Vajna Ádám: Rábukkantam egy 19. századi új-zélandi ornitológusra [Alkotótárs]

Vajna Ádám: Rábukkantam egy 19. századi új-zélandi ornitológusra [Alkotótárs]

sa |

A napokban kiderült, hogy kik lettek az idén második alkalommal meghirdetett Mastercard Alkotótárs alkotói ösztöndíj döntősei. A zsűri hamarosan eldönti, hogy melyik két szerző kapja meg az ösztöndíjat, addig is interjúkban mutatjuk be a jelölteket. Ezúttal Vajna Ádám válaszolt a kérdéseinkre, és elmesélte, miért szereti a szerkesztéskor bevonni a költőtársakat, és azt is, kicsoda Sir Walter Lawry.

A többi döntős eddig megjelent válaszait itt olvashatjátok: Kállay EszterHegyi EdeMécs Anna, Mucha DorkaMakai Máté, Laboda Kornél, Vonnák DiánaKerber Balázs.

Hogyan élted meg az első könyved megjelenése előtti és utáni időszakot, melyik volt a nehezebb?

A legnehezebb talán a bizonytalanság volt, hogy megjelenik-e vagy mikor jelenik meg. De miután került egy dátum, egy határidő meg egy kiadói szerződés, onnantól az örömteli munka dominált.

Vajna Ádám
egyébként is, mit akarhatott itt az őrgróf? - v_rs_k
Scolar, 2022, 91 oldal
-

Hogyan kezdett el formálódni a második kötet terve, mi adta meg a kezdőlökést?

Az első kötetem írása közben rábukkantam egy 19. századi új-zélandi ornitológusra, és hiába az lett volna a logikus, hogy nagyon távolinak érzem magamtól, valamiért mégis közelinek éreztem. Akkor eldöntöttem, hogy én írni akarok erről az emberről egy verses regényt, vagy talán pontosabban, ennek az embernek a kapcsán egy verses regényt. Furcsán izgalmas és őrült ötletnek tűnt. De akkor, négy éve egyszerűen lepattantam az anyagról, és közben elkezdtek megszületni egészen más versek, úgyhogy végül megadtam magam nekik. Szóval a második kötetem, az egyébként is, mit akarhatott itt az őrgróf igazából megíratta velem magát.

Kinek a tanácsa a fontos számodra? Megmutatod-e valakinek menet közben a szövegeidet?

Az elsődleges olvasóm, tanácsadóm, szerkesztőm a szintén író-költő menyasszonyom, Seres Lili Hanna. El sem tudom mondani, mennyire szuper, hogy bármikor számíthatok a visszajelzéseire. Vannak rajta kívül is, akik segítenek menetközben, de amit abszolút kihagyhatatlannak érzek, az az, hogy az utolsó szerkesztői körökbe bevonjak költőtársakat. 

Nagyon inspiratív, amikor egyszerre három-négy helyről zúdulnak a szerkesztői meglátások, talán a kötetírás legizgalmasabb pillanatai ezek.

Mit hozol magaddal az első köteted írásából, mi volt a legfontosabb tapasztalat, amit szereztél? Másként áll-e szerinted egy író a második könyvéhez?

Persze tanultam valamennyit mondjuk kötetösszeállításról az első könyv kapcsán, de nem is annyira a kötetet mondanám meghatározónak. Folyamatosan érnek új impulzusok, hallok, látok, olvasok izgalmas dolgokat, tanulok az irodalomról, a világról és magamról. Két könyv között eltelt időben ezek, ha nem is feltétlenül beépülnek, de formálják, ahogyan írok. Közben persze nehéz úgy tenni a második könyvnél, mintha ne lenne már egy kötet, amihez képest tart a következő valamerre. Valószínűleg erre is több stratégia létezik, de nekem végig ott volt az agyam hátuljában az Oda.

Mit árulhatsz el a nyertes pályázatodról, munkatervedről?

Van Szálinger Balázsnak egy esszéje A Távlati Terv címmel arról, hogy jó, ha az embernek van ötlete egy műre, amit valamikor az élete során mindenképp meg szeretne írni. Egy jó ideje nekem ez az előbb már említett új-zélandi kötetötlet Döglött kivi munkacímmel. Ez egy verses regény lesz majd, ami egyszerre szól egy 19. században élt ornitológus, Sir Walter Lawry Buller és egy 1990-es években született magyar költő életútjáról születéstől halálig. Azaz egyszerre szól múltról, jelenről, jövőről, a 19. és a 21. századról, Új-Zélandról és Közép-Európáról, madarakról és versekről stb.

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Kerber Balázs: Mindig foglalkoztatott az álmok sűrítő jellege [Alkotótárs]

Kiderült, hogy kik lettek az idén második alkalommal meghirdetett Mastercard Alkotótárs alkotói ösztöndíj döntősei. A zsűri hamarosan eldönti, hogy melyik két szerző kapja meg az ösztöndíjat, addig is interjúkban mutatjuk be a jelölteket. Ezúttal Kerber Balázs válaszolt. 

...
Alkotótárs

Vonnák Diána: Arról szeretnék gondolkodni, mit jelent a béke elvesztése [Alkotótárs]

A napokban kiderült, hogy kik lettek az idén második alkalommal meghirdetett Mastercard Alkotótárs alkotói ösztöndíj döntősei. A zsűri hamarosan eldönti, hogy melyik két szerző kapja meg az ösztöndíjat, addig is interjúkban mutatjuk be a jelölteket. Ezúttal Vonnák Diána válaszolt. 

...
Alkotótárs

Laboda Kornél: Olyan rendszerre találtam rá, amely folyamatosan inspirál [Alkotótárs]

A napokban kiderült, hogy kik lettek az idén második alkalommal meghirdetett Mastercard Alkotótárs alkotói ösztöndíj döntősei. Laboda Kornél lapozgatós könyvet tervez, amiben egy frissdiplomás színházrendező bőrébe bújva dönthetjük el, merre bolyongunk egy összezavarodóban lévő kulturális közegben.

Hírek
...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

...
Hírek

A világ legrégebbi héber Bibliáját állítják ki Tel-Avivban

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Szórakozás

Tolkien, Trianon, Borbély Szilárd, Polcz Alaine [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Több száz Petőfi-kézirat között böngészhetünk az interneten

...
Nagy

Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?

...
Panodyssey

Kupihár Rebeka: versek a “gyermekvédelmi” népszavazás idejéről [Panodyssey]

...
Hírek

Visky András és Tompa Andrea is ott lesz a zalai Margófeszten

...
Gyerekirodalom

Közülük kerülnek ki idén a HUBBY - Év Gyerekkönyve díjasok!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

...
Nagy

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett

Húszéves idén az Agave kiadó, most vezetőjével, Velkei Zoltánnal beszélgettünk a kezdetekről, trenddiktáló borítókról és trendkövető élfestésről, kudarcokról és dacról, Veres Attila sikeréről és Zsoldos-díjakról, valamint az új Magnóliáról. Interjú.

...
Nagy

Boldizsár Ildikó: A jó kérdés kapu a megoldás felé

Boldizsár Ildikó hatvanéves lett, ez alkalomból köszöntötték őt barátai, pályatársai és olvasói, valamint legújabb kötetét is bemutatták a Puskin moziban rendezett ünnepségen. 

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

Szerzőink

...
Simon Eszter

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

...
vl

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

...
Sándor Anna

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban