Egy nemrégiben készült előrejelzés szerint a zöld tea piaca 2030-ra megduplázódik az Egyesült Államokban. Lehetséges tehát, hogy a tengerentúlon a zöld tea az új fekete? Nos, azért nem egészen, de tény, hogy egyre többen kortyolgatják, hogy hozzájussanak a napi koffeinadagjukhoz.
A zöld tea ráadásul szuperegészséges is, persze túlzás lenne csodaszernek nevezni. Előbb körbejárjuk a zöld tea fogyasztásának várható hatásait, aztán mutatunk 5 teázással kapcsolatos könyvet.
Mi az a tea?
A gyümölcsökből, virágokból, gyógynövényekből vagy gyökerekből készült főzeteken kívül minden egyéb tea a Camellia sinensis bokor szárított leveleiből készül. A fehér, a fekete és a zöld teák között leginkább abban mutatkozik különbség,
hogy milyen mértékben oxidálódtak ezek a levelek.
Tán a legfontosabb különbség, hogy feketével ellentétben a zöld teát egyáltalán nem erjesztik. Ennek eléréséhez nem sokkal a szüret után gőzöléssel vagy melegítéssel lebontják a tealevelekben található polifenol-oxidáz enzimet, így leállnak az erjedési folyamatok. Ezután a leveleket formázzák, majd kiszárítják és a minőségtől függően válogatják. A legmagasabb kategóriájú teák feldolgozását kézzel végzik.
Mindegyik tea tartalmaz antioxidánsokat (elsősorban flavonolokat), ám mind közül a zöld teában van a legtöbb flavonol.
Jótékony hatások
A zöld teában található vegyületek csökkenthetik a rákos megbetegedés kockázatát. Egy 2018-as kutatás szerint a rendszeresen zöld teát fogyasztók közül kevesebb embert diagnosztizáltak emlőrákkal, egy 2022-es tanulmány pedig arról számolt be, hogy a zöld tea fogyasztása csökkentheti a tüdőrák kockázatát.
A vizsgálatok szerint azoknál, akik gyakran fogyasztanak cukrozatlan zöld teát, kisebb valószínűséggel alakul ki később szív- és érrendszeri betegség. Ám itt fontos persze, hogy a tea különféle édesített italok alternatívájaként legyen jelen az étrendben.
Így természetesen a vércukorszint csökkentésében is segítségünkre lehet.
Mindezeken túl pedig a zöld teának frissítő hatása van, de kevesebb benne a koffein, mint a kávéban.
Mítoszok
Azt a vélekedést viszont érdemes fenntartásokkal kezelni, hogy zöld tea segíthet a fogyásban és fokozhatja az anyagcserét. Persze, ha felhagysz a kólaivással, és teára cseréled az energiaitalokat, akkor sikerülhet megszabadulnod néhány dekától, de csodára azért nem érdemes számítani.
Különleges ízélményre viszont igen. Mutatunk pár könyvet, amik segítenek elmélyülni a teázás világában.
Mary Lou Heiss: Zöld tea ‒ 50 jeges-forró édes-pikáns italkülönlegesség
Orvosi kutatások kimutatták, hogy napi három-négy csésze zöld tea jótékonyan csökkenti a magas vérnyomást, erősíti a védekező rendszerünket, óvja bőrünket a szabad gyökök okozta károsodástól, és csökkenti a rák kialakulásának veszélyét.
Van, aki forrón, van, aki hidegen szereti, fűszerrel vagy citrommal, esetleg csak önmagában – mindegy, mert életünk egyik egyszerű, mégis megelégedéssel szolgáló örömforrása lehet. Vegyünk példát Kelettől, és merítsünk a múlt ködébe vesző hagyományaiból: élvezzük e nedű számtalan örömét!
Szuna Noémi: Tea ‒ csészével a világ körül
A tea az egyik legnépszerűbb élvezeti cikk világszerte. Évezredes története során nemzetek és kultúrák sorsa, társadalmi szerepek és gasztronómiai szokások változtak meg miatta, illetve rengeteg ember megélhetését szolgálja napjainkban is.
A könyv elkalauzolja az olvasót a világ legismertebb és legkülönlegesebb termőterületeire, bemutatja a termesztés és feldolgozás folyamatát, a hagyományos teakészítési ceremóniákat, valamint a teakultúra fejlődését, alakulását. A rendszeres teafogyasztók számára is meglepő lehet, hogy a valódi tea milyen sokszínű és ízgazdag alapanyag.
Magyarországon is egyre többen foglalkoznak a kínai, japán, koreai, indiai, Srí Lanka-i és más ázsiai teákkal, sőt manapság már csúcsminőségű tételeket is kóstolhatunk és vásárolhatunk egyes teaházakban. A magyarországi fejezetekben a hazai piac néhány szereplője meséli el, hogyan került kapcsolatba és miért kezdett el foglalkozni a teával. Végül az izgalmas történetek után pikáns teakoktélok és édes kísérőfalatok receptjeivel is megismerkedhetnek a kezdő és haladó tearajongók.
Rudi Beiser: Teák gyógynövényekből és gyümölcsökből ‒ Gyűjtés, elkészítés és fogyasztás
Szeretitek a gyógynövényteát? Akkor gyűjtsétek össze a természetből a legjobb összetevőket, és készítsetek saját teakeverékeket. A megfelelő időpontban gyűjtött és kíméletesen szárított tea egyedülálló élvezetet nyújt és jótékony hatást fejt ki.
Egyszerű megtalálni és biztonságosan meghatározni a megfelelő növényeket és a gyógynövények gyűjtésének, szárításának és keverésének az alapjai is elsajátíthatók.
Ez a kötet részletes tanácsokkal szolgál 68 gyógynövénytea elkészítéséhez, az ízekhez és hatásokhoz; gyakorlati tanácsokat, recepteket kapunk a gyógynövények konyhai felhasználásához.
Jane Pettigrew: Ínyencek kézikönyve ‒ Tea
A könyv értékes útmutatót ad a különböző teák vásárlásához és tárolásához, illetve tanácsokkal szolgál a tealevél forrázásához és az ital fogyasztásához. Jane Pettigrew kötete a világ különböző pontjairól származó, több mint 70 különböző teaféle részletes leírását kínálja, valamint a kóstoláshoz is útmutatót nyújt. Megtudhatjuk, hogy az „aranyszabályok” betartásával hogyan készíthetünk kitűnő teát és hogyan rendezhetjük meg a tökéletes teadélutánt.
A hivatalos Downton Abbey ötórai tea szakácskönyv
Ez a kötet a délutáni teázást, az elegáns étkezést ünnepli, receptekkel, történelmi érdekességekkel és illemszabályokkal.
Az átfogó kalauzban található több mint 150 fényképet a sorozat öt évadjának epizódjaiból, illetve a 2019-es, egész estés filmből válogatták a szerkesztők. A gyűjtemény hetven ínycsiklandozó receptet tartalmaz, amelyek jóvoltából az olvasó éppen úgy teázhat, ahogyan Granthamék tették hőn szeretett sorozatunkban.
A fényképekkel és a Downton szereplőitől vett idézetekkel teli könyv böngészése közben minden olvasó újrateremtheti és átélheti Downton Abbey ötórai teázásának pompás hagyományait és valódi zamatát.
Forrás: Good Housekeeping
Nyitókép: Pixabay / mirkostoedter