Konrád József: Az egyszerre megnyíló és lezáruló időszak hozta az alapötletet

Konrád József: Az egyszerre megnyíló és lezáruló időszak hozta az alapötletet

Idén nyolcadik alkalommal kapja meg egy első prózakötetes szerző a legjobbnak járó Margó-díjat. A hagyományunkhoz híven interjúsorozatban mutatjuk be a rövidlistára került jelölteketLichter Péter, Haász János, Szemethy Orsi és Borda Réka után ezúttal Konrád József mesélt mélypontokról és biztatásokról, valamint arról, mi indította be A behajtót.

Fotó: Debreczeni Fanni

ro | 2022. október 09. |
Konrád József
A behajtó
Magvető, 2021, 216 oldal
-

Mi volt a legfontosabb tapasztalat az első kötetig vezető alkotói folyamatban?

Több olyan pont is volt az írás során, amikor az egész addigi munkámat hülyeségnek éreztem; fejezeteket, amiket korábban szerettem, újraolvasva már ki akartam húzni, ez az elhatalmasodó mindent kétségbe vonás nagyon ijesztő tud lenni még mostanában is. Miután kitartottam a mélypontokban, nagy megkönnyebbülés volt, átérezni, hogy a szélsőséges állapotok a folyamat szerves részei.    

Mi volt az a szikra, ami beindította az alkotói munkát? Mi adta a kötet alapötletét?

Elutaztunk a feleségemmel pár hónapra Amerikába, otthagytam a munkahelyemet, és sok szabadidőm lett, közben rendszereztem a korábban írt verseimet, melyekre pozitív visszajelzéseket kaptam, ezt a szabadságot körbelengő apám utáni gyász és érzelmi túlfűtöttség indított el. Az egyszerre megnyíló és lezáruló időszak hozta az alapötletet, jólesett valahogy játékosan, 

a magam módján folytatni egy befejezett kapcsolatot.

Mit vártál az első könyvedtől?

A tanult szakmám építészet, a tervezést nagyon szeretem, de hiába adom bele minden energiám egy projektbe, sosem tudom benne azon a szinten megvalósítani magam, ahogyan írás közben. Izgalmas volt megtalálni az útját, annak ahogy mások által is befogadható módon lehet végre kiteljesedni, és így valóban bemutatkozni. 

Ha tehetnéd, mit változtatnál a könyvön?

Jó lett volna még elnyújtani egy kicsit a regényt, jobban kibontani a karaktereket, tovább benne maradni abban a világban, amit felépítettem. A vége felé mégis volt egy elemi érzésem, hogy ez bennem csak idáig tart, és minden toldalék, amit a könyv esetleg megkíván, már erőltetett lenne.    

Kinek a véleményére adtál a leginkább írás közben, kinek mutattad meg először a kész kötetet?

A feleségemnek mutattam meg először, szinte fejezetenként követte a készülő munkát, nagyon jólesett a bíztatása. Amikor már kész volt, akkor az anyámnak, ő rengeteget olvas, és jól ért a szövegekhez, volt több hasznos javaslata, amiket meg is fogadtam, mielőtt elküldtem volna a kiadónak.

Mi volt a legfurcsább, legemlékezetesebb olvasói reakció a kötet kapcsán?

Voltak barátok, ismerősök, akik azt mesélték, hogy csak akkor tudnak benne maradni a szövegben,

ha teljes nyugalom van körülöttük,

de akkor se sokáig, mert annyira kell figyelni, hogy ne veszítsék el a fonalat. 

Mi volt az első regény, amit valaha elolvastál? Milyen emlékeid vannak róla?

Talán a Lassie vagy a Rin Tin Tin, de nem hagyott bennem mély nyomokat egyik sem, mert nagyon utáltam olvasni. Valamit mégis kellett, nehogy kitagadjanak otthonról, így kerültek elő a Rejtő könyvek, amiket máig imádok.

Hány évesen írtad meg az első olyan szövegét, amit már úgy mutattál meg másnak, hogy irodalomnak tartottad?

Tizenéves koromban kezdtem el verseket, meséket írni, de ezeket nemhogy irodalomnak nem tartottam, hanem annyira bizonytalan voltam az egészben, és féltem a negatív kritikától, hogy sokáig meg sem mutattam senkinek, úgyhogy A behajtó az első.

Mi a kedvenc debütáló köteted, és miért?

Az olvasással mindmáig meglehetősen hadilábon állok. Szeretek bele-beleolvasni dolgokba, megfigyelni a mondatokat, ritmust, ilyesmit, de az utóbbi évben még erre se nagyon volt lehetőségem, mert az építészeti fronton berobbantak a munkáim. Szerencsére most kezd megint tisztulni a kép, örülök, hogy lesz időm újra írni.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Vakmerőbb kísérlet A behajtó, mint öt csíkot felszívni Konrád Györgyről

Konrád György fia, Konrád József építész megírta első regényét, A behajtót, amiben a valóság elmosódik a kábítószertől, a bipoláris állapottól és a gyógyszerektől.

...
Beleolvasó

A híres író fia általában a világ, valójában az uzsorásai elől menekül

Konrád József első regénye egyszerre tekinthető búcsúnak és indulásnak. Lezárása a hagyatéknak, az apai örökségnek, és kezdése egy különálló életnek, irodalmi pályának.

...
Nagy

Ebből a tíz könyvből kerül ki 2022 Margó-díjasa!

Minden eddiginél több, összesen 56 könyvet jelöltek idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Az elismerést nyolcadik alkalommal osztják ki, és célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása. A lista további sorsának alakulása most már a zsűri kezében van, a győztes nevét pedig az októberi Margó Irodalmi Fesztiválon ismerhetjük meg! Mutatjuk a kiválasztott tízet!

...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

...
Vass Norbert

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

...
vl

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.