Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

ro |

Kialakult a Mastercard Alkotótárs tízes listája, és kiderült, hogy kik lettek az idén második alkalommal meghirdetett alkotói ösztöndíj döntősei. A zsűri hamarosan eldönti, hogy melyik két szerző kapja meg az ösztöndíjat, addig is interjúkban mutatjuk be a jelölteket. Mécs Anna Kétszer három méter című életrajzi regényében édesapja ötvenhatos történetét szeretné majd megírni.

A többi döntős eddig megjelent válaszait itt olvashatjátok: Kállay EszterHegyi Ede.

Mécs Anna
Kapcsolati hiba
Scolar, 2020, 160 oldal
-

Hogyan kezdett el formálódni a harmadik kötet terve, mi adta meg a kezdőlökést?

Már régóta foglalkoztatott édesapám története, az ötvenhatossága, de leginkább a börtönévek és az elsőfokú súlyos, halálos ítélet. Éreztem, hogy szeretném jobban megismerni és megérteni, hogy mi történt akkor. Amikor 2020 februárjában lezártuk a Kapcsolati hiba kéziratát, akkor egyszerűen azt éreztem, hogy nem lehet másként, minthogy elkezdek ezzel a történettel foglalkozni. Ebben persze az is szerepet játszott, hogy édesapám akkor már a 87. születésnapjához közeledett. Úgy éreztem, hogy

se előbb, se később nem lehet ennek nekiállni.

Kinek a tanácsa a fontos számodra? Megmutatod-e valakinek menet közben a szövegeidet?

Nagyon új terepen járok: sose írtam még regényt (most annak nevezem, de azt is mondhatnám, hogy novellánál nagyobb terjedelmű irodalmi művet), és eddig leginkább a fikció terepén mozogtam. Így most különösképpen keresem a lehetőséget arra, hogy a formálódó kéziratról beszélgessek, visszajelzést kapjak. Például többek között ezért kezdeményeztük Bán-Horváth Veronikával a Grádicsot, egy féléves kötetíró mentorprogramot, amit szeptemberben indítottunk el a FISZ-szel. Ott Mán-Várhegyi Réka mentorálásával és a többi résztvevő segítségével sokat tudott formálódni bennem az elbeszélői mód, az elbeszélői hangok. De nagyon jó élmény volt a tavalyi, zalai Alkotótárs workshop is, amit idén is nagyon várok. És sokat adnak azok az írói barátok is, akiknek tudok részleteket mutatni, és akikkel az elakadásaimról tudunk beszélgetni.

Mit hozol magaddal az első két köteted írásából, mi volt a legfontosabb tapasztalat, amit szereztél? Két kötettel a hátad mögött másként állsz már egy új könyvhez?

Talán az egyik fontos tapasztalat, hogy sok mindent rá lehet bízni az olvasóra, és nem kell mindent túlmagyarázni - össze fog állni, még ha töredékes is. De azt is jó, hogy megtapasztaltam, hogy

egy ponton el kell engedni a szövegeket,

a kötetet, és elfogadni, hogy most ez a legtöbb, ami tőlem telik. Ami talán más lesz, hogy most megpróbálok még tudatosabb lenni, hogy minden a helyén legyen, és csak az legyen benne, aminek benne kell lennie - meglátjuk, mennyire sikerül.

Mit árulhatsz el a nyertes pályázatodról, munkatervedről?

Ahogy korábban említettem, a börtönévek és az ötvenhatos identitás lesz a középpontban. Ami fontos döntés volt számomra, hogy a jelenből mesélem el a történetet, azaz a lány perspektívája is megjelenik, hiszen az ő viszonya az édesapjához vagy a saját identitásához is nagyban épül erre a fontos történelmi és egyben családi eseményre - ami talán nem a legjobb kifejezés, de a trauma vagy a tragédia terhelt, és nem teljesen pontos meghatározás lenne. Jelenleg a kutatás, interjúzás jelentős részén túl és éppen az írás közepén vagyok.

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Kállay Eszter: Az anyasághoz kapcsolódó ellentmondásos elvárásokat szeretném körbejárni [Alkotótárs]

A napokban kiderült, hogy kik lettek az idén második alkalommal meghirdetett Mastercard Alkotótárs alkotói ösztöndíj döntősei. Interjúkban mutatjuk be a jelölteket, elsőként Kállay Esztert, aki második kötetében, a Vérehulló fecskefűben az anyasághoz és a várandóssághoz kapcsolódó ambivalens érzésekről írna.

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

Az idén második alkalommal meghirdetett Mastercard Alkotótárs alkotói ösztöndíjra 48 pályázat érkezett. 

...
Alkotótárs

Lezárult a jelentkezés a 2022-as Mastercard® - Alkotótárs ösztöndíjra

A Könyves Magazin szakmai partnerségében megvalósuló ösztöndíj nyílt pályázatára április 3-ig jelentkezhetett minden, a 40. évét be nem töltött vers- és prózaíró, akinek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi alkotása. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

Hírek
...
Hírek

Csányi Vilmos és Doszpot Péter is elárulta, mi a kedvence a 20 éves Agavétól

...
Panodyssey

Szerényi Tamás: Special Offer [Panodyssey]

...
Hírek

Michel Houellebecq szexfilmje körül tovább dagad a botrány

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Panodyssey

Kiss Tibor Noé és Borda Réka a Panodyssey új magyar nagykövetei

...
Hírek

Ősi, akkád nyelven hallgatható meg a Gilgames-eposz

...
Hírek

Karafiáth Orsolya: Petőfi életében Júlia volt az egyetlen kaliber [Petőfi200]

...
Beleolvasó

Emerenc ajtaja mögött egy magára maradt nő tragikus sorsa sejlik fel

...
Hírek

Annie Ernaux kivizsgálást követel a bántalmazott francia diáklányok ügyében

A hét könyve
Kritika
Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát
...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?