Jánossy Lajos, Margó. Fotó: Kováts Zsófi

Jánossy Lajos: Minél sokszólamúbb és ellentmondásosabb prózát szerettem volna írni

Októberben jelent meg Jánossy Lajos Örök hely és mindenhol idő című nagyregénye, melyről kritikánkban azt írtuk, főhős-elbeszélője a Kádár-kor bőséges és részletgazdag metszetét mutatja meg saját élettörténetén keresztül (itt beleolvashatsz). A kötet, melyet az év legjobb könyvei közé szavaztunk, a Margó fesztiválon mutatták be, a szerzővel Nagy Boglárka szerkesztő beszélgetett, Olasz Renátó pedig felolvasott a könyvből. A beszélgetést most teljes egészében meghallgathatod.

Fotó: Kováts Zsófi

ki | 2023. december 18. |

„Kész a kakaód” – visszhangzik újra és újra a főhősnek címzett mondat egy budai nagypolgári lakásban. Óvodáskortól a főiskoláig telnek a Kádár-kor vigasztalan évei, váltakoznak a helyszínek is, bejárjuk Budát és Pestet a Feneketlen-tótól a Wichmann-kocsmáig. Örök barátságok köttetnek, szerelmek lángolnak fel és hűlnek ki, miközben az írói ambíciókat dédelgető elbeszélő saját útját keresve próbál egyensúlyozni családja elvárásai és a menekülés iránti dacos vágya között. A taxisblokád szimbolikus eseményéig követjük hősünket a főváros kultikus helyszínein, alternatív pincékbe és filmklubokba, középiskolai menzákra és lóversenyre, a kül- és a belváros kocsmáiba. Jánossy Lajos új regényében megelevenednek a rendszerváltás időszakának jellegzetes alakjai, felvillannak az ellenzéki mozgalmak születésének pillanatai, és megismerhetjük a kezdetben szórványos tüntetések koreográfiáját is. Az Örök hely és mindenhol idő a szabadságnak azzal a gyakorlatával igyekszik számot vetni, amely jelenkori életünket is keretbe foglalja. Nem ítélkezik, hanem sorra veszi a túlélési és boldogulási stratégiákat.

jánossy lajos
Örök hely és mindenhol idő
Jelenkor, 2023, 557 oldal
-
A kötetben feltárul legalább három nemzedék története, a '70-es, '80-as évek Magyarországa. Nagy Boglárka először arról kérdezte Jánossy Lajost, hogy mivel E/1-ben szólal meg az elbeszélő, számolt-e azzal, hogy autofikcióként, személyes élettörténeteként fogják olvasni a regényt. Az író azt mondta, számolt ezzel, de nem befolyásolta semmiben. Inkább azt érezte feladatának, hogy minél sokszólamúbb és ellentmondásosabb prózateret hozzon létre a szereplői számára.
Szóba került még a Mosodás Mihály nevű alteregó-rezonőr, aki folyamatosan reflektál a narrátor által elmondottakra, Jánossy ezzel a fajta trükkel már tárcákban és előző regényében is kísérletezett. Beszéltek arról, hogy vajon mennyire befolyásolja az elbeszélő sorsát, szabadságát az életében megforduló sok-sok alak, mennyire képes az önállóságát megteremteni, és arról is, hogy az író hogyan közelítette meg az emlékek és a történeti tények kérdését.
A fojtogató Kádár-korban mindenki megkötötte a maga alkuját
A fojtogató Kádár-korban mindenki megkötötte a maga alkuját

A Kádár-kor, a rendszerváltást megelőző évek és maga az 1989-ben bekövetkező fordulat a történelmi háttere Jánossy Lajos új nagyregényének, melynek főhős-elbeszélője az időszak egy bőséges és részletgazdag metszetét mutatja meg saját élettörténetén keresztül. Szülők, rokonok, barátok portréi alkotják a hatalmas tablót, melynek elágazásaiból a korszak kultúrája, jellegzetes helyei, alapvető közérzete, és a szabadság keresésének, valamint a megalkuvásoknak különféle metódusai is kirajzolódnak. Az Örök hely és mindenhol idő a hét könyve.

Tovább olvasok
Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Varró Dániel: Mindig akkor tudtam verset írni, amikor derűs voltam és jókedvű

Húsz év után írta meg Varró Dániel a nagy sikerű Túl a Maszat-hegyen második részét, melyet a Margó fesztiválon mutattak be. A beszélgetést most teljes egészében meghallgathatod.

...
Podcast

F. Várkonyi Zsuzsa: Az orvosi diploma nem tesz igazi gyógyítóvá

F. Várkonyi Zsuzsa Béke volt című, az Open Books gondozásában megjelent könyvét az őszi Margón mutatták be, a szerzőt Harsányi Bence kérdezte. Most az egész beszélgetést meghallgathatod.

...
Podcast

Ughy Szabina: Nem akarok elbújni a mellébeszélés és a líraiság mögé

Ughy Szabina Az átlátszó nő című novelláskötetét az őszi Margón mutatták be, a szerzőt Terék Anna kérdezte. Most az egész beszélgetést meghallgathatod. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Hírek
...
Zöld

Orvos-Tóth Noémi könyvével van tele egy horvát könyvesbolt kirakata

...
Gyerekirodalom

Kormos Istvánnak avatnak emléktáblát az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnál

...
Zöld

Az ír nomádok meséiben a pitypang napként ragyog

...
Hírek

Puskás Panni regényét jelölték az Európai Unió Irodalmi Díjára

...
Szórakozás

A Bábel megfilmesítéséről nyilatkozott Kuang

...
Hírek

Sally Rooney új regénye ősszel érkezik

...
Szórakozás

Még két hét, és felkelnek a márciusi ifjak

...
Beleolvasó

Képtelen nyomozás indul egy felszívódott kolléga és egy rejtélyes, könyvolvasó lány után

...
Hírek

Benedek Ágota Állva maszturbálok című könyve miatt kapott büntetést a Libri

A hét könyve
Kritika
Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van
...
Zöld

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

Litkai Gergely podcastsorozatának témája ez alkalommal a Repair - Hogyan hozhatjuk rendbe az elromlott tárgyakat, kapcsolatainkat és társadalmunkat című kötet, amiről a szerzővel, Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológussal beszélgettek.