Egy családregény vége: az összeomlós változat

A Los Angeles-i autópályán ülök az autómban. Az autók idegesítő zaja áthatolhatatlan zajfüggöny. Odüsszeusz vagyok, vagyis William Foster, a volt feleségemhez tartok, bizonyos értelemben haza, egyet szeretnék, megérkezni a lányom születésnapjára. Csak a film végén derül ki rólam, hogy nemcsak elhagytak, de a cégtől, ahol a fél életemet lehúztam, kirúgtak. Hányszor akartam én is kiszállni az autóból, mint az Összeomlásban a Fostert alakító Michael Douglas, hogy egy baseballütővel elinduljak a városban?

Cserna-szabó andrás
Extra Dry
Helikon Kiadó, 2020, 340 oldal, 3999 Ft
-

Cserna-Szabó András új regényében, az Extra Dryban nemcsak megidézi a fenti jelenetet, hanem abból a hirtelen feltörő dühből írt családregényt, amilyet senki nem akarna magának.

Annyiban családregény, hogy van benne egy rögtön az elején darabokra hulló család: Aladárt elhagyja a pszichológusként dolgozó Erika, aki két gyerek után rájön, hogy nemcsak Aladár unja az életét, hanem ő is Aladárét, és így a sajátját is. A középosztálybeli családban soha nem történt semmi, a szerelem elmúlt, nem maradt a helyén más, csak a menekülés, hátha még egy picit lehet élni. Lehetne bosszúregény is, mert a főszereplő, a magát tök átlagosnak és unalmasnak tartó Aladár úgy bepöccen egy BMW-sre, hogy ezt követően talán saját magán akar bosszút állni azért, mert ennyire semmilyen, eseménytelen, kiszolgáltatott életet élt, mintha elcsalta volna. 

Aladár némafilmeket néz a munkahelyén, egyedül ebédel a menzán, olyan, mint Patrick Bateman szöges ellentéte: ugyan pszichopata, de legalább unalmas. A regény első fejezetében elmondott monológjában szinte elnézést kér az olvasótól, hogy az ő történetét mondják el, ami igen meglepő húzás a főszereplőtől. Cserna-Szabó olyan főszereplőt írt, amelyikkel nem tudsz azonosulni, idegesít, kineveted, mert akármennyire is igyekszel eltartani magadtól a karaktert, jó pár dolgában magadra ismersz. Mégis csak egy olyan férjről és apáról van szó, aki mindent tisztességesen megtesz, de olyan végtelenül kiszámítható, hogy elfut a háttérben, mint egy alkalmazás.

A sikeresnek  tűnő Erika viszont besokall attól, hogy ennyire eseménytelen és impulzusmentes életet él, elindul a vágyai után.

Cserna-Szabó az egyes fejezetekben elbeszélteti egymás mellett a szereplőit, akiket különféle határhelyzetekben mutat meg. Mintha pezsgőspohárba töltené az eseményeket, amelyek szándékosan túlcsordulnak: a 40-es nők a melegbárban buliznak, felbukkan a vérnyúl, Aladár pénzért szexelne, csupa-csupa emlékezetes nagy jelent, amelyek közé igazán visszafogott, már-már intim jelenet is befér, például amikor a frissen elhagyott Aladár apósához, Ignác papához megy beszélgetni, mert senki mással nem tud. 

Az alig két hét alatt játszódó regény minden fejezete egy-egy napot ír le, és mindegyikben más-más szereplő kerül a középpontba, hol Aladár, hol Erika, hol Erika apja, Aladár apósa, nyelvtannáci Ignác papa, aki a rövid és hosszú kötőjelek Greta Thunberge, vagy valamelyik iszonyú érdekes mellékszereplő, mert azért még jó pár felbukkan. Cserna-Szabó regénye nem betegebb Chuck Palahniuk társadalomkritikus munkáinál, viszont érzelmesebb, mert a hétköznapi unalomból úgy borul át az őrületbe Aladár, hogy az ő dühét te is érzed, mivel állandó félelmünk, hogy úgy halunk meg, ahogy Aladár él, átlagosan. 

Cserna-Szabó András: Én a gombhoz írom a kabátot - Könyves magazin

Cserna-Szabó András új könyve, az Extra Dry egy széthulló család történetét meséii és közben arra is keresi a választ, hogy hol van a normalitás és az őrület határa. A regényt szombat délután mutatták be a Margó Irodalmi Fesztiválon, a szerzővel Valuska László beszélgetett.

A fejezetek elejére rövid felvezetőt írt a szerző, például a Szombat című ötödik fejezetből kiderül, hogy a végén eljutunk oda, hol kéken csillog az óceán és 31 fok van árnyékban. Haszna nincs, de Csernára jellemző ez a fajta elbeszélői trollkodás. Az Extra Dry sok szempontból ugyanis a szabadságról szól: Erika tesz egy kísérletet, hogy legalább másodjára történjen valami az életében; Aladár mindig a kötöttségek rabja volt, de mivel soha sem akart igazán semmit, ezért csak felesége lelépésekor döbben rá, hogy a börtönt saját maga jelenti.

Az Extra Dry legérdekesebb tanulsága pont az, hogy nincs ki ellen lázadni, csak magunk ellen lehet, hiszen ez a középosztály világa, amit a reklámok, a kultúra is épít, az örök hitet adagolják nekünk, hogy lehet más, vagyis jobb, nyugodtabb az életünk,

miközben minden csak elfedi azt, amit minden szereplő érez a regényben, hogy elmúlt az élete, és talán nem is volt boldog soha, ezért nem visszafele kell keresgélni a múltban, hogy valami jót találhassanak, hanem fejest kell ugrani az ismeretlenbe.

A regény leginkább mégis szerzői szempontból játssza ki a szabadságot: Cserna-Szabó nemcsak a nápolyi pizza mikrotörténetével, a fejezetindító összefoglalókban vagy a vadásztársaság által bömböltetett Slayerben jelenik meg, hanem az elbeszélői szerkezetben, ami több szálon indul, és ahogy Aladár, az elbeszélés is folyamatosan dobja le rabláncait. A végeredmény egy sok szálon induló, pörgős, dühös történet arról, hogy sajnos senki mást, csak magunkat okolhatjuk az elrontott életünkért, ami még egy diszfunkcionális család esetében is azt jelenti, hogy sok az áldozat. Az Extra Dry igaz történet a középosztályról, ami mindig felfele igyekszik, de sehova nem jut, mert amikor elképzelik az életet, akkor azt a terhek és az elvárások minden esetben megmérgezik. 

Kádár, nyilasok, pezsgő, szex, vuhani denevér, prostitúció, Aladár Liza nevű lányának rajzai, amelyek az ártatlanság nézőpontjából mesélik el a család széthullását, női ruhában smároló férfi, egy kiégett Mikulás a Fókusz című bulvárműsorban - minden is van az Extra Dryban, de ezek a hangos és látványos dolgok is csak azért történnek, mert Cserna-Szabó a szereplői lelkének legmélyére, az elfojtások fortyogó magjához akar eljutni. Ahova évtizedek óta lerakódnak a sérelmek, a csalódások, a vesztes meccsek, ahonnan jó régen elindult az a folyamat, aminek végeredményeképp Aladár visszafordíthatatlanul beszürkült.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Cserna-Szabó András: Én a gombhoz írom a kabátot

Cserna-Szabó András új könyve, az Extra Dry egy széthulló család történetét meséli el és közben arra is keresi a választ, hogy hol van a normalitás és az őrület határa. A regényt szombat délután mutatták be a Margó Irodalmi Fesztiválon, a szerzővel Valuska László beszélgetett. 

...
Nagy

Cserna-Szabó András: Teljesen természetes, hogy valaki egyszerre hős és gyáva, forradalmár és besúgó

...
Kritika

Cserna-hullámvasút az agyevéstől a Jókai-bablevesig

KÉPALÁ 2020
...
Nagy

Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Győry Domonkos: Papamobil [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Papp Ágnes: Vízidő [Képalá]

Még több olvasnivaló
...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

...
Kritika

Nagy-Britannia legrosszabb évei, legrosszabb évei

Nagyon ritka, hogy egy szépirodalmi mű valamely (bármely) politikai-társadalmi eseményre szinte azonnal rezonálva jelenjen meg, és ez még akkor is igaz, ha Ali Smith már jó pár évtizede tervezte az Ősz című regényét – pontosabban az Évszakok címet viselő kvartetet. Az Őszt az első poszt-Brexit-regényként szokás emlegetni, de annál sokkal több, hiszen egyszerre az elmúlás és az útkeresés könyve. Nálunk pedig most ez a hét könyve.

...
Kritika

Az Eragon szerzőjének új csillagközi kalandjában egy percre sincs megállás

Az Örökség sorozat írója, Christopher Paolini új regényében a science fiction területére merészkedik, és ellentmondást nem tűrő stílusban bizonyítja, hogy van keresnivalója a legjobb mainstream zsánerregény-írók között. Az Álmok a csillagok közt nem a keményvonalas sci-fi rajongókhoz szól elsősorban, de akár ők is új kedvencre találhatnak a könyvben.

...
Nagy

Csillag Péter: Egy nap a mai futballviszonyok értékelése is biztosan érdemes lesz az utókor figyelmére

Az Ady stoplisban című kötetben magyar irodalmi alakok futballhoz való viszonya, a Kapufák és kényszerítők című könyvben a sport és a történelem kölcsönhatása került terítékre, a Hátsó füves című fotóalbum pedig a mai vidéki focira és a sport társadalmi vetületeire irányítja a reflektort. Interjú.

...
Nagy

Németh Róbert: Van egy fény, ami sosem alszik ki

"Valójában az élet csak úgy lopja a távolságot előre, mint egy jobbhátvéd bedobáskor, a partvonal mellett, amikor csalna még pár métert" - Németh Róbert és A táguló idő című tárcasorozat új részéből kiderül, milyen félelmetes egy katonai sorozás. Az aláfestő zenét az Editors adja.

...
Kritika

Te elárulnád a családod pár millió dollárért?

Samantha Downing már első regényével is bizonyított. Második megjelent kötete sok mindent átvesz az Elbűvölő feleségem receptjéből, ám a szimplán csak jóízű vacsora helyett ezúttal egy minden harapással új, meglepő ízeket rejtő gourmet csemegét tett le az asztalra. 

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Mi az ára a művészetnek? - Itt járt Martin Eden

...
Hírek

7+1 adaptáció, amelyet érdemes megnézni októberben

...
Hírek

Újra streamel a Radnóti Színház!

Olvass!
...
Beleolvasó

A tárgyalóteremben az igazság néha különösen rossz védelem

Graham Moore egy olyan „ki tette?” típusú krimit alkotott, ami mindamellett, hogy fontos témákat boncolgat a törvény, igazságosság, lelkiismeret és rasszizmus tengelyén, veszettül szórakoztató is - írtuk kritikánkban a Bűnösökről. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A régi Budaörsöt fedezi fel magának Závada Pál Wandererje

Závada Pál legújabb regényében a budaörsi történelem évtizedeinek és évszázadainak időrétegein utazik keresztül egy-egy alakért, arcért, történetért. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Végre itt a lehetőség, hogy megmentsük Nemecsek Ernőt!

Interaktív könyv készültt Molnár Ferenc kultikus regénye nyomán. A Pál utcai küldetésben az olvasónak minden fordulópontnál lehetősége van dönteni arról, hogy miként folytatódjon a történet. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Woody Allen: Mindig utáltam a valóságot, de máshol nem lehet jó csirkeszárnyat kapni

Októberben magyarul is megjelenik Woody Allen életrajza, amelyben a rendező családról, forgatásokról, filmekről, barátokról és filmes barátokról mesél. Amerikában a könyv megjelenését kisebb botrány övezte, ti viszont már bele is olvashattok - mutatunk egy részt az Apropó nélkülből!

...
Beleolvasó

Hogyan őrizzük meg humorunkat és ép eszünket vesztegzár idején?

Mihez kezd egy nagymama, ha karanténba kerül? Pataki Éva sok humorral átszőtt regényéből ez is kiderül. Mutatunk egy részt belőle.

...
Beleolvasó

Már megjelenésekor az amerikai kortárs költészet klasszikusaként emlegették

A háború utáni amerikai és egyetemes líra legnagyobb hatású alkotóinak egyikeként tartják számon John Ashberyt, akinek végre magyarul is megjelent az Önarckép konvex tükörben című könyve.