„Túlfutott rajtam a valóság” - Tompa Andrea laudációja Vonnák Diána Mastercard® Alkotótárs-díjához

Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte a második alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot. Vonnák Diána díjához Tompa Andrea írt laudációt, melyet a díjátadón Pelsőczy Réka olvasott fel. (Závada Péter Vajna Ádám-laudációját ITT olvashatod.)

Könyves Magazin | 2022. június 17. |

„Soha nem volt kifejezett szándékom, hogy háborús övezetben dolgozzak, mégis úgy adódott, hogy majdnem tíz éve rendszeresen konfliktusok peremén találom magam. Az életemben a viszonylag pontosan megtervezhető jövő, a jó útlevél és a kiszámíthatóan érkező fizetés formális rendje váltakozik hónapokkal és évekkel, mikor a sajátoménál sokkal kitettebb, improvizálni kényszerülő közegekben dolgozom – írja Vonnák Diána naplóregény műfajú, Hátország munkacímet viselő munkatervében, és így folytatja: – Mindig mással foglalkozom, mint a háború maga, mégis sokszor tűnik úgy, hogy

a háború a karmester, a láthatatlan főszereplő.

Ukrajnában 2015-ben, mikor érkeztem, éppen csak megszilárdult a frontvonal, aktívan soroztak, és az új helyzet sokkja a legváratlanabb helyzetekben bukkant fel.”

Vonnák Diána első kötete, a Látlak című novelláskötet sok égtájat bejárt, az otthontalan világot a benne megtapadni vágyó, otthontalan hősei által, sűrű nyelvével, tömör képeivel. Ukrajna is e világok között volt, ez a közel-távoli ismeretlen világ; ebben a novelláskötetben még béranyákon keresztül pillantottuk meg szorongató létét. Az író és az antropológus – Vonnák Diána esetében a kettő egy – ugyanazt a világot szemléli, térképezi: a láthatatlant, az ismeretlent. Visszamegy Ukrajnába dolgozni, mondta Vonnák Diána a kötet megjelenése után tavaly, és van egy Ukrajnával kapcsolatos irodalmi terve. Ezt írja: „Tavaly novemberben ismét Kijivbe mentem, és az egyre élesedő feszültség miatt úgy éreztem, semmi mással nem tudok foglalkozni ezen az anyagon kívül. Mire formát találtam volna a szövegnek,

túlfutott rajtam a valóság:

Oroszország lerohanta Ukrajnát. Itt és most a totális háború jelenéből leszek kénytelen visszanézni a korábbi évekre, a háború hátországára.”

Vonnák Diána: Arról szeretnék gondolkodni, mit jelent a béke elvesztése [Alkotótárs]
Vonnák Diána: Arról szeretnék gondolkodni, mit jelent a béke elvesztése [Alkotótárs]
Tovább olvasok

A Látlak című kötete kivételes írót mutatott, aki új világrészekhez és eddig láthatatlan emberi történetekhez új nyelvet is keresett. Mostani munkaterve azt a tudományos és emberi tapasztalatot formálja reményeink szerint irodalommá, ami ebben az ismeretlen, sebzett és folyamatosan sebeket kapó országban megszerzett.

„Hetedik éve hónapokat, éveket töltök Ukrajnában a háború hátországában. Mára, az orosz invázió jelenéből még törékenyebbnek látszik ez az idő, mint ahogy megéltem. A Hátország számvetés Ukrajna történetével a forradalomról az orosz invázióig, reménytől rettegésig és ellenállásig, békétől háborúig. Nem tényirodalmi, elemző munka, hanem esszébe hajló visszatekintés, napló arról, hogy mit jelent elveszíteni a békét. Ugyan Ukrajnáról írok majd, de ez elsősorban a saját történetem:

mára nem tudom, ki lennék a háború nélkül.

De mi közöm nekem, a szakmai okokból ott élő kelet-európainak a mások háborújához, mi közünk lehet egyáltalán egy másik országhoz?”

Ezt a könyvet, úgy gondolom, sokan el akarjuk olvasni. A zsűri azért díjazta ezt a munkatervet, hogy majd, ha eljön az ideje, ez a könyv esélyt kapjon megszületni, mert úgy sejtjük, mindannyian olvasók, és az irodalom is gazdagabb lesz egy új Vonnák-kötet által.

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Vonnák Diána és Vajna Ádám a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj győztesei

A második alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte. 

...
Alkotótárs

Vonnák Diána: Arról szeretnék gondolkodni, mit jelent a béke elvesztése [Alkotótárs]

A napokban kiderült, hogy kik lettek az idén második alkalommal meghirdetett Mastercard Alkotótárs alkotói ösztöndíj döntősei. A zsűri hamarosan eldönti, hogy melyik két szerző kapja meg az ösztöndíjat, addig is interjúkban mutatjuk be a jelölteket. Ezúttal Vonnák Diána válaszolt. 

...
Nagy

Vonnák Diána: Ukrajnát ne az orosz agresszor nézőpontjából, hanem saját jogán értsük meg

Ukrajna történetét szovjet és orosz nézőpontból ismerjük, vagyis az agresszoréból. 2014 óta fontos változások történtek Ukrajnában, amit három hete megtámadott Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az Ukrajna-szakértőt kérdeztük.

Még több olvasnivaló
...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.

...
Nagy

Nixon nem úszta meg a lehallgatási botrányt - 50 éves a Watergate

1972. június 17-ére virradó éjjel pattant ki az Egyesült Államokban a Watergate-ügy, amelynek nyomán Richard Nixon - az amerikai elnökök közül egyedüliként - kénytelen volt lemondani tisztségéről. Az ügyről két könyvet is írt a botrányt kirobbantó két újságíró, Bob Woodward és Carl Bernstein - utóbbival volt szerencsénk már interjúzni is.

A hét könyve
Zöld
Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete
...
Szórakozás

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.

Hírek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

...
Nagy

Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

...
Hírek

75 éve jelent meg először Anne Frank naplója

...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Zöld

Ne etesd a vízimadarakat – inkább figyeld meg vagy rajzold le őket!

...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Szórakozás

A Semmi kezdetben botrányt okozott, most film készült belőle

...
Hírek

Ne dobd ki a megunt könyveket!

...
Hírek

Amber Heard könyvben írná meg a Johnny Depp-pel való kapcsolatát

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?