Makai Máté: A fő lökést a pozitív reakciók adták meg [Alkotótárs]

Makai Máté: A fő lökést a pozitív reakciók adták meg [Alkotótárs]

Forgách Kinga |

A napokban kiderült, hogy kik lettek az idén második alkalommal meghirdetett Mastercard Alkotótárs alkotói ösztöndíj döntősei. A zsűri hamarosan eldönti, hogy melyik két szerző kapja meg az ösztöndíjat, addig is interjúkban mutatjuk be a jelölteket. Ezúttal Makai Máté válaszolt a kérdéseinkre, aki egy olyan detektívregénnyel pályázott, amelynek főhőse egy digitális drogdíler.

A többi döntős eddig megjelent válaszait itt olvashatjátok:Kállay EszterHegyi EdeMécs Anna, Mucha Dorka.

Hogyan élted meg az első könyved megjelenése előtti és utáni időszakot, melyik volt a nehezebb/izgalmasabb?

A legizgalmasabb az az időszak volt, amikor megtudtam, hogy meg fog jelenni a kötetem. Ez talán még annál is jobb időszak volt, mint amikor megjelent. Akkor annyira pörögtek a dolgok, annyi kedvességet és figyelmet kaptam, hogy át sem tudtam élni az élményt. Aztán azt gondoltam, most, hogy van egy könyvem, simán jöhet a következő, de hamar rájöttem, hogy ez nem így van, sőt. Nehezen találtam a helyem, és a munkámat is nehezen sikerült emiatt helyesen értékelnem. Ez egy folyamatos szakmai-önismereti folyamat, azt hiszem.

Makai Máté
Az Atlantis felemelkedése
Kalligram, 2022, 269 oldal
Makai Máté: Az Atlantis felemelkedése könyv

Hogyan kezdett el formálódni a második kötet terve, mi adta meg a kezdőlökést?

A második kötetem, ami most jelenik meg (Az Atlantis felemelkedése) két-három hosszabb, történetorientált, zsánerekkel nyíltabban kacérkodó szöveg megszületése után vált konkrét tervvé. A korábbi írásaimhoz képest itt el tudtam mozdulni egy olvasmányosabb formátum felé, és kaptam visszajelzéseket arra nézve, hogy ez működik. Nyertem novellapályázatokat, 1-2 szöveg megjelent folyóiratban. A fő lökést ezek a pozitív reakciók adták.

Kinek a tanácsa a fontos számodra? Megmutatod-e valakinek menet közben a szövegeidet?

Megpróbálom minél több embernek megmutatni a szövegeimet. Általában olyanoknak is, és talán ez a legfontosabb, akik nem foglalkoznak irodalommal, vagy ha foglalkoznak is, legfeljebb maguk is írók, esetleg fordítók, de nem szövegelemzők. Így gyakorlatiasabb tanácsokat kaphatok, mert az ő olvasmányélményük közelebb eshet egy laikus olvasóéhoz. Laikus alatt olyan embert értek, aki nem magyar szakon végzett.

Mit hozol magaddal az első köteted írásából, mi volt a legfontosabb tapasztalat, amit szereztél? Másként áll-e szerinted egy író a második könyvéhez?

A második könyvem, ami megjelenik, valójában nem a második, hanem az "ötödik" könyvem. Tehát három olyan kötetnyi szöveget írtam, ami nem jelent meg, de kihozott belőlem valamit, tanultam belőle, így ez az újabb is csak lépés egy olyan folyamatban, ami talán sosem lezárható. Ez a kötetem kevésbé ösztönös, a könyv egésze szintjén komolyabb tervezés eredménye. Bár novellákból áll, a sztorik egy közös világ történelmi időegyenesének egy-egy pontján játszódnak.

Összeköti őket a vállalati, történelmi és digitális háttér, a közös múlt és jövő.

Mindenképp előrelépésnek tartom, hogy ez nem pusztán a kész szövegek gyűjteménye, hanem egy direkt szelekció eredménye. Ennyiben ez előrelépés az első, ösztönösebb könyvemhez képest.

Mit árulhatsz el a nyertes pályázatodról, munkatervedről?

A pályázatra benyújtott munkám egy regény, amivel egy egészen konkrét zsánerhez, a detektívregényhez igyekszem igazodni olyan módon, hogy korunk történelmi, politikai, környezetpolitikai tendenciára is reflektáljon. A közeljövő Budapestjén játszódik, főhőse egy digitális drogdíler, aki Alma nevű autóján járja be a budai hegyeket (relaxációs hanganyagokat terjeszt). A legalizáció pillanatában elveszti a munkáját és egy nyomozásba sodródik. Eközben szüntelenül küzd "megkattant" apjával, így egyfajta aparegény szerű kódoltsága is van a szövegnek. A háttérben a Duna folyamatosan árad, októberben nyári melegben napoznak az emberek a budai háztetőkön, a kormányzati negyed a hegyekbe költözött. Ami fontos: hogy minden mindennel összefügg.

 Annyit mondok, a paranoia koránt sem biztos, hogy teljesen alaptalan.

Fontos számomra ez az ötlet annyira, hogy a következő hónapokban, egy évben mindenképpen ezzel fogok foglalkozni.

Hírlevél feliratkozás

 

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Kállay Eszter: Az anyasághoz kapcsolódó ellentmondásos elvárásokat szeretném körbejárni [Alkotótárs]

A napokban kiderült, hogy kik lettek az idén második alkalommal meghirdetett Mastercard Alkotótárs alkotói ösztöndíj döntősei. Interjúkban mutatjuk be a jelölteket, elsőként Kállay Esztert, aki második kötetében, a Vérehulló fecskefűben az anyasághoz és a várandóssághoz kapcsolódó ambivalens érzésekről írna.

...
Alkotótárs

Hegyi Ede: Szerencsés, ha az alkotás a közlés visszatarthatatlan kényszeréből fakad

A napokban kiderült, hogy kik lettek az idén második alkalommal meghirdetett Mastercard Alkotótárs alkotói ösztöndíj döntősei. Interjúkban mutatjuk be a jelölteket, ezúttal Hegyi Edét, aki második könyvében a világot csak éppen sejtő és azt felfedezni vágyó gyerekek történeteit szeretné bemutatni.

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

Az idén második alkalommal meghirdetett Mastercard Alkotótárs alkotói ösztöndíjra 48 pályázat érkezett. 

Levelezés
...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: Ginkgo biloba [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

André Ferenc: gyanútlan március [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: Feltámadtunk [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

André Ferenc: Armageddon 202x [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: HolyWin [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

André Ferenc: Antropocén ima [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: Falunap [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

André Ferenc: Kedves Zsófi! [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: A szomszéd kertje [Mastercard® – Alkotótárs]

...

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

...

Galgóczi Erzsébet nyíltan leszbikusként lett a Kádár-korszak népszerű szerzője [N/ők is írtak]

...

Sandman: jót tett a sorozatnak, hogy Gaiman sokszor nem kötött kompromisszumot

...

Kádár Erzsébetnél nincs felesleges szó, nincs felesleges mondat [N/ők is írtak]

Olvass!
...
Beleolvasó

A magányos élet váratlan örömeiről, kikerülhetetlen buktatóiról és hétköznapi csodáiról szól a Tó

Az utóbbi évek egyik legerősebb brit debütálásában Claire-Louise Bennett húsz összefüggő történetben keres nyelvet a magánytapasztalatnak.

...
Beleolvasó

Szaddám főzni akart a katonáira, úgyhogy azt is meg kellett enniük, amit odaégetett

Mit evett Pol Pot, miközben kétmillió kambodzsai éhen halt? Idi Amin valóban fogyasztott emberhúst? És miért volt Fidel Castro egy bizonyos tehén megszállotja? Olvass bele Witold Szabłowski könyvébe!

...
Beleolvasó

A sztálini Szovjetuniójában egy ártatlan balerinából is könnyen a rendszer ellensége válhatott

Akár egy balerinát is "társadalmilag veszélyes" elemnek nyilváníthattak a sztálini Szovjetunióban, és ha ez bekövetkezett, útja a Gulagig vezetett. Nyina Anyiszimova karaktertáncossal ez történt. Letartóztatásának, raboskodásának és meglepő szabadulásának történetét írta meg Christina Ezrahi könyvében. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat
...
Zöld

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?

Ez a jövő már közelebb van, mint gondoljuk. Marcus du Sautoy matematikus A kreativitás kódja - Hogyan tanul a mesterséges intelligencia írni, festeni, gondolkodni című könyvében azt vizsgáltja, hogyan tanítható a gép arra, hogy önállóan kreatívvá váljon.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század

A Bereményi kalapja nemcsak egy alkotó ember, hanem egy korszak és egy kreatív életpálya krónikája is, amelyben a személyesből kiindulva merülünk el a kollektívban. A Papp Gábor Zsigmond által rendezett filmből kiderül, hogy számít-e egyáltalán a név, mire jó „a valósághűség látszata”, hogyan lehet csajozni egy sanzonnal, miközben végigkövetjük azt is, hogyan születik meg a szemünk láttára egy dal a konyhaasztal mellett.

...
Szórakozás

Egy botrány természetrajza: jól összerakott történet, mélységek nélkül

Ritkán fordul elő, hogy a befogadó azt érezi: egy történet megfilmesített változata jobban ül, mint a könyv, amiből készült. Az Egy botrány természetrajza (Anathomy of a Scandal) című Netflix-sorozattal alighanem ez a helyzet.

...
Szórakozás

5 irodalmi adaptáció, ami szeptemberben lázban tartja a rajongókat

Itt az ősz és sorra érkeznek az izgalmasabbnál izgalmasabb adaptációk és előzménytörténetek. Mutatjuk, miket érdemes nézni szeptemberben!