Závada Pálra felszabadítólag hatott a madáchi alapképlet

Závada Pálra felszabadítólag hatott a madáchi alapképlet

Závada Pál Apfelbaum - Nagyvárad, Berlin című új verses regénye a madáchi örökséget követve a 20. század kataklizmái közé vezet (olvass bele ITT). A kötetet hétfőn este mutatták be a Puskin Moziban, a szerzőt Karafiáth Orsolya kérdezte.

Fotó: Posztós János

Ruff Orsolya | 2022. március 22. |
Závada Pál
Apfelbaum - Nagyvárad, Berlin
Magvető, 2022, 264 oldal
-

Eredetileg egy felkérésre írta Závada Pál azt a szöveget, amely új verses regényének, az Apfelbaum - Nagyvárad, Berlinnek az alapját adja. A székesfehérvári Vörösmarty Színház még a karantén alatt felkért négy kortárs írót (Závada mellett Darvasi Lászlót, Márton Lászlót és Tasnádi Istvánt), hogy gondolják végig, milyen íve lenne Madách Imre Az ember tragédiájának a 20. században, hogyan alakult volna Ádám és Éva sorsa a múlt században. Így jött létre Az ember tragédiája 2.0, amelyben Závada Pál színe a Nagyvárad-Berlin tengelyen játszódik. Ahogy a hétfő esti bemutatón is elmondta, ez a munka adta meg a kezdőlökést, ami később sem hagyta nyugodni: összekötötte korábbi terveivel, melyeket röviden így fogalmazott meg:

„Kezdeni valamit égiekkel, földiekkel, túlvilágiakkal,

az elveszettekkel”.

Az új kötet hőse Apfelbaum Ádám, aki a harmincas években Berlinbe költözik, de később ismét hazalátogat az 1940-ben visszacsatolt szülővárosába, majd 1944-ben a váradi gettóba jut, hogy – a fülszöveg szerint – „rettentő korok múltán magasra kapaszkodjék majd a berlini Fal romjain”. Ádám mellett persze rendre felbukkan Lucifer és Éva – pontosabban Évák –, meg az Orsi, Lenke és Charlie névre hallgató angyalok. Závada Pál elmondta, hogy „a madáchi alapképlet” felszabadítólag hatott rá, és igazi kihívást jelentett, amikor magára zárta a karanténajtót, hiszen ott volt a forma, a drámai jambus. „Mi lenne, ha megpróbálnám ezt tartani?”, idézte fel az időszakot, majd hozzá is tette, hogy ideje akkor volt rá elég, „lehetett számolgatni a verslábakat”.

Nagy csábításként élte meg, hogy formailag kipróbálhat valami újat („de ez nem rabságot, gúzsbakötést jelent”), ahogy azt is, hogy a sűrítés eszközével élhet, amit eleve maga a forma ajánlott. Kérdésre válaszolva Závada bevallotta, hogy sosem írt verset, nem is ért hozzá: „Formailag igen, de ez epika, nem líra.

Vagy egy mese mesélődik.”

Amikor felkérte a színház, hogy vegyen részt íróként Az ember tragédiája 2.0-ban, akkor rögtön történelmi színekben kezdett gondolkodni, és mivel Madách nem érte meg a 20. századot, ezért ebből választott. Szereplőiben az izgatta, hogy bárkik lehetnének: Ádámot eredetileg több figurában akarta megjeleníteni, de aztán inkább végigvonultatta a századon. Ehhez persze kellett Lucifer is, aki lelassította az öregedés folyamatát.

A női karakterekről elmondta, hogy nem is Éva szerepel benne, hanem Évák, és természetesen ott van Lilit is, „a 0. számú, Évát is megelőző nő”, aki ledér volt és tekintélytagadó, beleértve az Urat és urát, Ádámot is. Závada jó felismerésként élte meg, hogy sem a madáchi örökség, sem a madáchi nőkép számára nem volt nyűg, nem akadályozta, sokkal inkább egyfajta kihívásként tekintett rá, amely „izgalmas szabadságokat nyit meg a megformálás tekintetében és tematikusan is”. Nem volt könnyű dolga az Úrral, akinek a szájába először nagyon nehezen tudott szavakat adni. Ezzel szemben Lucifer bátran pimaszkodhatott, és akár kínos kérdéseket is feltehetett az Úrnak.

-

A kulturális referenciákról szót ejtve kiderült, hogy a Charlie nevű angyal utalás Charlie Parkerre a Hrabal könyvéből („Orsi és Lenke nekem tetsző nevek és viccesek is”), de a történetnek van egy nagyon személyes vonulata is, amelyben megidéződik mások mellett Esterházy Péter és Réz Pál alakja is. Amit például a nagyváradi gettóról tud, azt Závada mind Réz Páltól tudja, de Réz amúgy is rengeteget mesélt a városról, alakját éppen ezért nem lehetett kikerülni. Ahogy Závada fogalmazott, van egy fikciós története Ádámmal a főszerepben, de azt „keresztbeszövik valójában megtörtént történetek”.

A bemutatón levetítették Szenteczki Zita és Bartha Máté könyvhöz készült kisfilmjét, amit most megnézhettek:

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Závada Pál esendő főhősének történelmi kataklizmák közt kell megállnia a helyét

Závada Pál új könyvének főhőse Apfelbaum Ádám, aki a 30-as évek Berlinjébe és a 40-es évek Nagyváradára kalauzol minket. A történet színházi felkérésre, Az ember tragédiája 2.0-projektre született, ezt bővítette az író most verses regénnyé. Olvass bele!

...
Nagy

Závada új könyvében a régi Budaörs képeivel folytat párbeszédet

Závada Pál új regényének hőse akár több száz évet is képes ugrani az időben, miközben alapvetően egyetlen település, Budaörs történetét kutatja. A szerzővel Veiszer Alinda beszélgetett a Margón.

...
Összekötve

Vannak olyan egyedülálló helyzetek, amelyekbe lehetetlen belehelyezkedni - Összekötve Závada Pállal

Egy család történetén keresztül az ország egy történelmi időszaka elevenedik meg Závada Pál Hajó a ködben című regényében. A Libri irodalmi díjra jelölt kötetről, a nácikkal kötött alku morális dilemmáiról, a Weiss családról beszélgettünk Závada Pállal az Összekötve  műsorában.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Megjelent Greta Thunberg új könyve, mégsem ezzel került a hírekbe

...
Zöld

A Felhőkakukkvárban ősi szövegek élnek tovább az emberi civilizációt mentő generációs űrhajón

...
Zöld

Nincs idő arra várni, hogy a tölgyfa megnőjön, mert az nem most hoz profitot

Olvass!
...
Beleolvasó

Grecsó Krisztián mit vinne magával, ha egy háborúban menekülne az oroszok elől?

Grecsó Krisztián történetei mindig egy apróságból indulnak, ám olyan távlatot keresnek, amelynek segítségével nemcsak a szerző, de az olvasó is megértheti saját sorskérdéseit. Olvass bele a Lányos apába!

...
Beleolvasó

Tolsztoj vakmerő katona volt, tapasztalatait beleírta a Háború és békébe

Lev Tolsztoj klasszikusa Gy. Horváth László új fordításában jelent meg ismét magyarul. Az orosz író élete során hivatásos katonaként is szolgált, ezért is tudott megrendítő hitelességgel írni a háborúról. Olvass bele a Háború és békébe!

...
Beleolvasó

Légrádi Gergely az apák és fiúk közé ékelődő pusztító hallgatást írja meg

Légrádi Gergely új regénye a mindent felemésztő hallgatás története, egy magába forduló, csorbult családfa rajza, melynek ágai meghajlanak a generációs traumák és a kimondatlanul maradt szavak súlya alatt. Olvass bele!

Hírek
...

Kemény Zsófi: Muszáj meghalni a píárért? [Petőfi200]

...
Szórakozás

Olivia Colman dermesztő lesz az új Dickens-sorozatban

...
Zöld

30 évesen fejezte be az állatenciklopédiát, amit 9 évesen kezdett rajzolni

...
Beleolvasó

Grecsó Krisztián mit vinne magával, ha egy háborúban menekülne az oroszok elől?

...
Gyerekirodalom

Julie Andrews újabb mesekönyvön dolgozik a lányával

...
Hírek

Rushdie első interjújában kolosszális erejű támadásról beszélt

...
Hírek

Kicserélték a nevetségessé vált Kölcsey-képet az irodalmi munkafüzeten

...
Podcast

Spáh Dávid: Nélkülünk is menne tovább a világ, ez vezet a kiégéshez

...
Zöld

Gillian Anderson mindent tudni akar a szexuális fantáziáidról