2020 legjobb könyvei 30-21.

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! 2020-ban is ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, amelyeket - ahogy eddig is - idén is listába rendeztünk. Sokszor elmondtuk már, és most is hangsúlyozzuk, hogy ez nem egy átfogó lista, ellenben szuperszubjektív: így olvasunk mi. Ez azt jelenti, hogy kizárólag olyan könyvek kerültek fel a listára, amiket olvastunk, ezért nyilván vannak nagy hiányok is. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. 

Itt a teljes lista: az 50-41., 40-31., a 30-21., 20-11., 10-1.

Könyves Magazin | 2020. december 09. |

30. Selyem Zsuzsa: Az első világvége, amit együtt töltöttünk

Selyem Zsuzsa
Az első világvége, amit együtt töltöttünk
Jelenkor, 2020, 154 oldal
Selyem Zsuzsa: Az első világvége, amit együtt töltöttünk

Izgalmas címmel, jó ritmusban jelent meg Selyem Zsuzsa új elbeszéléskötete, Az első világvége, amit együtt töltöttünk. A szerző szerint ötven éve aktuális a világvége, de ez nem könnyíti meg az olvasó dolgát, aki hasonlatos ahhoz az elbeszélőhöz, aki a címadó novellában elolvassa a New York Timesban, hogy két perc van hátra a pusztulásig, pedig gyerekkorában még 12 volt. A klímaválság és a koronavírus-járvány közepén vagyunk, de ezek mellett a közösségi apokalipszisek mellett ugyanolyan fontosak az egyéni vagy családi világvégék is. A tizenöt történet mindegyike önálló világ, amelyek egymástól jelentősen különböznek: szerepel benne közel-keleti mese, anarchista matekos, aki levélbombákat adott fel, jachtos metoo-történet, zoomorfizáló állatos novellák vagy meneküléstörténet is, sőt valóságshow is. A kötetről azt írtuk, hogy "Az első világvége, amit együtt töltünk történeteinek szereplői általában valamibe be vannak zárva: egy országba, egy származásba, egy családba, egy kapcsolatba, egy elmébe, egy rossz döntésbe vagy egy sorsba, de az is lehet, hogy ezt is a több hónapos izoláció miatt olvasom rá a szövegekre."

29. Halász Rita: Mély levegő

Halász Rita
Mély levegő
Jelenkor, 2020, 200 oldal
Halász Rita: Mély levegő

Egy nő lelép a férjétől a két gyerekkel - olvashatjuk sikerként, mert megszabadult valamitől, ami rossz volt és nem működött, de kudarcként is, mert széthullott a család. Halász Rita első regényében a történet végén veszi fel a fonalat, így nem egy sikeres meneküléstörténetet, hanem egy bonyolult zsákutcát ismerhetünk meg. A korábbi szerető is felbukkan, látjuk az elnyomó férfi működési mechanizmusát, szurkolunk az elbeszélő nőnek, hogy ne áldozat legyen, hanem valójában saját élete narrátorává és főszereplőjévé váljon, megismerjük a nagyszülők válásának a történetét, miközben kirajzolódik az elmúlt évtized társadalmi-közéleti ködfátyola is. A Mély levegő azt a zsigeri élményt adja meg, hogy a szereplők, a problémák, a konfliktusok és még a megoldási lehetőségek is ismerősek. A titkok és felszínre nem került erőszakok nemcsak kapcsolatokat és családokat tesznek tönkre, hanem azt a nagy víziót is, hogy lehet boldogságban élni. A Mély levegő pontos, mint a Jelenetek egy házasságból és kegyetlen, mint a Házassági történet.  

A Margón Németh Gábor beszélgetett az íróval>>

Az Összekötve című műsorunkban is kérdezgettük Halász Ritát>>

Ott Anna #olvass sorozatában írt a regényről>>

28. Nádasdy Ádám: A szakállas Neptun

Nádasdy ádám
A szakállas Neptun
Magvető, 2020, 192 oldal
Nádasdy Ádám: A szakállas Neptun

„Nádasdy nagy szerelmi író. A tárgyban fájdalmasan sokat tud és fájdalmasan sokat nem tud. E kettő föltételezi egymást” – írta Esterházy Péter öt évvel ezelőtt, amikor megjelent Nádasdy Ádám melegekről szóló esszékötete, A vastagbőrű mimóza. Állítása Nádasdy idén megjelent novelláskötetéről is eszünkbe juthat. A szakállas Neptun történetei a magunk köré húzott burkokról és az érzelmi sérülékenységről, a szerelmi kapcsolatok „könnyű és nehéz voltáról szólnak". A novellák a 60-as, 70-es, 80-as években játszódnak, hőseik meleg férfiak, akik éppúgy ölelnek és civódnak, vágyakoznak és féltékenykednek, bántanak és megbántódnak, mint bármely párkapcsolat résztvevői. Csak éppen a sérülési felület nagyobb és a kockázatvállalás és a felvállalás súlya nehezebb. Olvassatok bele ITT!

A kötetről ezt írtuk:

„A novellákban láthatunk kamasz szerelmet, fiatal felnőtt kapcsolatot, olyan viszonyt, amiben nagy a kor- vagy a társadalmi különbség, és olyat is, amiben a két főszereplő szinte eggyé olvad a hasonlóságban. De bármilyen is a kapcsolat, aminek épp tanúi vagyunk, mindig ott van a felvállalás és a bujkálás izgató, mégis nehéz témája is, amelyhez hozzátartoznak a mindennapi hazugságok, a lebukástól való örök félelem és a cinkosság állandó jelenléte is.”

27. Per Petterson: Férfiak az én helyzetemben

Per Petterson
Férfiak az én helyzetemben
Ford.: Pap Vera Ágnes, Scolar, 2020, 304 oldal
Per Petterson: Férfiak az én helyzetemben

Kevés könyv születik arról, hogy a férfiak miként élik meg a válást, illetve az azt követő gyászidőszakot. Többek közt ezért is fontos Per Petterson regénye, a Férfiak az én helyzetemben, amely magyarul idén jelent meg. A könyv egy volt férj szemszögéből mutatja be a válás utáni hónapok embert próbáló, lelkileg rendkívül megterhelő időszakát. Az Oslóban élő, harmincnyolc éves főhőst majd húsz év után hagyja el a felesége és magával viszi három közös lányukat is. Egy élet darabokra hullásának melankolikus emlékiratát követhetjük végig Petterson könyörtelenül őszinte tolmácsolásában.

Kritikánkban ezt írtuk róla:

„Arvid Jensen magányos, de nem kivételes, hanem bizonyos szempontból egy tipikus és gyakori élethelyzetben vergődő hős. Férfi, aki nem boldogul az érzelmeivel, akit arra neveltek, hogy nem lehet sírni - ilyen férfi pedig sok van, és nem csak a jeges fjordok hazájában. Erre a sorsközösségre utal a cím is, amely összeköti az elhagyott, magányosan szenvedő férfiakat, kiknek <<borostás arcuk kemény, hideg kézfejükön nyugszik, míg a fagyos sötétségben magzatpózba kuporodva, szuszogva alszanak<<.” 

26. Dezső András: Magyar kóla  

Dezső András
Magyar kóla
21. Század, 2020, 381 oldal
Dezső András: Magyar kóla

A Maffiózók mackónadrágban című kötet egyenes ági leszármazottja a Magyar kóla, amely ezúttal a kokain magyarországi történetét térképezi fel. Kokaincsíkos sztorik, zűrös alakok, necces helyzetek, okosban játszó dílerek váltogatják egymást a kötet lapjain, amely ismét azt igazolja, hogy olvasóként imádunk a mélybe és az alvilági kulisszák mögé kukkantani. Sőt, maguk az elkövetők is szeretnek képben lenni: mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy még a november végén lekapcsolt drogterjesztők is az ő könyvét forgatták. Dezső András mindenesetre lendületesen és magával ragadóan ír, könyvében pedig folyamatosan kontextusba helyez embereket, eseményeket és bűncselekményeket. Ezek után merje bárki azt mondani, hogy a valóság nem tesz felül a fikción! Kíváncsian várjuk tőle a következő non-fictiont, de addig is, ITT beleolvashattok a könyvbe, ITT az online könyvbemutatóról szóló írásunkat olvashatjátok, ITT pedig a kötet helyszíneit bemutató sétáról írtunk.

25. Karl Ove Knausgard: Álmok

Karl Ove Knausgard
Álmok
Ford.: Patat Bence, Magvető, 2020, 606 oldal
Karl Ove Knausgard: Álmok

Lassan a finisbe kanyarodik Karl Ove Knausgard monumentális Harcom-sorozata, ez viszont nem jelenti azt, hogy veszítene a lendületből. Sőt. A mindössze nyolc hét alatt papírra vetett ötödik részben, az Álmokban megint alámerül és magával rántja olvasóját a saját psziché szorongásokkal ás félelmekkel kibélelt bugyraiba, az úgynevezett KOK-univerzumba. Ebben a kötetben ráadásul írói létének kulcseleme, maga az írás kérdőjeleződik meg, amely komoly, megoldandó, leküzdendő akadályként tornyosul a fiatal Knausgard előtt. Arról már nem is beszélve, hogy az önmagával is kíméletlen KOK ebben a könyvben ízekre szedi azt az elbeszélőt is, akit négy köteten keresztül a szemünk előtt építgetett. „Knausgard bizony nemcsak a saját történetét meséli el, hanem a helyét vesztett átlagférfiét is azáltal, hogy pont a saját egyedi története elmesélésével teszi univerzálissá tapasztalatát. Ez a történet azért kegyetlen, mert láthatóvá teszi azt a társadalmat, amelyben a fehér heteroszexális férfi a hagyomány miatt még az álmai megvalósításakor igényli a kisebb-nagyobb közösségekben a kiemelt társadalmi pozíciót, de már nem kaphatja meg könnyen” – írtuk kritikánkban.

A Harcom küzdelmes fordításáról Patat Bence ITT írt hosszabban.

24. Billy Collins: Az a baj a költészettel

Billy Collins
Az a baj a költészettel
Ford.: Kőrizs Imre, Jelenkor, 2020, 315 oldal
Billy Collins: Az a baj a költészettel

Az amerikai költő 1988-2016 között megjelent tizenegy (11!!!) kötetéből összeállított könyv az idei év legkedvesebb megjelenése volt. Billy Collins kikerülhetetlen irodalmi alak, aki mesterfokozatra emelte a metaverseket: versei olvasásról, írásról, költészetről, jó és rossz témákról szólnak, és még a versszüzeket is megtanítja arra, hogyan olvassuk a költészetet. A Kőrizs Imre fordításában megjelent kötet azt mutatja meg, hogy a költészet erős és önálló nyelv, amit minden esetben meg kell tanulnunk olvasni. Collins versórái kezdőknek és haladóknak is nagy örömet szereznek, mert rétegzett, erős szövegei folyamatos beavatásként működnek, de mindenki talál kapcsolódási pontokat. Nem szívesen spoilerezzük el, de a kötetből az is kiderül, hogy semmi baj nincs a költészettel.

A Margón Závada Péter beszélgetett a költővel és a fordítóval>>

23. Cserna-Szabó András: Extra Dry

Cserna-Szabó András
Extra Dry
Helikon, 2020,  340 oldal
Cserna-Szabó András: Extra Dry

Az Extra Dry cím semmit nem mond el arról az őrült hullámvasútról, amire az olvasó felszáll: egy darabokra hulló család története, amelyben Aladárt elhagyja felesége, Erika, aki pszichológusként dolgozik, együtt nevelték két gyereküket. Aladár unatkozik, majd megborul, mint Damu Roland a Hal a tortán műsorban. Aladár munkahelyén némafilmeket néz, kerül mindenféle ingert, míg felesége arra jön rá, hogy neki pont az ingerek kellenek. A nő melegbárban bulizik, keresi önmaga történetét, ha már korábban feloldódott a közös, családi történetben. A két hét alatt játszódó regény sokszor dühös, mert a szereplők lázadnának, de ahhoz minden esetben a saját életüket kell lerombolniuk. Óriási jelenetek, egy fura Mikulás, nyelvtannáci nagypapa, prostitúció és a vuhani denevér az év egyik legszórakoztatóbb regényében, amiről azt írtuk korábban, hogy “Cserna-Szabó regénye nem betegebb Chuck Palahniuk társadalomkritikus munkáinál, viszont érzelmesebb, mert a hétköznapi unalomból úgy borul át az őrületbe Aladár, hogy az ő dühét te is érzed, mivel állandó félelmünk, hogy úgy halunk meg, ahogy Aladár él, átlagosan.” 

A Margón Valuska László beszélgetett a szerzővel>>

22. Jü Hua: Élni

Jü Hua
Élni
Ford.: Zombory Klára, Helikon, 2020, 256 oldal
Jü Hua: Élni

A Testvérek, a Kína tíz szóban, és A hetedik nap után idén egy nagyon izgalmas kisregényt vehettünk a kezünkbe „Kína legmegrázóbb hangjától”, Jü Huától. Az Élni egy megrendítő lecsúszástörténet, amely az emberi életet a családi örökséggel való gazdálkodás tükrében vizsgálja. A regény főhőse Fu-kuj, aki bár módos családba született, nem értékelte mindazt, ami megadatott neki, és így fiatalon pillanatok alatt el is játszott mindent: a vagyonát, a szeretteinek bizalmát, a lehetőségeit. Innentől sorscsapás sorscsapást követ számára, több fontos embert is elveszít maga körül, közben jön a háború, a kommunizmus, a kulturális forradalom. Fu-kuj ezután kisemberként sodródik a rendszerrel, amelyben mindent felülről határoznak meg, és amelybe nincs semmibe beleszólása. Erre emlékszik vissza időskorában, amikor már bölcsen, beletörődéssel értékeli saját életét, döntéseit, és a helyette meghozott választásokat. Az Élni kegyetlen történet, ugyanakkor elsősorban nem a veszteségekről, hanem az azok ellenében működő élni akarásról szól.

21.  Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Péntek Orsolya
Hóesés Rómában
Kalligram, 2020, 396 oldal
Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Két lány, Borka és Júlia szólamaira épülő regény a Hóesés Rómában, amely szorosan (mondhatni, családilag) kötődik Péntek Orsolya előző regényeihez, Az Andalúz lányaihoz és a Dorka könyvéhez. A jó hetven évet felölelő cselekmény egy klasszikus (dupla) felnövés-történet, amelynek szálai egy adott ponton élesen elhajlanak egymástól. Egyikük Budapesten, míg a másik lány Rómában folytatja életét, ám hiába a szoros kapocs, egyre kevésbé értik egymást. A Hóesés Rómában című kötetet könnyen lehetne női vagy családtörténetként aposztrofálni, Péntek Orsolya viszont ebben a könyvében is törekedett arra, hogy szereplői révén az átlagember szintjéről szemlélve tárja olvasói elé az „alulról megélt” huszadik századi megpróbáltatások történetét. „Olvasmányos, különleges könyv a Hóesés Rómában, generációk és egyéni élettörténetek tablója, pontos, mégis érzékeny, költői szöveg” – írtuk a könyvről, amelybe ITT bele is tudtok olvasni.

A margós bemutatóról ITT írtunk, ITT pedig végighallgathatjátok Péntek Orsolya és Németh Gábor beszélgetését.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Ők voltak 2020 leginspirálóbb és legbefolyásosabb női

A BBC listába szedte azokat a nőket (köztük tudósokat, aktivistákat, művészeket), akik az elmúlt egy évben tevékenységükkel a címlapokra kerültek, másokat inspiráltak, befolyásolták közösségeik életét. A listakészítők az idei évben azokra a nőkre koncentráltak, akik élen jártak a változásokban.

KÖNYVES ADVENT
...
Könyves Advent

Ezeket a fantasy és sci-fi könyveket tedd a fa alá karácsonykor 

...
Könyves Advent

A randizás új tudománya, avagy miért a nőkön múlik

...
Könyves Advent

Archetipikus szereplők, modern családi dinamikák és identitáskeresés Tasnádi István Héraklész regényében

Hírek
...
Írd meg Európát!

Írd meg Európát, és nyerj egy Kindle-t tele könyvekkel!

...
Szórakozás

Frank, az óriásnyúl 20 éve szólította meg Donnie Darkót

...
Hírek

Csányi Vilmos: A vírus jó példa arra, milyenek a hiedelmek

...
Hírek

Pilinszky-verset dolgozott fel a Meg Egy Cukorka

...
Hírek

Az izlandiak még mindig sokat olvasnak, de a statisztikát a nők húzzák fel

...
Nagy

Austen hősnőjének pusztán szórakozás, ami másnak az élet maga [Az Austen-projekt]

...
Hírek

Lomb Kató játéknak, megfejtendő keresztrejtvénynek tekintette a nyelvet

...
Gyerekirodalom

Zalán Tibor a Mesemúzeum új kulcsőre

...
Hírek

A Tandori Dezső és Ágnes hagyaték az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára került

Polc

Bartók Imre szürreális szövegtripre viszi a gyanútlan olvasót

...

A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat

...

A hírszerzés világa csodálatos, csak emberek mennek benne tönkre

...

Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom

...
Még több olvasnivaló
...
Kritika

Nem az életkorunk, hanem a stigmatizáció ellen kellene küzdenünk

Hogyan érhető el a kiegyensúlyozott időskor? Milyen folyamatok zajlanak bennünk az életközép során és utána? Miért szükséges mindenképpen szembemenni az életkorral kapcsolatos előítéletekkel, az ageizmussal? Ezeket a kérdéseket járja körbe Tisza Kata új könyve, amelynek témája a szerethető öregedés.

...
Nagy

Kreatív Európa: Megunt szerelmek, kihűlt kapcsolatok Ciprustól Norvégiáig

Sorozatunkban ezúttal szerelmi csalódások, párkapcsolati unalom, kihűlt házasságok és újrakezdés a téma más-más perspektívából, különböző stílusban, Európa legjobb kortárs szerzőinek tollából.

...
Nagy

Karen Dionne: Sokaknak lehetett már dolga pszichopatával anélkül, hogy tudtak volna róla

A lápkirály leányának írója, Karen Dionne az új regényében, A bűnös nővérben a gyermekkori pszichopátiát a családtagok nézőpontjából vizsgálja. A szerzőt inspirációkról, motivációkról, váltott nézőpontokról és a pszichopátiáról kérdeztük.

...
Alkotótárs

André Ferenc: Antropocén ima [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíjat. Levelezésbe kezdtek, aminek negyedik darabját olvashatjátók most, mégpedig André Ferenctől.

...
Kritika

Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát

„Eltűnik majd az összes kép” – ezzel a mondattal nyit Annie Ernaux Évek című könyve, amely akár egy régi fényképalbum, úgy tárja elénk egy élet szakaszainak változásait és az elmúlt évtizedek nagy korszakváltó pillanatait. A kortárs francia irodalom egyik legjelentősebb írójának rendhagyó önéletírása a hét könyve. 

...
Kritika

A Termőtestek gombái a horror valódi természetét leplezik le

Sepsi László új regényében a drogpiacért folytatott küzdelem mögött olyan erők mozdulnak meg, amik túlmutatnak ez embercentrikus valóságunkon. Sepsi nyomasztó víziójában a horror nagyon is aktuális kérdéseket feszeget. A Termőtestek a hét könyve.

A hét könyve
Kritika
Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát
...
Szórakozás

Lady Gaga golyóval tesz pontot a Gucci család botrányos történetének a végére

„Amit meg kell értenie a Guccikkal kapcsolatban, hogy teljesen őrültek, hihetetlenül manipulatívak és nem túl okosak. Muszáj, hogy ők irányítsanak, de amint megszerzik, amit akarnak, tönkre is teszik! Pusztító fajták, ez ilyen egyszerű!”, sommázza a véleményét Paolo Gucci neje, Jenny Garwood a Sara Gay Forden által írt A Gucci-ház című könyvben, amely Ridley Scott filmjét ihlette. Jenny ebben a három mondatban tulajdonképpen nagyszerűen össze is foglalja Scott produkciójának lényegét.