Al Ghaoui Hesna: Nekem az az aranymondatom, hogy ítélkezőből váljak megfigyelővé

Al Ghaoui Hesna: Nekem az az aranymondatom, hogy ítélkezőből váljak megfigyelővé

Mit mondtak az Afganisztánban szolgáló katonák a félelemről? Hogyan lesz egy festőművésznek készülő lányból háborús konfliktuszónákban tudósító? Visszamenne-e még a “terepre”? Al Ghaoui Hesnával beszélgettünk a Túl a plafonon podcastben, most pontokba szedtük, mi mindenről esett szó a beszélgetésben, a teljes adást pedig meg is hallgathatod. Félj bátran című kötetébe itt beleolvashatsz.

sa | 2022. március 08. |

 • Al Ghaoui Hesna jelenleg a kaliforniai Berkeley Egyetemen kutatja egy évig a poszttraumás növekedést és a rezilienciát, a kutatása eredményeiből könyvet akar írni és gyerekek számára is szeretné feldolgozni a témát. Emellett szeretne egy dokumentumfilmet is forgatni erről, csak az anyagi keret még nem áll a rendelkezésére - addig is, amit csak tudnak, felvesznek profi kamerával. A videókat tervezi közzétenni a Facebook-oldalán és a YouTube-csatornáján is.
 • Szerinte nincs bátorság félelem nélkül. Meg kell tanulnunk kezelni a negatívnak tartott érzéseinket, mint a félelem, hiszen ez is kétféleképpen tud hatni: altruizmust, kitartást, eltökéltséget is kihoz emberekből, de kihozza a legrosszabb oldalunkat is, pánikot, agressziót. A tudatosságon és az önkontrollon sok múlik, hogy melyik irányban hat ránk a félelem, de az első lépés, hogy egyáltalán felismerjük (akár a testi reakcióink, érzeteink alapján is), hogy éppen félünk.
AL GHAOUI HESNA
Félj bátran
Open Books, 2021, 373 oldal
-
 • Nem szabad megijedni a félelemtől, teljesen normális, és evolúciósan nem véletlen, hogy nem tűnt el ez az érzés az emberből. A Cannon-féle vészreakció során több mint 30 féle hormon kiválasztódik, így több vér pumpálódik az izmokhoz, hogy nagyobb erőkifejtésre legyünk képesek. Nő az agy glükózfelhasználása, hogy éberebbek legyünk, jobban tudjunk fókuszálni a megoldandó problémára. Afganisztánban szolgáló katonák meséltek neki arról, hogy a félelem számukra szinte munkaeszköz, mert az a “csőlátás”, amit létrehoz, csak az adott helyzet megoldására engedi koncentrálni őket. Ugyanez lép működésbe a hétköznapi vis maior helyzetekben, és segít jól reagálni.
 • Al Ghaoui Hesna szerint fontos, hogy már gyerekkorban megtanuljuk, hogy nem vagyunk egyek az érzéseinkkel és a szorongató gondolatokkal sem - erről szól a Holli, a hős és a Soha ne add fel című könyve. A szorongás a félelem megszorozva a fantáziával. A szorongás azért pusztító, mert elindul ugyanúgy a Cannon-féle vészreakció, csak itt a fenyegetés a mi fejünkben van, és vég nélkül pörgetjük a képzeletünkben. Ennek feloldásában az átkeretezés segít, amire nagyon jó gyakorlatok vannak, hogyan tudjuk eltávolítani magunkat a szorongató gondolatoktól.
 • Al Ghaoui Hesna gyerekként álmodozó alkat volt, sokat rajzolt, divattervező szeretett volna lenni, aztán festőművész. Később egy évet egy amerikai bentlakásos iskolában töltött, ahol egy inspiráló irodalomóra hatására elkezdett novellákat írni. Előbb a Népszabadságnál dolgozott, aztán a Magyar Televízióban, és az írás került az élete fő fókuszába.
 • A tudósítás adta magát, mert már kiskorától sokat jártak a családot látogatni Szíriába. Már gyerekként “tudósított”, hiszen ott és itt, Magyarországon is sokat mesélt arról, hogyan élnek az emberek a másik országban. Fontos volt neki, hogy informálja az embereket és eloszlassa a sok tévhitet. Emiatt is természetes volt, hogy erre a térségre szakosodott, és sokat írt hétköznapi dolgokról is, például hogy hogyan buliznak a fiatalok Damaszkusz belvárosában.

Al Ghaoui Hesnának a háborús tudósítói évei alatt soha nem a halál gondolata volt a legrémisztőbb
Al Ghaoui Hesnának a háborús tudósítói évei alatt soha nem a halál gondolata volt a legrémisztőbb

Miért vágynak az emberek a félelem nélküli élet titkos receptjére? Miért fél mindenki a félelemtől? Al Ghaoui Hesna számtalan háborús övezetet és békés terepet megjárva ezekre a kérdésekre kereste a választ és elkezdte vizsgálni a félelem természetét magában, a világban, és egyre mélyebben beleásta magát a félelemkutatás orvosi, pszichológiai és szociológiai eredményeibe. Beszélgetett kutatókkal, traumatikus események túlélőivel, valamint háborús konfliktuszónákból tudósító riporterként, félig arab nőként, magyar állampolgárként és anyaként is sokféle tapasztalatot gyűjtött ő is az életben. Mindezt a Félj bátran című könyvében gyúrta össze, amiben amellett, hogy számot vetett a félelemmel, releváns tudományos eredmények és beszélgetések sorát is ismertette. Al Ghaoui Hesna a Túl a plafonon podcast következő vendége. Olvass bele a Félj bátran című könyvébe!

Tovább olvasok

 • Dárfúr volt az első konfliktuszóna, ahol tudósítóként járt. Félt, de nagyobb volt benne a vágy, hogy ott lehet, beszélhet az emberekkel. Szerinte az első utazás a vízválasztó, mert akkor nagyon gyorsan kiderül, hogy valaki alkalmas-e erre a munkára vagy sem.
 • Éles helyzetben gyorsan kell hatékony, jó döntést hozni, és nagyon kell tudni bízni az ösztöneinkben. Fontos az önkontroll is, hogy ne fagyjunk le, ne ijedjünk meg az adrenalinlökettől, hanem annak segítségével beleálljunk a helyzetekbe. Terepen ez például olyankor jött elő, amikor lefagyás helyett el kellett tudnia dönteni, hogy mikor lehet diplomatikusan kidumálni magukat a helyzetből például a bombázások sújtotta Libanonban, és mikor kell futni, mert ha nem, akkor meglincselik őket.
 • Rácz László operatőr sokat tanított neki az elejétől fogva arról, hogy milyen alapszabályok vannak a terepen. Például veszélyes helyzetben mindenről együtt kell dönteni (nincs olyan, hogy csak az egyikük akar bemenni egy veszélyes helyre). Az első, amit megtanított neki, hogy “együtt sírunk, együtt nevetünk”, amikor még a ferihegyi repülőtéren ezzel a mondattal a kezébe nyomta az egyik, a felszerelésük miatt nehéz zsákot. 
 • Szerinte nem volt adrenalinfüggő, de ez a munka járhatott együtt valamiféle függőséggel. A terepen rákényszerült, hogy nagyon jelen legyen a pillanatban fizikailag és mentálisan is, hogy jó döntést tudjon hozni. Ezáltal annyira intenzíven megélte a jelent, hogy az önmagában egy katartikus állapot volt. Zajlottak körülötte az események, éppen formálódott a történelem, és ez a kombináció olyan lelkiállapotot eredményezett, amit sehol máshol nem élt át. “Amikor nagyon jelen kell lennem, azt éreztem, hogy ÉLEK. Nagybetűvel.” Ez az érzés szerinte tud függőséget okozni.
 • Poszttraumás stressztől szerinte nem szenvedett, de visszagondolva számos tünetét felfedezte magán, amikor elkezdett a félelmekkel és traumákkal foglalkozni, például neki is voltak emlékbetörései és rémálmai. Annak idején úgy érezte, eleget segít neki a feldolgozásban az írás (akkor írta a Háborúk földjén című könyvét), ma már viszont nem engedné, hogy bárki ilyen területen dolgozzon profi mentálhigiénés támogatás nélkül.
Al Ghaoui Hesna
Soha ne add fel - Mese arról, hogyan győzd le az akadályokat
Open Books, 2021, 124 oldal
-
 • A lánya megszületésével fokozatosan elegendte, hogy visszamenjen. Ez egy folyamat volt, rá kellett jönnie arra is, hogy el kell gyászolnia, hogy a karrierjének ez a szakasza véget ért. “Ránéztem a kislányomra és azt éreztem, hogy hülye lennék menni. Semmiért nem adnám azt a csodát, hogy anya lehetek.” Úgy érzi, hogy jó döntést hozott a családalapítással, és ugyan már nagyobbak a lányai, mégsem kockáztatná az életét azzal, hogy veszélyes helyre megy. Ugyanakkor még így is vissza-visszajön az az érzés, hogy kár, hogy olyan karriert épített tíz évig, amit nem tud folytatni. A mostani munkájában viszont azokat a tapasztalatokat dolgozza fel, amiket akkor megszerzett és megélt.
 • A szülei mindig támogatták, és ezzel kapcsolatban fontosnak érzi a belé vetett bizalmukat és biztatásukat. Szerinte ez azért fontos, mert a gyerek abból nyeri az önbizalmát, hogy mit lát a szülő tekintetében, hogy a szülő mire látja őt képesnek. 
 • A félelem mértékadó valutává vált, amit gyakran használnak a befolyásolásra a politikában, a marketingben, de még egymást is rémisztgetjük a meggyőzés érdekében. Abban, hogy a félelemmel manipulálunk, nincs semmi új, viszont a közösségi média miatt olyan dózisban kapjuk az üzeneteket, hogy ez elképesztően hat ránk akkor is, ha ezt nem vesszük észre. Al Ghaoui Hesna szerinte ezért nagyon fontos, hogy legyünk tudatos hírfogyasztók és tudatos kommunikálók. Például amikor nagyon erős érzések öntenek el a tévét nézve, akkor kapcsoljon be a vészjelző, és próbáljuk végiggondolni, hogy van-e alapja ennek az érzésnek vagy csak manipulálnak minket. Akkor érnek igazán célba a félelemüzenetek, ha úgy érezzük, hogy eluralkodtak rajtunk, ezért inkább átadjuk a döntést másoknak, és elkezdünk nem felelősséget vállalni az életünkért és a tetteinkért.
Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Al Ghaoui Hesna: Sokszor fel sem ismerjük, hogy amit érzünk, az maga a félelem

Az egykori haditudósító Al Ghaoui Hesna ma a félelem és a rugalmas lelki alkalmazkodóképesség kutatásával foglalkozik. A podcastet az ukrán háború kirobbanása előtt vettük fel, a tartalma ma sajnos még aktuálisabb. 

...
Hírek

Hollandul is megjelenik Al Ghaoui Hesna könyve

...
Beleolvasó

Al Ghaoui Hesna megtanítja a gyerekeknek, hogyan állítsák a félelmet a saját oldalukra

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

Hírek
...
Hírek

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

...
Hírek

Steinbeck kutyarágta kézirata is kalapács alá kerül

...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Gyerekirodalom

Hétlábú paripák és jó boszorkányok bújnak elő Zalka Csenge Virág mesekönyvéből

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Meghalt Szirtes András

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

Luiz Schwarcz Sao Paulo egyik legjelentősebb könyvkiadójának alapítója, aki Légszomj című könyvében családjáról és a bipoláris zavarral való küzdelméről is mesél. Olvass bele!

Szerzőink

...
Sándor Anna

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

...
Litkai Gergely

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...
Valuska László

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

Csütörtökön kezdetét vette a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amire rengeteg újdonsággal készültek a kiadók. A friss gyerekkönyvek közül válogattunk.

...
Gyerekirodalom

Kelta kincsvadászattal folytatódhatnak Mikó Csaba balatoni kalandjai

Egy hajó megmentése, valójában egy igazi nyomozás áll Mikó Csaba balatoni kalandregényének középpontjában. A Lukrécia megmentése új könyv, szerzője ugyanakkor már jó húsz éve papírra vetette. De milyen kötődése van az írónak a Balatonhoz, és hogyan tér vissza Gergő és Zsófi a folytatásban? Mikó Csabát kérdeztük.

...
Gyerekirodalom

„Nem is kifli. Nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics” - Idén tízévesek a kuflik

A kuflik jöttek, láttak - és immáron tíz éve, hogy velünk vannak. A kis kukacszerű lények népszerűsége töretlen, amit jól mutat, hogy a szülinapra megjelent a 20. könyv, és még egy új tematikus játszótér is nyílt Budapesten.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Bognár Péter: Nyílt sisakkal

Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen, ez a záró rész.

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le.