Márquez világában az a legjobb, hogy el lehet veszni benne
Nagy

Márquez világában az a legjobb, hogy el lehet veszni benne

95 éve ezen a napon született Gabriel García Márquez Nobel-díjas író, újságíró, politikai aktivista. Könyvei Kolumbia leghíresebb kulturális exportcikkei mind a mai napig. Élete és munkássága évtizedek óta rengeteg olvasót vonzanak, könyvei számos szerzőt inspiráltak világszerte - a magyarok közül Vámos Miklós könyvet is írt Márkez meg én címmel (és korábbi interjúnkban is mesélt az életműhöz való viszonyáról), de például Szűcs Péter Dharma című regényének bemutatóján is szóba került a kolumbiai író, pontosabban a Szerelem kolera idején című regénye - amelyet amúgy mi is újraolvastunk a koronavírus-járvány alatt. Mindenkinek mást kínál Márquez, az évforduló pedig jó alkalmat adott arra, hogy felelevenítsük saját irodalmi Márquez-élményeinket.

Könyves Magazin | 2022. március 06. |

 „Mintha körben járna az idő, és visszatértünk volna a legelejéhez”

Égből záporozó sárga virágok, négyéves esőzés, álmatlansági kór, felejtés és körbe-körbe járó idő – számomra ez a Száz év magány, ami kamaszkorom egyik első olyan olvasmányélménye volt, amitől nem bírtam elszakadni. Általában akkor tartok egy regényt jónak, ha a benne felépített világ hiányzik, miután befejezem a könyvet. Macondo számomra ilyen hely, szabályos honvágyam van, ahányszor távoznom kell a márquezi szövegtérből.

A Száz év magány nem fogható semmihez, egy külön univerzum a világirodalomban, még akkor is, ha a mágikus realizmusnak voltak és vannak követői.

Buendíáék családtörténetében benne van minden, amit az emberi létezésről tudni lehet, de a legtöbbet talán az időről mesél a regény, és arról, ahogyan a történelem (kicsiben és nagyban is) örökké ismétli magát. Macondóban az a legjobb, ahogyan el lehet veszni benne. A nevekben, a történetekben, a szeretkezésekben, a kollektív magányban. Ahogy a hihetetlen, varázslatos, meseszerű motívumokban is, amelyek a valóság magától értetődő részeiként tűnnek fel. A Száz év magány vagy ledobja magáról az olvasót vagy elemi erejű élményt ad. Számomra az egyik legjátékosabb és leggyönyörűbb történet, amely az ember boldogságvágyáról mesél. (FK)

Gabriel García Márquez
Száz év magány
Fordította: Székács Vera, Magvető, 2021, 490 oldal
-

„A sárga pillangók minden alkonyatkor elárasztották a házat”

Amikor először befejeztem a Száz év magányt, különös szomorúság lett úrrá rajtam: valamiféle sejtés, azé a halvány bizonyosságé, hogy ehhez hasonló olvasmányélményem már nem igazán lesz. Hogy mindössze 17 évesen elolvastam életem egyik, ha nem a legjobb könyvét. Többé-kevésbé igazam lett, a legnagyobb élmény így vált ugyanabban a pillanatban a legnagyobb veszteséggé is. Azóta olyan négy-ötször olvastam újra, nem tudom pontosan, de ahogy alakultam én, úgy mutatta újabb és újabb arcát a könyv is. Kamaszként lenyűgözött a vágy és szenvedély ilyen kendőzetlenül erőteljes ábrázolása, ahogy a szöveg testének minden pórusából trópusi dühvel párolog a szexualitás és benne az elementáris igény az összekapcsolódásra. Szinte levegőt is alig kaptam ebben a dzsungelben. Aztán rabul ejtett, hogyan felesel egymással a regényben a mitikus idő és tér, a komplett Genezis a mindennapos emberi örömökkel és gyötrődésekkel. Később a létezés hiábavalóságai szorították össze a torkom, és a könyv a hanyatlás krónikájává vált, a civilizációk és az emberi élet ívének - felemelkedésének, virágzásának és törvényszerű pusztulásának – allegóriájává.

Márquez valami örök pulzust tapintott ki.

A színeit, az érzéseit, az élet harapós csípősségét és melankóliáját ahogy beleoltotta a lapokba, azzal mintha az irodalom határain túli régiókba lépett volna, és misztikus élménnyé emelte az olvasást. (SA) 

„Nem volt még gyilkosság, amelyet ennyire és ilyen jó előre bejelentettek volna”

Húsz éve nagyjából az összes Márquezt végigolvastam (egyetlenegy kivételével, de az egy másik cikk témája lenne), az egyik legerősebb élményem pedig egy olyan regénye, amely nagyon erősen kötődik az előéletéhez. Gabriel García Márquez ugyanis elsősorban újságíró volt, és ez még akkor is igaz, ha prózaíróként ismerte meg a világ. Az Egy előre bejelentett gyilkosság krónikájánál nem kell jobb példa rá, milyen magas színvonalon ötvözte a kettőt. Pedig már a címben elsüti, mi vár az olvasóra, majd az első mondatban ezt még cifrázza egy kicsit:

„Azon a napon, amikor megölték, Santiago Nasar fél hatkor kelt fel, hogy ott legyen, amikor a püspök hajója befut a kikötőbe.”

Az első oldalakon nagyjából tehát mindent tudunk, amit egy hasonló esetnél tudnunk kell, és aki szeret a krimik végére lapozni, mert előre akarja tudni, hogy ki a gyilkos, az tulajdonképpen már itt nyugodt szívvel abba is hagyhatja az olvasást. Valójában viszont itt kezdődik a móka: Márquez megbízhatatlan narrátora ugyanis az eseményeket visszafejtve mesél egy hét országra szóló lakodalomról, az éjszaka visszaszolgáltatott menyasszonyról, bosszúszomjas fivérekről, és egy közösségről, amelynek hiába dörgölik többször is az orra alá, egyszerűen nem akarja elhinni, hogy a Vicario fivérek márpedig meg fogják gyilkolni Santiago Nasart – pedig valójában alig várják, hogy valaki megtegye nekik azt a szívességet, hogy feltartóztassa őket. Márquez egy megtörtént esetből indult ki – amihez ráadásul volt valami távoli családi kötődése is  –, és végül szépirodalommá írta a brutális bűnügyet. A végeredmény pedig egy feszes, emlékezetes szereplőket mozgató dráma, amit úgy izgulunk végig, hogy tulajdonképpen mindenki veszít benne. (Az idézetek Székács Vera fordításából származnak) (RO)

Gabriel García Márquez
Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája
Fordította: Székács Vera, Magvető, 2016, 108 oldal
-
Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Gabriel García Márquez Macondójában sosem akar elállni az eső

A világ legszebb vízihullája Gabriel García Márquez novelláiból válogat, történeteiben pedig különcök és átlagemberek végtelenül szomorú, teljesen hihetetlen és nagyon ismerős történeteit követhetjük nyomon.

...
Kritika

Márquez újságíróként sem választott csoda és valóság között

Márqueznek az újságírás volt az első szerelme, tárcáiban, cikkeiben formálta egyedülálló elbeszélői stílusát. Az évszázad botránya nemcsak adalék a Nobel-díjas szerző életművéhez, de önmagában is rendkívül változatos, humoros és elgondolkodtató olvasmány, nálunk pedig A hét könyve.

...
Kritika

Ha a járványokról nem is, a várakozásról és a türelemről sokat tud mesélni Márquez regénye

 A bezártság óráit jobb a hírek folyamatos görgetése helyett lenyűgöző olvasmányokkal kitölteni. Ilyen lebilincselő, magával ragadó könyv a Szerelem a kolera idején is.

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Elhunyt Haumann Péter Kossuth-díjas színész

...
Hírek

Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben

...
Alkotótárs

Mucha Dorka: Éreztem, hogy ebből nem lehet tingli-tangli történetet írni [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László lesz az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége 

...
Hírek

Vámos Miklós az egykori New York kávéházról: Minden áldott nap itt voltam

...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

...
Hírek

Először térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának teljes génkészletét

...
Hírek

Budapest környékén kószál egy medve

...
Szórakozás

A Top Gunon kívül is van repülős élet

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

...
Gyerekirodalom

Itt a Könyves nagy gyereknapi ajánlója! - 2. rész

Gyereknap alkalmából arra kértük a hazai gyerekkönyvkiadókat, hogy ezúttal ők ajánljanak olvasnivalót a kisebbeknek és a nagyobbaknak. A válogatás nagyon színes lett, hiszen akad itt ökomese és képtelen képes történet, de találtok állatos verseket, csillagos könyvet és időutazós mesét is. 2. rész.

Szerzőink

...
ro

Itt a Könyves nagy gyereknapi ajánlója! - 1. rész

...
vl

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...
Forgách Kinga

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Kritika

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

„Még élhet valódi életet az ember, még mindig csinálhat valódi dolgokat!” – mondogatja magának mantraként Patricia Lockwood rendhagyó regényének elbeszélője, aki – csakúgy, mint mindannyian – az internet foglya lett. Az Erről nem beszélünk az elvesztegetett időről, a testnélküliségről, a hírfolyamban töltött, mémekké redukálódott életről és egy újfajta zsarnokságról szól.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

...

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

David Sundin interaktív képeskönyve, A könyv, amelyik nem akarta, hogy elolvassák minden idők egyik legdacosabb gyerekkönyve, cserébe viszont felejthetetlen kalandot ígér azokra az estékre, amikor a gyerek sehogy sem akar elaludni, sőt, azt is megmutatja, hogy az olvasás nemcsak a passzív befogadásról szól, hanem valódi varázslat.

...
Gyerekirodalom

Egressy gyerekregényében zajos gördeszkások borzolják a lakótelepi kedélyeket

Egressy Zoltán dráma- és regényíró új gyerekregényében egy csapat gördeszkás zavarja meg a lakótelep nyugalmát, az ellentétek viszont nem feloldhatatlanok.

...
Gyerekirodalom

Pavlova kisasszonytól Petunia néni lazacáig - 3+1 gasztrokönyv gyerekeknek

Az ételekkel és ízekkel való tudatos ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, éppen ezért most összeszedtünk néhány kimondottan gyerekeknek szóló könyvet, amelyek szemléletesen mesélnek a gasztronómiáról, és még recepteket is tartalmaznak.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.

Tudnivalók a pályázatról
...
Alkotótárs

Kállay Eszter: Az anyasághoz kapcsolódó ellentmondásos elvárásokat szeretném körbejárni [Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

...
Alkotótárs

„Csak azt érdemes csinálni, amit csak te csinálhatsz - és az írás ilyen” [Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Már csak április 3-ig lehet Alkotótársnak jelentkezni

...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs 2022: Pályázati információk

...
Alkotótárs

„Az nem volt kétséges, hogy megírom” – Első könyveikről vallanak az Alkotótárs zsűritagjai

...
Alkotótárs

2022-ben is folytatódik a Mastercard® - Alkotótárs ösztöndíj

Levelezés
...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: Ginkgo biloba [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

André Ferenc: gyanútlan március [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: Feltámadtunk [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

André Ferenc: Armageddon 202x [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: HolyWin [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

André Ferenc: Antropocén ima [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: Falunap [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

André Ferenc: Kedves Zsófi! [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: A szomszéd kertje [Mastercard® – Alkotótárs]

Polc

Shakespeare legfontosabb drámáját nem ő, hanem egy pusztító járvány írta

...

A Hogyan történt? a magyar holokauszt egyik legkorábbi és legrészletesebb dokumentációja

...

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

...

Bruck Edith regénye a tanúságtétel és az újrakezdés könyve

...