5 + 1 podcast, ahol az irodalom áll a középpontban 
Szórakozás

5 + 1 podcast, ahol az irodalom áll a középpontban 

Ha érdekel, hogyan dolgoznak az írók, milyen út vezet egy mű kiadásáig, melyek a legfrissebb irodalmi hírek és események, vagy csak új olvasmányt keresel, akkor ezeket az irodalmi podcastokat hallgasd. 

Simon Eszter | 2022. augusztus 12. |

Szabados Ági könyves podcastje

Lassan másfél éve Szabados Ági átadta a Lapozz a 99-re! című podcastjének műsorvezetői stafétáját, most pedig újra belevágott a podcast-gyártásba. Szabados Ági új podcastjét nemcsak hallgatni lehet, de a műsorvezető YouTube csatornáján a nézők is figyelemmel követhetik a beszélgetéseket, amiket könyvesboltjában, a Libertine-ben rögzítenek. A műsorvezető hétről-hétre izgalmas témákkal jelentkezik, vendégeivel ezúttal a könyvek mellett meghatározó olvasmányélményeikről, színházról és filmről is beszélgetnek. Az új podcast különlegessége, hogy a NIOK, vagyis a Nincs Időm Olvasni Kihívás tagjai is részesei lesznek a műsornak, ugyanis az adások végén ők ajánlanak könyveket. Az első rész vendége Rudolf Péter a Vígszínház igazgatója volt, aki kifejtette, hogyan lehet regényből színházi adaptációt készíteni, mi alapján válogat, arról is mesélt, milyen könyveket olvas, és a hangoskönyvek is szóba kerültek. Ahogy Szabados Ágitól korábban megszokhattuk, az adás végén izgalmas könyvajánlóval buzdítja olvasásra a hallgatókat, ezúttal Elin Cullhed: Eufória - Sylvia Plath élete nyomán című kötetét ajánlotta. A podcast vendége volt még Nyáry Krisztián és Péterfy Bori, aki a nemrég megjelent kötetéről a Borikönyvről mesélt, amit a júniusi Margón mutattak be, ahol a könyv szerzőjével Tóth Júlia Évával és Ott Annával beszélgetett róla.

Péterfy Bori: Keresem a boldogságot folyamatosan
Péterfy Bori: Keresem a boldogságot folyamatosan

Borikönyv címmel izgalmas életrajzi kötet jelent meg Péterfy Boriról, amely őszinte, provokatív és szókimondó stílusban beszéli el az énekes életének legfontosabb eseményeit. Tóth Júlia Éva könyvét tegnap este a Margó Irodalmi Fesztiválon mutatták be, ahol Ott Anna kérdezte az alkotókat a közös munkáról.

Fotó: Kis Norbert/Margó Irodalmi Fesztivál

Tovább olvasok

 

Buksó, Nyáry Krisztiánnal

A 24.hu podcast sorozatában Nyáry Krisztián látja vendégül a magyar irodalom kiemelkedő szerzőit. Nyáry Krisztián a műsor elején beszámol a hazai irodalommal kapcsolatos aktuális hírekről és eseményekről. A podcast legutóbbi adásában például szó esett arról, hogy milyen hatással lesz az új katatörvény a könyves szakmára, amiről korábban mi is hírt adtunk. A műsor második felében Nyáry Krisztián az írókkal beszélget frissen megjelent köteteikről, vagy könyvszakmában dolgozókkal a kiadás folyamatáról. Az adások között olyan műsorra is bukkanhatunk, ahol a Magvető Kiadó munkatársa mesél arról, pontosan milyen feladatai vannak egy szerkesztőnek, milyen fázisokon megy keresztül egy kézirat, hogyan szerkesztik Bereményi Géza, vagy éppen az idei Libri irodalmi díj győztese, Krasznahorkai László köteteit. A műsor végén az adás tematikájához kapcsolódva Nyáry Krisztián 10 kötetet ajánl. 

Az új kata törvény az irodalmi szakmát is kivérezteti

Tegnap terjesztette be a kormány a kata-törvény módosító javaslatát, amely szerint a katásoknak ezentúl csak magánszemélyektől származhatna bevétele. A módosítást akár már ma el is fogadhatják és szeptember 1-ével már életbe is léphet. Az új szabályok rengeteg szellemi szabadfoglalkozásút érinthetnek, többek közt írókat, fordítókat, kritikusokat és illusztrátorokat is. Miközben ma délelőtt 10 órakor tüntetés kezdődött, írók és írószervezetek az online térben tiltakoztak a kata beszántása ellen. 

Tovább olvasok

 

Könyvtámasz

A Libri Magazin podcastjében Szűcs Péter beszélget egy-egy neves íróval vagy műfordítóval. A podcast küldetése, hogy olyan mélységben mutassa be a művet és szerzőjét, ami túlmutat a könyvbemutatókon vagy a szerzőkkel készült interjúkon. Szűcs Péter amellett, hogy röviden bemutatja a szóban forgó köteteket, a szerzőket az írói folyamatról kérdezi, és arra is kíváncsi, hogy mi inspirál egy-egy regényt, hogyan keveredik a valóság és a fikció a művekben. A legutóbbi adásban Szentesi Éva Merkúr a retrográdban című kötetéről volt szó, de a Könyvtámasz vendégei között volt Presser Gábor is.

Szentesi Éva: Azt gondoltam, a boldogságról nem lehet írni, mert unalmas
Szentesi Éva: Azt gondoltam, a boldogságról nem lehet írni, mert unalmas

Szombat délután mutatták be Szentesi Éva Merkúr a retrográdban című új regényét a Margó Fesztiválon. A szerzővel Szűcs Péter beszélgetett trauma-feldolgozásról, barátságról, a hosszú ideig elveszettnek hitt szerelem megtalálásáról, és arról, hogyan lehet egyszerre íróként, újságíróként és influenszerként létezni. A kötetből Petrik Andrea olvasott fel részleteket.

Fotó: Valuska Gábor

Tovább olvasok

 

Lírástudók

A Líra Könyvkiadó együttműködésével hétről-hétre megjelenő podcast-sorozatot a Fidelio csatornáján hallhatjuk, ahol magyar szerzőkkel beszélget Szabó T. Anna, aki azért kezdett bele a műsorba, mert a koronavírus alatt nehezére esett hosszan belefeledkezni az olvasásba. A műsorral önmagát is arra buzdította, hogy újra belemerüljön egy-egy olvasmányba, és a hallgatókat is erre bátorítja. Nemrég Grisnik Petra színésznő személyében új műsorvezetővel bővült a Lírástudók csapata, aki a bemutatkozó adásban Závada Pállal beszélgetett az Apfelbaum – Nagyvárad, Berlinről című új kötetéről, amiről bővebben itt olvashatsz. A műsor célja, hogy a tartalmas beszélgetések mellett segítsen eligazodni az óriási könyvválasztékban, így az adás végén a műsorvezetők mindig öt frissen megjelent kötetet ajánlanak.

Závada Pálra felszabadítólag hatott a madáchi alapképlet
Závada Pálra felszabadítólag hatott a madáchi alapképlet

Závada Pál Apfelbaum - Nagyvárad, Berlin című új verses regénye a madáchi örökséget követve a 20. század kataklizmái közé vezet (olvass bele ITT). A kötetet hétfőn este mutatták be a Puskin Moziban, a szerzőt Karafiáth Orsolya kérdezte.

Fotó: Posztós János

Tovább olvasok

 

Könyvépítők

A podcastot a Kiadom a Könyvem támogatja, a műsorban pedig írók mesélnek arról, hogyan lesz egy ötletből kész mű, miért hasznos az íróműhely, és a szakmai kulisszatitkokra is fény derül. A félórás beszélgetések laza, kötetlen hangulatban telnek, amitől úgy érezhetjük, mintha mi is bármikor csatlakozhatnánk az eszmecseréhez. Az adások között találhatunk olyan beszélgetéseket, ahol szó esik a könyvszerkesztésről, erről Tallér Edina író, szerkesztő mesélt, de interjúkból sincs hiány, Perintfalvi Rita például Amire nincs bocsánat című kötetéről beszélt. A szerzővel mi is beszélgettünk, amit itt olvashatsz el. A beszélgetések a Könyvépítők YouTube-csatornáján is megtekinthetők. 

 

Perintfalvi Rita: Az elkövetők mindig hangsúlyozták, hogy “mondd nekem azt, hogy atya”
Perintfalvi Rita: Az elkövetők mindig hangsúlyozták, hogy “mondd nekem azt, hogy atya”

Az Amire nincs bocsánat eddig érdemben feltáratlan területre lép: a Magyar Katolikus Egyházon belüli szexuális bántalmazási ügyekkel foglalkozik. Perintfalvi Rita katolikus teológusként nemcsak áldozatokat szólaltat meg, de kimerítő részletességgel, szakértők bevonásával és a katolikus világegyházban elvégzett kutatási eredményekre is támaszkodva tanulmányozza a visszaélések pszichológiai és rendszerszintű okait, valamint kutatja az elkövetők mellett az egyház felelősségét. Interjúnkban körüljártuk, miért veszélyes a feltétlen engedelmességre nevelés, miért nem megoldás a cölibátus eltörlése, miért jelent problémát, hogy pszichoszexuálisan éretlen fiatalok lépnek papi pályára, és miért többszörös tévút a homoszexualitás démonizálása.

Tovább olvasok

 

Könyves Magazin

A Könyves Magazin is izgalmas podcastokkal jelentkezik, ahol kortárs szerzők frissen megjelent köteteiről beszélgetünk, de olykor az egész szerkesztőség összeül és kitárgyal egy-egy irodalommal kapcsolatos témát. Ezenkívül több tematikus podcastsorozatunk van. Az Austen-projektben Ruff Orsolya és Szeder Kata beszélgettek Jane Austen örök klasszikusairól. A podcastban arra keresték a választ, hogy mitől izgalmasak és aktuálisak még ma is a regények, amik messze túlmutatnak a romantikus irodalmon. A beszélgetések alkalmával hat kötetről esett szó, amiket a linkekre kattintva meghallgathatsz: Büszkeség és balítélet, Értelem és érzelem, A mansfieldi kastély, Emma, A klastrom titka és a Meggyőző érvek.

Túl a plafonon című podcastsorozatunkban olyan nőket látunk vendégül, akik kemény munkával úttörők lettek a szakmájukban. Az eddigi adásokban Joós Andreával, Boldizsár Ildikóval, Al Ghaui Hesnával, Vigh Borival, Zalka Csenge Virággal és Bódis Krisztával beszélgettünk, az adásokat a linkekre kattintva meghallgathatod. 

Túl a plafonon: úttörő női hősök az új podcastunk vendégei
Túl a plafonon: úttörő női hősök az új podcastunk vendégei

Egy ideális világban az ember eredményeit nem befolyásolja a neme. Egy ideális világban a kislányok és kisfiúk találkoznak női hősökkel is, akiktől tanulnak emberségről, szakmaiságról. A Delonghi és a Könyves Magazin közös, Túl a plafonon című podcastsorozatában ilyen példaképekkel beszélgetünk: nőkkel, akik úttörők lettek egy korántsem ideális világban. Aztán könyvet írtak belőle.

Tovább olvasok

AZ ELSŐ podcast vendégei olyan elismert és díjazott szerzők, akiket Valuska László a kezdeti lépésekről, sikerekről és pofonokról kérdezi, illetve arra kíváncsi, melyek az első kötetig tartó út állomásai. A műsor vendégei Bereményi Géza, Tompa Andrea, Dragomán György és Nádas Péter, akikkel a linkre kattintva meghallgathatod a beszélgetéseket.

A Ms. Columbo Olvas című műsorban kortárs magyar és német szerzők köteteiről beszélget Forgách Kinga vendégeivel a SZÍN és a Goethe Intézet podcastsorozatában.

A Könyves Magazin és a Bookline Kids közös podcastjében pedig a gyerek- és ifjúsági irodalom szerzőivel beszélgetünk frissen megjelent köteteikről, legutóbbi adásainkban Fiala Borcsa és Balázsy Panna mesélt legújabb ifjúsági regényeikről, ezeket itt és itt hallgathatod meg.

Litkai Gergely: Multidolgozóként minden bűnt elkövettem a természettel
Litkai Gergely: Multidolgozóként minden bűnt elkövettem a természettel

Minél többet foglalkozunk a fenntarthatósággal, annál több kérdéssel találjuk szembe magunkat. Litkai Gergely havonta jelentkező sorozatában szakértők és könyvek segítségével járja körbe a legfontosabb témákat. Ha közhelyek helyett komplex válaszokra, tévhitek helyett tényekre vágysz, ha szeretnéd mélyebben is megérteni napjaink legfontosabb kihívásait, hallgass bele a beszélgetéssorozatba!

A Bookline Zöld podcast házigazdája, Litkai Gergely mesél az ökolábnyomáról, a környezetvédelemről és arról, hogy a jövő érdekében hogyan alakította át életmódját. 

Tovább olvasok

Nemrég pedig elindult Litkai Gergely podcastsorozata a Bookline Zöld együttműködésével, amiben a környezetvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet. A műsorban mesél az ökolábnyomáról és arról, hogy milyen változtatásokat tett a jövő érdekében.

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Tóth Krisztina: A szépirodalomnak nem kell szépnek lennie [PODCAST]

Tóth Krisztina legutóbbi verseskötetéről, a Bálnadalról Szilágyi Zsófia beszélgetett a szerzővel az őszi Margón. Szóba került, hogy hol van a vers helye a 21. században, és arra is kitértek, hogy miképpen ültetik át a szerzők a versélményeiket saját köteteikbe.

...
Podcast

Bodor Ádám: Ha az író túl sokat árul el önmagáról, az utólag is átminősítheti a műveit [PODCAST]

Bodor Ádám Kossuth-díjas íróval beszélgetett új kötetéről Szegő János az őszi Margó Fesztiválon. Az értelmezés útvesztőiben a szerző a vele készült interjúkon keresztül engedi magához közelebb az olvasót. 

...
Podcast

Finy Petra: A rendszerváltás előtti időszak egy rendkívül érzékeny téma [PODCAST]

A nyári Margó Fesztiválon Valuska László beszélgetett Finy Petrával Kerti szonáta című regényéről. Szó esett a szocializmus ikonikus elemeiről, és az is kiderült, hogy a kötet milyen írói kihívások elé állította a szerzőt. Podcast.

...

Babits szerint kispolgár, Ady szerint forradalmár – ez mind Petőfi

...

Mihaszna kanok, mitológiai nők, mindent elsöprő érzelmek a Régimódi történetben [A Szabó Magda-titok 2.]

...

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...

Garaczi László: A feltorlódó krízisek meggátolják, hogy értelmesen feldolgozzuk őket

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

“Engem békében neveltek fel” - Lázár Tesók: Jó éjszakát

A Lázár Tesók létének egyik lényege, hogy nem hagyják elveszni azokat az alkotói energiákat, melyeket már nem képesek az Esti Kornél világába injektálni.

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László: Írni az utolsó pillanatig lehet

„Azt hiszem, a novellákban és a regényekben messzebbre juthatok, mint a popzenén keresztül” – mondja Kollár-Klemencz László, aki nemrég új lemezt rögzített kamarazenekarával, hamarosan pedig megint prózaírásba fog majd a tervek szerint. Interjú.

...
Szórakozás

Ferrante, Christie, Stephen King - Ezeket a könyveket olvasd el a 2023-as bemutató előtt!

Idén sem lesz hiány izgalmas feldolgozásokból, mutatjuk milyen könyvadaptációk érkeznek idén a mozikba és a streaming csatornákra.

Polc

Donatella Di Pietrantonio: Meg akartam érteni a szeretethiány következményeit

...

Veres Attila Magyarországai nem jó helyek az életre

...

Negyven év után egy padláson bukkantak rá Czene Béla festményeire

...

Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat

...
...
Beleolvasó

Tolsztoj vakmerő katona volt, tapasztalatait beleírta a Háború és békébe

Lev Tolsztoj klasszikusa Gy. Horváth László új fordításában jelent meg ismét magyarul. Az orosz író élete során hivatásos katonaként is szolgált, ezért is tudott megrendítő hitelességgel írni a háborúról. Olvass bele a Háború és békébe!

Szerzőink

...
Könyves Magazin

Hogyan dolgozik három férfi író, hogy női szerzővé váljon?

...
Kolozsi Orsolya

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

...
Valuska László

Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében

A hét könyve
Kritika
Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében
...
Nagy

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

Maria Ressa, Nobel-békedíjas újságíró azokhoz szól, akik többé-kevésbé diktatórikus rendszerekben élnek. A demokráciáért való küzdelem erkölcsi kötelessége mindenkinek, a szerző pedig saját élettörténetével példázza, hogy ezt a lehető legkomolyabban gondolja. 

Hírek
...
Zöld

A magunkra kapott pólónk gyakran többet látott a világból, mint mi

...
Hírek

Závada Péter kapta idén a Cogito-díjat

...
Hírek

Lezárult a jelentkezés: több mint 150 művet neveztek a Panodyssey pályázatára

...
Podcast

Babits szerint kispolgár, Ady szerint forradalmár – ez mind Petőfi

...
Hírek

Írj novellát egy sosemvolt Magyarországról vagy négylábú kedvencekről!

...
Zöld

Magyar kutatók bizonyították: a gyerek és a felnőtt máshogy észleli az időt

...
Hírek

Titkolózva jelentették be, hogy új Murakami-könyv jelenik meg áprilisban

...
Hírek

Két évtizeden át a polcon porosodó Harry Potter-könyvek kerülnek kalapács alá

...
Beleolvasó

Új Jeruzsálemet akartak építeni, terror lett belőle