Rudolf Péter levelével jelenik meg Rejtő két regénye

Rudolf Péter levelével jelenik meg Rejtő két regénye

A Libertine Könyvkiadó tavaly indította el az Aranylétrás Könyvek című sorozatát, amelynek célja magyar és külföldi, klasszikussá vált szerzők kevésbé ismert vagy emblematikus műveinek kiadása egyedi kivitelben. Az új Rejtő-kötethez Rudolf Péter levele jár ajándékba; a minden évben tavasszal, illetve ősszel megjelenő kötetek első ezer példánya számozottan kapható.

ro | 2023. április 19. |

A sorozat vizuális koncepciója Szép-Bíró Erika grafikus és textiltervező munkája, akinek ezúttal nehéz dolga volt, ugyanis a Rejtő-kötetben két regény kapott helyet: a szerző egyik legismertebb és talán legnépszerűbb regénye, a Vesztegzár a Grand Hotelben, valamint egy kevésbé ismert szöveg, a Tigrisvér. Míg előbbi az indonéz szigetvilágban játszódik, addig utóbbi a vadnyugaton.

A kötet szerkesztője a munka során számos ponton konzultált Thuróczy Gergely Rejtő-kutató irodalomtörténésszel, a Petőfi Irodalmi Múzeum tudományos segédmunkatársával. Thuróczy véleményét a szövegválasztás során is kikérték. A Vesztegzár megjelentetése mellett szólt az is, hogy ez – az irodalomtörténész szerint – „valószínűleg a legjobban megírt Rejtő-regény”, míg a Tigrisvér a Rejtő-életmű egy kevésbé ismert darabja, amely meglepően aktuális kérdést vet fel. A rettegett, Tigris nevű vadnyugati bandita körül bonyolódó, kalandos westernsztori alapvető kérdése: vajon azok vagyunk-e, akiknek mondanak minket? Mi az identitásunk alapja? Amit mi, magunk tudunk, gondolunk, érzünk, vagy az, amit mondanak nekünk?

A kötet Rudolf Péter exkluzív levelével kizárólag a budapesti és a szegedi Libertine Könyvesboltban, valamint a Libertine webshopjában kapható.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Botlatókő készül Rejtő Jenő emlékére

...
Kritika

Rejtő Jenő kalandos utazásokkal, kétes munkavállalásokkal és kaotikus szerelmekkel tarkított életéről vall fiktív naplójában

...
Hírek

Felkerült a Mika Tivadar-ház tűzfalára Rejtő Jenő pincére

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

Hírek
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből