25 könyv, amit ősztől a színházakban néznénk ‒ Tompa Andrea, Halász Rita, Dan Brown vagy Karl Marx?

25 könyv, amit ősztől a színházakban néznénk ‒ Tompa Andrea, Halász Rita, Dan Brown vagy Karl Marx?

Thomas Mann és Kosztolányi Dezső, Aesopus és Marx, Hajnóczy Péter és Halász Rita. Átböngésztük az évadterveket a Játékszíntől Veszprémig, kiválasztottuk a legígéretesebb előadásokat az olvasóknak.

vn | 2024. június 19. |

Május és június hagyományosan az évadzárásról, illetve az új évad programjának kihirdetéséről szól a színházi világban. Most, hogy szinte az összes fontos hazai játszóhely kihirdette a következő idényre vonatkozó terveit, összegyűjtöttük a regények, mesék vagy verseskötetek alapján készülő legígéretesebb színpadi feldolgozásokat. Előbb a fővárosi, aztán a vidéki színházak várható premierjeiből szemezgetünk.

Thomas Mann és A Da Vinci-kód

A Játékszínben Október 12-én debütál Paula Hawkins regénye és a DreamWorks-film alapján készülő A lány a vonaton című darab, amelyet Horgas Ádám állít színpadra. Ezt követi december 7-én Dan Brown A Da Vinci-kód című sikerkönyve alapján született, azonos című színpadi adaptáció, Kolovratnik Krisztián, Gubik Petra, Makranczi Zalán és Szerednyey Béla főszereplésével, Szente Vajk rendezésében.

Két koprodukcióval kezdődik majd az évad a Jurányi Házban szeptemberben: az Orlai Produkciós Irodával együttműködve mutatják be Csuja László rendezését Halál Velencében címmel, Kulka János szereplésével a színházteremben, valamint a Margó-díjas Halász Rita regénye alapján készült Mély levegő című monodrámát Pálos Hanna szereplésével a kamarateremben.

Jánossy, Kosztolányi és Marx 

A 42. évadára készülő Katona József Színház Kamrájában Jánossy Lajos Itt élet című művét Máté Gábor rendezi, Bagossy Júlia pedig Hajnóczy Péter A halál kilovagolt Perzsiából című regényének adaptációját állítja színpadra. A Sufniban pedig már szeptemberben érkezik Kosztolányi Dezső Aranysárkány című regénye alapján készülő Sárszeg – világmegnemváltás (rendező: Antal Bálint).

A Nemzetiben Vidnyánszky Attila Marx Tőkéjét készül színre vinni. Mint mondta, nagyon régóta, még beregszászi igazgatói időszakában kezdte el foglalkoztatni a szöveg, amit egyetemistaként olvasott először, „bár akkor még csak tanulóként, rendezőként később figyeltem fel arra a drámai potenciálra, ami Marx mondataiból árad. A pénz, a tőke vagy az osztályharc csupa olyan fogalom, ami megszemélyesítve egy egész életünket meghatározó drámát ír le.”

Aesopus és Parti Nagy találkozása az Örkény színpadán

Tíz bemutatót – ebből 7 ősbemutatót – tart a 2024/25-es évadban az Örkény István Színház, amely idén ünnepli húszéves jubileumát, ebből az alkalomból számos kísérőprogram is gazdagítják majd a műsort.

Decemberben Aesopus állatmeséiből Dargay Marcell, Fábián Péter és Parti Nagy Lajos készít A nyúl füle címmel „fabularevüt”. A Stúdióban pedig Tompa Andrea Sokszor nem halunk meg című regényét Gáspár Ildikó viszi színre, és ő készíti a színpadi adaptációt is.

A két „K” a Radnótiban

Bálint András több mint negyven éve mutatta be Kosztolányi-estjét a Radnótiban. Novembertől kerül színre a legújabb Kosztolányi, a „beteg öregember panaszai”, ahogy a költő fanyar öniróniával jellemzi kései költészetét. Elhangzanak a nagy versek és számos önéletrajzi részlet betegségéről, egy kései szerelemről, kórházi gyötrelmeiről. Kosztolányi mély humorral, szomorkás könnyedséggel és elszánt élniakarással beszél a halálról. Az előadást Deák Krisztina rendezi.

Ugyancsak a Radnóti Színházban egy különleges, nemzetközi összefogásban létrejött produkciót mutatnak be 2024 végén a Gólem Központtal, a Goethe Intézettel, az Osztrák Kulturális Fórummal és a Cseh Centrummal együttműködésben Franz Kafka halálának 100. évfordulója alkalmából. A szerző három elbeszélése alapján készült három egyfelvonásost három rendező jegyzi: Az éhezőművészt Borgula András, a Gólem Színház művészeti vezetője, Az odút Sahin-Tóth Sára frissen végzett színházrendező, A fegyencgyarmaton színpadi változatát pedig Regős Simon egyetemi hallgató viszi színre. A zeneszerző, a jelmeztervező és a díszlettervező Csehországból, Ausztriából és Németországból érkezik.

Twist Oliver vagy Elizabeth Bennet

A Vígben 2025 februárjában érkezik a nagyszínpadra Jane Austen Büszkeség és balítélet című regényének új színpadi változata, amelyet Valló Péter rendez. Elizabeth Bennet és Mr. Darcy kettősét ezúttal Waskovics Andrea és Wunderlich József alakítja majd.

A debreceni Csokonai Nemzeti Színház közel 30 gyerekszereplővel mutatják be Szabó Magda Tündér Lala című mesejátékát, és ugyancsak Debrecenben kerül színre a Charles Dickens Twist Oliver című regénye alapján Lionel Bart által írt Oliver című darab, amelyben szintén számos gyerekszereplőt láthatunk majd.

Fosse és Weöres lírai szövegei

A kaposvári Csiky Gergely Színházban még karácsony előtt tartják a tervek szerint a Ken Kesey regényéből Dale Wassermann által adaptált Száll a kakukk fészkére című színdarabjának premierjét, amelyet Horváth Illés állít színpadra. A Kamaraszínpad egyik új előadása pedig a Nobel-díjas Jon Fosse Őszi álom című drámája lesz, Bérczes László rendezésében (premier: szeptember 28.).

Miskolcon decembertől lesz látható Weöres Sándor A kétfejű fenevad című „történelmi panoptikuma”, amelyet Szőcs Artur készít.

Horváth Csaba esetei Mikszáth-tal és Móricz-cal

A székesfehérvári Vörösmarty Színház nagyszínpadán Móricz Zsigmond egyik legismertebb művének, az Úri murinak a színpadi adaptációját láthatják a nézők Horváth Csaba rendezésében. És ugyancsak a nagyszínpadra készül a Benyovszky, a szabadság szerelmese című musical, amelyet Jókai Mór regénye alapján Nagy Tibor Magnus jegyez, de ugyanitt mutatják be Térey Jánostól A Nibelung-lakóparkot is, a stúdióban pedig a szerző halálának 70. évfordulója alkalmából Bagó Bertalan Herczeg Ferenc Kék rókáját rendezi.

A szombathelyi Weöres Sándor Színházban Rejtő Jenő regényéből Hamvai Kornél, Varró Dániel és Darvas Benedek írt zenés vígjátékot, a Vesztegzár a Grand Hotelbent Halasi Dániel rendezésében tűzik műsorra. Ugyanitt az évad utolsó premierje egy igazi klasszikus lesz: Mikszáth Kálmán A Noszty fiú esete Tóth Marival című művét Horváth Csaba rendezésében, a Forte Társulattal közösen mutatja be a szombathelyi társulat.

Szálinger feat. Parno Graszt

A veszprémi Kabóca Bábszínház A meggyfa meséje lesz talán az évad talán legnagyszabásúbb felnőtteknek szóló produkciója. Az előadás szövegkönyvét Szécsi Magda meséiből inspirálódva Szálinger Balázs írja, a produkció látványtervezője Boráros Szilárd, zeneszerzője Paár Julianna, de az igazi különlegességet az jelenti, hogy a bemutatón élőben közreműködik a Parno Graszt zenekar. Az összművészeti, teljes társulatot megmozgató produkció rendezője Markó Róbert.

Forrás: Deszkavizió, HAON, Nemzeti Színház

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

A Tompa Andrea és Halász Rita regényeiből készült adaptációkat hamarosan színházban is láthatod

Ráadásul a külföldi sikereket is halmozzák: Tompa Andrea Walesben járt, Halász Rita pedig két nyelven is megjelenik jövőre.

...
Zöld

Nobel-békedíjra jelölték a palesztin Szabadság Színházat

...
Szórakozás

Vidnyánszky Attila lemondott a Nemzeti Színház éléről

A pénteken balesetet szenvedett színészek állapota stabil.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...

Kik voltak azok a nők, akik 150 éve alakítják a fővárost? – Budapesti nők [Podcast]

...

Bugyiszabályok: a szexuális nevelés sokkal többről szól, mint a szex

...

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

...
Podcast

Takács Tibor: Az ügynök a Kádár-kor kényelmes szimbóluma

Az ÁBTL tudományos kutatójával kihallgatásokról és lehallgatásokról, a Kádár-korszak beszervezéseiről és informátori jelentéseiről beszélgettünk. Kiderült, mennyien működtek együtt a titkosrendőrséggel 1956 után, és az is, hogy legtöbbször megfigyelték a megfigyelőket is.

Szerzőink

...
Kiss Imola

A fantasy, ami női szemszögből írja át a kalózok elkoptatott sztereotípiáját

...
hhz

Ki volt Proust elfeledett múzsája?

...
Sándor Anna

A könyvkereskedők királya is kellett a reneszánsz robbanásához Firenzében

Polc

Tove Ditlevsen önéletrajzi trilógiája gyógyszerfüggésről, abortuszokról, íróvá válásról mesél

...

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

...

Háy János legyőzné az apátiát: nem az országban, az egyénben

...

A gyásznak teremt nyelvet Cristina Rivera Garza Pulitzer-díjas kötete

...