Makai Máté: A fő lökést a pozitív reakciók adták meg [Alkotótárs]

Makai Máté: A fő lökést a pozitív reakciók adták meg [Alkotótárs]

Forgách Kinga |

A napokban kiderült, hogy kik lettek az idén második alkalommal meghirdetett Mastercard Alkotótárs alkotói ösztöndíj döntősei. A zsűri hamarosan eldönti, hogy melyik két szerző kapja meg az ösztöndíjat, addig is interjúkban mutatjuk be a jelölteket. Ezúttal Makai Máté válaszolt a kérdéseinkre, aki egy olyan detektívregénnyel pályázott, amelynek főhőse egy digitális drogdíler.

A többi döntős eddig megjelent válaszait itt olvashatjátok:Kállay EszterHegyi EdeMécs Anna, Mucha Dorka.

Hogyan élted meg az első könyved megjelenése előtti és utáni időszakot, melyik volt a nehezebb/izgalmasabb?

A legizgalmasabb az az időszak volt, amikor megtudtam, hogy meg fog jelenni a kötetem. Ez talán még annál is jobb időszak volt, mint amikor megjelent. Akkor annyira pörögtek a dolgok, annyi kedvességet és figyelmet kaptam, hogy át sem tudtam élni az élményt. Aztán azt gondoltam, most, hogy van egy könyvem, simán jöhet a következő, de hamar rájöttem, hogy ez nem így van, sőt. Nehezen találtam a helyem, és a munkámat is nehezen sikerült emiatt helyesen értékelnem. Ez egy folyamatos szakmai-önismereti folyamat, azt hiszem.

Makai Máté
Az Atlantis felemelkedése
Kalligram, 2022, 269 oldal
Makai Máté: Az Atlantis felemelkedése könyv

Hogyan kezdett el formálódni a második kötet terve, mi adta meg a kezdőlökést?

A második kötetem, ami most jelenik meg (Az Atlantis felemelkedése) két-három hosszabb, történetorientált, zsánerekkel nyíltabban kacérkodó szöveg megszületése után vált konkrét tervvé. A korábbi írásaimhoz képest itt el tudtam mozdulni egy olvasmányosabb formátum felé, és kaptam visszajelzéseket arra nézve, hogy ez működik. Nyertem novellapályázatokat, 1-2 szöveg megjelent folyóiratban. A fő lökést ezek a pozitív reakciók adták.

Kinek a tanácsa a fontos számodra? Megmutatod-e valakinek menet közben a szövegeidet?

Megpróbálom minél több embernek megmutatni a szövegeimet. Általában olyanoknak is, és talán ez a legfontosabb, akik nem foglalkoznak irodalommal, vagy ha foglalkoznak is, legfeljebb maguk is írók, esetleg fordítók, de nem szövegelemzők. Így gyakorlatiasabb tanácsokat kaphatok, mert az ő olvasmányélményük közelebb eshet egy laikus olvasóéhoz. Laikus alatt olyan embert értek, aki nem magyar szakon végzett.

Mit hozol magaddal az első köteted írásából, mi volt a legfontosabb tapasztalat, amit szereztél? Másként áll-e szerinted egy író a második könyvéhez?

A második könyvem, ami megjelenik, valójában nem a második, hanem az "ötödik" könyvem. Tehát három olyan kötetnyi szöveget írtam, ami nem jelent meg, de kihozott belőlem valamit, tanultam belőle, így ez az újabb is csak lépés egy olyan folyamatban, ami talán sosem lezárható. Ez a kötetem kevésbé ösztönös, a könyv egésze szintjén komolyabb tervezés eredménye. Bár novellákból áll, a sztorik egy közös világ történelmi időegyenesének egy-egy pontján játszódnak.

Összeköti őket a vállalati, történelmi és digitális háttér, a közös múlt és jövő.

Mindenképp előrelépésnek tartom, hogy ez nem pusztán a kész szövegek gyűjteménye, hanem egy direkt szelekció eredménye. Ennyiben ez előrelépés az első, ösztönösebb könyvemhez képest.

Mit árulhatsz el a nyertes pályázatodról, munkatervedről?

A pályázatra benyújtott munkám egy regény, amivel egy egészen konkrét zsánerhez, a detektívregényhez igyekszem igazodni olyan módon, hogy korunk történelmi, politikai, környezetpolitikai tendenciára is reflektáljon. A közeljövő Budapestjén játszódik, főhőse egy digitális drogdíler, aki Alma nevű autóján járja be a budai hegyeket (relaxációs hanganyagokat terjeszt). A legalizáció pillanatában elveszti a munkáját és egy nyomozásba sodródik. Eközben szüntelenül küzd "megkattant" apjával, így egyfajta aparegény szerű kódoltsága is van a szövegnek. A háttérben a Duna folyamatosan árad, októberben nyári melegben napoznak az emberek a budai háztetőkön, a kormányzati negyed a hegyekbe költözött. Ami fontos: hogy minden mindennel összefügg.

 Annyit mondok, a paranoia koránt sem biztos, hogy teljesen alaptalan.

Fontos számomra ez az ötlet annyira, hogy a következő hónapokban, egy évben mindenképpen ezzel fogok foglalkozni.

Hírlevél feliratkozás

 

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Kállay Eszter: Az anyasághoz kapcsolódó ellentmondásos elvárásokat szeretném körbejárni [Alkotótárs]

A napokban kiderült, hogy kik lettek az idén második alkalommal meghirdetett Mastercard Alkotótárs alkotói ösztöndíj döntősei. Interjúkban mutatjuk be a jelölteket, elsőként Kállay Esztert, aki második kötetében, a Vérehulló fecskefűben az anyasághoz és a várandóssághoz kapcsolódó ambivalens érzésekről írna.

...
Alkotótárs

Hegyi Ede: Szerencsés, ha az alkotás a közlés visszatarthatatlan kényszeréből fakad

A napokban kiderült, hogy kik lettek az idén második alkalommal meghirdetett Mastercard Alkotótárs alkotói ösztöndíj döntősei. Interjúkban mutatjuk be a jelölteket, ezúttal Hegyi Edét, aki második könyvében a világot csak éppen sejtő és azt felfedezni vágyó gyerekek történeteit szeretné bemutatni.

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

Az idén második alkalommal meghirdetett Mastercard Alkotótárs alkotói ösztöndíjra 48 pályázat érkezett. 

...

Hidas Judit: Nőként gyakran szapuljuk az apákat, különösen, ha elváltak 

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...

Komplett iparágak dolgoznak azért, hogy az anyák rettenetesen érezzék magukat

...

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát
...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

A páciens című sorozathoz kapcsolódva most öt olyan könyvet mutatunk, amelyekben a pszichológus szemszögén keresztül beleshetünk a terápia zárt ajtaja mögé, és amelyekből kiderül, hogy a szakember is ugyanolyan esendő, mint a páciens.  

...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.