Ők voltak 2020 leginspirálóbb és legbefolyásosabb női

Ők voltak 2020 leginspirálóbb és legbefolyásosabb női

A BBC listába szedte azokat a nőket (köztük tudósokat, aktivistákat, művészeket), akik az elmúlt egy évben tevékenységükkel a címlapokra kerültek, másokat inspiráltak, befolyásolták közösségeik életét. A listakészítők az idei évben azokra a nőkre koncentráltak, akik élen jártak a változásokban.

ro | 2020. november 25. |

Száz nő került a BBC összeállításába, amely az idei év legbefolyásosabb női aktivistáit, művészeit, tudományos szakembereit listázza. Akadnak közöttük viszonylag híres emberek, mint Sanna Marin finn miniszterelnök, Jane Fonda színésznő-aktivista, az oxfordi koronavírus-vakcinakutatásokat vezető Sarah Gilbert, vagy a hollywoodi produkciókból is ismert Michelle Yeoh színésznő, és persze olyanok is, akiknek neve kevésbé ismert a szélesebb közvélemény előtt.

A listán szerepel még a kínai Fang Fang, akinek íróként több mint száz mű kötődik a nevéhez, legutóbb mégis azzal keltett feltűnést, hogy naplóban rögzítette a koronavírus-járvány kitörése utáni vuhani eseményeket. Bár a napló ritka lehetőséget adott arra, hogy a külvilág jobban megismerje nemcsak a konkrét történéseket, de mindezek pszichológiai hatását is, az írót - különösen az angol nyelvű fordítás megjelenése után - sok támadás érte, és akadt, aki Kínában árulónak bélyegezte.

A BBC listáján szerepel még egy ujgur író is, Muyesser Abdul’ehed, művésznevén Hendan, aki 2013-ban távozott Kínából Törökországba, ahol egy olyan szervezetet alapított, amely az ujgur nyelv tanítását tűzte ki célul a diaszpórában. Első regénye az első olyan szépirodalmi mű, amely az ujgurok számára épített kínai átnevelőtáborokról szól.

A száz között megtalálható még Jackie Kay skót költő-író, aki életrajzában (Red Dust Road) a biológiai szülei utáni keresést írta meg, valamint Nadine Kaadan gyerekirodalmi szerző és illusztrátor, aki bár Franciaországban született, de Szíriából költözött az Egyesült Királyságba, és könyveiben Szíria gazdag kulturális örökségével és a menekültek életével is foglalkozik.

A teljes listát ITT lehet végigböngészni.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Girl power – Mesék a nőkről, akik megváltoztatták a világot

...
Nagy

Sajnos a cicijeim nem végeztek magyar szakot - Dolgok, amiket csak női írók hallanak

...
Nagy

Bán Zsófia: A nyelv sohasem ártatlan, mindig hordozza a kultúrát, amelyben működik

Bán Zsófia az Élet és irodalomban közölt esszét a nők és az irodalom viszonyáról, strukturális problémákról, illetve arról a Hézagról, ahol a nők megjelenhetnek. Az interjúban közoktatásról, olvasói szocializációról, nemzetközi trendekről kérdeztük az írót.

...
Nagy

Shakespeare összes drámája röviden a Webszínházban

A TRIP arra vállalkozott, hogy Shakespeare összes drámáját újraértelmezve, kortárs magyar írók és költők által átdolgozva viszi színre az online térben. A Shakespeare/37 első három előadását ma este 8 óráig bárki megtekintheti ingyen a Budapesti Tavaszi Fesztivál oldalán.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Szabó T. Anna: Ady tanított meg arra, mennyire változhatatlan a halál

...
Benedek Márton

Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában

...
Babarczy Eszter

Babarczy Eszter: Tündérruha (22500 Ft)

Film / Színház / Muzsika
...
Nagy

Irodalmi teázás az Örkény Színház színészeivel

...
Nagy

10+1 kötelező, amit meg tudsz nézni online színházban

...
Nagy

Margaret Atwood okosabb volt, mint bárki a Harvardon

Olvass!
...
Beleolvasó

A kutya és az ember kapcsolata egyszerre különleges és ősi

Van valami igazi, valami ősi, bölcs és gyönyörű az állat és az ember kapcsolatában - állítja Tor Age Bringsvaerd Vau című könyvében, amely a kutyát övező mítoszokra, mesékre és különös hagyományokra koncentrál - mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

Ilyen volt Magyarország 2008-ban

Mesterházi Mónika új versekötete, a Nem félek a rendszerváltás után újabb rendszerbe zökkenő magyar viszonyokról mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Egy nyakék még a 19. században is fel tudta forgatni az ember életét

Rose Tremain új könyvében egy fiatal nő változtatni akar az életén, és ki akar törni a kisvárosi közegből, mert azt gondolja, többre és másra hivatott. Olvassatok bele A kegyelem szigetei című regénybe!

...
Beleolvasó

Steven Spielberg megvette Richard Osman krimijének filmjogait

Május elején érkezik magyarul Richard Osman debütáló regénye, A csütörtöki nyomozóklub, amely 2020 egyik legnagyobb krimi szenzációja volt. 

...
Beleolvasó

Egy közszereplőnek tudomásul kell vennie, hogy foglalkoznak vele

Görög Ibolya könyve a közéleti szereplők megkerülhetetlen műve, és azoknak biztosít támpontokat, akiknek a mindennapjait a nyilvános szereplés tölti ki.

...
Beleolvasó

Boccaccio klasszikusa ihlette a modern Dekameron-projektet

Margaret Atwood, Mona Awad, Tommy Orange, Edwidge Danticat vagy David Mitchell - csak néhány név azok közül, akik igent mondtak a New York Times felkérésére, és vállalták, hogy történeteket írnak a koroanvírus-járvány idején. Ez lett a Dekameron-projekt - mutatunk belőle egy részletet!

A hét könyve
Kritika
Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában
...
Nagy

Tizenegyes - Mit olvas az író? Halász Rita

Tizenegy kérdés az olvasásról. Ezúttal Halász Rita (Mély levegő) válaszolt.