Vonnák Diána: A nyelv nagyon demokratikus dolog, mindenki használja

Vonnák Diána: A nyelv nagyon demokratikus dolog, mindenki használja

sa |

A Mastercard Alkotótárs ösztöndíjat első alkalommal Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte el, podcastsorozatunkban velük beszélget Ott Anna. Amikor megkérdezte Vonnák Diánát, hogy ki az az alkotó, akinek a pályája inspirálja, ő Enyedi Ildikó nevét mondta. A podcastban legutóbb így ők ketten beszélgettek, érintették a nyelv és a nézőpont fontosságát, megvitatták, milyen a viszonyuk az irodalomhoz és mit kezdenek a velük szembe állított elvárásokkal. Volt szó antropológiáról, de arról is, hogyan változik az alkotói lét, ha az ember közben épp anyává válik. Az elhangzottakból szemezgettünk.

  • Vonnák Diána számára ösztönös válasz volt, hogy inspiráló alkotóként Enyedi Ildikó nevét mondja, majd kifejtette, hogy fontosak neki azok a szemszögek, amikből a rendező ránéz a világra. A másik ok, hogy Enyedi nem nagy, erős vonásokkal rajzolja meg a történeteit, hanem köztes árnyalatokkal építkezik, amikkel kilép a nyelv területéről. “Visszavezet a nem szavakkal működő énemhez”, mondta Vonnák. Enyedi elmesélte, hogy nagyon kíváncsi volt az emberre, aki a Látlak című kötet mögött áll, és azt érezte, hogy Vonnák átereszti magán a világokat, amiket megmutat, majd “hasbeszélőként” megszólal a novellákban.

Vonnák Diána: Olvasásban mindenevő vagyok, mindig is az voltam [Alkotótárs]
Vonnák Diána: Olvasásban mindenevő vagyok, mindig is az voltam [Alkotótárs]
Tovább olvasok

  • A Látlak nagy témái Vonnák szerint a szülőség és a közeli családi viszonyok, az idegenségérzet, az otthon, ennek mentén kezdte el a novellákat csokrokba szedni. Az utolsó novellát már úgy írta (ez a Mozdulatlan víztükör), hogy érezte, hogy ez hiányzik a kötetből.
  • Enyediben van egy babonás tisztelet az irodalom iránt. “Forgatókönyvet szabad írni, mert azt úgyis kidobja az ember a végén, de soha nem mernék novellát írni.” Vonnák sokáig szent tevékenységnek gondolta az irodalmat, és az segített neki elmozdulni ebből, hogy 

megengedte magának, hogy lehet rossz is az, amit csinál. 

  • A feleségem története Enyedi szerint túlnyúlik az irodalom keretein, és nagyon szerette volna, ha többen találkoznának Füst Milán gondolkodásával. “A regényei közül ez a legmegközelíthetőbb filmes eszközökkel úgy, hogy átsüssön az, ami fontos benne.”
  • A nyelv nagyon demokratikus dolog, mindenki használja, mondta Vonnák annak kapcsán, hogy az emberek sokfelől érkeznek az irodalomba alkotóként, ő sem magyar szakot végzett. Ez szerinte szabadságot ad az írónak. Az írásnak azt a részét, amikor az élettapasztalatokat szerezzük, figyeljük a világot, ugyanolyan fontosnak érzi, mint amikor ebből mondatok lesznek.

„Túlfutott rajtam a valóság” - Tompa Andrea laudációja Vonnák Diána Mastercard® Alkotótárs-díjához

Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte a második alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot. Vonnák Diána díjához Tompa Andrea írt laudációt, melyet a díjátadón Pelsőczy Réka olvasott fel. (Závada Péter Vajna Ádám-laudációját ITT olvashatod.)

Tovább olvasok

  • A szerkesztés Vonnák szerint egyszerre nagyon intim és tárgyilagos, szakmai, amit jó volt neki megélni, biztonságban érezte magát.
  • A készülő kötetében Vonnák azt igyekszik körbejárni, mi történik egy társadalomban, amikor elveszíti a békét. Mi történik a férfiakkal, amikor beindulnak a sorozások, és van egy olyan nyomás rajtuk, ami korábban nem volt? Mi történik, amikor a hazád életeket kezd el követelni? Kinek a háborúja ez egyáltalán? Az elveszített béke neki is személyes kataklizma, nemcsak azért, mert a közeli barátaival, ismerőseivel is történik, hanem mert mindenféle “beláthatatlan helyeken” vannak következményei, amikről még nem tudja, hogy hova vezetnek.

A podcastot itt vagy Spotifyon tudod meghallgatni.

Kapcsolódó cikkek
...
Karácsonyi történetek

Vonnák Diána: A bálna meg a gyomra

...
Nagy

Vonnák Diána: Azt szerettem volna, hogy lélektani határhelyzetek jelenjenek meg ebben a könyvben

Idén nyolcadik alkalommal kapja meg egy első prózakötetes szerző a legjobbnak járó Margó-díjat. A hagyományunkhoz híven interjúsorozatban mutatjuk be a rövidlistára került jelölteket. Lichter Péter, Haász János, Szemethy Orsi, Borda Réka, Konrád József és Bognár Péter után Vonnák Diána mesél saját magának adott ultimátumról, első és egyben utolsó istenes verséről és arról, milyen volt megélnie első olvasmányélményeiben a lányoknak szóló „ őrjítően édelgős és unalmas ” kulturális ajánlatot.

...
Alkotótárs

Vonnák Diána és Vajna Ádám a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj győztesei

A második alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Bognár Péter: Nyílt sisakkal

Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen, ez a záró rész.

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le. 

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

...
Zöld

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat!

Karikó Katalin magyar biokémikus és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért - jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben.

Szerzőink

...
Sándor Anna

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

...
Litkai Gergely

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...
Valuska László

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

Természetesen olvasok
...
Zöld

Medvelepke vagy ablakosmoly? Szavazz a 2024-es év lepkéjéről!

...
Zöld

Az AI már élhetőbb várost tervez, mint az emberek

...
Zöld

Milyen szülő a bántalmazó férfi? Könyv anyáknak, hogy segíthessenek a gyerekeiknek és maguknak

...
Zöld

Boldogok a sajtkészítők! - A legrégebbi brit sajtos könyvet publikálták online

...
Zöld

Igaz történet a falkavezérről, amit a kedvessége is hozzásegített a diadalhoz

...
Zöld

Radioaktív sok európai vaddisznó a korábbi atomrobbantások miatt

...
Zöld

Vlad Dracul véres könnyeket sírhatott egy új kutatás szerint

...
Zöld

Rejtélyek a magasban: az állatvilág jóléte a trópusi lombkoronák egészségétől is függ

...
Zöld

Először végeztek valódi vérrel kutatást a menstruációs termékekről, az eredmény is meglepő

Polc

Nem a nagy háború, hanem a barátod halála avat felnőtté

...

Az árulást a legnehezebben saját magának bocsátja meg az ember

...

Ménes Attila regényében egy ír úr meséli el a romlásnak indult magyarság történetét

...

McCarthy sötét világában a szerelem és a zsenialitás sem képes világot gyújtani

...