„Túlfutott rajtam a valóság” - Tompa Andrea laudációja Vonnák Diána Mastercard® Alkotótárs-díjához

Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte a második alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot. Vonnák Diána díjához Tompa Andrea írt laudációt, melyet a díjátadón Pelsőczy Réka olvasott fel. (Závada Péter Vajna Ádám-laudációját ITT olvashatod.)

Könyves Magazin | 2022. június 17. |

„Soha nem volt kifejezett szándékom, hogy háborús övezetben dolgozzak, mégis úgy adódott, hogy majdnem tíz éve rendszeresen konfliktusok peremén találom magam. Az életemben a viszonylag pontosan megtervezhető jövő, a jó útlevél és a kiszámíthatóan érkező fizetés formális rendje váltakozik hónapokkal és évekkel, mikor a sajátoménál sokkal kitettebb, improvizálni kényszerülő közegekben dolgozom – írja Vonnák Diána naplóregény műfajú, Hátország munkacímet viselő munkatervében, és így folytatja: – Mindig mással foglalkozom, mint a háború maga, mégis sokszor tűnik úgy, hogy

a háború a karmester, a láthatatlan főszereplő.

Ukrajnában 2015-ben, mikor érkeztem, éppen csak megszilárdult a frontvonal, aktívan soroztak, és az új helyzet sokkja a legváratlanabb helyzetekben bukkant fel.”

Vonnák Diána első kötete, a Látlak című novelláskötet sok égtájat bejárt, az otthontalan világot a benne megtapadni vágyó, otthontalan hősei által, sűrű nyelvével, tömör képeivel. Ukrajna is e világok között volt, ez a közel-távoli ismeretlen világ; ebben a novelláskötetben még béranyákon keresztül pillantottuk meg szorongató létét. Az író és az antropológus – Vonnák Diána esetében a kettő egy – ugyanazt a világot szemléli, térképezi: a láthatatlant, az ismeretlent. Visszamegy Ukrajnába dolgozni, mondta Vonnák Diána a kötet megjelenése után tavaly, és van egy Ukrajnával kapcsolatos irodalmi terve. Ezt írja: „Tavaly novemberben ismét Kijivbe mentem, és az egyre élesedő feszültség miatt úgy éreztem, semmi mással nem tudok foglalkozni ezen az anyagon kívül. Mire formát találtam volna a szövegnek,

túlfutott rajtam a valóság:

Oroszország lerohanta Ukrajnát. Itt és most a totális háború jelenéből leszek kénytelen visszanézni a korábbi évekre, a háború hátországára.”

Vonnák Diána: Arról szeretnék gondolkodni, mit jelent a béke elvesztése [Alkotótárs]
Vonnák Diána: Arról szeretnék gondolkodni, mit jelent a béke elvesztése [Alkotótárs]

A napokban kiderült, hogy kik lettek az idén második alkalommal meghirdetett Mastercard Alkotótárs alkotói ösztöndíj döntősei. A zsűri hamarosan eldönti, hogy melyik két szerző kapja meg az ösztöndíjat, addig is interjúkban mutatjuk be a jelölteket. Ezúttal Vonnák Diána válaszolt. 

Tovább olvasok

A Látlak című kötete kivételes írót mutatott, aki új világrészekhez és eddig láthatatlan emberi történetekhez új nyelvet is keresett. Mostani munkaterve azt a tudományos és emberi tapasztalatot formálja reményeink szerint irodalommá, ami ebben az ismeretlen, sebzett és folyamatosan sebeket kapó országban megszerzett.

„Hetedik éve hónapokat, éveket töltök Ukrajnában a háború hátországában. Mára, az orosz invázió jelenéből még törékenyebbnek látszik ez az idő, mint ahogy megéltem. A Hátország számvetés Ukrajna történetével a forradalomról az orosz invázióig, reménytől rettegésig és ellenállásig, békétől háborúig. Nem tényirodalmi, elemző munka, hanem esszébe hajló visszatekintés, napló arról, hogy mit jelent elveszíteni a békét. Ugyan Ukrajnáról írok majd, de ez elsősorban a saját történetem:

mára nem tudom, ki lennék a háború nélkül.

De mi közöm nekem, a szakmai okokból ott élő kelet-európainak a mások háborújához, mi közünk lehet egyáltalán egy másik országhoz?”

Ezt a könyvet, úgy gondolom, sokan el akarjuk olvasni. A zsűri azért díjazta ezt a munkatervet, hogy majd, ha eljön az ideje, ez a könyv esélyt kapjon megszületni, mert úgy sejtjük, mindannyian olvasók, és az irodalom is gazdagabb lesz egy új Vonnák-kötet által.

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Vonnák Diána és Vajna Ádám a Mastercard – Alkotótárs ösztöndíj győztesei

A második alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte. 

...
Alkotótárs

Vonnák Diána: Arról szeretnék gondolkodni, mit jelent a béke elvesztése [Alkotótárs]

A napokban kiderült, hogy kik lettek az idén második alkalommal meghirdetett Mastercard Alkotótárs alkotói ösztöndíj döntősei. A zsűri hamarosan eldönti, hogy melyik két szerző kapja meg az ösztöndíjat, addig is interjúkban mutatjuk be a jelölteket. Ezúttal Vonnák Diána válaszolt. 

...
Nagy

Vonnák Diána: Ukrajnát ne az orosz agresszor nézőpontjából, hanem saját jogán értsük meg

Ukrajna történetét szovjet és orosz nézőpontból ismerjük, vagyis az agresszoréból. 2014 óta fontos változások történtek Ukrajnában, amit három hete megtámadott Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az Ukrajna-szakértőt kérdeztük.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Nádasdy Ádám: Úgy írtam a halál küszöbén, mint a gyerek, aki mondogatja magának, nem lesz baj

Bemutatták Nádasdy Ádám tizedik, Billeg a csónak című verseskötetét. A beszélgetésen szóba került a humorizálás és a komolyság, de az emlékek és a halál lehetősége is.

...
Nagy

Görcsi Péter: Szerettem volna, hogy a regényem azoknak a szócsöve legyen, akik elhagyják Magyarországot

Ahol most élek, az az otthonom, Magyarország meg a hazám - mondja Görcsi Péter, akivel íróvá válásról, önéletrajziságról, kivándorlásról és irodalomról is beszélgettünk.

...
Nagy

„Az élet abszurditása az idő” – Bemutatták Kertész Imre Lét és írás című művét

A kötetet Kertész Imre állította össze a Sorstalanság 1973-as visszautasítását követően, a mű születéséhez kapcsolódó dokumentumokból.

A hét könyve
Kritika
Háy János legyőzné az apátiát: nem az országban, az egyénben
...
Gyerekirodalom

Romok, zűrzavar és éjsötét mindenütt – a gyerekek nyelvén a háborúról

A háború, amely megváltoztatta Rondót című kötet nagy erejű képek és szimbólumok segítségével próbálja megmutatni a gyerekeknek, mi is az az értelmetlen borzalom, amit háborúnak nevezünk

Hírek
...
Hírek

Orvos-Tóth Noémi, Náray és Frei Tamás az új Libri-díjasok

...
Hírek

Finy Petra Kerti szonátája három női generáció történetén keresztül mesél [Budapesti nők]

...
Beleolvasó

Papp-Zakor Ilka megfejtette, mit szimbolizál Martyna Bunda regényének kék macskája [MARGÓ KÖNYVEK]

...
Zöld

Naomi Klein és V. V. Ganeshananthan nyerte idén a brit Női Irodalmi Díjat

...
Hírek

Indul a foci Eb, a legjobb európai regényt keressük!

...
Hírek

Nádasdy Ádám a Könyvhéten: A gazdagokat nem megítélni kell, hanem megírni