A Da Vinci-kódot a kritikusok húsz éve gyűlölik, az olvasók ugyanennyi ideje rajonganak érte

A Da Vinci-kódot a kritikusok húsz éve gyűlölik, az olvasók ugyanennyi ideje rajonganak érte

Húsz éve jelent meg Dan Brown máig legsikeresebb és legvitatottabb regénye, A Da Vinci-kód, amely a kétezres éveken levakarhatatlanul rajta hagyta a maga popkulturális bélyegét. A kritikusok fanyalogtak, a rajongókat viszont ez sem érdekelte: a második Robert Langdon-regény összesen 81 millió példányban kelt el. Brown többi regénye meg sem tudta közelíteni A Da Vinci-kód sikerét, az összeladásokat viszont ez a regény egyértelműen felhúzta (Dan Brown könyveiből így összesen már több mint 200 millió ment el világszerte), kitermelt egy hollywoodi sikerfilmet, rengeteg fan fictiont, és még olyan könyvek is születtek, amelyek a regény hátterét magyarázzák. A jelenséget nemrég podcastben beszéltük ki, most pedig írásban járjuk kicsit körbe, mi is ez a máig tartó mánia a könyv körül.

Ruff Orsolya | 2023. április 19. |

A kétezres évek eleje a nagy könyves rajongások ideje volt. Akkor jöttek ki sorban a Harry Potter-könyvek, amelyeknek a megjelenése eseményszámba ment. Ezt hamar felismerték a kereskedők, és ritkán látott jelenetek játszódtak le: a boltok éjszaka is nyitva tartották, az olvasók pedig hosszú sorokban kígyóztak, hogy minél hamarabb megvehessék az éppen aktuális folytatást. A Da Vinci-kód körül nem volt ekkora hisztéria, pedig ez is egy sorozat része, de az első kötet (Angyalok és démonok) mintha kicsit elsikkadt volna – vagy csak a második rész berobbanása miatt tűnik úgy.

Az viszont mindent vitt: lehet, hogy nem strázsáltak éjszaka a boltok előtt a rajongók, viszont A Da Vinci-kód nyomán soha nem látott érdeklődés indult meg a Szent Grál, a reneszánsz festészet szimbolikája vagy épp Jézus állítólagos felesége iránt. Az egyház persze kiakadt, és hevesen kritizálta a könyvet (továbbgerjesztve ezzel a hírverést), sőt, akadtak országok (Libanon, India és például Irán), ahol a kisebbségi keresztény egyházi vezetők nyomására egy időre be is tiltották a könyvet. És aztán persze ott voltak a történészek, akik cikkek százaiban húzták rá Brownra a vizes lepedőt (az interneten pár kattintással kismillió olyan oldalt találni, amelyek a könyv történelmi pontatlanságait elemzik – ami megint csak a regény körüli hírverést habosította). A legszórakoztatóbbak viszont az irodalmi kritikák voltak (ezekről bővebben a podcastben beszéltünk).

Dan Brown
A Da Vinci-kód
Ford.: Bor Erzsébet, Gabo Kiadó, 2010, 647 oldal
-

Az tény, hogy Dan Brown tulajdonképpen nem talált fel semmi újat: írt egy klasszikus, lineárisan építkező kalandregényt, egy sajnos nem túl karizmatikus főhőssel meg egy segítővel, és sok-sok ellenlábassal. Ezeréves recept, és legalább ugyanennyi ideje működik nagyon is jól. Amiben A Da Vinci-kód újat hozott, hogy

Dan Brown az egészet összekente a történelmi, vallási, művészeti összeesküvés-elméletek mázával.

És amikor olvasás közben látszólag összeáll a képlet, vagy a rejtett összefüggések között feldereng egy addig nem látott megoldás, akkor itt a szokottnál is gyakrabban meglehet az aha-élményünk – vagy legalábbis az aha-élmény illúziója. Valójában ez viszi el a hátán a regényt, és nem mondjuk Robert Langdon karaktere, hiszen a könyvet nem az eseményekkel sodródó szimbólumkutató figurája, hanem éppenséggel az olyan erős – egyesek szerint botrányos vagy vitatható – hívószavak adják el, mint a „Jézus felesége”, „a szent vér”, „a templomosok”, „a Szent Grál”.

A regény alapvetően túlírt, a mondatai sokszor nehézkesek, néhol ügyetlenek, viszont a szöveg erősen párbeszéd- és cselekményalapú, emiatt pedig nagyon könnyen olvasható és befogadható. A kötet a megjelenésekor vegyes kritikákat kapott, de a kortársak reakciójából az jött le, hogy egyszerűen nem tudtak mit kezdeni a jelenséggel, és a nyilvánosság előtt olyan írók nyilvánítottak véleményt egy alapvetően szórakoztatásra kitalált regényről, mint Stephen King, Salman Rushdie vagy éppen Umberto Eco. Mindez nem hatotta meg különösebben Dan Brownt, aki

a kritikákra válaszul konzekvensen állította, hogy az abban foglaltak nagy része igaz.

Sőt, egy 2003-as CNN-interjúban egyenesen úgy fogalmazott, hogy a sztori háttértörténetének 99 százaléka valós. Lendületét az sem vette vissza, amikor a 2010-es közepén többen is plágiummal vádolták meg – ezeket a pereket a felperesek rendszerint elbukták, de volt olyan eset, amikor Brown elismerte, hogy valóban inspirálódott a szóban forgó könyvből. Ekkor már javában zajlott az azonos című film forgatása, ami új muníciót adott a rajongóknak, és megint fellángolhatott A Da Vinci-kód-mánia. Hogy a film mennyire megmozgatta anemcsak az olvasók, hanem az elit fantáziáját is, azt jól mutatja az a sztori, amelyet Brian Grazer producer mesélt el egyszer. Eszerint Ron Howard rendezővel – akivel épp a franciaországi forgatást készítették elő – meghívást kaptak az Élysée-palotába, ahol az akkori francia államfő, Jacques Chirac fogadta őket. Arra számítottak, hogy egy ötperces protokolláris találkában lesz részük, ehelyett egy órát beszélgettek a köztársasági elnökkel, aki megpróbálta elérni (hiába), hogy egy közelebbről meg nem nevezett színésznőt, a lánya egyik barátnőjét válasszák Sophie Neveu kriptográfus szerepére – ő Robert Langdon segítője, a filmben végül Audrey Tautou játszotta. A filmet 2006-ban mutatták be, és ha nem is kritikai, de vitán felül közönségsiker lett (az összbevétele valahol 760 millió dollár körül mozog).

Ha csak bevételi oldalról nézzük, akkor mind a könyv, mind pedig a film igazi kasszasiker.

Dan Brown akár egy életre hátra is dőlhetne, és nagy eséllyel ezt is teszi. Habár látszólag aktív, de legutóbb 2020-ban jelent meg könyve – ez volt a gyerekeknek szóló Vad szimfónia, amelyet a magyar Susan Batori illusztrált, előtte viszont 2017-ben jelent meg regénye, ez volt az ötödik Robert Langdon-könyv, az Eredet. Mindenesetre húsz év távlatából úgy látszik, hogy A Da Vinci-kód az a regény, amely folyamatosan kitermeli az új rajongóit, Dan Brownnak viszont minden későbbi dobása – és ami azt illeti, az azt megelőző is – elmaradt ennek a kötetnek a sikerétől. Nem véletlen, hogy nagyjából ezzel az egy regényével azonosítják – ezzel viszont még húsz évvel a megjelenése után is képes ideig-óráig dominálni a könyves közvéleményt. Dan Brown-mánia nincs, A Da Vinci-kód rajongótábora viszont valószínűleg egy darabig még velünk marad.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Magyar illusztrátor rajzaival kel életre Dan Brown első mesekönyve

A világpremierrel egy időben, szeptember elsején jelenik meg magyarul is Dan Brown első gyerekkönyve, a Vad szimfónia, amelyet Susan Batori, azaz a budapesti Bátori Zsuzsa illusztrált. De hogyan került kapcsolatba a világhírű íróval, mit tart a legfontosabbnak a gyerekkönyv-illusztrációban, és kik a személyes kedvencei? Interjú.

...
Hírek

Jön a Langdon-sorozat! – Újabb Dan Brown-történet kerül képernyőre

...
Hírek

Dan Brown megtanítja nekünk hogyan kell bestsellert írni

Hírek
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.