Rudolf Péter levelével jelenik meg Rejtő két regénye

Rudolf Péter levelével jelenik meg Rejtő két regénye

A Libertine Könyvkiadó tavaly indította el az Aranylétrás Könyvek című sorozatát, amelynek célja magyar és külföldi, klasszikussá vált szerzők kevésbé ismert vagy emblematikus műveinek kiadása egyedi kivitelben. Az új Rejtő-kötethez Rudolf Péter levele jár ajándékba; a minden évben tavasszal, illetve ősszel megjelenő kötetek első ezer példánya számozottan kapható.

ro | 2023. április 19. |

A sorozat vizuális koncepciója Szép-Bíró Erika grafikus és textiltervező munkája, akinek ezúttal nehéz dolga volt, ugyanis a Rejtő-kötetben két regény kapott helyet: a szerző egyik legismertebb és talán legnépszerűbb regénye, a Vesztegzár a Grand Hotelben, valamint egy kevésbé ismert szöveg, a Tigrisvér. Míg előbbi az indonéz szigetvilágban játszódik, addig utóbbi a vadnyugaton.

A kötet szerkesztője a munka során számos ponton konzultált Thuróczy Gergely Rejtő-kutató irodalomtörténésszel, a Petőfi Irodalmi Múzeum tudományos segédmunkatársával. Thuróczy véleményét a szövegválasztás során is kikérték. A Vesztegzár megjelentetése mellett szólt az is, hogy ez – az irodalomtörténész szerint – „valószínűleg a legjobban megírt Rejtő-regény”, míg a Tigrisvér a Rejtő-életmű egy kevésbé ismert darabja, amely meglepően aktuális kérdést vet fel. A rettegett, Tigris nevű vadnyugati bandita körül bonyolódó, kalandos westernsztori alapvető kérdése: vajon azok vagyunk-e, akiknek mondanak minket? Mi az identitásunk alapja? Amit mi, magunk tudunk, gondolunk, érzünk, vagy az, amit mondanak nekünk?

A kötet Rudolf Péter exkluzív levelével kizárólag a budapesti és a szegedi Libertine Könyvesboltban, valamint a Libertine webshopjában kapható.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Botlatókő készül Rejtő Jenő emlékére

...
Kritika

Rejtő Jenő kalandos utazásokkal, kétes munkavállalásokkal és kaotikus szerelmekkel tarkított életéről vall fiktív naplójában

...
Hírek

Felkerült a Mika Tivadar-ház tűzfalára Rejtő Jenő pincére

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Kiemeltek
...
Kritika

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

Daniel Kehlmann a német rendezőóriásról, G. W. Pabstról mesél, aki a Harmadik Birodalomban rekedve próbált jó művész maradni. A Mozgóképben a német expresszionista film szivárog be az irodalomba. Ez a hét könyve.

...
Podcast

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Mit kezdhetünk a 160 évvel ezelőtti ételekkel ma? Jókai Mórt és Ács Bori gasztroújságírót a kolozsvári töltött káposzta és a perec is összeköti. A Könyves Magazin podcastjában Ács Borival, a Telex újságírójával beszélgettünk. 

Fotó: Ajpek Orsi / Telex

...
Nagy

Nádasdy Ádám: Úgy írtam a halál küszöbén, mint a gyerek, aki mondogatja magának, nem lesz baj

Bemutatták Nádasdy Ádám tizedik, Billeg a csónak című verseskötetét. A beszélgetésen szóba került a humorizálás és a komolyság, de az emlékek és a halál lehetősége is.

A hét könyve
Kritika
Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír
...
Podcast

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

Az Ezt senki sem mondta! EXTRA első epizódjában Ott Anna Kiss Noémivel beszélget anyaságról, hitről és a szerző Ikeranya című könyvéről.

Hírek
...
Szórakozás

Nézd meg az első fotót a Hét Királyság lovagjáról a Trónok harca spin-offban

...
Szórakozás

Nézd meg az 1901-es, legkeményebb Dickens-adaptációt az utcaseprővel

...
Beleolvasó

A terápián ülők nem is sejtik, hogy valaki mindent tud a titkaikról – Olvass bele Jen Beagin vicces regényébe!

...
Hírek

Tényleg börtönbe zárhatnak egy indiai írót politikai kijelentése miatt?

...
Nagy

6 botrányos dolog, amit egy új életrajz állít Beckhamékről

...
Szórakozás

Anthony Bourdain képregényének szusiséfje animációs sorozatot kap