Ők voltak 2020 leginspirálóbb és legbefolyásosabb női

Ők voltak 2020 leginspirálóbb és legbefolyásosabb női

A BBC listába szedte azokat a nőket (köztük tudósokat, aktivistákat, művészeket), akik az elmúlt egy évben tevékenységükkel a címlapokra kerültek, másokat inspiráltak, befolyásolták közösségeik életét. A listakészítők az idei évben azokra a nőkre koncentráltak, akik élen jártak a változásokban.

ro | 2020. november 25. |

Száz nő került a BBC összeállításába, amely az idei év legbefolyásosabb női aktivistáit, művészeit, tudományos szakembereit listázza. Akadnak közöttük viszonylag híres emberek, mint Sanna Marin finn miniszterelnök, Jane Fonda színésznő-aktivista, az oxfordi koronavírus-vakcinakutatásokat vezető Sarah Gilbert, vagy a hollywoodi produkciókból is ismert Michelle Yeoh színésznő, és persze olyanok is, akiknek neve kevésbé ismert a szélesebb közvélemény előtt.

A listán szerepel még a kínai Fang Fang, akinek íróként több mint száz mű kötődik a nevéhez, legutóbb mégis azzal keltett feltűnést, hogy naplóban rögzítette a koronavírus-járvány kitörése utáni vuhani eseményeket. Bár a napló ritka lehetőséget adott arra, hogy a külvilág jobban megismerje nemcsak a konkrét történéseket, de mindezek pszichológiai hatását is, az írót - különösen az angol nyelvű fordítás megjelenése után - sok támadás érte, és akadt, aki Kínában árulónak bélyegezte.

A BBC listáján szerepel még egy ujgur író is, Muyesser Abdul’ehed, művésznevén Hendan, aki 2013-ban távozott Kínából Törökországba, ahol egy olyan szervezetet alapított, amely az ujgur nyelv tanítását tűzte ki célul a diaszpórában. Első regénye az első olyan szépirodalmi mű, amely az ujgurok számára épített kínai átnevelőtáborokról szól.

A száz között megtalálható még Jackie Kay skót költő-író, aki életrajzában (Red Dust Road) a biológiai szülei utáni keresést írta meg, valamint Nadine Kaadan gyerekirodalmi szerző és illusztrátor, aki bár Franciaországban született, de Szíriából költözött az Egyesült Királyságba, és könyveiben Szíria gazdag kulturális örökségével és a menekültek életével is foglalkozik.

A teljes listát ITT lehet végigböngészni.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Girl power – Mesék a nőkről, akik megváltoztatták a világot

...
Nagy

Sajnos a cicijeim nem végeztek magyar szakot - Dolgok, amiket csak női írók hallanak

...
Nagy

Bán Zsófia: A nyelv sohasem ártatlan, mindig hordozza a kultúrát, amelyben működik

Bán Zsófia az Élet és irodalomban közölt esszét a nők és az irodalom viszonyáról, strukturális problémákról, illetve arról a Hézagról, ahol a nők megjelenhetnek. Az interjúban közoktatásról, olvasói szocializációról, nemzetközi trendekről kérdeztük az írót.

...
Podcast

Tarantino jobban tette volna, ha novellafüzért ír “regény” helyett?

Varró Attilával, a Volt egyszer egy Hollywood szaklektorával beszélgettünk Tarantinóról, az íróról, a könyv és a film kapcsolatáról, az 50-60-as évek Hollywoodjáról, és arról is, milyen kihívásokkal szembesül a szaklektor, ha a kaszkadőrők főnökéről van szó?

Szerzőink

...
Bányász Attila

Az elveszett lelkek földje, ahol fiúknak születnek a lányok

...
Sándor Anna

Boldizsár Ildikó: A népmesék nem biztonságot adtak, hanem erőt, hogy megváltoztassam az életem

...
Ruff Orsolya

Thomas Cromwell története nem egy poros történelmi história, hanem egy kortárs politikai thriller

Olvass!
...
Beleolvasó

A München a világháború előtti utolsó pillanatba vezet, amikor még hittek a békében

1938: Németország bekebelezte Ausztriát. Most a Szudétavidék következik. Hitler háborúra készül, míg az angolok, Chamberlain miniszterelnök vezetésével, a békéért dolgoznak. A helyzet pattanásig feszült, és úgy tűnik, semmi sem tudja visszatartani Európát egy újabb háborútól. Olvass bele a könyvbe!

...
Beleolvasó

Grecsó hősét villámcsapásszerűen éri a felismerés, hogy már nem szeretik

Grecsó Krisztián Valami népi című új kötetének történetei azokról az otthontalan helyzetekről szólnak, amikor azt érezzük, hogy nem vagyunk a helyünkön. Mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

Erdős Virág megmutatja, hogyan hat a biciklis futárkodás a költészetre

Erdős Virág az első karanténidőszakban biciklis futárként dolgozott, új verseskötete ennek a tapasztalatnak a lenyomata. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Gerlóczynál a család elhallgatásokkal teli fikció
...
Kritika

Thomas Cromwell története nem egy poros történelmi história, hanem egy kortárs politikai thriller

A Tudor-trilógia harmadik részében Hilary Mantel egészen mélyre visz a kicsinyes intrikák és nagyhatalmi alkuk világába, így aztán testközelből szemlélhetjük végig egy komplett történelmi korszakot meghatározó férfi felemelkedését és bukását.