Péterfy Bori: Keresem a boldogságot folyamatosan

Péterfy Bori: Keresem a boldogságot folyamatosan

Borikönyv címmel izgalmas életrajzi kötet jelent meg Péterfy Boriról, amely őszinte, provokatív és szókimondó stílusban beszéli el az énekes életének legfontosabb eseményeit. Tóth Júlia Éva könyvét tegnap este a Margó Irodalmi Fesztiválon mutatták be, ahol Ott Anna kérdezte az alkotókat a közös munkáról.

Fotó: Kis Norbert/Margó Irodalmi Fesztivál

fk | 2022. június 10. |
Tóth Júlia Éva
Borikönyv
Scolar, 2022, 288 oldal
Tóth Júlia Éva: Borikönyv - Jelenetek Péterfy Bori életéből könyv

Ott Anna az estét azzal indította, hogy elmesélte az első „Bori-élményét”, ami egy koncert volt a szentendrei PMK-ban. Azon a koncerten ott volt az énekes férje és fia is a közönség soraiban, emiatt pedig elgondolkodott rajta, milyen lehet Péterfy Bori élete, amikor nem a színpadon van. Ennek kapcsán azt kérdezte meg tőle elsőként, hogy milyen érzés, hogy a Borikönyv, amely az ő életéről, a múltjáról és jelenéről szól, most kikerült a közönség elé. Péterfy Bori azt mondta, valamennyire már megszokta, hogy beszélnie kell magáról és a projektjeiről, most ez egy új forma, de kicsit úgy néz erre a könyvre, mint egy műtárgyra, eltávolítja magától. Azt pedig kifejezetten élvezi színésznőként, hogy a saját életéből történet lett, amelyben ő a főszereplő. Elmondta, sokan kérdezik meg tőle, hogyan merte mindezt leírni magáról, szerinte azonban a fejlődés útja, hogy szembenézünk azzal, milyenek voltunk, milyen döntéseket hoztunk. Tóth Júlia Éva arról beszélt, hogy számára nagy ajándék volt a közös munka, bár kissé nyomasztotta, hogy mekkora felelősség valaki másnak az életéről írni, és kicsit az is, hogy Péterfy Bori családjában sok író van.

-

Ott Anna elmondta, hogy a kötet masszív, színes, sok kép és grafika van benne, és hogy végtelenül őszinte. Nem egy szokványos interjúkötet, hanem szépirodalmi igényességgel van megírva, szinte novellaszerűen tárulnak elénk a történetek, és közben Bori hangját is végig lehet hallani. Péterfy Bori hangsúlyozta, a céljuk az volt, hogy ne egy száraz életrajzi kötet legyen, és hogy több mint hétszáz órát beszélgettek, mire összeállt a könyv. Tóth Júlia Éva ehhez azt tette hozzá, hogy számára nagyon fontos volt, hogy találjon egy irodalmi nyelvet a Borikönyvhöz. Azt is elárulta, hogy voltak olyan szövegrészek, amelyekkel azért megküzdöttek, például a Bori színészi pályájáról szóló fejezetek, amelyek színháztörténetileg is érdekesek, illetve amelyek miatt sok fontos alkotó (Pintér, Mundruczó, Schilling) is szóba került. Péterfy Bori ennek kapcsán elmondta, elképesztő történetek voltak a 90-es években a magyar színházban, amik aztán nagy falakba ütköztek az elmúlt évek kultúrpolitikája miatt. Sok fontos alkotó ma már külföldön van, ami iszonyú veszteség. Szerinte annyira agyrém, amiben élünk, hogy azt már csak humorral lehet kezelni, persze ettől jövőképe még neki sincs.

-

A bemutató során szó volt még arról, hogy szigorúan szerkesztették a kötetet, és hogy minden egyes fejezet egy-egy dalszöveg után kapta a címét. Ott Anna rákérdezett a könyv provokatívabb, bevállalósabb részeire is, például, hogy kellett-e engedélyt kérni azoktól a férfiaktól, akikről szó esik benne. „Megsértődtek volna, ha nem kerülnek bele” – mondta erre Péterfy Bori, hozzátéve azért, hogy a saját nevén senki sem szerepel. Szerinte egyébként talán lehettek volna még provokatívabbak a nőket érintő témákat illetően, ugyanis meglátása szerint a mai világban elég káosz van, iszonyú sok nő szenved, nagyon sokan elveszettnek érzik magukat. „Vágynak arra az emberek, hogy ezekről a dolgokról beszélgessünk.” Azt is elmondta, hogy az őszinteség nagyon fontos volt számára ennél a könyvnél, és hogy nem is tudott volna sok mindent kihagyni, hiszen az élményeiből mind születtek dalok, ezért eleve megúszhatatlanok voltak bizonyos témák. Péterfy Bori és Tóth Júlia Éva nem rejtették véka alá, hogy sok munka van a könyv mögött, és hogy olykor megterhelő volt az emlékezés és az írás folyamata is. A covid alatt azonban fontos támaszai lettek egymásnak, szinte családtagokká váltak, mindent megbeszélnek azóta is. Az író elmondta, neki eléggé megváltozott ez alatt az időszak alatt a Péterfy Boriról kialakult képe, most már az a furcsa neki, amikor színpadon látja őt és nem civilben, anyukaként.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Péterfy Bori is fejest ugrik a Rumbarumbamm világába [videópremier]

...
Kritika

Péterfy Bori túlélőként meséli el, mennyi titkot és abúzust rejt el négy fal

Péterfy-Novák Éva 2019-ben megjelent regényéből, az Apád előtt ne vetkőzzből Tasnádi István rendezett színdarabot: a négy fal nem egy biztonságos teret, hanem a titkok, az elnyomások, a visszaélések és az abúzus világát hozzák létre. 

...
Összekötve

A Tíz kicsi díva időtlen női sorsokat mutat be - Összekötve Péterfy Borival és Karafiáth Orsolyával

Tíz kicsi díva címmel Karafiáth Orsolya korábbi könyvét átdolgozva Péterfy Borival indított websorozatot a szerző. Az egyedülálló projekt megálmodóival a sorozat megalkotásának folyamatairól, a történet időtlenségéről beszélgettünk, sőt beavattak abba is, hogyan változtatta meg életüket a karantén.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Nagy

Vesna Lemaic: A kétféle migráció megosztja az embereket

A szlovén Vesna Lemaic kisprózái egyfajta tranzitállapotot tükröznek, amely lehet földrajzi vagy érzelmi akár, írásai pedig minden benne szereplőt állandó önvizsgálatra kényszerítenek – írtuk a Margó Könyvek sorozatban megjelent Szíves fogadtatás című novelláskötetről. A könyvet az őszi Margón mutatták be, előtte a szerzővel kétféle migrációról, aktivizmusról és a horrorfüggőségéről is beszélgettünk.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Megtudtuk a választ arra, hogy miért született még egy könyv Alföldiről

...
Sándor Anna

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

...
Kolozsi Orsolya

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

Az argentin-spanyol szerzővel a Magunknak mondjuk apropóján beszéltünk mások mellett katonai diktatúráról, az anyanyelv különös elvesztéséről, a regénye valódi főszereplőjéről és arról is, mi a közös a gyászban és a száműzetésben. Interjú.

...
Kritika

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

Julie Otsuka a saját családja történetét is beleírta debütregényébe, amiben a második világháború során internálótáborokba zárt amerikai japánokról mesélt. Az Amikor isten volt a császár a hét könyve.

...
Kritika

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

A norvég Lars Svisdal regénye a generációk közötti szakadékot érzékelteti, miközben egy felnőtté válás története is. Láthatóvá válik benne, hogy a jóléti társadalmak is küzdenek a maguk démonaival.

A hét könyve
Kritika
Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet
...
Panodyssey

Simon Márton: Északi fény, fenyők, satöbbi (Hogy jöttem 2.)

Simon Márton szellemi önéletrajzának második részében elmeséli, melyek szövegek, amelyek igazán nagy hatással voltak rá.

...

A magyar folklór mitikus lényei olykor az emberek pszichés terheit is oldották

...

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

...

Szendrői Csaba: A vers elhanyagolt műfaj

...

Nagy Gabriella: A regényemet mozgató alak szeretett harcolni és ölni

...

Parti Nagy Lajos: Olykor egyszerűbb volt verset írni, mint bármi mást