Mucha Dorka: Éreztem, hogy ebből nem lehet tingli-tangli történetet írni [Alkotótárs]

Mucha Dorka: Éreztem, hogy ebből nem lehet tingli-tangli történetet írni [Alkotótárs]

ro |

Kialakult a Mastercard Alkotótárs tízes listája, és kiderült, hogy kik lettek az idén második alkalommal meghirdetett alkotói ösztöndíj döntősei. A zsűri hamarosan eldönti, hogy melyik két szerző kapja meg az ösztöndíjat, addig is interjúkban mutatjuk be a jelölteket. Mucha Dorka az Éhesek című készülő regényében kamaszok tervelnek ki egy gyilkosságot - erről és az első kötet tapasztalatairól is faggattuk.

A többi döntős eddig megjelent válaszait itt olvashatjátok: Kállay Eszter, Hegyi Ede, Mécs Anna.

Mucha Dorka
Puncs
21. Század, 2019, 159 oldal
-

Hogyan élted meg az első könyved megjelenése előtti és utáni időszakot, melyik volt a nehezebb?

Előtte egyszerűen izgatott voltam, utána viszont megviselt a figyelem, a sok elvárás. Mindnek meg akartam felelni, ami nyilván lehetetlen elképzelés volt. Nehezen éltem meg, de azóta lettek igazi, felnőtt problémáim, úgyhogy ma már elnézően gondolok vissza az akkori önmagamra.

Hogyan kezdett el formálódni a második kötet terve, mi adta meg a kezdőlökést?

Régóta írni akartam az általános iskolai élményeimről, a barátaimról, osztály- és iskolatársaimról. Mozgatni, beszéltetni akartam azokat a karaktereket. Az első pár szöveg után valahogy azt éreztem, hogy nem lehet tingli-tangli történetet írni, ezek a szereplők nem ilyenek. Úgyhogy nyilván úgy döntöttem, gyilkolni fognak.

Kinek a tanácsa a fontos számodra? Megmutatod-e valakinek menet közben a szövegeidet?

A Puncson Totth Benedekkel dolgoztunk, utána pedig Berta Ádám vette kezelésbe a szöveget, az ő szavukra nagyon sokat adok még mindig. A FISz szervezésében megvalósuló Grádics-programban Cserna-Szabó András csoportjába kerültem. Imádtam a közös munkát, nagyon inspiráló volt, új elbeszélői hangon teljesen újraírtam a szöveget. Már megbeszéltük, hogy ha elkészül valamelyikünk a regényével, akkor újra összeülünk, és alig várom, hogy mit fog majd szólni Bandi, Béla, Norbi és Zsolt a kész cucchoz, ha végre eljutok odáig.

Mit hozol magaddal az első köteted írásából, mi volt a legfontosabb tapasztalat, amit szereztél? Másként áll-e szerinted egy író a második könyvéhez?

Nem tudom, hogy mennyire állunk máshogy a másodikhoz. Én várom minden nap, hogy eljussak munka után a jegyzetfüzetemhez továbbírni, vagy a gépemhez szerkeszteni. A Puncsnál bizonyítani akartam és közben a saját fejem után menni, arról és úgy írni, ahogy én akartam, nem akartam senkihez sem hasonlítani. Ma már úgy érzem, hogy elég magamnak bizonyítanom és inkább csak élvezni szeretném az írást, „lesz, ami lesz” alapon, majd később ráérek aggódni azon, hogy tetszik-e bárkinek.

Mit árulhatsz el a nyertes pályázatodról, munkatervedről?

A történetről nagyjából annyit, hogy öt tini, miután egymást már mindenhogy megkínozták és gyötörték, együtt kitervelnek és végre is hajtanak egy gyilkosságot. Tök jó lesz

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Mucha Dorka: Csak le kell ülni és meg kell csinálni

...
Nagy

Tizenegyes - Mit olvas az író? - Mucha Dorka válaszol

Az író is elsősorban olvasó. A Könyves Magazin sorozatában írókat kérdezünk olvasási szokásokról, az éjjeli szekrényen heverő könyvekről, és arról, milyen regény határozta meg az életüket. Tizenegy kérdés az olvasásról. Ezúttal Mucha Dorka válaszol.

...
Nagy

Mucha Dorka: Kedd délelőtt [HÁLÓZATOK HETE]

A Hálózatok Hetén írókat kértünk fel, hogy írjanak a BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című kiállításon látható egy-egy műtárgyból kiindulva novellát vagy verset. Olvassátok el Mucha Dorka írását, amely a Fake News című alkotáshoz készült!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

...

Kerber Balázs és Nemes Z. Márió: Mit kaphatnak a közösségtől a magányos odúlakók?

...

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...

Az endometriózis poétikus betegség, mintha erdő nőne a hasunkban

...

Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én

...
Nagy

A bántalmazás az irodalmi közegben sem az egyén ügye, hanem közös felelősség

Deres Kornéliát a Késelés villával című irodalmi beszélgetésen a Könyvesen megjelent esszésorozata kapcsán kérdezték arról, hogy mi a baj a magyar irodalmi életben. Körbejárták az írók fölötti gyámkodás, az alulfizetettség, a közegben tapasztalható bántalmazás és szerhasználat problémáit, végül a gyógyulás lehetséges útjairól is szó esett. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

...
Kolozsi Orsolya

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

...
sa

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

Hírek
...
Zöld

Orvos-Tóth Noémi könyvével van tele egy horvát könyvesbolt kirakata

...
Gyerekirodalom

Kormos Istvánnak avatnak emléktáblát az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnál

...
Zöld

Az ír nomádok meséiben a pitypang napként ragyog

...
Hírek

Puskás Panni regényét jelölték az Európai Unió Irodalmi Díjára

...
Szórakozás

A Bábel megfilmesítéséről nyilatkozott Kuang

...
Hírek

Sally Rooney új regénye ősszel érkezik

...
Szórakozás

Még két hét, és felkelnek a márciusi ifjak

...
Beleolvasó

Képtelen nyomozás indul egy felszívódott kolléga és egy rejtélyes, könyvolvasó lány után

...
Hírek

Benedek Ágota Állva maszturbálok című könyve miatt kapott büntetést a Libri