„Túlfutott rajtam a valóság” - Tompa Andrea laudációja Vonnák Diána Mastercard® Alkotótárs-díjához

Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte a második alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot. Vonnák Diána díjához Tompa Andrea írt laudációt, melyet a díjátadón Pelsőczy Réka olvasott fel. (Závada Péter Vajna Ádám-laudációját ITT olvashatod.)

Könyves Magazin | 2022. június 17. |

„Soha nem volt kifejezett szándékom, hogy háborús övezetben dolgozzak, mégis úgy adódott, hogy majdnem tíz éve rendszeresen konfliktusok peremén találom magam. Az életemben a viszonylag pontosan megtervezhető jövő, a jó útlevél és a kiszámíthatóan érkező fizetés formális rendje váltakozik hónapokkal és évekkel, mikor a sajátoménál sokkal kitettebb, improvizálni kényszerülő közegekben dolgozom – írja Vonnák Diána naplóregény műfajú, Hátország munkacímet viselő munkatervében, és így folytatja: – Mindig mással foglalkozom, mint a háború maga, mégis sokszor tűnik úgy, hogy

a háború a karmester, a láthatatlan főszereplő.

Ukrajnában 2015-ben, mikor érkeztem, éppen csak megszilárdult a frontvonal, aktívan soroztak, és az új helyzet sokkja a legváratlanabb helyzetekben bukkant fel.”

Vonnák Diána első kötete, a Látlak című novelláskötet sok égtájat bejárt, az otthontalan világot a benne megtapadni vágyó, otthontalan hősei által, sűrű nyelvével, tömör képeivel. Ukrajna is e világok között volt, ez a közel-távoli ismeretlen világ; ebben a novelláskötetben még béranyákon keresztül pillantottuk meg szorongató létét. Az író és az antropológus – Vonnák Diána esetében a kettő egy – ugyanazt a világot szemléli, térképezi: a láthatatlant, az ismeretlent. Visszamegy Ukrajnába dolgozni, mondta Vonnák Diána a kötet megjelenése után tavaly, és van egy Ukrajnával kapcsolatos irodalmi terve. Ezt írja: „Tavaly novemberben ismét Kijivbe mentem, és az egyre élesedő feszültség miatt úgy éreztem, semmi mással nem tudok foglalkozni ezen az anyagon kívül. Mire formát találtam volna a szövegnek,

túlfutott rajtam a valóság:

Oroszország lerohanta Ukrajnát. Itt és most a totális háború jelenéből leszek kénytelen visszanézni a korábbi évekre, a háború hátországára.”

Vonnák Diána: Arról szeretnék gondolkodni, mit jelent a béke elvesztése [Alkotótárs]
Vonnák Diána: Arról szeretnék gondolkodni, mit jelent a béke elvesztése [Alkotótárs]
Tovább olvasok

A Látlak című kötete kivételes írót mutatott, aki új világrészekhez és eddig láthatatlan emberi történetekhez új nyelvet is keresett. Mostani munkaterve azt a tudományos és emberi tapasztalatot formálja reményeink szerint irodalommá, ami ebben az ismeretlen, sebzett és folyamatosan sebeket kapó országban megszerzett.

„Hetedik éve hónapokat, éveket töltök Ukrajnában a háború hátországában. Mára, az orosz invázió jelenéből még törékenyebbnek látszik ez az idő, mint ahogy megéltem. A Hátország számvetés Ukrajna történetével a forradalomról az orosz invázióig, reménytől rettegésig és ellenállásig, békétől háborúig. Nem tényirodalmi, elemző munka, hanem esszébe hajló visszatekintés, napló arról, hogy mit jelent elveszíteni a békét. Ugyan Ukrajnáról írok majd, de ez elsősorban a saját történetem:

mára nem tudom, ki lennék a háború nélkül.

De mi közöm nekem, a szakmai okokból ott élő kelet-európainak a mások háborújához, mi közünk lehet egyáltalán egy másik országhoz?”

Ezt a könyvet, úgy gondolom, sokan el akarjuk olvasni. A zsűri azért díjazta ezt a munkatervet, hogy majd, ha eljön az ideje, ez a könyv esélyt kapjon megszületni, mert úgy sejtjük, mindannyian olvasók, és az irodalom is gazdagabb lesz egy új Vonnák-kötet által.

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Vonnák Diána és Vajna Ádám a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj győztesei

A második alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte. 

...
Alkotótárs

Vonnák Diána: Arról szeretnék gondolkodni, mit jelent a béke elvesztése [Alkotótárs]

A napokban kiderült, hogy kik lettek az idén második alkalommal meghirdetett Mastercard Alkotótárs alkotói ösztöndíj döntősei. A zsűri hamarosan eldönti, hogy melyik két szerző kapja meg az ösztöndíjat, addig is interjúkban mutatjuk be a jelölteket. Ezúttal Vonnák Diána válaszolt. 

...
Nagy

Vonnák Diána: Ukrajnát ne az orosz agresszor nézőpontjából, hanem saját jogán értsük meg

Ukrajna történetét szovjet és orosz nézőpontból ismerjük, vagyis az agresszoréból. 2014 óta fontos változások történtek Ukrajnában, amit három hete megtámadott Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az Ukrajna-szakértőt kérdeztük.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

...
Nagy

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett

Húszéves idén az Agave kiadó, most vezetőjével, Velkei Zoltánnal beszélgettünk a kezdetekről, trenddiktáló borítókról és trendkövető élfestésről, kudarcokról és dacról, Veres Attila sikeréről és Zsoldos-díjakról, valamint az új Magnóliáról. Interjú.

...
Nagy

Boldizsár Ildikó: A jó kérdés kapu a megoldás felé

Boldizsár Ildikó hatvanéves lett, ez alkalomból köszöntötték őt barátai, pályatársai és olvasói, valamint legújabb kötetét is bemutatták a Puskin moziban rendezett ünnepségen. 

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

Hírek
...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

...
Hírek

A világ legrégebbi héber Bibliáját állítják ki Tel-Avivban

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Szórakozás

Tolkien, Trianon, Borbély Szilárd, Polcz Alaine [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Több száz Petőfi-kézirat között böngészhetünk az interneten

...
Nagy

Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?

...
Panodyssey

Kupihár Rebeka: versek a “gyermekvédelmi” népszavazás idejéről [Panodyssey]

...
Hírek

Visky András és Tompa Andrea is ott lesz a zalai Margófeszten

...
Gyerekirodalom

Közülük kerülnek ki idén a HUBBY - Év Gyerekkönyve díjasok!