Al Ghaoui Hesna: Nekem az az aranymondatom, hogy ítélkezőből váljak megfigyelővé

Al Ghaoui Hesna: Nekem az az aranymondatom, hogy ítélkezőből váljak megfigyelővé

Mit mondtak az Afganisztánban szolgáló katonák a félelemről? Hogyan lesz egy festőművésznek készülő lányból háborús konfliktuszónákban tudósító? Visszamenne-e még a “terepre”? Al Ghaoui Hesnával beszélgettünk a Túl a plafonon podcastben, most pontokba szedtük, mi mindenről esett szó a beszélgetésben, a teljes adást pedig meg is hallgathatod. Félj bátran című kötetébe itt beleolvashatsz.

sa | 2022. március 08. |

 • Al Ghaoui Hesna jelenleg a kaliforniai Berkeley Egyetemen kutatja egy évig a poszttraumás növekedést és a rezilienciát, a kutatása eredményeiből könyvet akar írni és gyerekek számára is szeretné feldolgozni a témát. Emellett szeretne egy dokumentumfilmet is forgatni erről, csak az anyagi keret még nem áll a rendelkezésére - addig is, amit csak tudnak, felvesznek profi kamerával. A videókat tervezi közzétenni a Facebook-oldalán és a YouTube-csatornáján is.
 • Szerinte nincs bátorság félelem nélkül. Meg kell tanulnunk kezelni a negatívnak tartott érzéseinket, mint a félelem, hiszen ez is kétféleképpen tud hatni: altruizmust, kitartást, eltökéltséget is kihoz emberekből, de kihozza a legrosszabb oldalunkat is, pánikot, agressziót. A tudatosságon és az önkontrollon sok múlik, hogy melyik irányban hat ránk a félelem, de az első lépés, hogy egyáltalán felismerjük (akár a testi reakcióink, érzeteink alapján is), hogy éppen félünk.
AL GHAOUI HESNA
Félj bátran
Open Books, 2021, 373 oldal
-
 • Nem szabad megijedni a félelemtől, teljesen normális, és evolúciósan nem véletlen, hogy nem tűnt el ez az érzés az emberből. A Cannon-féle vészreakció során több mint 30 féle hormon kiválasztódik, így több vér pumpálódik az izmokhoz, hogy nagyobb erőkifejtésre legyünk képesek. Nő az agy glükózfelhasználása, hogy éberebbek legyünk, jobban tudjunk fókuszálni a megoldandó problémára. Afganisztánban szolgáló katonák meséltek neki arról, hogy a félelem számukra szinte munkaeszköz, mert az a “csőlátás”, amit létrehoz, csak az adott helyzet megoldására engedi koncentrálni őket. Ugyanez lép működésbe a hétköznapi vis maior helyzetekben, és segít jól reagálni.
 • Al Ghaoui Hesna szerint fontos, hogy már gyerekkorban megtanuljuk, hogy nem vagyunk egyek az érzéseinkkel és a szorongató gondolatokkal sem - erről szól a Holli, a hős és a Soha ne add fel című könyve. A szorongás a félelem megszorozva a fantáziával. A szorongás azért pusztító, mert elindul ugyanúgy a Cannon-féle vészreakció, csak itt a fenyegetés a mi fejünkben van, és vég nélkül pörgetjük a képzeletünkben. Ennek feloldásában az átkeretezés segít, amire nagyon jó gyakorlatok vannak, hogyan tudjuk eltávolítani magunkat a szorongató gondolatoktól.
 • Al Ghaoui Hesna gyerekként álmodozó alkat volt, sokat rajzolt, divattervező szeretett volna lenni, aztán festőművész. Később egy évet egy amerikai bentlakásos iskolában töltött, ahol egy inspiráló irodalomóra hatására elkezdett novellákat írni. Előbb a Népszabadságnál dolgozott, aztán a Magyar Televízióban, és az írás került az élete fő fókuszába.
 • A tudósítás adta magát, mert már kiskorától sokat jártak a családot látogatni Szíriába. Már gyerekként “tudósított”, hiszen ott és itt, Magyarországon is sokat mesélt arról, hogyan élnek az emberek a másik országban. Fontos volt neki, hogy informálja az embereket és eloszlassa a sok tévhitet. Emiatt is természetes volt, hogy erre a térségre szakosodott, és sokat írt hétköznapi dolgokról is, például hogy hogyan buliznak a fiatalok Damaszkusz belvárosában.

Al Ghaoui Hesnának a háborús tudósítói évei alatt soha nem a halál gondolata volt a legrémisztőbb
Al Ghaoui Hesnának a háborús tudósítói évei alatt soha nem a halál gondolata volt a legrémisztőbb

Miért vágynak az emberek a félelem nélküli élet titkos receptjére? Miért fél mindenki a félelemtől? Al Ghaoui Hesna számtalan háborús övezetet és békés terepet megjárva ezekre a kérdésekre kereste a választ és elkezdte vizsgálni a félelem természetét magában, a világban, és egyre mélyebben beleásta magát a félelemkutatás orvosi, pszichológiai és szociológiai eredményeibe. Beszélgetett kutatókkal, traumatikus események túlélőivel, valamint háborús konfliktuszónákból tudósító riporterként, félig arab nőként, magyar állampolgárként és anyaként is sokféle tapasztalatot gyűjtött ő is az életben. Mindezt a Félj bátran című könyvében gyúrta össze, amiben amellett, hogy számot vetett a félelemmel, releváns tudományos eredmények és beszélgetések sorát is ismertette. Al Ghaoui Hesna a Túl a plafonon podcast következő vendége. Olvass bele a Félj bátran című könyvébe!

Tovább olvasok

 • Dárfúr volt az első konfliktuszóna, ahol tudósítóként járt. Félt, de nagyobb volt benne a vágy, hogy ott lehet, beszélhet az emberekkel. Szerinte az első utazás a vízválasztó, mert akkor nagyon gyorsan kiderül, hogy valaki alkalmas-e erre a munkára vagy sem.
 • Éles helyzetben gyorsan kell hatékony, jó döntést hozni, és nagyon kell tudni bízni az ösztöneinkben. Fontos az önkontroll is, hogy ne fagyjunk le, ne ijedjünk meg az adrenalinlökettől, hanem annak segítségével beleálljunk a helyzetekbe. Terepen ez például olyankor jött elő, amikor lefagyás helyett el kellett tudnia dönteni, hogy mikor lehet diplomatikusan kidumálni magukat a helyzetből például a bombázások sújtotta Libanonban, és mikor kell futni, mert ha nem, akkor meglincselik őket.
 • Rácz László operatőr sokat tanított neki az elejétől fogva arról, hogy milyen alapszabályok vannak a terepen. Például veszélyes helyzetben mindenről együtt kell dönteni (nincs olyan, hogy csak az egyikük akar bemenni egy veszélyes helyre). Az első, amit megtanított neki, hogy “együtt sírunk, együtt nevetünk”, amikor még a ferihegyi repülőtéren ezzel a mondattal a kezébe nyomta az egyik, a felszerelésük miatt nehéz zsákot. 
 • Szerinte nem volt adrenalinfüggő, de ez a munka járhatott együtt valamiféle függőséggel. A terepen rákényszerült, hogy nagyon jelen legyen a pillanatban fizikailag és mentálisan is, hogy jó döntést tudjon hozni. Ezáltal annyira intenzíven megélte a jelent, hogy az önmagában egy katartikus állapot volt. Zajlottak körülötte az események, éppen formálódott a történelem, és ez a kombináció olyan lelkiállapotot eredményezett, amit sehol máshol nem élt át. “Amikor nagyon jelen kell lennem, azt éreztem, hogy ÉLEK. Nagybetűvel.” Ez az érzés szerinte tud függőséget okozni.
 • Poszttraumás stressztől szerinte nem szenvedett, de visszagondolva számos tünetét felfedezte magán, amikor elkezdett a félelmekkel és traumákkal foglalkozni, például neki is voltak emlékbetörései és rémálmai. Annak idején úgy érezte, eleget segít neki a feldolgozásban az írás (akkor írta a Háborúk földjén című könyvét), ma már viszont nem engedné, hogy bárki ilyen területen dolgozzon profi mentálhigiénés támogatás nélkül.
Al Ghaoui Hesna
Soha ne add fel - Mese arról, hogyan győzd le az akadályokat
Open Books, 2021, 124 oldal
-
 • A lánya megszületésével fokozatosan elegendte, hogy visszamenjen. Ez egy folyamat volt, rá kellett jönnie arra is, hogy el kell gyászolnia, hogy a karrierjének ez a szakasza véget ért. “Ránéztem a kislányomra és azt éreztem, hogy hülye lennék menni. Semmiért nem adnám azt a csodát, hogy anya lehetek.” Úgy érzi, hogy jó döntést hozott a családalapítással, és ugyan már nagyobbak a lányai, mégsem kockáztatná az életét azzal, hogy veszélyes helyre megy. Ugyanakkor még így is vissza-visszajön az az érzés, hogy kár, hogy olyan karriert épített tíz évig, amit nem tud folytatni. A mostani munkájában viszont azokat a tapasztalatokat dolgozza fel, amiket akkor megszerzett és megélt.
 • A szülei mindig támogatták, és ezzel kapcsolatban fontosnak érzi a belé vetett bizalmukat és biztatásukat. Szerinte ez azért fontos, mert a gyerek abból nyeri az önbizalmát, hogy mit lát a szülő tekintetében, hogy a szülő mire látja őt képesnek. 
 • A félelem mértékadó valutává vált, amit gyakran használnak a befolyásolásra a politikában, a marketingben, de még egymást is rémisztgetjük a meggyőzés érdekében. Abban, hogy a félelemmel manipulálunk, nincs semmi új, viszont a közösségi média miatt olyan dózisban kapjuk az üzeneteket, hogy ez elképesztően hat ránk akkor is, ha ezt nem vesszük észre. Al Ghaoui Hesna szerinte ezért nagyon fontos, hogy legyünk tudatos hírfogyasztók és tudatos kommunikálók. Például amikor nagyon erős érzések öntenek el a tévét nézve, akkor kapcsoljon be a vészjelző, és próbáljuk végiggondolni, hogy van-e alapja ennek az érzésnek vagy csak manipulálnak minket. Akkor érnek igazán célba a félelemüzenetek, ha úgy érezzük, hogy eluralkodtak rajtunk, ezért inkább átadjuk a döntést másoknak, és elkezdünk nem felelősséget vállalni az életünkért és a tetteinkért.
Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Al Ghaoui Hesna: Sokszor fel sem ismerjük, hogy amit érzünk, az maga a félelem

Az egykori haditudósító Al Ghaoui Hesna ma a félelem és a rugalmas lelki alkalmazkodóképesség kutatásával foglalkozik. A podcastet az ukrán háború kirobbanása előtt vettük fel, a tartalma ma sajnos még aktuálisabb. 

...
Hírek

Hollandul is megjelenik Al Ghaoui Hesna könyve

...
Beleolvasó

Al Ghaoui Hesna megtanítja a gyerekeknek, hogyan állítsák a félelmet a saját oldalukra

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...
Zöld

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

...
Zöld

A húsevés évezredes hagyományát ugyanúgy átírhatjuk, mint a nők szavazati jogait?

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

Hírek
...
Hírek

Visky András és Tompa Andrea is ott lesz a zalai Margófeszten

...
Gyerekirodalom

Közülük kerülnek ki idén a HUBBY - Év Gyerekkönyve díjasok!

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Akár félmillió eurót is fizethetnek egy XV. századi francia szakácskönyvért

...
Hírek

Csontváry- és Gulácsy-kiállítás nyílik, megmutatjuk a két festőt versekben

...
Hírek

Egy új tanulmányból kiderül, hogy a legtöbben csak nyaralás alatt olvasnak

...
Hírek

Szabó Borbála: Petőfi zseniális, humoros, izgága [Petőfi200]

...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

...
Nagy

Kutyarágta kézirat, egy váratlan Batman-inspiráció, és egy író, aki utálta a saját könyvét

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

Szerzőink

...
vl

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

...
Sándor Anna

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

...
Sándor Anna

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Közülük kerülnek ki idén a HUBBY - Év Gyerekkönyve díjasok!

Idén is átadja a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum a legjobb szerzőknek és illusztrátoroknak járó díjakat. Mutatjuk a rövidlistára került alkotókat!

...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

...
Gyerekirodalom

Mi köze van Petőfinek Sherlockhoz, és mit keres Szendrey Júlia a forradalom élén?

Petőfi sokszor egyfajta absztrakcióként jelenik meg a közbeszédben vagy épp az oktatásban. Inkább idol, mint hús-vér ember – szándéka szerint a Költővel nem járnék című antológia ezen is próbál árnyalni.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

...
Szórakozás

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a HIÚZ zenekar Ez ennyi volt című dalával foglalkozunk. 

...
Szórakozás

Egyedi Péter: Kiadni magad ijesztő dolog és önterápia is

Versről és dalszövegről, Péterfy Borinak írt slágerről, a magyar és angol szövegek közti különbségekről is beszélgettünk az énekes-dalszerzővel. Az a.dal.szöveg podcastban Egyedi Péter volt a vendégünk.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

...
Nagy

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett

Húszéves idén az Agave kiadó, most vezetőjével, Velkei Zoltánnal beszélgettünk a kezdetekről, trenddiktáló borítókról és trendkövető élfestésről, kudarcokról és dacról, Veres Attila sikeréről és Zsoldos-díjakról, valamint az új Magnóliáról. Interjú.

...
Nagy

Boldizsár Ildikó: A jó kérdés kapu a megoldás felé

Boldizsár Ildikó hatvanéves lett, ez alkalomból köszöntötték őt barátai, pályatársai és olvasói, valamint legújabb kötetét is bemutatták a Puskin moziban rendezett ünnepségen.