Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor nyerte a Libri-díjat!

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor nyerte a Libri-díjat!

Idén hetedik alkalommal osztották ki a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. 2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.

Ruff Orsolya | 2022. május 19. |

Az előző évekkel ellentétben újra személyesen, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen rendezett gálaesten adták át csütörtökön a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat, melyekkel a kortárs magyar szépirodalmi könyveket ismerik el. A tíz döntős művet magyar művészek mutatták be, fellépett többek között Kerekes Vica, Keresztes Tamás, Koltai Róbert, Kovács Lehel, László Lili, Nagypál Gábor, Orosz Ákos, Ónodi Eszter, Tenki Réka és Pataki Ferenc, az est házigazdája Bősze Ádám volt.

KRASZNAHORKAI LÁSZLÓ
Herscht 07769
Magvető, 2021, 432 oldal
-

2022-ben a Libri irodalmi díjat Krasznahorkai László Herscht 07769 című elbeszélése, a közönségdíjat pedig Bödőcs Tibor Mulat a Manézs című politikai szatírája kapta. "A Libri irodalmi díjak célkitűzése, hogy felhívja a figyelmet a magyar kortárs irodalom értékes és fontos alkotásaira, hogy döntőbe jutott szerzők és műveik méltó ismertségre tegyenek szert. A díjakkal járó jutalom összege 2 millió forint, a díjazott könyvek pedig 30 millió forint médiatámogatást is kapnak, hogy még több olvasó figyelmét hívhassuk fel rájuk. Bízunk benne, hogy szavaink célba találnak, mindenesetre az, hogy több mint 21 000 szavazat érkezett a közönségtől, biztató és nagyon örömteli tény" – mondta Sándor Gabriella, a Libri-Bookline marketing- és kommunikációs igazgatója.

Bödőcs Tibor
Mulat a Manézs
Helikon, 2021, 212 oldal
-

A szakmai zsűri tagjai Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András, Beck Zoltán és Károlyi Csaba voltak.

Károlyi Csaba, a zsűri tagja laudációjában így fogalmazott Krasznahorkai László Herscht 07769 című alkotásáról:

Egy regény, amelyben a kisemberek leghétköznapibb sorsa érintkezik a világmindenség fizikájával és zenéjével, és amelyben az emberek élete nem ér többet, mint a farkasoké. Egy regény, amelynek hőse akár én is lehetnék, de mégsem. Egy regény, amelynek hősével nem szeretnék ma a „kegyetlen éjszakában” találkozni, de mégis szeretném megérteni a lelkét. Kivételes erejű írónk új regényét ünnepelhetjük, a kevesek egyike ő, akit itthon és a világban is szeretnek. Hiába németek most a hősei, megjegyzem, kelet-németek, éppen olyanok ők, mintha itt laknának a sarkon.

Bödőcs Tibor közönségdíjas alkotásáról Beck Zoltán így fogalmazott:

Ez tehát az a regény, amely megjelenésével megrengette, megrángatta, tépte-vonta a világot, amely mondatok tevepatáival tapodja, betűvágtával kopogja, szóharanggal kongatja, anekdoták lángnyelveivel lobogja az igazságot, és annak fordítottját, visszáját, fonákját, árnyékát, reciprokát, egy olyan országban, ahol az a törvény, hogy a sokaság kevésre se vigye, ahol mindőnk akarata, hogy a sólyom repüljön, a vakond túrjon, de legyen, aki megmondja, kiből lehet sólyom. A tigris kiscica ugyan, de a bajszával érdemes vigyázni!

Kritikánk Krasznahorkai László kötetéről ITT olvasható, Bödőcs Tiborral készített interjúnkat pedig ITT találjátok.

A Könyves Magazin oldalán az elmúlt napokban egyenként érveltünk az esélyesek mellett. A tíz jelölt melletti személyes kampányírásokat itt olvashatjátok:

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Libri-díj, Nick Cave-doksi, Irodalmi Diszkó [Programajánló]

Ma este kiderül, kik lesznek a friss Libri-díjasok, de a héten lesz a bemutatója egy Nick Cave-dokumentumfilmnek, és hamarosan elstartolnak a filmes, könyves fesztiválok is.

...
Hírek

Élőben követheted a Libri-díj átadóját

Csütörtökön este bárki online követheti, hogy ki nyeri idén a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat.

...
Hírek

Mától lehet szavazni, ez a 10 könyv esélyes idén a Libri irodalmi díjra

Március 30-ától, azaz mától már lehet szavazni a Libri irodalmi díjak 10 döntős művére, amit 150 könyvből választott ki a Libri által felkért szakmai bizottság. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

Évente több száz új gyerekkönyv jelenik meg a piacon, ekkora választékban pedig még egy rutinos szülő is könnyen elveszítheti olykor a fonalat. Keresd a Bookline Kids apró pecsétjével ellátott cikkeket, és ismerd meg a legszerethetőbb új gyerekkönyveket!

Nógrádi Gábor ifjúsági regényében Jézus képzeletbeli kamaszkora tárul fel

...

Kiss Ottó új gyerekkönyvében egy ovis macibarátságé a főszerep

...

Marék Veronika karácsonyi története valódi mestermese

...

A gyerekek a legfontosabbak a világon! – Maria Montessori tudása ma is érvényes

...
Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

65 éves az Asterix képregénysorozat

Kedvenc gall hőseink idén 65 éve kalandoznak világszerte. René Goscinny és Albert Uderzo képregénysorozata olyan tempóval hódította meg a világot, amilyenről a rómaiak álmodni sem mertek. 

...
Gyerekirodalom

6 könyv, ami a holokauszt témáját dolgozza fel gyerekeknek

A holokauszt nyolcvanadik évfordulójához kapcsolódva összegyűjtöttünk hat gyerekkönyvet, amelyek segítenek a múlttal való szembenézésben.

...
Gyerekirodalom

Tarolt az apa a TikTokon, aki telefon helyett könyvet adott a gyereke kezébe

A pár másodperces videó egy elmerülten olvasó fiúról rövid idő alatt a TikTok kedvencévé vált.

Hírek
...
Gyerekirodalom

65 éves az Asterix képregénysorozat

...
Hírek

Jakupcsek Gabriella: Van boldogság a B oldalon

...
Beleolvasó

Csáth Géza egykori tanítványát azért rabolják el, hogy rémtörténeteket meséljen – Olvass bele!

...
Hírek

Bödőcs szipogó kérvényezője sosem nyúlt le uniós forrásokat

...
Gyerekirodalom

6 könyv, ami a holokauszt témáját dolgozza fel gyerekeknek

...
Hírek

Rekordot döntöttek a magyar olvasók

...
Hírek

Bartis Attila és Tóth Krisztina is versenyben van az EBRD Irodalmi Díjáért

...
Hírek

Ledöntötték Radnóti Miklós mellszobrát Győrben

...
Szórakozás

8 könyv, amiről azt hitték, soha nem lehet filmre vinni