Ők voltak 2020 leginspirálóbb és legbefolyásosabb női

Ők voltak 2020 leginspirálóbb és legbefolyásosabb női

A BBC listába szedte azokat a nőket (köztük tudósokat, aktivistákat, művészeket), akik az elmúlt egy évben tevékenységükkel a címlapokra kerültek, másokat inspiráltak, befolyásolták közösségeik életét. A listakészítők az idei évben azokra a nőkre koncentráltak, akik élen jártak a változásokban.

ro | 2020. november 25. |

Száz nő került a BBC összeállításába, amely az idei év legbefolyásosabb női aktivistáit, művészeit, tudományos szakembereit listázza. Akadnak közöttük viszonylag híres emberek, mint Sanna Marin finn miniszterelnök, Jane Fonda színésznő-aktivista, az oxfordi koronavírus-vakcinakutatásokat vezető Sarah Gilbert, vagy a hollywoodi produkciókból is ismert Michelle Yeoh színésznő, és persze olyanok is, akiknek neve kevésbé ismert a szélesebb közvélemény előtt.

A listán szerepel még a kínai Fang Fang, akinek íróként több mint száz mű kötődik a nevéhez, legutóbb mégis azzal keltett feltűnést, hogy naplóban rögzítette a koronavírus-járvány kitörése utáni vuhani eseményeket. Bár a napló ritka lehetőséget adott arra, hogy a külvilág jobban megismerje nemcsak a konkrét történéseket, de mindezek pszichológiai hatását is, az írót - különösen az angol nyelvű fordítás megjelenése után - sok támadás érte, és akadt, aki Kínában árulónak bélyegezte.

A BBC listáján szerepel még egy ujgur író is, Muyesser Abdul’ehed, művésznevén Hendan, aki 2013-ban távozott Kínából Törökországba, ahol egy olyan szervezetet alapított, amely az ujgur nyelv tanítását tűzte ki célul a diaszpórában. Első regénye az első olyan szépirodalmi mű, amely az ujgurok számára épített kínai átnevelőtáborokról szól.

A száz között megtalálható még Jackie Kay skót költő-író, aki életrajzában (Red Dust Road) a biológiai szülei utáni keresést írta meg, valamint Nadine Kaadan gyerekirodalmi szerző és illusztrátor, aki bár Franciaországban született, de Szíriából költözött az Egyesült Királyságba, és könyveiben Szíria gazdag kulturális örökségével és a menekültek életével is foglalkozik.

A teljes listát ITT lehet végigböngészni.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Girl power – Mesék a nőkről, akik megváltoztatták a világot

...
Nagy

Sajnos a cicijeim nem végeztek magyar szakot - Dolgok, amiket csak női írók hallanak

...
Nagy

Bán Zsófia: A nyelv sohasem ártatlan, mindig hordozza a kultúrát, amelyben működik

Bán Zsófia az Élet és irodalomban közölt esszét a nők és az irodalom viszonyáról, strukturális problémákról, illetve arról a Hézagról, ahol a nők megjelenhetnek. Az interjúban közoktatásról, olvasói szocializációról, nemzetközi trendekről kérdeztük az írót.

...
Zöld

Kovács Róbert: A klímaváltozás problémáit meg fogjuk tudni oldani

Klímaváltozás – Pánik és tagadás között érvekkel, érthetően magyarázza el mindazt, amit ma az éghajlati kérdésekben tudni érdemes. A meteorológus-éghajlatkutató végzettségű szerzővel beszélgettünk a járvány és a háború hatásáról, rögzült tévhitekről, az emberek világvége-imádatáról és arról is, miért van értelme bringával járni.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

...
Benedek Márton

Rachel Cusk regényében az íróknak meg kell fizetniük az alkotás árát

...
Ruff Orsolya

10+1 adaptáció, amiket az év második felében nézünk

Olvass!
...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Minden azzal kezdődött, amikor a várost elérte a tánciskolák iránti lázas rajongás

Egy kis galíciai településen él Jacobo Pliniak és a felesége, Juliáa. Egy határmenti fogadót üzemeltetnek, hogy ennek álcája alatt Jacobo segíthessen az egyre szaporodó pogromok elől menekülő zsidóknak átjutni a határon. Olvass bele Mario Bellatin különleges regényébe. 

A hét könyve
Kritika
Rachel Cusk regényében az íróknak meg kell fizetniük az alkotás árát
...
Nagy

Tove Alsterdal: Szeretném, ha a női szereplők is húsbavágó kérdésekkel foglalkoznának

Történelmi traumák, posztindusztriális kiüresedettség és rozsda, egy elfelejtett régió, ahol életerős férfiakat zárnak a föld alá vagy gyerekeket presszionálnak gyilkosságok bevallására: Tove Alsterdalnak a krimi műfaja eszköz, mellyel közelebb jut az emberi lélek megfejtéséhez, miközben a rejtély darabkáit egymáshoz illeszti. Interjú.