Závada Pálra felszabadítólag hatott a madáchi alapképlet

Závada Pálra felszabadítólag hatott a madáchi alapképlet

Závada Pál Apfelbaum - Nagyvárad, Berlin című új verses regénye a madáchi örökséget követve a 20. század kataklizmái közé vezet (olvass bele ITT). A kötetet hétfőn este mutatták be a Puskin Moziban, a szerzőt Karafiáth Orsolya kérdezte.

Fotó: Posztós János

Ruff Orsolya | 2022. március 22. |
Závada Pál
Apfelbaum - Nagyvárad, Berlin
Magvető, 2022, 264 oldal
-

Eredetileg egy felkérésre írta Závada Pál azt a szöveget, amely új verses regényének, az Apfelbaum - Nagyvárad, Berlinnek az alapját adja. A székesfehérvári Vörösmarty Színház még a karantén alatt felkért négy kortárs írót (Závada mellett Darvasi Lászlót, Márton Lászlót és Tasnádi Istvánt), hogy gondolják végig, milyen íve lenne Madách Imre Az ember tragédiájának a 20. században, hogyan alakult volna Ádám és Éva sorsa a múlt században. Így jött létre Az ember tragédiája 2.0, amelyben Závada Pál színe a Nagyvárad-Berlin tengelyen játszódik. Ahogy a hétfő esti bemutatón is elmondta, ez a munka adta meg a kezdőlökést, ami később sem hagyta nyugodni: összekötötte korábbi terveivel, melyeket röviden így fogalmazott meg:

„Kezdeni valamit égiekkel, földiekkel, túlvilágiakkal,

az elveszettekkel”.

Az új kötet hőse Apfelbaum Ádám, aki a harmincas években Berlinbe költözik, de később ismét hazalátogat az 1940-ben visszacsatolt szülővárosába, majd 1944-ben a váradi gettóba jut, hogy – a fülszöveg szerint – „rettentő korok múltán magasra kapaszkodjék majd a berlini Fal romjain”. Ádám mellett persze rendre felbukkan Lucifer és Éva – pontosabban Évák –, meg az Orsi, Lenke és Charlie névre hallgató angyalok. Závada Pál elmondta, hogy „a madáchi alapképlet” felszabadítólag hatott rá, és igazi kihívást jelentett, amikor magára zárta a karanténajtót, hiszen ott volt a forma, a drámai jambus. „Mi lenne, ha megpróbálnám ezt tartani?”, idézte fel az időszakot, majd hozzá is tette, hogy ideje akkor volt rá elég, „lehetett számolgatni a verslábakat”.

Nagy csábításként élte meg, hogy formailag kipróbálhat valami újat („de ez nem rabságot, gúzsbakötést jelent”), ahogy azt is, hogy a sűrítés eszközével élhet, amit eleve maga a forma ajánlott. Kérdésre válaszolva Závada bevallotta, hogy sosem írt verset, nem is ért hozzá: „Formailag igen, de ez epika, nem líra.

Vagy egy mese mesélődik.”

Amikor felkérte a színház, hogy vegyen részt íróként Az ember tragédiája 2.0-ban, akkor rögtön történelmi színekben kezdett gondolkodni, és mivel Madách nem érte meg a 20. századot, ezért ebből választott. Szereplőiben az izgatta, hogy bárkik lehetnének: Ádámot eredetileg több figurában akarta megjeleníteni, de aztán inkább végigvonultatta a századon. Ehhez persze kellett Lucifer is, aki lelassította az öregedés folyamatát.

A női karakterekről elmondta, hogy nem is Éva szerepel benne, hanem Évák, és természetesen ott van Lilit is, „a 0. számú, Évát is megelőző nő”, aki ledér volt és tekintélytagadó, beleértve az Urat és urát, Ádámot is. Závada jó felismerésként élte meg, hogy sem a madáchi örökség, sem a madáchi nőkép számára nem volt nyűg, nem akadályozta, sokkal inkább egyfajta kihívásként tekintett rá, amely „izgalmas szabadságokat nyit meg a megformálás tekintetében és tematikusan is”. Nem volt könnyű dolga az Úrral, akinek a szájába először nagyon nehezen tudott szavakat adni. Ezzel szemben Lucifer bátran pimaszkodhatott, és akár kínos kérdéseket is feltehetett az Úrnak.

-

A kulturális referenciákról szót ejtve kiderült, hogy a Charlie nevű angyal utalás Charlie Parkerre a Hrabal könyvéből („Orsi és Lenke nekem tetsző nevek és viccesek is”), de a történetnek van egy nagyon személyes vonulata is, amelyben megidéződik mások mellett Esterházy Péter és Réz Pál alakja is. Amit például a nagyváradi gettóról tud, azt Závada mind Réz Páltól tudja, de Réz amúgy is rengeteget mesélt a városról, alakját éppen ezért nem lehetett kikerülni. Ahogy Závada fogalmazott, van egy fikciós története Ádámmal a főszerepben, de azt „keresztbeszövik valójában megtörtént történetek”.

A bemutatón levetítették Szenteczki Zita és Bartha Máté könyvhöz készült kisfilmjét, amit most megnézhettek:

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Závada Pál esendő főhősének történelmi kataklizmák közt kell megállnia a helyét

Závada Pál új könyvének főhőse Apfelbaum Ádám, aki a 30-as évek Berlinjébe és a 40-es évek Nagyváradára kalauzol minket. A történet színházi felkérésre, Az ember tragédiája 2.0-projektre született, ezt bővítette az író most verses regénnyé. Olvass bele!

...
Nagy

Závada új könyvében a régi Budaörs képeivel folytat párbeszédet

Závada Pál új regényének hőse akár több száz évet is képes ugrani az időben, miközben alapvetően egyetlen település, Budaörs történetét kutatja. A szerzővel Veiszer Alinda beszélgetett a Margón.

...
Összekötve

Vannak olyan egyedülálló helyzetek, amelyekbe lehetetlen belehelyezkedni - Összekötve Závada Pállal

Egy család történetén keresztül az ország egy történelmi időszaka elevenedik meg Závada Pál Hajó a ködben című regényében. A Libri irodalmi díjra jelölt kötetről, a nácikkal kötött alku morális dilemmáiról, a Weiss családról beszélgettünk Závada Pállal az Összekötve  műsorában.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Elhunyt Haumann Péter Kossuth-díjas színész

...
Hírek

Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben

...
Alkotótárs

Mucha Dorka: Éreztem, hogy ebből nem lehet tingli-tangli történetet írni [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László lesz az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége 

...
Hírek

Vámos Miklós az egykori New York kávéházról: Minden áldott nap itt voltam

...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

...
Hírek

Először térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának teljes génkészletét

...
Hírek

Budapest környékén kószál egy medve

...
Szórakozás

A Top Gunon kívül is van repülős élet

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét