mill könyve segített neki abban, hogy alaposan átgondolja a dolgokat. A legtöbbször viszont nem ezt a könyvet olvasta el, hanem Joan Didion On Self-Respect című esszékötetét, amelyet zseniális műnek nevezett.

Legutóbb amúgy Jennifer Egan új könyve, a The Candy House nevettette meg, és ez volt az a könyv is, amelyen elsírta magát. A regény egy asszonyról és a nő két lányáról szól, és Westover azt mondja, volt olyan rész, amely annyira megérintette, hogy olvasás közben le kellett tennie percekre a könyvet.

Az író három olyan életrajzi könyvet is megnevezett, amelyek hatottak a saját írásaira: ezek közé tartozik Hilary Mantel Giving Up the Ghost című kötete, Heather Macdonald magyarul is megjelent H, mint héja című könyve, és Elaine Pagelstől a Why Religion? című kötet. A kérdésre, hogy melyik könyv esetében tett úgy, mintha elolvasta volna, Thomas Piketty A ​tőke a 21. században című könyvét említette, hozzátéve: nagyon sokat olvasott róla, de magát a könyvet végül nem fejezte be.

És hogy melyik könyvet olvasta el csak azért, mert népszerűnek számított? Westover itt két címet is említett: az egyik Az Éhezők viadala, a másik pedig A szürke ötven árnyalata volt. Elmesélte, hogy néhány éve egy barátjával fogadtak, hogy elolvassák ezeket a könyveket, szimplán csak azért, mert akkora bestsellerek voltak annak idején. Az Éhezők viadala még csúszott is, de A szürke ötven árnyalatából mindössze harminc oldalig jutott. "Azt hiszem, elvesztettem a fogadást" - tette hozzá. És persze vannak olyan kedvenc könyvek az életében, amelyekkel mindig meglepi az embereket. Mivel az utóbbi időben nagyon foglalkoztatja a technológia, és a technológiának az emberekre gyakorolt hatása, ezért itt két témába vágó könyvet említett (Jaron Lanier: You Are Not a Gadget, Mark O'Connell: To Be a Machine).

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

A családi terrort tanulással lehet túlélni

A négy fal között otthon mindenki azt csinál, amit akar - hallottuk jó sokszor az elmúlt években, de A tanult lány című visszaemlékezés pont azt bizonyítja, hogy az igazi terrort és elnyomást először a családban kell keresni.

...
Hírek

Hilary Mantel: Cromwell nem ment volna nyaralni nemzeti krízis idején

A Cromwell-trilógia szerzője Thomas Cromwellt napjaink politikusaival vetette össze, és nem jöttek ki jól a dologból.

...
Hírek

Ezek Murakami Haruki kedvenc könyvei

Murakami Haruki nevét legutóbb az Oscar-jelölésekkel kapcsolatban lehetett hallani, hiszen a Hamaguchi Ryūsuke rendezte Drive My Car négy jelölést kapott - nem mellesleg pedig a japán író egik novelláján alapul. A Far Out Magazine legutóbb viszont a japán szerző kedvenc könyveiről cikkezett.

AZ OLVASÓK ORSZÁGA
...
Nagy

Ha eltévedsz az információs dzsungelben, már nem hiszel el semmit - és pont ez a cél

...
Podcast

Hogyan teremthetünk jobb Magyarországot 2030-ra?

...
Nagy

A nőiesség kultusza még ma is sok nőt hátráltat az önmegvalósításban

A hét könyve
Kritika
A Fényes Köztársaságban a dzsungelből érkező gyerekek az ártatlanság képzetét számolják fel
...
Hírek

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor nyerte a Libri-díjat!

Idén hetedik alkalommal osztották ki a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. 2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.

Hírek
...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

...
Hírek

Nádas Péter a Világló részletekért elnyerte a Berman Irodalmi Díjat

...
Hírek

Meghalt Vangelis

...
Hírek

Megmenekült és megújult a Hévíz folyóirat

...
Szórakozás

Megvan, ki játssza Coriolanus Snow-t az Éhezők viadala előzményfilmjében

...
Hírek

Mi történne a világgal méhek nélkül?

...
Szórakozás

Julianne Moore főszereplésével készül az új Atwood-adaptáció

...
Hírek

Ősszel jelennek meg Alan Rickman naplói

...
Beleolvasó

Szeifert Natália Örökpanorámája egy képzeletbeli falu keletkezését és pusztulását kíséri nyomon

...
Hírek

Orbán Viktor a mindennapos olvasásra buzdít

...
Hírek

Libri-díj, Nick Cave-doksi, Irodalmi Diszkó [Programajánló]

...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!