Vajna Ádám: Rábukkantam egy 19. századi új-zélandi ornitológusra [Alkotótárs]

Vajna Ádám: Rábukkantam egy 19. századi új-zélandi ornitológusra [Alkotótárs]

sa |

A napokban kiderült, hogy kik lettek az idén második alkalommal meghirdetett Mastercard Alkotótárs alkotói ösztöndíj döntősei. A zsűri hamarosan eldönti, hogy melyik két szerző kapja meg az ösztöndíjat, addig is interjúkban mutatjuk be a jelölteket. Ezúttal Vajna Ádám válaszolt a kérdéseinkre, és elmesélte, miért szereti a szerkesztéskor bevonni a költőtársakat, és azt is, kicsoda Sir Walter Lawry.

A többi döntős eddig megjelent válaszait itt olvashatjátok: Kállay EszterHegyi EdeMécs Anna, Mucha DorkaMakai Máté, Laboda Kornél, Vonnák DiánaKerber Balázs.

Hogyan élted meg az első könyved megjelenése előtti és utáni időszakot, melyik volt a nehezebb?

A legnehezebb talán a bizonytalanság volt, hogy megjelenik-e vagy mikor jelenik meg. De miután került egy dátum, egy határidő meg egy kiadói szerződés, onnantól az örömteli munka dominált.

Vajna Ádám
egyébként is, mit akarhatott itt az őrgróf? - v_rs_k
Scolar, 2022, 91 oldal
-

Hogyan kezdett el formálódni a második kötet terve, mi adta meg a kezdőlökést?

Az első kötetem írása közben rábukkantam egy 19. századi új-zélandi ornitológusra, és hiába az lett volna a logikus, hogy nagyon távolinak érzem magamtól, valamiért mégis közelinek éreztem. Akkor eldöntöttem, hogy én írni akarok erről az emberről egy verses regényt, vagy talán pontosabban, ennek az embernek a kapcsán egy verses regényt. Furcsán izgalmas és őrült ötletnek tűnt. De akkor, négy éve egyszerűen lepattantam az anyagról, és közben elkezdtek megszületni egészen más versek, úgyhogy végül megadtam magam nekik. Szóval a második kötetem, az egyébként is, mit akarhatott itt az őrgróf igazából megíratta velem magát.

Kinek a tanácsa a fontos számodra? Megmutatod-e valakinek menet közben a szövegeidet?

Az elsődleges olvasóm, tanácsadóm, szerkesztőm a szintén író-költő menyasszonyom, Seres Lili Hanna. El sem tudom mondani, mennyire szuper, hogy bármikor számíthatok a visszajelzéseire. Vannak rajta kívül is, akik segítenek menetközben, de amit abszolút kihagyhatatlannak érzek, az az, hogy az utolsó szerkesztői körökbe bevonjak költőtársakat. 

Nagyon inspiratív, amikor egyszerre három-négy helyről zúdulnak a szerkesztői meglátások, talán a kötetírás legizgalmasabb pillanatai ezek.

Mit hozol magaddal az első köteted írásából, mi volt a legfontosabb tapasztalat, amit szereztél? Másként áll-e szerinted egy író a második könyvéhez?

Persze tanultam valamennyit mondjuk kötetösszeállításról az első könyv kapcsán, de nem is annyira a kötetet mondanám meghatározónak. Folyamatosan érnek új impulzusok, hallok, látok, olvasok izgalmas dolgokat, tanulok az irodalomról, a világról és magamról. Két könyv között eltelt időben ezek, ha nem is feltétlenül beépülnek, de formálják, ahogyan írok. Közben persze nehéz úgy tenni a második könyvnél, mintha ne lenne már egy kötet, amihez képest tart a következő valamerre. Valószínűleg erre is több stratégia létezik, de nekem végig ott volt az agyam hátuljában az Oda.

Mit árulhatsz el a nyertes pályázatodról, munkatervedről?

Van Szálinger Balázsnak egy esszéje A Távlati Terv címmel arról, hogy jó, ha az embernek van ötlete egy műre, amit valamikor az élete során mindenképp meg szeretne írni. Egy jó ideje nekem ez az előbb már említett új-zélandi kötetötlet Döglött kivi munkacímmel. Ez egy verses regény lesz majd, ami egyszerre szól egy 19. században élt ornitológus, Sir Walter Lawry Buller és egy 1990-es években született magyar költő életútjáról születéstől halálig. Azaz egyszerre szól múltról, jelenről, jövőről, a 19. és a 21. századról, Új-Zélandról és Közép-Európáról, madarakról és versekről stb.

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Kerber Balázs: Mindig foglalkoztatott az álmok sűrítő jellege [Alkotótárs]

Kiderült, hogy kik lettek az idén második alkalommal meghirdetett Mastercard Alkotótárs alkotói ösztöndíj döntősei. A zsűri hamarosan eldönti, hogy melyik két szerző kapja meg az ösztöndíjat, addig is interjúkban mutatjuk be a jelölteket. Ezúttal Kerber Balázs válaszolt. 

...
Alkotótárs

Vonnák Diána: Arról szeretnék gondolkodni, mit jelent a béke elvesztése [Alkotótárs]

A napokban kiderült, hogy kik lettek az idén második alkalommal meghirdetett Mastercard Alkotótárs alkotói ösztöndíj döntősei. A zsűri hamarosan eldönti, hogy melyik két szerző kapja meg az ösztöndíjat, addig is interjúkban mutatjuk be a jelölteket. Ezúttal Vonnák Diána válaszolt. 

...
Alkotótárs

Laboda Kornél: Olyan rendszerre találtam rá, amely folyamatosan inspirál [Alkotótárs]

A napokban kiderült, hogy kik lettek az idén második alkalommal meghirdetett Mastercard Alkotótárs alkotói ösztöndíj döntősei. Laboda Kornél lapozgatós könyvet tervez, amiben egy frissdiplomás színházrendező bőrébe bújva dönthetjük el, merre bolyongunk egy összezavarodóban lévő kulturális közegben.

Levelezés
...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: Ginkgo biloba [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

André Ferenc: gyanútlan március [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: Feltámadtunk [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

André Ferenc: Armageddon 202x [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: HolyWin [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

André Ferenc: Antropocén ima [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: Falunap [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

André Ferenc: Kedves Zsófi! [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: A szomszéd kertje [Mastercard® – Alkotótárs]

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Könyvtavasz

Dániel András megmutatja, hogy a horgászat egyáltalán nem unalmas, sőt!

...
Könyvtavasz

Mindannyiunkra hatással van, hogy a nők hogyan élik meg a szülést

...
Könyvtavasz

Egy hajszál választja el egymástól a vágyakozást a bűntől

...
Könyvtavasz

Egy kincsestérkép Hatice és Maja egész vakációját felforgatja

Hírek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

...
Nagy

Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

...
Hírek

75 éve jelent meg először Anne Frank naplója

...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Zöld

Ne etesd a vízimadarakat – inkább figyeld meg vagy rajzold le őket!

...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Szórakozás

A Semmi kezdetben botrányt okozott, most film készült belőle

...
Hírek

Ne dobd ki a megunt könyveket!

...
Hírek

Amber Heard könyvben írná meg a Johnny Depp-pel való kapcsolatát

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?

Még több olvasnivaló
...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.

...
Nagy

Nixon nem úszta meg a lehallgatási botrányt - 50 éves a Watergate

1972. június 17-ére virradó éjjel pattant ki az Egyesült Államokban a Watergate-ügy, amelynek nyomán Richard Nixon - az amerikai elnökök közül egyedüliként - kénytelen volt lemondani tisztségéről. Az ügyről két könyvet is írt a botrányt kirobbantó két újságíró, Bob Woodward és Carl Bernstein - utóbbival volt szerencsénk már interjúzni is.

A hét könyve
Zöld
Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete
...
Szórakozás

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.

...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

...
Laborczi Dóra

Hová tűnt Fekete István országa?

...
Forgách Kinga

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek