Lichter Péter: A furcsa reakciókat általában a filmjeim kapják

Lichter Péter: A furcsa reakciókat általában a filmjeim kapják

Idén nyolcadik alkalommal kapja meg egy első prózakötetes szerző a legjobbnak járó Margó-díjat. A hagyományunkhoz híven interjúsorozatban mutatjuk be a rövidlistára került jelölteket. Ezúttal Lichter Péter mesélt arról, miért nem filmet rendezett a regény alapötletéből, hogy mit szólt, amikor befejezte A Gyűrűk Urát, és hogy miben tette biztossá az első mondat leírása. (A Kubrick-akcióba itt beleolvashatsz.) A legjobb első prózakötetnek járó elismerést az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon adják át.

Könyves Magazin | 2022. október 05. |
LICHTER PÉTER
Kubrick-akció
Scolar, 2021, 239 oldal
-

Mi volt a legfontosabb tapasztalat az első kötetig vezető alkotói folyamatban?

Ez egy elég rövid folyamat volt, aminek talán az volt a legfontosabb tapasztalata, hogy ha minden félelmem ellenére le tudom írni egy regény első mondatát, akkor biztos, hogy néhány héten vagy hónapon belül az utolsót is le tudom. (Ez a bölcsesség szerencsére a második regény megírásakor is igazolódott.)

Mi volt az a szikra, ami beindította az alkotói munkát? Mi adta a kötet alapötletét?

Az alapötlet régóta megvolt.

Az is világos volt, hogy ebből a koncepcióból nem tudok és nem is akarok filmet csinálni,

ezért arra gondoltam, hogy teszek egy próbát és megírom regényként. 

Mit vártál az első könyvedtől?

Hogy nyelvileg megállja a helyét a minőségi ponyvák között, és azokat is elszórakoztassa, akiket abszolúte nem érdekel a filmtörténet.  

Ha tehetnéd, mit változtatnál a könyvön?

Hosszabb lenne, és jobban beleállna az alternatív filmtörténeti spekulációkba, akár a történet rovására is.

Kinek a véleményére adtál a leginkább írás közben, kinek mutattad meg először a kész kötetet?

Mivel viszonylag gyorsan, két hónap alatt megírtam a szöveget, ezért

írás közben nem nagyon mutogattam a kéziratot.

Utána a feleségemnek és alkotótársamnak, Máté Borinak, a filmjeim forgatókönyvírójának, Kránicz Bencének és a krimi- és thrillerolvasó bátyámnak, Lichter Tamásnak mutattam meg.

Mi volt a legfurcsább, legemlékezetesebb olvasói reakció a kötet kapcsán?

A furcsa reakciókat általában a filmjeim kapják, ez a regény túl ártalmatlan ahhoz, hogy emlékezetes reakciókat váltson ki bárkiből.  

Mi volt az első regény, amit valaha elolvastál? Milyen emlékeid vannak róla?

Az első regény, amit önszántamból és nem az iskola kedvéért olvastam el, A Gyűrűk Ura volt, 1995-ben. Az az egyetlen emlékem róla, hogy a teraszunkon olvasom, süt a nap és nagyon szomorú vagyok, hogy véget ér.

A manhattani pornómozi gépészének filmjei a teljes filmipart felforgatják
A manhattani pornómozi gépészének filmjei a teljes filmipart felforgatják

1977 nyara. A manhattani pornómozi gépészeként dolgozó Mike Hirsch egy este titokzatos csomagot talál az ajtaja előtt - így kezdődik Lichter Péter ősszel megjelenő Kubrick-akció című regénye, amiből most egy hosszabb részletet mutatunk meg. Az alapvetően filmes könyveiről és kíséreti filmjeiről ismert Lichter, aki például adaptálta Nemes Z. Márió Barokk femina című kötetét is, egy mozgógép-rajongóról szóló thrillert írt. A fülszöveg így folytatódik:

"A doboz egy szerkezetet rejt, amellyel Mike képes lesz a gondolatait közvetlenül a filmszalagra másolni. Bár a film- és költészetrajongó mozigépész már rég lemondott rendezői álmairól, egy avantgárd filmmúzeumban dolgozó barátjával titkos vállalkozásba kezdenek. New Yorkot hamarosan nemcsak a szokatlan kánikula és a Csillagok háborúja fogja lázban tartani, hanem a semmiből felbukkant különös mozifilmek is. 

Ám hamar kiderül, hogy a gépezet egy stúdió tulajdona, amelynek vezetője bármire képes, hogy visszaszerezze a teljes filmipart felforgató szerkezetet. Egy kiugrott kaszkadőrökből álló csapat veszi üldözőbe Mike és barátainak szó szerint földalatti műhelyét, és a feszült macska-egér játék során felbukkannak a korszak meghatározó művészei és filmjei: a Kubrick-akció egyszerre a műfaj klasszikusait idéző thriller és utalásokkal teli szerelmeslevél a mindenkori mozgóképhez."
Tovább olvasok


Hány évesen írtad meg az első olyan szövegét, amit már úgy mutattál meg másnak, hogy irodalomnak tartottad?

Tizenkettő. 

Mi a kedvenc debütáló köteted, és miért?

Nehéz kérdés, pláne, hogy nem szoktam különbséget tenni debütáló és nem debütáló könyv között. De nem kerülöm meg a kérdést: legyen akkor Ross Macdonald Mozgó cél című krimije – ami valójában Ross Macdonaldként volt az első kötete, mert az igazi nevén már írt korábban néhányat. Azért szeretem Macdonald szövegeit, mert annak ellenére, hogy történetei abszolút egykaptafára vannak kitalálva (és nem is nagyon tudok rájuk visszaemlékezni), a stílusa iszonyatosan erős: szinte lírai, áthatóan sűrű, ezért atmoszférateremtő ereje szinte határtalan, és emellett okos, meg nagyon vicces is.  

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

A manhattani pornómozi gépészének filmjei a teljes filmipart felforgatják

1977 nyara. A manhattani pornómozi gépésze titokzatos csomagot talál az ajtaja előtt. Olvass bele Lichter Péter Kubrick-akció című regényébe!

...
Nagy

Ebből a tíz könyvből kerül ki 2022 Margó-díjasa!

Minden eddiginél több, összesen 56 könyvet jelöltek idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Az elismerést nyolcadik alkalommal osztják ki, és célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása. A lista további sorsának alakulása most már a zsűri kezében van, a győztes nevét pedig az októberi Margó Irodalmi Fesztiválon ismerhetjük meg! Mutatjuk a kiválasztott tízet!

...
Hírek

A legjobb francia regénnyel, a skandináv krimi sztárjával és rengeteg új magyar könyvvel jön a Margó

A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 13-16. között elhozza a legfrissebb magyar könyvmegjelenéseket, 2021 legjobb francia regényét, a skandináv krimi sztárját és az egyik legmeghatározóbb brit történészt.

Természetesen olvasok
...
Zöld

Litkai Gergely: Hogyan kerüljünk ki egy fekete lyukat?

...
Zöld

Az önfeledt szexualitás pszichológiája szerint nincs olyan, ami nem normális

...
Zöld

A jövő városa az a hely, ahol minden 15 percre van tőled

...
Zöld

Bill Gates se mentené meg a Földet: a jövő egy techbilliárdos szemével / Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát?

...
Zöld

Maja Lunde szerint az utolsó vadlovakra akkor is érdemes vigyázni, amikor felforr a világ

...
Zöld

Moskát Anita: Talált tárgyak jegyzéke, 2047. szeptember

...
Zöld

A Föld népessége elérte a 8 milliárdot, hamarosan rádobunk egy újabb milliárdot

...
Zöld

Cinke, rigó, csuszka… - Kezdődik az énekesmadár-etetési szezon!

...
Zöld

Veres Attila: Ettől kicsit könnyebb lesz

A hét könyve
Kritika
Werner Herzog első regényében egy japán katona téveszméje epikussá nemesedik
...
Zöld

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el

Eddig úgy gondoltuk, hogy biológiai meghatározottságunk miatt az életünkkel – legfőképpen annak kezdetével és végével kapcsolatban – tehetetlenek vagyunk. Mindannyian hozott csomaggal születünk, megöregszünk és meghalunk. De biztos, hogy ennek így kell lennie? 

SZÓRAKOZÁS
...
Kritika

A Szürke Ember szuperhősként menekül és száguld országokon át

Courtland Gentry bérgyilkos, a CIA szebb napokat látott árnyékügynökségének, a Sierra alakulatnak egyik utolsó tagja, akit csak a „Szürke Ember”-ként ismernek és emlegetnek. 

...
Szórakozás

Karafiáth Orsolya: Simán belefér, hogy dalszövegíróként az árnyékban maradok

Karafiáth Orsolya szeret helyzetbe hozni másokat. Életművét át- meg átszövik a médium-, illetve műnemváltások, és izgalmas projektek keretében alakulnak dallá a sorai. Az íróként, költőként, fordítóként és publicistaként is aktív szerzőt ezúttal a megzenésített szövegeiről kérdeztük.

...
Szórakozás

Nyugaton a helyzet változatlan - Remarque háborúellenessége nem is lehetne aktuálisabb

A megjelenését követően közel száz év kellett, hogy a németek feldolgozzák az egyik legnagyobb bestsellerüknek számító Erich Maria Remarque-regényt. A végeredmény egy látványos, naturális film lett, de nem emiatt fogunk rá emlékezni.

...

Az Abigél a háború, a veszteség és a konspiráció regénye is [A Szabó Magda-titok 1.]

...

Tíz példamutató nő, tíz kiváló szakmai életút - Ezeket tanultam a Túl a plafonon beszélgetéseiből

...

Harry Potter vs. Jókai: a kötelezőkről szóló vitát nem lehet ennyire leegyszerűsíteni

...

Miért nem kapnak díjakat a női írók?