Hegyi Ede: Szerencsés, ha az alkotás a közlés visszatarthatatlan kényszeréből fakad

Hegyi Ede: Szerencsés, ha az alkotás a közlés visszatarthatatlan kényszeréből fakad

Forgách Kinga |

A napokban kiderült, hogy kik lettek az idén második alkalommal meghirdetett Mastercard Alkotótárs alkotói ösztöndíj döntősei. A zsűri hamarosan eldönti, hogy melyik két szerző kapja meg az ösztöndíjat, addig is interjúkban mutatjuk be a jelölteket. Elsőként Kállay Eszter válaszolt, most pedig Hegyi Ede válaszait olvashatjátok, aki második könyvében a világot csak éppen sejtő és azt felfedezni vágyó gyerekek történeteit szeretné bemutatni kisgyerekkortól a pubertás végéig.

Hogyan élted meg az első könyved megjelenése előtti és utáni időszakot, melyik volt a nehezebb/izgalmasabb?

Szorongással vegyes bizonytalansággal. Izgalmassá (és ezáltal bizonyos szempontból félelmetessé) akkor vált a helyzet, amikor megjelent a könyv. Előtte egyáltalán nem publikáltam hivatalosan olyat, amit kifejezetten irodalomnak szántam, ennélfogva fogalmam sem volt arról, hogy mire számítsak. Meglehetősen kellemetlennek tűnt abba belegondolni, hogy érdektelenség fogadhatja majd a könyvet.

HEGYI EDE
A senki
Napkút, 2019, 213 oldal
Hegyi Ede: A senki

Hogyan kezdett el formálódni a második kötet terve, mi adta meg a kezdőlökést?

A szorongás és a bizonytalanság. Az első könyv megírása és kiadása több euforikus percet okozott, mint a másodiké. A másodikhoz számos szempontból máshogy álltam hozzá, leszámítva azt, hogy amikor belekezdtem, ugyanúgy nem volt pontos elképzelésem arról, hogy mi lesz belőle a végén, mint ahogy az elsőnél sem volt.

Kinek a tanácsa a fontos számodra? Megmutatod-e valakinek menet közben a szövegeidet?

Azt gondolom, hogy az írás elsősorban magányos tevékenység, ennélfogva szeretek minél kevesebb embert bevonni. Ugyanakkor kezd bennem formálódni az igény arra vonatkozóan, hogy ezen némileg csiszoljak. 

Az írás aktusa bár magányos, de a szöveg gondozása nem kell, hogy az legyen. Sőt.

Mit hozol magaddal az első köteted írásából, mi volt a legfontosabb tapasztalat, amit szereztél? Másként áll-e szerinted egy író a második könyvéhez?

Nem tudom megítélni, ki hogyan áll a második könyvéhez, de abban biztos vagyok, hogy az különösen szerencsés, ha az alkotás a közlés visszatarthatatlan kényszeréből fakad. A legfontosabb tapasztalat számomra az, hogy ami késznek, lezártnak tűnik, korántsem tekinthető annak. A tökéletességre ideális esetben is csak törekedni lehet.

Mit árulhatsz el a nyertes pályázatodról, munkatervedről?

Szeretnék kellemetlen témákat érinteni. 

Úgy szeretnék írni, hogy abban sokan magukra, rokonaikra, az őket körülvevő emberekre ismerjenek.

A világot csak éppen sejtő és azt felfedezni vágyó gyerekek történeteit igyekszem majd bemutatni kisgyerekkortól a pubertás végéig követve a főbb eseményeket, elkerülve a nosztalgiát és az érzelgősséget.

 

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Kállay Eszter: Az anyasághoz kapcsolódó ellentmondásos elvárásokat szeretném körbejárni [Alkotótárs]

A napokban kiderült, hogy kik lettek az idén második alkalommal meghirdetett Mastercard Alkotótárs alkotói ösztöndíj döntősei. Interjúkban mutatjuk be a jelölteket, elsőként Kállay Esztert, aki második kötetében, a Vérehulló fecskefűben az anyasághoz és a várandóssághoz kapcsolódó ambivalens érzésekről írna.

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

Az idén második alkalommal meghirdetett Mastercard Alkotótárs alkotói ösztöndíjra 48 pályázat érkezett. 

...
Alkotótárs

Lezárult a jelentkezés a 2022-as Mastercard® - Alkotótárs ösztöndíjra

A Könyves Magazin szakmai partnerségében megvalósuló ösztöndíj nyílt pályázatára április 3-ig jelentkezhetett minden, a 40. évét be nem töltött vers- és prózaíró, akinek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi alkotása. 

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Közülük kerülnek ki idén a HUBBY - Év Gyerekkönyve díjasok!

Idén is átadja a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum a legjobb szerzőknek és illusztrátoroknak járó díjakat. Mutatjuk a rövidlistára került alkotókat!

...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

...
Gyerekirodalom

Mi köze van Petőfinek Sherlockhoz, és mit keres Szendrey Júlia a forradalom élén?

Petőfi sokszor egyfajta absztrakcióként jelenik meg a közbeszédben vagy épp az oktatásban. Inkább idol, mint hús-vér ember – szándéka szerint a Költővel nem járnék című antológia ezen is próbál árnyalni.

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...

Komplett iparágak dolgoznak azért, hogy az anyák rettenetesen érezzék magukat

...

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte

...

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története