„az idő tömblekvárja oly drabális”  –  Parti Nagy Lajos 70 éves

„az idő tömblekvárja oly drabális” – Parti Nagy Lajos 70 éves

A kortárs magyar irodalom legendás alakja, sokoldalú és sokműfajú szerző, versekkel indult, írt elbeszélésköteteket, regényt és tárcanovellákat, fordított drámákat. Összetéveszthetetlen, eredeti hangú alkotó, védjegye a nyelvvel való kísérletezés, a hagyományos lírai megszólalás destruálása. Posztmodern költőkirálynak is nevezik, lebontja és újjáalkotja a tradíciót, szövegeibe rontott nyelvi elemeket épít, az elit- és popkultúra regisztereit „könnyelműen” keveri, mégis, vagy épp ezért tudható, hogy a magyar nyelv egyik legnagyobb ismerője. Nagyon nagy szerepe van egy új lírai beszédmód kialakulásában, miközben állandó kísérői a humor és az irónia, semmit sem vesz komolyan, közben, ha a nyelvről van szó, mégis halálosan komoly. Szívesen visel álarcot és bújik fiktív alkotók (Sárbogárdi Jolán vagy Dumpf Endre) bőrébe. Rengeteget írnak róla, sokan olvassák, legalább harminc díja van, ő az élő magyar líra, és ma hetvenéves. Isten éltesse Parti Nagy Lajost!

Kolozsi Orsolya | 2023. október 12. |

Nem kérdés, hogy Parti Nagy Lajos számára mennyire fontos a hagyomány, és ezt számtalan parafrázisa, nagy elődökre utaló vagy emlékező műve bizonyítja. Azért tudta megújítani a magyar líra nyelvét (persze többek között Oravecz, Petri és Tandori „társaságában”), mert pontosan tudta és érezte, mit lehet újraírni, darabjaira szedni, rommá törni és újraépíteni. Mindig is érdekelték az elődök, érdeklik a kortársak is, és hatnak is rá vitathatatlanul. De ugyanez megfordítva is igaz: hatása már most megkerülhetetlen.

A posztmodern Kazinczy. Egy mai nyelvújító – hatásán aligha léphet túl, aki a húrok pengetésébe kezd”

– írta róla Keresztury Tibor, és valóban, költők, írók generációi nőttek fel a sorain, ismerték meg azt a nyelvet, mely most már az ő hagyományuk kikerülhetetlen része. 

A születésnapra készülődve éppen ezért magyar költőket, pályatársakat kértünk, hogy köszöntsék a szerzőt, és ehhez sorvezetőként meg is adtunk néhány szempontot. A legtöbben a Parti Nagy által életre keltett Dumpf Endre nevében írták meg alkalmi versüket. A kórházkertben lézengő létiparos nevében, akinek őszológiai gyakorlatai, „szellemi, érzelmi, nyelvi bakugrásai” eltalálják az olvasót, aki egyszerre dilettáns költő és a katarzis feketeöves mestere, és már most a magyar irodalom felejthetetlen fikciója. A mai naptól külön cikkekben közöljük majd a köszöntőverseket, de most ízelítőül megmutatjuk a versek kezdősorait és a résztvevő szerzőket:

„Ha az idő karaván, / te se lehetsz koravén.” (Turi Tímea)

„…Bullshit. Bullsitt. Ez törmelék. / És épp nyelvrommá posztmodermed.” (Fehér Renátó)

„Én Mintamókus már sosem leszek: / mind szürke, mindegy-forma, s tán dilett.” (Tóth Krisztina)

„Caplatok otellószívemet cipelem / megdobolok masnirá teker cselem” (Mesterházy Balázs)

„Nyílik virág sok a réten, / És sok réten nyílik virág,” (Vajna Ádám)

„lám, nyakunkba dőlt húsz-huszonhárom, / popslágergyanútlan évezred,” (André Ferenc)

„Sárga, vörös radírokat / láttál az éjjel, kaptattak” (Áfra János)

Ősz halántékodon púder játszik, / De kérünk, a nótánkat húzd el táncig!”(Závada Péter)

„Herr es ist Zeit / melancolnám kiszürcsölöm” (Babiczky Tibor)

„Télitalálatos szelvény / hosszabbított részeredmény" (Lackfi János)

Nyitókép: Valuska Gábor

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Parti Nagy Lajos hőse képzeletviharra, álomszerű írói ideglázra gyanakszik

A Hősöm tere író hőse különös, nem kívánt kapcsolatba kerül szomszédaival, akik alakzatba rendeződve járnak, egyre bátrabban randalíroznak és zsarolnak, holott biológiai identitásukat nézve egyszerűen csak galambok. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Parti Nagy habszódiája tobzódik a romantikus érzelmekben és a nehéz férfibánatban

Első megjelenésekor szerzőként Sárbogárdi Jolán neve volt feltüntetve a borítón, mára a regény a Parti Nagy Lajos-életmű szerves része, emblematikus darabja. Olvass bele A test angyalába!

...
Hírek

Bödőcs Tibor és Parti Nagy Lajos is az őszi Margó vendégei között

Minden eddiginél több külföldi szerzőt és régóta várt könyveket hoz a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 12. és 15. között. 60 program, 11 külföldi író, több mint 50 könyvbemutató, 4 napon át – ez várható az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon és Könyvvásáron októberben.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

...
Nagy

Roderik Six: Ha nagy rajtunk a nyomás, előtör belőlünk a szörnyeteg

A flamand író Özönvíz című disztópiája egy napról-napra begyűrűző ökológiai katasztrófa közepette játszódik, melyet azonban a tinédzserkort épp elhagyó szereplői sokáig nem vesznek komolyan. A Sixszel készített interjúnkban szóba került a természet kíméletlen ereje, hogy miért ijesztő, ha nincsenek hangok, és az is, hogy az ember alapvetően jó-e vagy rossz. 

Szerzőink

...
Vass Norbert

A bluessámán, akinek a fejébe halott indián költözött – 80 éve született Jim Morrison

...
Vass Norbert

A Scott Pilgrim rákapcsol játszva számolja fel az időt

...
Sándor Anna

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Rasszista az a fehér író, aki kínai katonákról ír?

A könyvipar sötét oldaláról és a kortárs Amerika identitáspolitikai jelenségeiről is szól R.F. Kuang Sárga című könyve, amiben egy író ellopja a másik szerző kéziratát.

...
Kritika

Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból

A Baumgartner az öregedés, az emlékezés és a gyász regénye, melyben Auster idős főhősén keresztül, önéletrajzi elemek sokaságát felhasználva néz szembe a múlttal és készít egyfajta édesbús, nosztalgikus számvetést. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Vesna Lemaic: A kétféle migráció megosztja az embereket

A szlovén Vesna Lemaic Szíves fogadtatás című novelláskötetét az őszi Margón mutatták be, előtte a szerzővel kétféle migrációról, aktivizmusról és a horrorfüggőségéről is beszélgettünk.

A hét könyve
Kritika
Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból
...
Nagy

Gurubi Ágnes: Nincs valóság

„Szerda este van. Eszternek ez a leghosszabb napja a héten.” Gurubi Ágnes Volt értelme megőrülni címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre. Ez a kilencedik rész.