Péterfy Bori: Keresem a boldogságot folyamatosan

Péterfy Bori: Keresem a boldogságot folyamatosan

Borikönyv címmel izgalmas életrajzi kötet jelent meg Péterfy Boriról, amely őszinte, provokatív és szókimondó stílusban beszéli el az énekes életének legfontosabb eseményeit. Tóth Júlia Éva könyvét tegnap este a Margó Irodalmi Fesztiválon mutatták be, ahol Ott Anna kérdezte az alkotókat a közös munkáról.

Fotó: Kis Norbert/Margó Irodalmi Fesztivál

fk | 2022. június 10. |
Tóth Júlia Éva
Borikönyv
Scolar, 2022, 288 oldal
Tóth Júlia Éva: Borikönyv - Jelenetek Péterfy Bori életéből könyv

Ott Anna az estét azzal indította, hogy elmesélte az első „Bori-élményét”, ami egy koncert volt a szentendrei PMK-ban. Azon a koncerten ott volt az énekes férje és fia is a közönség soraiban, emiatt pedig elgondolkodott rajta, milyen lehet Péterfy Bori élete, amikor nem a színpadon van. Ennek kapcsán azt kérdezte meg tőle elsőként, hogy milyen érzés, hogy a Borikönyv, amely az ő életéről, a múltjáról és jelenéről szól, most kikerült a közönség elé. Péterfy Bori azt mondta, valamennyire már megszokta, hogy beszélnie kell magáról és a projektjeiről, most ez egy új forma, de kicsit úgy néz erre a könyvre, mint egy műtárgyra, eltávolítja magától. Azt pedig kifejezetten élvezi színésznőként, hogy a saját életéből történet lett, amelyben ő a főszereplő. Elmondta, sokan kérdezik meg tőle, hogyan merte mindezt leírni magáról, szerinte azonban a fejlődés útja, hogy szembenézünk azzal, milyenek voltunk, milyen döntéseket hoztunk. Tóth Júlia Éva arról beszélt, hogy számára nagy ajándék volt a közös munka, bár kissé nyomasztotta, hogy mekkora felelősség valaki másnak az életéről írni, és kicsit az is, hogy Péterfy Bori családjában sok író van.

-

Ott Anna elmondta, hogy a kötet masszív, színes, sok kép és grafika van benne, és hogy végtelenül őszinte. Nem egy szokványos interjúkötet, hanem szépirodalmi igényességgel van megírva, szinte novellaszerűen tárulnak elénk a történetek, és közben Bori hangját is végig lehet hallani. Péterfy Bori hangsúlyozta, a céljuk az volt, hogy ne egy száraz életrajzi kötet legyen, és hogy több mint hétszáz órát beszélgettek, mire összeállt a könyv. Tóth Júlia Éva ehhez azt tette hozzá, hogy számára nagyon fontos volt, hogy találjon egy irodalmi nyelvet a Borikönyvhöz. Azt is elárulta, hogy voltak olyan szövegrészek, amelyekkel azért megküzdöttek, például a Bori színészi pályájáról szóló fejezetek, amelyek színháztörténetileg is érdekesek, illetve amelyek miatt sok fontos alkotó (Pintér, Mundruczó, Schilling) is szóba került. Péterfy Bori ennek kapcsán elmondta, elképesztő történetek voltak a 90-es években a magyar színházban, amik aztán nagy falakba ütköztek az elmúlt évek kultúrpolitikája miatt. Sok fontos alkotó ma már külföldön van, ami iszonyú veszteség. Szerinte annyira agyrém, amiben élünk, hogy azt már csak humorral lehet kezelni, persze ettől jövőképe még neki sincs.

-

A bemutató során szó volt még arról, hogy szigorúan szerkesztették a kötetet, és hogy minden egyes fejezet egy-egy dalszöveg után kapta a címét. Ott Anna rákérdezett a könyv provokatívabb, bevállalósabb részeire is, például, hogy kellett-e engedélyt kérni azoktól a férfiaktól, akikről szó esik benne. „Megsértődtek volna, ha nem kerülnek bele” – mondta erre Péterfy Bori, hozzátéve azért, hogy a saját nevén senki sem szerepel. Szerinte egyébként talán lehettek volna még provokatívabbak a nőket érintő témákat illetően, ugyanis meglátása szerint a mai világban elég káosz van, iszonyú sok nő szenved, nagyon sokan elveszettnek érzik magukat. „Vágynak arra az emberek, hogy ezekről a dolgokról beszélgessünk.” Azt is elmondta, hogy az őszinteség nagyon fontos volt számára ennél a könyvnél, és hogy nem is tudott volna sok mindent kihagyni, hiszen az élményeiből mind születtek dalok, ezért eleve megúszhatatlanok voltak bizonyos témák. Péterfy Bori és Tóth Júlia Éva nem rejtették véka alá, hogy sok munka van a könyv mögött, és hogy olykor megterhelő volt az emlékezés és az írás folyamata is. A covid alatt azonban fontos támaszai lettek egymásnak, szinte családtagokká váltak, mindent megbeszélnek azóta is. Az író elmondta, neki eléggé megváltozott ez alatt az időszak alatt a Péterfy Boriról kialakult képe, most már az a furcsa neki, amikor színpadon látja őt és nem civilben, anyukaként.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Péterfy Bori is fejest ugrik a Rumbarumbamm világába [videópremier]

...
Kritika

Péterfy Bori túlélőként meséli el, mennyi titkot és abúzust rejt el négy fal

Péterfy-Novák Éva 2019-ben megjelent regényéből, az Apád előtt ne vetkőzzből Tasnádi István rendezett színdarabot: a négy fal nem egy biztonságos teret, hanem a titkok, az elnyomások, a visszaélések és az abúzus világát hozzák létre. 

...
Összekötve

A Tíz kicsi díva időtlen női sorsokat mutat be - Összekötve Péterfy Borival és Karafiáth Orsolyával

Tíz kicsi díva címmel Karafiáth Orsolya korábbi könyvét átdolgozva Péterfy Borival indított websorozatot a szerző. Az egyedülálló projekt megálmodóival a sorozat megalkotásának folyamatairól, a történet időtlenségéről beszélgettünk, sőt beavattak abba is, hogyan változtatta meg életüket a karantén.

...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

...
Laborczi Dóra

Hová tűnt Fekete István országa?

...
Forgách Kinga

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek

Még több olvasnivaló
...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.

...
Nagy

Nixon nem úszta meg a lehallgatási botrányt - 50 éves a Watergate

1972. június 17-ére virradó éjjel pattant ki az Egyesült Államokban a Watergate-ügy, amelynek nyomán Richard Nixon - az amerikai elnökök közül egyedüliként - kénytelen volt lemondani tisztségéről. Az ügyről két könyvet is írt a botrányt kirobbantó két újságíró, Bob Woodward és Carl Bernstein - utóbbival volt szerencsénk már interjúzni is.

A hét könyve
Zöld
Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete
...
Szórakozás

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.

...

A hazugságtól az önbecsapásig vezetnek Moskát Anita novellái [Ms. Columbo Olvas]

...

Gerőcs Péter: A filmben az a legvarázslatosabb, amit nem látunk

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja