„Túlfutott rajtam a valóság” - Tompa Andrea laudációja Vonnák Diána Mastercard® Alkotótárs-díjához

Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte a második alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot. Vonnák Diána díjához Tompa Andrea írt laudációt, melyet a díjátadón Pelsőczy Réka olvasott fel. (Závada Péter Vajna Ádám-laudációját ITT olvashatod.)

Könyves Magazin | 2022. június 17. |

„Soha nem volt kifejezett szándékom, hogy háborús övezetben dolgozzak, mégis úgy adódott, hogy majdnem tíz éve rendszeresen konfliktusok peremén találom magam. Az életemben a viszonylag pontosan megtervezhető jövő, a jó útlevél és a kiszámíthatóan érkező fizetés formális rendje váltakozik hónapokkal és évekkel, mikor a sajátoménál sokkal kitettebb, improvizálni kényszerülő közegekben dolgozom – írja Vonnák Diána naplóregény műfajú, Hátország munkacímet viselő munkatervében, és így folytatja: – Mindig mással foglalkozom, mint a háború maga, mégis sokszor tűnik úgy, hogy

a háború a karmester, a láthatatlan főszereplő.

Ukrajnában 2015-ben, mikor érkeztem, éppen csak megszilárdult a frontvonal, aktívan soroztak, és az új helyzet sokkja a legváratlanabb helyzetekben bukkant fel.”

Vonnák Diána első kötete, a Látlak című novelláskötet sok égtájat bejárt, az otthontalan világot a benne megtapadni vágyó, otthontalan hősei által, sűrű nyelvével, tömör képeivel. Ukrajna is e világok között volt, ez a közel-távoli ismeretlen világ; ebben a novelláskötetben még béranyákon keresztül pillantottuk meg szorongató létét. Az író és az antropológus – Vonnák Diána esetében a kettő egy – ugyanazt a világot szemléli, térképezi: a láthatatlant, az ismeretlent. Visszamegy Ukrajnába dolgozni, mondta Vonnák Diána a kötet megjelenése után tavaly, és van egy Ukrajnával kapcsolatos irodalmi terve. Ezt írja: „Tavaly novemberben ismét Kijivbe mentem, és az egyre élesedő feszültség miatt úgy éreztem, semmi mással nem tudok foglalkozni ezen az anyagon kívül. Mire formát találtam volna a szövegnek,

túlfutott rajtam a valóság:

Oroszország lerohanta Ukrajnát. Itt és most a totális háború jelenéből leszek kénytelen visszanézni a korábbi évekre, a háború hátországára.”

Vonnák Diána: Arról szeretnék gondolkodni, mit jelent a béke elvesztése [Alkotótárs]
Vonnák Diána: Arról szeretnék gondolkodni, mit jelent a béke elvesztése [Alkotótárs]
Tovább olvasok

A Látlak című kötete kivételes írót mutatott, aki új világrészekhez és eddig láthatatlan emberi történetekhez új nyelvet is keresett. Mostani munkaterve azt a tudományos és emberi tapasztalatot formálja reményeink szerint irodalommá, ami ebben az ismeretlen, sebzett és folyamatosan sebeket kapó országban megszerzett.

„Hetedik éve hónapokat, éveket töltök Ukrajnában a háború hátországában. Mára, az orosz invázió jelenéből még törékenyebbnek látszik ez az idő, mint ahogy megéltem. A Hátország számvetés Ukrajna történetével a forradalomról az orosz invázióig, reménytől rettegésig és ellenállásig, békétől háborúig. Nem tényirodalmi, elemző munka, hanem esszébe hajló visszatekintés, napló arról, hogy mit jelent elveszíteni a békét. Ugyan Ukrajnáról írok majd, de ez elsősorban a saját történetem:

mára nem tudom, ki lennék a háború nélkül.

De mi közöm nekem, a szakmai okokból ott élő kelet-európainak a mások háborújához, mi közünk lehet egyáltalán egy másik országhoz?”

Ezt a könyvet, úgy gondolom, sokan el akarjuk olvasni. A zsűri azért díjazta ezt a munkatervet, hogy majd, ha eljön az ideje, ez a könyv esélyt kapjon megszületni, mert úgy sejtjük, mindannyian olvasók, és az irodalom is gazdagabb lesz egy új Vonnák-kötet által.

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Vonnák Diána és Vajna Ádám a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj győztesei

A második alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte. 

...
Alkotótárs

Vonnák Diána: Arról szeretnék gondolkodni, mit jelent a béke elvesztése [Alkotótárs]

A napokban kiderült, hogy kik lettek az idén második alkalommal meghirdetett Mastercard Alkotótárs alkotói ösztöndíj döntősei. A zsűri hamarosan eldönti, hogy melyik két szerző kapja meg az ösztöndíjat, addig is interjúkban mutatjuk be a jelölteket. Ezúttal Vonnák Diána válaszolt. 

...
Nagy

Vonnák Diána: Ukrajnát ne az orosz agresszor nézőpontjából, hanem saját jogán értsük meg

Ukrajna történetét szovjet és orosz nézőpontból ismerjük, vagyis az agresszoréból. 2014 óta fontos változások történtek Ukrajnában, amit három hete megtámadott Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az Ukrajna-szakértőt kérdeztük.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. De mi köze van a sikernek a focihoz és a kosárlabdához? És mindennek az online oktatáshoz? Gladwell a változó világról és a Z generációról beszélt - meghallgattuk.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

Tóth Krisztina nyitotta meg a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége idén Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas belarusz író a pódiumbeszélgetésen a nők történeteiről, az emlékezés természetéről és a hátrahagyott kéziratairól mesélt, de azt is elárulta,  miért nem tud jelenleg kellő harciassággal írni.

...
Nagy

Mircea Cărtărescu: A diktatúra mindig rossz ötlet

Az évek óta Nobel-díj esélyesként emlegetett román íróval, Mircea Cartarescuval beszélgettünk szabadságról és diktátorokról, a naplójáról és az álmairól, fantasztikusról és valóságosról az irodalomban és az emberi léttapasztalatban. Interjú.

A hét könyve
Kritika
Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük
...
Podcast

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

Záró epizódjához érkezett a Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk. Utolsó vendégünk Pető Andrea történész, a 20. századi társadalomtörténet és a társadalmi nemek történetének nemzetközileg ismert kutatója. 

Hírek
...
Gyerekirodalom

Kiss Judit Ágnes meséjében egy mentett kutya és egy kóbor cica emelkedik felül az ellentéteken

...
Zöld

Alig mozognak a magyarok, pedig tovább szeretnének élni

...
Hírek

Benedek Elek születésnapjára Király kis Miklós is emlékérmére kerül

...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

...
Hírek

Ezeréves keresztény kéziratot kapott vissza Görögország Amerikától

...
Hírek

Hét csapás sújtja jelenleg a könyvszakmát

...
Hírek

Négynapos munkahetet vezet be a Libri-Bookline

...
Hírek

A könyvtárak adnak menedéket Angliában a megélhetési válsággal küszködőknek

...
Hírek

Sally Rooney idén is felkerült a TIME legbefolyásosabb embereit összegyűjtő listájára

...
Hírek

Judith Schalansky új könyvét csak száz év múlva lehet elolvasni

...
Beleolvasó

Pető Andrea az utókorral ellentétben nem a férjek fontosságában méri a nők életét - Rajk Júliáét sem

...
Hírek

Hogyan látja egy brit történész a Habsburgokat?