Finy Petra: A rendszerváltás előtti időszak egy rendkívül érzékeny téma [PODCAST]

A nyári Margó Fesztiválon Valuska László beszélgetett Finy Petrával Kerti szonáta című regényéről. Szó esett a szocializmus ikonikus elemeiről, és az is kiderült, hogy a kötet milyen írói kihívások elé állította a szerzőt. A regényből Szávai Viktória olvasott fel. A teljes beszélgetést most meghallgathatod, cikkünkben pedig a legfontosabb gondolatokból szemezgettünk. A szerzővel készült interjúnkat itt olvashatod el.

Simon Eszter | 2022. március 18. |

  • Valuska László azzal indította a beszélgetést, hogy noha a Kerti szonátának erős történelmi vonatkozása van, mégis észrevétlenül olvastatja magát, mivel a hangsúly sokkal inkább a háromgenerációs család életén van, és a személyes nézőpontokon keresztül ismerhetjük meg a történelmi kontextust. Finy Petra elmondta, hogy az volt a koncepciója, hogy a rendszerváltás előtti időszakot mutassa meg, ezért is választotta a cselekmény időpontjának 1987-et. A szerző úgy fogalmazott, “A korszak jellemző elemeire szerettem volna reflektálni”.
FINY PETRA
Kerti szonáta
Athenaeum Kiadó, 2021, 320 oldal
-
  • Valuska László kiemelte, hogy a kötetben nemcsak az elnyomás jelenik meg, de a szerző a belügy oldaláról is körüljárja a rendszer sajátosságait. Finy Petra azt mondta, tudatosan épített be a történetbe olyan karaktereket, akik a társadalom különböző pontjairól érkeznek, mert azt akarta megmutatni, hogy a rendszer mindenkire hatással volt valamilyen módon.
  • Valuska László ezután a kötet erős női karaktereire terelte a szót, és arról kérdezte Finy Petrát, hogy miért érezte fontosnak ezeket a szereplőket. A szerző azt válaszolta, hogy mivel minden regényében a nők felől közelíti meg a történetet, a Kerti szonátában sem akarta másképp. “Szerintem nagyon fontos azzal foglalkozni, hogy miként voltak jelen a nők a múltban, illetve hogyan hatott rájuk a történelem. Olyan témákról akartam lerántani a leplet, mint a nők elleni erőszak a háború alatt, és fontosnak tartom, hogy a fiatalabb generáció is tudjon ehhez kapcsolódni. Rengeteg nőt megerőszakoltak a szovjet katonák, ami akár egész életükre stigmatizálta őket, és az ilyen történetekről sokszor nem is mertek beszélni”.

Finy Petra: A 80-as évekről mindenkinek van egy története
Finy Petra: A 80-as évekről mindenkinek van egy története

Finy Petra Kerti szonáta című regénye három női generáció történetén keresztül mesél a világháború traumáiról, az ötvenes évek félelemmel vegyes légköréről, és a rendszerváltást megelőző ellenzéki megmozdulások konspirációval teli hónapjairól. Az íróval a regény egyik kulcshelyszíne közelében beszélgettünk, közben szóba kerültek traumák és rendszerellenes csúcsteljesítmények, elfeledett és máig élő városi történetek is.

Tovább olvasok

  • Valuska László arról is kérdezte a szerzőt, hogy milyen kutatást végzett az írás során, és találkozott-e valamilyen meglepő újdonsággal. A szerző azt mondta: “Arra jöttem rá, hogy a rendszerváltás előtti időszak egy rendkívül érzékeny téma, és manapság ebben a mérhetetlenül polarizált társadalomban az emberek hajlamosak a saját ízlésük szerint beszélni róla. Többféle csoportot akartam megmutatni, akik másképp látták a világot, és máshogy akartak változásokat elérni. Amikor egy új regényen dolgozom, nem is a történelmi szcéna a legfontosabb, hanem az érzelmi mag. Egy lelki fejlődést, vagy egy történetet akarok bemutatni, ami visz magával”. 
  • Valuska László azzal folytatta, hogy a szerző olyan ismerős elemeket használt a kötetben, amelyeknek köszönhetően nagyon könnyen bejárható világot teremtett. Finy Petra erre azt mondta: “Az ízek, a fények és az illatok rendkívül fontosak a kötetben, mert sokan úgy emlékeznek a szocializmusra, mint egy szürke, poros masszára, ezt akartam kompenzálni a nyolcvanas évekre jellemző ikonikus elemekkel”. 
  • Valuska László végül arról kérdezte a szerzőt, hogy a kötet milyen írói kihívások elé állította. Finy Petra erre azt mondta, eleinte nehezen találta a szöveg nyelvezetét, de szerencsére ráérzett.
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Finy Petra: Kék fal [Olimpia]

Július 23-án elkezdődött Tokióban az olimpia, nézők nélkül. Irodalmi játékra hívtuk a kortárs írókat, arra kértük őket, hogy írjanak olyan történeteket, amelyeket az olimpia egy-egy napja, versenyszáma vagy eseménye inspirál. Elsőként Finy Petra Kék fal című írását olvashatjátok. 

...
Nagy

Finy Petra: A 80-as évekről mindenkinek van egy története

Finy Petra Kerti szonáta című regénye három női generáció történetén keresztül mesél a világháború traumáiról, az ötvenes évek félelemmel vegyes légköréről, és a rendszerváltást megelőző ellenzéki megmozdulások konspirációval teli hónapjairól. Az íróval a regény egyik kulcshelyszíne közelében beszélgettünk, közben szóba kerültek traumák és rendszerellenes csúcsteljesítmények, elfeledett és máig élő városi történetek is.

...
Nagy

Finy Petra: Majd kivirágzol [HÁLÓZATOK HETE]

A Hálózatok Hetén írókat kértünk fel, hogy írjanak a BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című kiállításon látható egy-egy műtárgyból kiindulva szöveget. Olvassátok el Finy Petra versét, amelyet a Nature 150 inspirált!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

6 érdekesség, amit nem tudsz a Netflix Ripley-sorozatáról

Huszonöt évvel azután, hogy Matt Damon, Jude Law és Gwyneth Paltrow főszereplésével filmre vitték Patricia Highsmith thrillerét, Mr. Ripley ismét hódít, ezúttal fekete-fehérben. Összegyűjtöttünk hat érdekességet a vadonatúj Netflix-sorozatról.

...
Szórakozás

7 Oscar-díjas adaptáció, amit most láthatsz a Netflixen

Tuti befutókat néznél az este? Összeszedtük, milyen Oscar-díjas adaptációkat találsz most a Netflixen: lesz közte hard boiled krimi, izgalmas animáció, szórakoztató kaland és egy kakukktojás dráma is.

...
Szórakozás

„Ivy a kedvencem” – A Csengetett, Mylord?-enciklopédia szerzőjével beszélgettünk

Mi lehet a Csengetett, Mylord? titka, amivel ennyire betalált a magyar nézőknél? A sorozatról készült enciklopédia szerzőjét, Boromisza Istvánt kérdeztük.

Olvass!
...
Beleolvasó

Ebben az új fantasyben a tündérek közül kerül ki a leggonoszabb ellenfél – Olvass bele!

Emily Wilde a tündérekkel foglalkozó kiváló tudós, aki egy eldugott sarkköri faluban keveredik bele a különös lények gonosz játszmáiba. Olvass bele Heather Fawcett regényébe!

...
Beleolvasó

Olvass bele Jón Kalman Stefánsson első kötetébe, ahol a csodáké a főszerep

Jón Kalman Stefánsson már az első, 1996-ban megjelent prózakötetében is Izland nyugati fjordjainak tájaira vezet bennünket. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Knausgard új regényének szereplői megszállottan kutatják a múltat és a jövőt – Olvass bele!

A Hajnalcsillag-sorozat második kötetében, Az öröklét farkasai című nagyregényben Karl Ove Knausgård az emberi élet határait és a természet rejtélyeit vizsgálja. Most elolvashatsz belőle egy részletet.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

A Bálnahullás letehetetlen thriller arról, mi van, ha véletlenül lenyel egy ámbráscet

Daniel Kraus Bálnahullás című thrillerében az óceán és egy ámbráscet gyomrának hátborzongató mélyén egy kamaszfiú küzd az életben maradásért, miközben végiggondolja apjához fűződő kapcsolatát is. Lélegzetelállítóan izgalmas könyv, melyben nemcsak az óceán, de a lélek mélységei is feltárulnak.

...
Podcast

Anyaság, apaság, az érzések kavalkádja – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk hatodik adásában Szabó T. Anna és Dragomán György voltak a vendégek, a beszélgetésükhöz pedig könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.

...
Nagy

Vérfertőző, wannabe-sátán és kölyökmedve-tulajdonos – 10 érdekesség a 200 éve elhunyt Byronról

George Byron mindent megvalósított, amit egy romantikus költő ismérvének gondolunk. Halálának 200. évfordulóján tíz érdekességet gyűjtöttünk össze a lírájáról és a botrányairól.

...
Nagy

Borbély András: Rafi Lajos verse lyukat üt a világon [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Borbély András költő, szerkesztő Rafi Lajos egyik versét választotta.

...
Nagy

Mivel pörgeti fel egy mentalista Camilla Läckberg új szektás krimijét?

A pszichológiát és a sötét rejtélyt kiválóan ötvöző krimi, A doboz után a héten került a boltokba A szekta, Läckberg és Fexeus közös regénytrilógiájának második része. Ez alkalomból beszélgettünk a szerzőpárossal.

...
Nagy

Miért hasonlítanak a roma mesék a kortárs versekre?

Hogyan mozgatnak meg egy kortárs költőt a roma mesék? Miben fedez fel hasonlóságot az archaikus történetek és generációja meghatározó irodalmi témái között? És miképpen válik a mesékből költészet? Veszprémi Szilveszter cikkében a Vijjogók munkacímű verseskötetéről mesél.