Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

ro |

Kialakult a Mastercard Alkotótárs tízes listája, és kiderült, hogy kik lettek az idén második alkalommal meghirdetett alkotói ösztöndíj döntősei. A zsűri hamarosan eldönti, hogy melyik két szerző kapja meg az ösztöndíjat, addig is interjúkban mutatjuk be a jelölteket. Mécs Anna Kétszer három méter című életrajzi regényében édesapja ötvenhatos történetét szeretné majd megírni.

A többi döntős eddig megjelent válaszait itt olvashatjátok: Kállay EszterHegyi Ede.

Mécs Anna
Kapcsolati hiba
Scolar, 2020, 160 oldal
-

Hogyan kezdett el formálódni a harmadik kötet terve, mi adta meg a kezdőlökést?

Már régóta foglalkoztatott édesapám története, az ötvenhatossága, de leginkább a börtönévek és az elsőfokú súlyos, halálos ítélet. Éreztem, hogy szeretném jobban megismerni és megérteni, hogy mi történt akkor. Amikor 2020 februárjában lezártuk a Kapcsolati hiba kéziratát, akkor egyszerűen azt éreztem, hogy nem lehet másként, minthogy elkezdek ezzel a történettel foglalkozni. Ebben persze az is szerepet játszott, hogy édesapám akkor már a 87. születésnapjához közeledett. Úgy éreztem, hogy

se előbb, se később nem lehet ennek nekiállni.

Kinek a tanácsa a fontos számodra? Megmutatod-e valakinek menet közben a szövegeidet?

Nagyon új terepen járok: sose írtam még regényt (most annak nevezem, de azt is mondhatnám, hogy novellánál nagyobb terjedelmű irodalmi művet), és eddig leginkább a fikció terepén mozogtam. Így most különösképpen keresem a lehetőséget arra, hogy a formálódó kéziratról beszélgessek, visszajelzést kapjak. Például többek között ezért kezdeményeztük Bán-Horváth Veronikával a Grádicsot, egy féléves kötetíró mentorprogramot, amit szeptemberben indítottunk el a FISZ-szel. Ott Mán-Várhegyi Réka mentorálásával és a többi résztvevő segítségével sokat tudott formálódni bennem az elbeszélői mód, az elbeszélői hangok. De nagyon jó élmény volt a tavalyi, zalai Alkotótárs workshop is, amit idén is nagyon várok. És sokat adnak azok az írói barátok is, akiknek tudok részleteket mutatni, és akikkel az elakadásaimról tudunk beszélgetni.

Mit hozol magaddal az első két köteted írásából, mi volt a legfontosabb tapasztalat, amit szereztél? Két kötettel a hátad mögött másként állsz már egy új könyvhez?

Talán az egyik fontos tapasztalat, hogy sok mindent rá lehet bízni az olvasóra, és nem kell mindent túlmagyarázni - össze fog állni, még ha töredékes is. De azt is jó, hogy megtapasztaltam, hogy

egy ponton el kell engedni a szövegeket,

a kötetet, és elfogadni, hogy most ez a legtöbb, ami tőlem telik. Ami talán más lesz, hogy most megpróbálok még tudatosabb lenni, hogy minden a helyén legyen, és csak az legyen benne, aminek benne kell lennie - meglátjuk, mennyire sikerül.

Mit árulhatsz el a nyertes pályázatodról, munkatervedről?

Ahogy korábban említettem, a börtönévek és az ötvenhatos identitás lesz a középpontban. Ami fontos döntés volt számomra, hogy a jelenből mesélem el a történetet, azaz a lány perspektívája is megjelenik, hiszen az ő viszonya az édesapjához vagy a saját identitásához is nagyban épül erre a fontos történelmi és egyben családi eseményre - ami talán nem a legjobb kifejezés, de a trauma vagy a tragédia terhelt, és nem teljesen pontos meghatározás lenne. Jelenleg a kutatás, interjúzás jelentős részén túl és éppen az írás közepén vagyok.

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Kállay Eszter: Az anyasághoz kapcsolódó ellentmondásos elvárásokat szeretném körbejárni [Alkotótárs]

A napokban kiderült, hogy kik lettek az idén második alkalommal meghirdetett Mastercard Alkotótárs alkotói ösztöndíj döntősei. Interjúkban mutatjuk be a jelölteket, elsőként Kállay Esztert, aki második kötetében, a Vérehulló fecskefűben az anyasághoz és a várandóssághoz kapcsolódó ambivalens érzésekről írna.

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

Az idén második alkalommal meghirdetett Mastercard Alkotótárs alkotói ösztöndíjra 48 pályázat érkezett. 

...
Alkotótárs

Lezárult a jelentkezés a 2022-as Mastercard® - Alkotótárs ösztöndíjra

A Könyves Magazin szakmai partnerségében megvalósuló ösztöndíj nyílt pályázatára április 3-ig jelentkezhetett minden, a 40. évét be nem töltött vers- és prózaíró, akinek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi alkotása. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

Olvass!
...
Beleolvasó

Ebben az új fantasyben a tündérek közül kerül ki a leggonoszabb ellenfél – Olvass bele!

Emily Wilde a tündérekkel foglalkozó kiváló tudós, aki egy eldugott sarkköri faluban keveredik bele a különös lények gonosz játszmáiba. Olvass bele Heather Fawcett regényébe!

...
Beleolvasó

Olvass bele Jón Kalman Stefánsson első kötetébe, ahol a csodáké a főszerep

Jón Kalman Stefánsson már az első, 1996-ban megjelent prózakötetében is Izland nyugati fjordjainak tájaira vezet bennünket. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Knausgard új regényének szereplői megszállottan kutatják a múltat és a jövőt – Olvass bele!

A Hajnalcsillag-sorozat második kötetében, Az öröklét farkasai című nagyregényben Karl Ove Knausgård az emberi élet határait és a természet rejtélyeit vizsgálja. Most elolvashatsz belőle egy részletet.

Hírek
...
Zöld

Mi történik az intelligenciáddal, ha kevesebbet írsz kézzel?

...
Hírek

Itt az kamera, ami képek helyett verset ír

...
Nagy

Megmutatjuk a világ 10 leggyönyörűbb könyvtárát – nézz be te is!

...
Beleolvasó

Ebben az új fantasyben a tündérek közül kerül ki a leggonoszabb ellenfél – Olvass bele!

...
Nagy

5 áprilisban megjelent regény, amit érdemes elolvasni

...
Alkotótárs

Kiderült, ki lett a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj 10 döntőse

...
Hírek

Introvertált vagy? Mutatjuk a neked való könyvklubot

...
Így döntöttek ők

Nyáry Luca: Adèle Párizsba készül

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

A hét könyve
Kritika
Mindig van lejjebb: a trópusi pokolban a hős legjobb barátja egy háromlábú kutya
...
Podcast

Ezt senki nem mondta – Halász Rita: Anya vagyok és egy ember, aki meg fogja írni a második könyvét

Az Ezt senki sem mondta! című podcastsorozat témája az alkotás és a szülővé válás kapcsolata. A hetedik epizódban Ott Anna Halász Ritával beszélget.