Vonnák Diána: Olvasásban mindenevő vagyok, mindig is az voltam [Alkotótárs]

Vonnák Diána: Olvasásban mindenevő vagyok, mindig is az voltam [Alkotótárs]

ro |

Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte 2022-ben a második alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot. A nyertesekkel Ott Anna egy podcastsorozat keretében beszélget (a korábbi részek ITT és ITT visszahallgathatók). Az új epizódban gyerekkori olvasmányélményekről, az egybemosódó hangok kockázatáról és a fekete humor erejéről mesélt Vonnák Diána. Cikkünkben a beszélgetés során elhangzottakból szemezgettünk.

  • A legelső olvasással kapcsolatos emlékei nem is az önálló olvasáshoz, hanem magnókazettákhoz kötődnek, hangoskönyveket hallgatott: "Ráfüggtem a kimondott szóra".
  • Általában egyszerre több könyvet olvas: "Mindenevő vagyok, mindig is az voltam". Azt is mondja, nem szereti, ha mások kasztrendszereket csinálnak az olvasásból.
  • Gyerekként először a népmesék varázsolták el, sokáig mesékben is gondolkodott.
  • Nagyjából egy éve nem olvas könnyen könyveket, de Margaret Atwood át tud törni a fásultságán, az ő könyveit szívesen olvassa.

„Túlfutott rajtam a valóság” - Tompa Andrea laudációja Vonnák Diána Mastercard® Alkotótárs-díjához

Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte a második alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot. Vonnák Diána díjához Tompa Andrea írt laudációt, melyet a díjátadón Pelsőczy Réka olvasott fel. (Závada Péter Vajna Ádám-laudációját ITT olvashatod.)

Tovább olvasok

  • Magát újraolvasónak tartja, érdekes tapasztalás szerinte visszatérni a könyvekhez, hiszen azzal a saját változásait is le tudja mérni.
  • Írás közben nehezen olvassa olyan szerzők műveit, akiknek a hangját a sajátjával valamilyen szempontból rokonnak érzi. Ilyenkor fennáll a veszélye, hogy összecsúszhat a két hang. Ha idegen nyelven olvas, akkor ez általában nem történik meg.
  • Az olvasáshoz érzelmi tartalékot is fel kell szabadítani. Ha ehhez a tartalékhoz valamilyen okból nem lehet hozzáférni, akkor nehézkessé válik az olvasás.
  • Az elmúlt időszak olvasmányélményei közül számára kiemelkedett Viet Thanh Nguyen A szimpatizáns című regénye: ez egy kommunista alvóügynökről szól, aki a vietnami háború végén Amerikába távozik, és ott próbálja meg feldolgozni a háború utóhatásait.
  • Szóba került a humor is, amelyben szerinte mindig van harag, sokszor van benne agresszió, mégis másképp működik, mint a vegytiszta harag és agresszió. A humor méltóságot is tud adni a nehéz helyzetekben ("A fekete humor győzedelmes eszköz tud lenni").
  • Miután Oroszország lerohanta Ukrajnát, a kezdeti időszakban csak háborús szöveget tudott olvasni (például boszniai haditudósítók szövegeit), más nem kötötte le a figyelmét, de pár hónap alatt ez elmúlt, letisztult.
Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Vajna Ádám: A kortársaimnak a Harry Potter volt az első olvasmányélménye, nekem Jókai Mór [Alkotótárs]

A podcastsorozat új epizódjában Vajna Ádám mesél a legkedvesebb könyvélményéről, ami Joseph Conradtól A sötétség mélyén, emellett arról is, hogyan olvas, mivel kezdte az olvasást, és melyik a kedvenc norvég regénye Knausgard-on túl. 

...
Alkotótárs

Háborús jelenidőben háborúról írni furcsa vállalkozás [Alkotótárs]

Podcastsorozat indul az Mastercard - Alkotótárs ösztöndíj idei nyerteseivel. Az első adásban Vonnák Diánát és Vajna Ádámot Ott Anna kérdezte alkotásról, ötletekről, szabadságról és nyomásokról.

...
Alkotótárs

Kihirdették a Mastercard® - Alkotótárs ösztöndíjprogram színházi pályázatának nyerteseit

A tervezett három helyett négy győztest választott a szakmai zsűri. 

Levelezés
...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: Ginkgo biloba [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

André Ferenc: gyanútlan március [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: Feltámadtunk [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

André Ferenc: Armageddon 202x [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: HolyWin [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

André Ferenc: Antropocén ima [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: Falunap [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

André Ferenc: Kedves Zsófi! [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: A szomszéd kertje [Mastercard® – Alkotótárs]

Még több olvasnivaló
...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

...
Nagy

Kölcsey még nem tartotta fontos versének a Hymnust, de később már büntettek érte

200 éves Kölcsey Hymnusa, ami egészen sokáig nem vált a magyarok hivatalos himnuszává. Mit énekeltünk előtte? Hogyan használták a Hymnust politikai célokra? És mi a közös a cseh, a lengyel és a magyar himnuszban? Érdekességeket gyűjtöttünk össze az évfordulóra.

...
Nagy

Visky András: Istennel ültem le kártyázni a regényt írva

Szerdán Margó Olvasókör lesz: Visky András a regény kezdeteiről, “révült írás-lelkigyakorlatról” és a bibliapókerről is mesélt előzetesen.

...
Panodyssey

Moskát Anita: Írói félelmek kalendáriuma, az év minden napjára

"Félek, hogy önmagamat fogom ismételni, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, és észre sem veszem." Moskát Anita műhelynaplóját olvashatjátok az írói hivatáshoz kapcsolódó félelmekről.

...
Nagy

Szvoren Edina sokáig hanyagolta a magyar kortárs irodalmat, aztán jött Esterházy, aki áttörte a falat

Az talán nem meglepő, hogy a Mondatok a csodálkozásról szerzőjét elemi szinten izgatják a mondatok. Szvoren Edina a Müpa Literárium-estjén arról mesélt, hogy miben különbözik az a nyelv, amelyen zsemlét kér, attól, amelyen ír, de az is szóba került, hogyan hagyta maga mögött a tulajdonnevektől való félelmét.

A hét könyve
Kritika
Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait
...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

Hírek
...
Beleolvasó

Jhumpa Lahiri hőse nem a városban tévedt el, hanem a saját életében

...
Hírek

Tintin 35 év után visszatér a képregényes standokra

...
Hírek

Kölcsey eddig ismeretlen versét találták meg: áthúzta, hogy más ne olvashassa

...
Podcast

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...
Hírek

Habsburg Ottó csak Magyarországról hatezer emberrel levelezett, most online olvashatod a sorait

...
Gyerekirodalom

Ötven könyv, amelyet minden gyereknek el kellene olvasnia