Péterfy Bori: Keresem a boldogságot folyamatosan

Péterfy Bori: Keresem a boldogságot folyamatosan

Borikönyv címmel izgalmas életrajzi kötet jelent meg Péterfy Boriról, amely őszinte, provokatív és szókimondó stílusban beszéli el az énekes életének legfontosabb eseményeit. Tóth Júlia Éva könyvét tegnap este a Margó Irodalmi Fesztiválon mutatták be, ahol Ott Anna kérdezte az alkotókat a közös munkáról.

Fotó: Kis Norbert/Margó Irodalmi Fesztivál

fk | 2022. június 10. |
Tóth Júlia Éva
Borikönyv
Scolar, 2022, 288 oldal
Tóth Júlia Éva: Borikönyv - Jelenetek Péterfy Bori életéből könyv

Ott Anna az estét azzal indította, hogy elmesélte az első „Bori-élményét”, ami egy koncert volt a szentendrei PMK-ban. Azon a koncerten ott volt az énekes férje és fia is a közönség soraiban, emiatt pedig elgondolkodott rajta, milyen lehet Péterfy Bori élete, amikor nem a színpadon van. Ennek kapcsán azt kérdezte meg tőle elsőként, hogy milyen érzés, hogy a Borikönyv, amely az ő életéről, a múltjáról és jelenéről szól, most kikerült a közönség elé. Péterfy Bori azt mondta, valamennyire már megszokta, hogy beszélnie kell magáról és a projektjeiről, most ez egy új forma, de kicsit úgy néz erre a könyvre, mint egy műtárgyra, eltávolítja magától. Azt pedig kifejezetten élvezi színésznőként, hogy a saját életéből történet lett, amelyben ő a főszereplő. Elmondta, sokan kérdezik meg tőle, hogyan merte mindezt leírni magáról, szerinte azonban a fejlődés útja, hogy szembenézünk azzal, milyenek voltunk, milyen döntéseket hoztunk. Tóth Júlia Éva arról beszélt, hogy számára nagy ajándék volt a közös munka, bár kissé nyomasztotta, hogy mekkora felelősség valaki másnak az életéről írni, és kicsit az is, hogy Péterfy Bori családjában sok író van.

-

Ott Anna elmondta, hogy a kötet masszív, színes, sok kép és grafika van benne, és hogy végtelenül őszinte. Nem egy szokványos interjúkötet, hanem szépirodalmi igényességgel van megírva, szinte novellaszerűen tárulnak elénk a történetek, és közben Bori hangját is végig lehet hallani. Péterfy Bori hangsúlyozta, a céljuk az volt, hogy ne egy száraz életrajzi kötet legyen, és hogy több mint hétszáz órát beszélgettek, mire összeállt a könyv. Tóth Júlia Éva ehhez azt tette hozzá, hogy számára nagyon fontos volt, hogy találjon egy irodalmi nyelvet a Borikönyvhöz. Azt is elárulta, hogy voltak olyan szövegrészek, amelyekkel azért megküzdöttek, például a Bori színészi pályájáról szóló fejezetek, amelyek színháztörténetileg is érdekesek, illetve amelyek miatt sok fontos alkotó (Pintér, Mundruczó, Schilling) is szóba került. Péterfy Bori ennek kapcsán elmondta, elképesztő történetek voltak a 90-es években a magyar színházban, amik aztán nagy falakba ütköztek az elmúlt évek kultúrpolitikája miatt. Sok fontos alkotó ma már külföldön van, ami iszonyú veszteség. Szerinte annyira agyrém, amiben élünk, hogy azt már csak humorral lehet kezelni, persze ettől jövőképe még neki sincs.

-

A bemutató során szó volt még arról, hogy szigorúan szerkesztették a kötetet, és hogy minden egyes fejezet egy-egy dalszöveg után kapta a címét. Ott Anna rákérdezett a könyv provokatívabb, bevállalósabb részeire is, például, hogy kellett-e engedélyt kérni azoktól a férfiaktól, akikről szó esik benne. „Megsértődtek volna, ha nem kerülnek bele” – mondta erre Péterfy Bori, hozzátéve azért, hogy a saját nevén senki sem szerepel. Szerinte egyébként talán lehettek volna még provokatívabbak a nőket érintő témákat illetően, ugyanis meglátása szerint a mai világban elég káosz van, iszonyú sok nő szenved, nagyon sokan elveszettnek érzik magukat. „Vágynak arra az emberek, hogy ezekről a dolgokról beszélgessünk.” Azt is elmondta, hogy az őszinteség nagyon fontos volt számára ennél a könyvnél, és hogy nem is tudott volna sok mindent kihagyni, hiszen az élményeiből mind születtek dalok, ezért eleve megúszhatatlanok voltak bizonyos témák. Péterfy Bori és Tóth Júlia Éva nem rejtették véka alá, hogy sok munka van a könyv mögött, és hogy olykor megterhelő volt az emlékezés és az írás folyamata is. A covid alatt azonban fontos támaszai lettek egymásnak, szinte családtagokká váltak, mindent megbeszélnek azóta is. Az író elmondta, neki eléggé megváltozott ez alatt az időszak alatt a Péterfy Boriról kialakult képe, most már az a furcsa neki, amikor színpadon látja őt és nem civilben, anyukaként.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Péterfy Bori is fejest ugrik a Rumbarumbamm világába [videópremier]

...
Kritika

Péterfy Bori túlélőként meséli el, mennyi titkot és abúzust rejt el négy fal

Péterfy-Novák Éva 2019-ben megjelent regényéből, az Apád előtt ne vetkőzzből Tasnádi István rendezett színdarabot: a négy fal nem egy biztonságos teret, hanem a titkok, az elnyomások, a visszaélések és az abúzus világát hozzák létre. 

...
Összekötve

A Tíz kicsi díva időtlen női sorsokat mutat be - Összekötve Péterfy Borival és Karafiáth Orsolyával

Tíz kicsi díva címmel Karafiáth Orsolya korábbi könyvét átdolgozva Péterfy Borival indított websorozatot a szerző. Az egyedülálló projekt megálmodóival a sorozat megalkotásának folyamatairól, a történet időtlenségéről beszélgettünk, sőt beavattak abba is, hogyan változtatta meg életüket a karantén.

...
Nagy

Vlagyimir Szorokin: Alulértékeltem Putyin őrültségét

„Tragikus időkben nehéz az oroszoknak az orosz irodalomról beszélni” – Vlagyimir Szorokin és M. Nagy Miklós mégis erre tettek kísérletet tegnap este a Három Hollóban. A beszélgetés során az emigráns orosz írók tragédiája, az oroszok és az erőszak viszonya, valamint a szerző magyarul megjelent szövegei is előkerültek. Beszámolónk.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?

...
Ruff Orsolya

Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század

...
Laborczi Dóra

Visky András: Van, amikor az Isten egy elveszett gyermek

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Negyven év után egy padláson bukkantak rá Czene Béla festményeire

A festményeket vastag porréteg fedte, de kiderült, hogy az életmű krémje lapul a Czene család padlásán. Portrénk egy festőről, akit sosem ismert el a kritika, ám akinek képei ma is egyre magasabb áron kelnek el.

...
Nagy

Stanley Tucci a főzés-ízlelés-evés hármasán szűri át az életet

Stanley Tucci olyan filmekben szerepelt, mint Az ördög Pradát visel, a Spotlight – Egy nyomozás részletei vagy a Julie és JuliaKét nő, egy recept, legutóbb – egészen pontosan szeptember elején – viszont a CNN-en futó utazós gasztronómiai műsorával (Stanley Tucci: Searching for Italy) nyert Emmyt. Nagyjából ekkor jelent meg magyarul Életem az ételeken át című gasztróba mártott önéletrajza, ami az ősz egyik legkellemesebb meglepetésének bizonyult.

...
Nagy

Ady Endre ma is mindennapi beszédtéma Nagyváradon

A PIM januárban megnyitotta az Ady Endre Emlékmúzeumot a költő egykori budapesti lakásában, ahol beszélgetéssorozat indult Ady életéről. A legutóbbi eseményen az író köré épült nagyváradi kultusz került fókuszba, ami máig rendkívül élő, és mindennapi beszédtéma a városban.

A hét könyve
Kritika
Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat
...
Zöld

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?

Ez a jövő már közelebb van, mint gondoljuk. Marcus du Sautoy matematikus A kreativitás kódja - Hogyan tanul a mesterséges intelligencia írni, festeni, gondolkodni című könyvében azt vizsgáltja, hogyan tanítható a gép arra, hogy önállóan kreatívvá váljon.

...

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

...

Galgóczi Erzsébet nyíltan leszbikusként lett a Kádár-korszak népszerű szerzője [N/ők is írtak]

...

Sandman: jót tett a sorozatnak, hogy Gaiman sokszor nem kötött kompromisszumot

...

Kádár Erzsébetnél nincs felesleges szó, nincs felesleges mondat [N/ők is írtak]