Vonnák Diána: Olvasásban mindenevő vagyok, mindig is az voltam [Alkotótárs]

Vonnák Diána: Olvasásban mindenevő vagyok, mindig is az voltam [Alkotótárs]

ro |

Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte 2022-ben a második alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot. A nyertesekkel Ott Anna egy podcastsorozat keretében beszélget (a korábbi részek ITT és ITT visszahallgathatók). Az új epizódban gyerekkori olvasmányélményekről, az egybemosódó hangok kockázatáról és a fekete humor erejéről mesélt Vonnák Diána. Cikkünkben a beszélgetés során elhangzottakból szemezgettünk.

  • A legelső olvasással kapcsolatos emlékei nem is az önálló olvasáshoz, hanem magnókazettákhoz kötődnek, hangoskönyveket hallgatott: "Ráfüggtem a kimondott szóra".
  • Általában egyszerre több könyvet olvas: "Mindenevő vagyok, mindig is az voltam". Azt is mondja, nem szereti, ha mások kasztrendszereket csinálnak az olvasásból.
  • Gyerekként először a népmesék varázsolták el, sokáig mesékben is gondolkodott.
  • Nagyjából egy éve nem olvas könnyen könyveket, de Margaret Atwood át tud törni a fásultságán, az ő könyveit szívesen olvassa.

„Túlfutott rajtam a valóság” - Tompa Andrea laudációja Vonnák Diána Mastercard® Alkotótárs-díjához

Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte a második alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot. Vonnák Diána díjához Tompa Andrea írt laudációt, melyet a díjátadón Pelsőczy Réka olvasott fel. (Závada Péter Vajna Ádám-laudációját ITT olvashatod.)

Tovább olvasok

  • Magát újraolvasónak tartja, érdekes tapasztalás szerinte visszatérni a könyvekhez, hiszen azzal a saját változásait is le tudja mérni.
  • Írás közben nehezen olvassa olyan szerzők műveit, akiknek a hangját a sajátjával valamilyen szempontból rokonnak érzi. Ilyenkor fennáll a veszélye, hogy összecsúszhat a két hang. Ha idegen nyelven olvas, akkor ez általában nem történik meg.
  • Az olvasáshoz érzelmi tartalékot is fel kell szabadítani. Ha ehhez a tartalékhoz valamilyen okból nem lehet hozzáférni, akkor nehézkessé válik az olvasás.
  • Az elmúlt időszak olvasmányélményei közül számára kiemelkedett Viet Thanh Nguyen A szimpatizáns című regénye: ez egy kommunista alvóügynökről szól, aki a vietnami háború végén Amerikába távozik, és ott próbálja meg feldolgozni a háború utóhatásait.
  • Szóba került a humor is, amelyben szerinte mindig van harag, sokszor van benne agresszió, mégis másképp működik, mint a vegytiszta harag és agresszió. A humor méltóságot is tud adni a nehéz helyzetekben ("A fekete humor győzedelmes eszköz tud lenni").
  • Miután Oroszország lerohanta Ukrajnát, a kezdeti időszakban csak háborús szöveget tudott olvasni (például boszniai haditudósítók szövegeit), más nem kötötte le a figyelmét, de pár hónap alatt ez elmúlt, letisztult.
Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Vajna Ádám: A kortársaimnak a Harry Potter volt az első olvasmányélménye, nekem Jókai Mór [Alkotótárs]

A podcastsorozat új epizódjában Vajna Ádám mesél a legkedvesebb könyvélményéről, ami Joseph Conradtól A sötétség mélyén, emellett arról is, hogyan olvas, mivel kezdte az olvasást, és melyik a kedvenc norvég regénye Knausgard-on túl. 

...
Alkotótárs

Háborús jelenidőben háborúról írni furcsa vállalkozás [Alkotótárs]

Podcastsorozat indul az Mastercard - Alkotótárs ösztöndíj idei nyerteseivel. Az első adásban Vonnák Diánát és Vajna Ádámot Ott Anna kérdezte alkotásról, ötletekről, szabadságról és nyomásokról.

...
Alkotótárs

Kihirdették a Mastercard® - Alkotótárs ösztöndíjprogram színházi pályázatának nyerteseit

A tervezett három helyett négy győztest választott a szakmai zsűri. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

Franz Kafka az idegenség írója, aki a létezésben nem talál semmiféle otthonosságot – az ember létét a világban kiúttalan, elidegenedett, szorongással és félelemmel teli állapotként jeleníti meg, elsősorban a groteszk és az irónia segítségével, egy szürreális, mégis ismerős világ megteremtésével. Újraolvasó rovatunk májusi könyve Kafka talán leghíresebb műve, A per

...
Nagy

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, Csapda című regényét most fordították magyarra. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Zöld

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

Kleinheincz Csilla a hazai spekulatív irodalom egyik kiemelkedő alakja, a Gabo Kiadó szerkesztője, fordító. Új regényében visszanyúlt a tanulmányaihoz, és ember és föld kapcsolatán keresztül beszél napjaink égető kérdéseiről. Podcast.

Hírek
...
Könyvtavasz

Kairó iránt nem maradsz közömbös: vagy megszereted, vagy megutálod

...
Hírek

Bill Gates a siker emberformáló erejéről és Afrikáról ajánl nyárra olvasnivalót

...
Hírek

Itt a Szép Magyar Könyvek listája!

...
Nagy

Diktátorok, Paul Lendvai, dinamikus Föld és zártkerti Magyarország - Non-fiction a Könyvhéten

...
Zöld

Egy csapat újságíró befejezi a meggyilkolt riporter könyvét Amazónia megmentéséről

...
Hírek

Az ifjúsági polcról az úgynevezett gyermekvédelmi törvény miatt kerültek le könyvek

...
Szórakozás

Tóth Krisztina-bemutató, Kártyajáték, Irodalom Éjszakája, Könyvhét [Programajánló]

...
Beleolvasó

Milbacher Róbert nagyanyjának élettörténetét írta meg a halálos ágyától gyerekkoráig

...
Hírek

Találkozz a Budapest Nagyregény szerzőivel a Vörösmarty téren!