Konrád József: Az egyszerre megnyíló és lezáruló időszak hozta az alapötletet

Konrád József: Az egyszerre megnyíló és lezáruló időszak hozta az alapötletet

Idén nyolcadik alkalommal kapja meg egy első prózakötetes szerző a legjobbnak járó Margó-díjat. A hagyományunkhoz híven interjúsorozatban mutatjuk be a rövidlistára került jelölteketLichter Péter, Haász János, Szemethy Orsi és Borda Réka után ezúttal Konrád József mesélt mélypontokról és biztatásokról, valamint arról, mi indította be A behajtót.

Fotó: Debreczeni Fanni

ro | 2022. október 09. |
Konrád József
A behajtó
Magvető, 2021, 216 oldal
-

Mi volt a legfontosabb tapasztalat az első kötetig vezető alkotói folyamatban?

Több olyan pont is volt az írás során, amikor az egész addigi munkámat hülyeségnek éreztem; fejezeteket, amiket korábban szerettem, újraolvasva már ki akartam húzni, ez az elhatalmasodó mindent kétségbe vonás nagyon ijesztő tud lenni még mostanában is. Miután kitartottam a mélypontokban, nagy megkönnyebbülés volt, átérezni, hogy a szélsőséges állapotok a folyamat szerves részei.    

Mi volt az a szikra, ami beindította az alkotói munkát? Mi adta a kötet alapötletét?

Elutaztunk a feleségemmel pár hónapra Amerikába, otthagytam a munkahelyemet, és sok szabadidőm lett, közben rendszereztem a korábban írt verseimet, melyekre pozitív visszajelzéseket kaptam, ezt a szabadságot körbelengő apám utáni gyász és érzelmi túlfűtöttség indított el. Az egyszerre megnyíló és lezáruló időszak hozta az alapötletet, jólesett valahogy játékosan, 

a magam módján folytatni egy befejezett kapcsolatot.

Mit vártál az első könyvedtől?

A tanult szakmám építészet, a tervezést nagyon szeretem, de hiába adom bele minden energiám egy projektbe, sosem tudom benne azon a szinten megvalósítani magam, ahogyan írás közben. Izgalmas volt megtalálni az útját, annak ahogy mások által is befogadható módon lehet végre kiteljesedni, és így valóban bemutatkozni. 

Ha tehetnéd, mit változtatnál a könyvön?

Jó lett volna még elnyújtani egy kicsit a regényt, jobban kibontani a karaktereket, tovább benne maradni abban a világban, amit felépítettem. A vége felé mégis volt egy elemi érzésem, hogy ez bennem csak idáig tart, és minden toldalék, amit a könyv esetleg megkíván, már erőltetett lenne.    

Kinek a véleményére adtál a leginkább írás közben, kinek mutattad meg először a kész kötetet?

A feleségemnek mutattam meg először, szinte fejezetenként követte a készülő munkát, nagyon jólesett a bíztatása. Amikor már kész volt, akkor az anyámnak, ő rengeteget olvas, és jól ért a szövegekhez, volt több hasznos javaslata, amiket meg is fogadtam, mielőtt elküldtem volna a kiadónak.

Mi volt a legfurcsább, legemlékezetesebb olvasói reakció a kötet kapcsán?

Voltak barátok, ismerősök, akik azt mesélték, hogy csak akkor tudnak benne maradni a szövegben,

ha teljes nyugalom van körülöttük,

de akkor se sokáig, mert annyira kell figyelni, hogy ne veszítsék el a fonalat. 

Mi volt az első regény, amit valaha elolvastál? Milyen emlékeid vannak róla?

Talán a Lassie vagy a Rin Tin Tin, de nem hagyott bennem mély nyomokat egyik sem, mert nagyon utáltam olvasni. Valamit mégis kellett, nehogy kitagadjanak otthonról, így kerültek elő a Rejtő könyvek, amiket máig imádok.

Hány évesen írtad meg az első olyan szövegét, amit már úgy mutattál meg másnak, hogy irodalomnak tartottad?

Tizenéves koromban kezdtem el verseket, meséket írni, de ezeket nemhogy irodalomnak nem tartottam, hanem annyira bizonytalan voltam az egészben, és féltem a negatív kritikától, hogy sokáig meg sem mutattam senkinek, úgyhogy A behajtó az első.

Mi a kedvenc debütáló köteted, és miért?

Az olvasással mindmáig meglehetősen hadilábon állok. Szeretek bele-beleolvasni dolgokba, megfigyelni a mondatokat, ritmust, ilyesmit, de az utóbbi évben még erre se nagyon volt lehetőségem, mert az építészeti fronton berobbantak a munkáim. Szerencsére most kezd megint tisztulni a kép, örülök, hogy lesz időm újra írni.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Vakmerőbb kísérlet A behajtó, mint öt csíkot felszívni Konrád Györgyről

Konrád György fia, Konrád József építész megírta első regényét, A behajtót, amiben a valóság elmosódik a kábítószertől, a bipoláris állapottól és a gyógyszerektől.

...
Beleolvasó

A híres író fia általában a világ, valójában az uzsorásai elől menekül

Konrád József első regénye egyszerre tekinthető búcsúnak és indulásnak. Lezárása a hagyatéknak, az apai örökségnek, és kezdése egy különálló életnek, irodalmi pályának.

...
Nagy

Ebből a tíz könyvből kerül ki 2022 Margó-díjasa!

Minden eddiginél több, összesen 56 könyvet jelöltek idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Az elismerést nyolcadik alkalommal osztják ki, és célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása. A lista további sorsának alakulása most már a zsűri kezében van, a győztes nevét pedig az októberi Margó Irodalmi Fesztiválon ismerhetjük meg! Mutatjuk a kiválasztott tízet!

...
Nagy

Ai Weiwei a kínai kommunisták miatt műalkotássá vált

Pár hét különbséggel láttuk Ai Weiwei kiállítását az Albertinában, majd olvastuk az 1000 év öröm és bánat című sokkoló és nagyszerű önéletrajzot. Rengeteg kép egy memoárhoz.

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el

...
Forgách Kinga

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

...
Simon Eszter

Afganisztán egyetlen női polgármestere ezt üzeni: Ha van hangotok, használjátok és ne féljetek megszólalni

A hét könyve
Kritika
Werner Herzog első regényében egy japán katona téveszméje epikussá nemesedik
...
Zöld

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el

Eddig úgy gondoltuk, hogy biológiai meghatározottságunk miatt az életünkkel – legfőképpen annak kezdetével és végével kapcsolatban – tehetetlenek vagyunk. Mindannyian hozott csomaggal születünk, megöregszünk és meghalunk. De biztos, hogy ennek így kell lennie? 

Olvass!
...
Beleolvasó

A videójátékok világa segít elmenekülni a valóság elől

Gabrielle Zevin regénye, a Világépítők egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni

Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált. A Szürke Emberből készült a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel bíró filmje Ryan Gosling főszereplésével. Olvass bele!

...
Beleolvasó

"Látod? Látod? Látod? Bölcső. Macskabölcső!" [Vonnegut100]

Száz éve született Kurt Vonnegut, akinek könyveit kultikus rajongás övezi mind a mai napig. Nincs ez másként az eredetileg 1963-ban megjelent Macskabölcsővel sem, amely olvasók egész generációjában hagyott kitörölhetetlen nyomot. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morrisnak az utóbbi években több holokauszt-témájú regénye is megjelent, és mindegyik kötetet túlélőkkel készült beszélgetések és kutatások alapozták meg. Az auschwitzi tetováló szerzőjével új könyveinek háttértörténetéről beszélgettünk, ő pedig mesélt az általa megismert túlélők bátorságáról, bűntudatáról, és azokról a nehéz emlékekről, amiket kötelességünk elmesélni az utókornak.

...
Kritika

A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel

A siker fokmérője ma a karrier és a boldog - kétszülős - családi élet. De mi van azokkal, akiknek egyik sem adatik meg? Bendl Vera első felnőtteknek szóló regényében nekik ad hangot: a nagy büdös semmiben lebegés állapotának, amit szeretünk átmenetinek hinni, de van, hogy nem lesz jobb. És a semminél már egy reménytelen szerelem is jobb. A Majdnem negyven a hét könyve. 

...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

„Úgy képzeltem, az irodalom lesz a főfoglalkozásom” [Lator95]

A mesterség alapos ismerete elengedhetetlen - mondta egy régebbi interjújában Lator László, aki ma ünnepli 95. születésnapját. Költő, műfordító, tanár, aki szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta.